Showing posts with label masak. Show all posts
Showing posts with label masak. Show all posts

Jilid 15 : Resepi Ayam Bungkus Versi Cikbedahlaser ~~nama mesti nak glemer~~

Assalammualaikum...
salam Ramadhan... selamat berpuasa...
dah hari ke-10 dah kan...
sikit je lagi.. ramadhan tinggalkan kita lagi....

benda paling sensasi bulan puasa of kos la..
makanan.. baju dan solat terawih....

aku ade hutang resepi dengan kawan aku..
jadi aku type je kat sini.. leh kongsi dengan orang lain jugak...



menu nye adalah Ayam Bungkus my style..
tolak pi la tukang masak hebat-hebat tu...
ni tukang campak bahan dalam makanan nak story...

peringatan sesiap.. masakan saya berkonsep kan...
apa ada di dapur.. kita kasi taruk....
jadi..

BAHAN-BAHAN aku guna adalah...

- ayam.. can be any part you like... for me i love whole leg or tight (whole leg adalah mudah..)
- budu
- serbuk kunyit
- garam
- serbuk kari
- parsley flake
- basil
- oregano
- black pepper
- rosemary 
- cili tumbuk/mesin
 - minyak sesudu dua...
jangan lupe foil 

bekas oregano kosong... tak refill lagi... cajun baru try...

kali ni aku test letak sos cili thai tu... ok gak... budu pon brand 1st time cube.. selalu guna cap limau

bagi aku.. herbs ni.. ko leh try and error... bergantung pada minat masing-masing.. mix je ikut suke.. tapi jangan banyak dan kena pandai.. contoh macam rosemary dan thyme.. jangan letak banyak sangat.. takut korang tak suka bau dan rasa die.. sometimes boleh jadi rasa pahit...
korang jugak boleh letak sos cili or kicap.. tapi benda-benda tu akan tolong menghangus kan ayam korang.. gula dalam kicap dan sos tadi akan keremel-lais (english d melayukan)

then ape nak buat??
bersihkan ayam.. buang lemak.. tapi tayah buang kulit.. kulit tu yang akan tolong cover daging daripada kering
masuk kan dalam bekas besar sikit senang nak gaul.. then campak je bahan-bahan tadi sesedap rasa...
a pinch of salt.. a pinch of rosemary... generous of basil.. plenty of black pepper... 3 spoons of budu...

gaul mesra


ape keseronokan menggunakan budu?
die tolong tambah rasa... tapi tak semasin fish sos... konsep budu sama macam fish sos dan ikan bilis dalam lauk-lauk lain.... masa nak perap daging ke ayam ke ikan ke.. nak tambah kick.. letak budu...
bagi aku... seafood peram macam budu cencalok fish sos, sos tiram ni.. memang pemangkin kesedapan dalam masakan.. no need MSG....

bila dah gaul semua bahan-bahan tadi.. perak sekejap... or terus je bungkus.. masa nak bungkus letak sikit minyak.. elakkan die melekat nanti...
kalau nak bungkus sekali sayur-sayur pon boleh.. kentang ke...


bungkus ikut suka ati aku... asal tak bocoq

CARA NAK MASAK...
aku gune non stick frying pan dan tutup...
tapi kalau gune pemanggang ajaib lagi mudah cepat kot...
lama gak nak masak kalau gune frying pan.. dlm 45 minit jugak la... jangan lupa balik2 kan...
pastu cek-cek  la takut overcooked...

amacam... ok tak resepi versi aku ni???
selamat mencube... sile la try....
pastu bagi feedback camne lak korang nye versi ok???
kalau tak bungkus pon boleh... jadi ciken roasted or ciken grilled la kan....


ppssssstttt ::::::::::: masak sesedap rasa... yang penting ikhlas... semua pon sedap

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Level 169 : My Own Durian Crepe... a.k.a Lempeng durian

salam ke atas mu wahai sahabat.... 
durian crepe kenal??
of kos sume kenal.. virus kan.. 
bak kata abgnakkal "Malaysia nih ikut trend.. makanan pun ikut trend"
jaman Fesbuk bang... normal la... 
jangan kata dorang.. dengan abang.. sekali kena tempias.. 
hahahahahahha 

aritu dah beli dari 2 penjual... 
pastu berangan nak buat sendiri pulak... 
jadi aku pun google la resepi... 
jumpa la kat My.Resepi... 
ade jugak yang bagi resepi banyak-banyak tepung...
tapi macam leceh.. 
jadi aku ikut yang mudah.. resepi ala-ala lempeng.. 
dah memang lempeng kan... 

pastu lepas sehari ke sehari nak buat.. tapi tak lepas...
sampai la satu hari tu... abgnakkal ajak pi beli durian.. aku pon pi la... 
beli kat Kelana Jaya... depan Giant lama SS 5 tu... 
sebelum tu pi beli whipping cream kat Giant dulu dengan bahan-bahan lain... 

balik rumah bertungkus lumus la siapkan barang nye.. 
pungpang pung pang... 
sekali sampai tang whip cream... ehh asal len macam... 
aku pon google lagi... alaaaaa... salah beli 
ikut resepi Non-Dairy.. 
aku ingatkan sume sama.. 
rerupanya.. ade beberapa jenis whip cream ni rupenye...
yang non-dairy tu kena dok dalam dejuk beku rupenye... 
jadi aku pon simpan balik semua bahan-bahan yang telah disediakan.. 
ayat abgnakkal... "alahai..kesian sayang... " wahahahahahaha abg la kesian.. tak merasa makan... 

sampai la semalam.. 
aku google kedai bakery sekitar Shah Alam..
jadi terjumpa alamat kat seksyen 13...
semalam pepagi kena pi umah bos opis ni.. hj aseral.. 
kena hantar barang die.. walaupun aku baru tidur 2 jam.. 
sebab kol7 baru lelap... 
pastu.. balik dari KL.. pegi makan kat sensyen 18.. 
terus aku ajak abgnakkal pi seksyen 13... 
kat kedai Bagus.. seksyen 13..jalan 13//30
kagum woooo kedai nye besarrrrr
banyak betul barang-barang bakery.. terus rasa nak meniaga baking.. 
boleh??

balik tu terus bertungkus lumus buat lempeng aku tu...
wohaaaaa... menajdi..
tapi.. aku tak de non stick pan tu..aku ade kuali leper macam orang meniaga burger tu.. 
pastu aku tersalah lipat rupanya.. terbalik... hahahahahahah
tapi rasa... sedap... aku la cakap.. kan... hahahahha 
akhirnyaaaaa menjadi jugak durian crepe aku.. next time aku nak buat lagi... 
nak ikut resepi lain lak... dengan tatacara yang betul..
cume pan je masih guna pan yang sama. 
hahahaahahahah 
sapa rasa nak cube.. boleh google ye..
nak pergi kedai bakery tu boleh la try kedai Bagus... kat seksyen 13.. jalan 13/30

sebab salah whip cream.. makan jugak.. tak kire..
dah jadi.. terbalik lak..

gune yang ni.. copy dr sini
jenama anchor tu tak tahan lama.. nanti die jd ketul-ketul..





pppssttttttt ::: mulut bau dorayan... huahuahua

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Level 154 : Burger For Birthday Not-So-Boy

well...
normal la orang nak buat sesuatu spesel untuk birthday kan...
jadi aku pilih nak buat burger... 
ade aritu try.. tapi macam tak jadi.. 
jadi beberapa hari sebelum kejadian aku dah usha beberapa resepi..
salin sesiap... untuk banding the best dan mudah..
tamau la leceh-leceh...
tengok resepi buat burger ni memang senang... 
aku ikut Jamie Oliver dan BBC Food punye resepi.. 
but more to Jamie Oliver...
pagi sebelum buat burger pon cek lagi Youtube dan resepis...
kat opis tak boleh bukak banyak web.. jadi balik rumah baru leh cek..

3 bahan penting dalam burger adalah daging cincang, garam dan breadcrumb (kalau tak silap)
bende lain tak berapa penting pon... 
cuma kalau ade lagi bagus... 

aku buat eksperimen dulu... 
guna half je dari paket 400gm daging cincang..
then masukkan satu paket Hi-Cal Jacob punye biskut.. 
yang membuatkan daging aku wangi..sebab bau susu... 
lembu dan susu kan takleh dipisahkan....
pastu gune garam, parsley kering, basil, oregano dan lada itam...
biskut tu hancurkan halus-halus.. aku ramas je plastik biskut tu..senang cite...
pastu mix things up... gaul-gaul... dan bentukkan daging.tu
pet pet pet pet.. jadi.....
pastu... siap kan frying pan.. aku gune kuali leper... pastu pour some olive oil..
mengada-ngada gune olive oil.. 

untuk roti..
aku beli roti Italian Gardenia... 
aha.. terbaik.... last time siap terjumpa tomato dalam roti tu...
sedap... 
disebabkan tanak rugi roti yang dibeli...tu yang beli roti grain tu..
kalau beli roti burger tu.. kompom tak habis.. 
pastu beli salad yang dah siap bungkus-bungkus kat Giant tu...

letak mustard dan mayonis Japanese Style.. ni pon satu mengada-ngada..
owhh aku letak ciken loaf jugak... 

malam aku try buat burger Ayam pulak..
kali ni letak telur.. 
tapi sebiji telur elok untuk daging 400gm ke atas la...
letak half paket.. die jadi lembik sangat..
untuk ayam aku buat macam jejari..sebab nak buat twister ala-ala KFC
tapi terlebih garam..adoyai...


crush this thing....

ni kire gantikan breadcrumb la...

campurkan herb

masukkan daging

gaul..masukkan telur..gaul....kalau lembik..campur daging or biskut lagi


mari membentuk

grilling


lembu...







pssttt :: kecoh je lebih.. masak malas..  

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Level 107 : Ramadhan ke-17 akhir.. ~hari ke-12 puasa~

Salam ke atas mu wahai sahabat..
arini mau cite pasal makanan berbuka semalam..
rugi amik gambar kalau tak up.. ye dak?
hehehheheheh
banyak gambar dalam henpon ni..
tapi manjang taks tory je...
sampai satu tahap.. rasa rugi lak amik gambar...

semalam...
keluar dari opis jam 6  petang..
malas nak keluar awal sebab jalan jem.
ingatkan jem jugak jam 6 tu.
tapi sangkaan ku tidak tepat.
jalan adalah clear di Jalan Duta...
pergghhhh terbaikkkkk time tak puasa pon belum tentu dapat macam ni tau
tapi lepas Istana Negara Lama.. tersengguk-sengguk gak..

memula ingat nak pergi Bazaar Ramadhan kat Jalan Kuching..
tapi motor aku yang aku park kat opis ni pancit..
terus tak jadi pi.. so balik tu.. pi yang kat seri serdang nya..
aim ayam percik dan murtabak je..
usha-usha.. ade dua je kedai jual ayam percik..
satu dah nak habis.. satu banyak lagi.
aku andaikan.. yang nak habis tu sedap..
jadi pi beli yang tu.. RM6 seketul...
wow... memang mahal macam ni meh??
dah la ketolan yg terakhir.. aku cakap ar.. "mahal la!"
die cakap.. ok RM5.. sebab last..
pastu masa die nak cedok kuah.. die kata la.. ni bagi kuah extra lagi ni.. blablabla..
aku senyum je.. nasib la... dah cakap RM5 kan..

pastu jalan-jalan.. nampak murtabak Singapore..
ngam.. memang aim aku nak yang tu..
RM8...
amik blah balik cepat-cepat..
sebab nak balik masak lak..
kejap je masak..
sebab.. aku guna sambal tumis Brahim's... copek sonang.. tuang yo. siap.

masak dah laju.. tapiiiiiii
tukang makan yang lambat... lambat balik leh maaf lagi..
berborak lak dulu.. adoyaiiiiii

hmmmm berbuka ape korang arini???




simple.. kubis masak air..


murtabak singapore


sambal ikan sepat masin


ayam percik kelantan. rebus pastu bakar.. siot


float.. terbaik...



passsssttttttt :::::: hmmmmmmmmm

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Level 105 : Juadah Berbuka Seminggu Puasa...

yuhuuuuuu... 
rajin ehh up entry.. 
auto publish je... 
ehehhehehehhehe 

well... tak banyak aku amik gambar... 
ni je ade... 
resepi tak disediakan.. 
sebab cam kelakar lak.. masak tahape-hape... 
ade hati nak bagi resepi.. 
tapi kalau korang nak.. aku tak keberatan nak berkongsi..
mungkin cara kite berlainan... 


ni ntah ari ape nye berbuka.. buat kimchan goreng..
 sapa selalu pi Cameron Highland tau la kimchan ni kot.. 
manis-manis rasa die.. goreng celup tepung.. sedap.. 
aritu.. aku masak dim sum (ala yong tau fu cucuk-cucuk tu) buat sambal.. sedap gak.. 
tapi abgnakkal tak makan.. sebab pedas sangat.. 
dah aku bantai cili api.. heheheheheh

nasi itik...
 yang ni aku beli kat bazaar ramadhan Shah Alam.. 
sedap...
isi itik nye cam ayam.. lembut je.. 
tak liat pon.. 
kalau korang tak tau ni itik.. sure korang makan..
sebab tak de beza pon.. cuma saiz besar sikit kot... 
orang tanak makan itik sebab fikir die itik kot.. 
kesiannnn... 
ayam pon sama cam itik gak.. beza kaler je... 



ni menu iftar semalam... 
gigih pi pasar borong selangor beli bahan... 
pastu gigih juga mengengkeh bawak segala masakan naik kereta 
sebab nak berbuka kat AP... 
cadang nya nak tido AP..
sebab abgnakkal ade interview kat Subang Hitech..
baru sampai South City Plaza.. 
abgnakkal call suruh patah balik.. sebab interview cancel
ahh kire ape aku.. nak gak gi.. 
sebab dah bersusah payah ngangkut barang-barang turun naik tangga... 
sudah nya.. sampai di AP jam 7 lebih. lepas masuk waktu.. 
waktu azan maghrib.. aku baru lepas tol Saujana Putra.. 
lalu ikut SKVE dari serdang.. nak ke Shah Alam... 
biar mahal.. asal tak jem... 

wantan sup halia.. tapi dah kembang

salad udang.. yang ni abgnakkal kata sedap dia sume sedap.. berani die kata Tak..
ni main dish.. ketam goreng telur asin..
 aku tak pernah makan ketam goreng style ni.. 
jadi main bantai je ikut resepi... 
step die macam Butter Egg Prawn.. 
cume bab telur tu je lain sikit.. 
kalau ikut resepi pakai kuning telo je.. 
tapi tanak membaziran.. aku gune semua 
sedap juga.. 
ketam beli sekilo lebih.. kena RM20.. 
ahahahaha aku buat muka dengan bangla tu.. 
nak buat camne.. Bangla ke kaum ape ke tah.. 
mendominasi gerai-gerai kat pasar borong Selangor tu..
bahasa melayu memang out la.. 
agak-agak faham je.. 
dorang ni tak sume Islam. 
sebab masa aku gi kedai perabot kat Bangi. rilek je die gi refill RO water... 

untuk menu iftar malam tadi.. 
aku dapat 8-9 dari 10 bintang dari abgnakkal.. 
good.. good... i lebiu forever abang.. 
aaahahahahhah 
aku tak paksa eh.. die bagi sendiri... 
hehehehe tapi aku tanya la... 
sebab nak tulis kat sini..
wakakakak psiko... bak kata acik zana.. 


dan penutup
sebelum tidor...

buah mata kucing 
yang juga kami panggil buah bidara... 
kait sendiri.. kat kampung aritu..
masuk dalam fridge.. makan sejuk-sejuk
perghh nikmat.. 
ni la hasil kasih sayang nama nya.. 




owh.. dalam banyak-banyak menu iftar...
menu time balik kampung juga sedap..
Gulai Cili Api ayam mak aku masak..
masa makan tu.. baru balik dari pasir gudang..
ade dua gulai ayam.. satu mak buat.. saatuu ateh buat..
serius li.. mak aku punye yang terbaik.. 
cukup lemaknya.. cukup masin dan pedas nye.. 
gulai mak memang tak pernah menghampakan... 
gulai ateh tu dipandang sepi oleh sume orang.. 
even wan aku esok nye berebut dengan aku gulai tu (masa gulai tu atas meja semalam nye..wan dah setel makan)
aku nak bawak balik KL.. wan aku lak.. nak simpan makan berbuka puasa..
lepas tu.. wan tanya.. kan ade satu lagi gulai tu.
bawak la balik yang tu..
ho ho ho.. sorry.. ni mak ai masak.. lagi sedap dari yang lain...
tapi lauk gulai ayam (masak lemak cili api) memang feberet aku la..
kuah die aku leh hirup macma tu je.. 
perghh sudah terbayang ni.. cissss




pppsstttt :::: masak dengan kasih sayang sume pon sedap... kan?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Level 39 : My Monday Mood ~kelaut mati plak..~

wuhuuuu
salam ke atas mu wahai sahabat... 
asal isnin macam pelik.. asal isnin macam tak betul..
hahahahahahah

ada benda nak story.. tapi gambar tak transfer ke PC lagi... 
jadi.. cite Ahad terus la eh.. 

last week.. ade sorang akak ni minta aku buatkan kek batik/biskut batek.. 
aku dengan rasa rendah diri.. cube mengotakan permintaan die... 
seawal jam 7 aku bangun untuk Solat subuh.. 
weiiii dah lambat kot.. 
ahhhaaha setel amik wuduk tengok ke tingkap.. 
nampak matahari naik dengan indah sekali.. 
subahannallah... 
sempat snap gambar dulu... bengong... 




pastu  konon-konon tak nak tido.. 
sebab nak tunggu abgnakkal bangun.. die sepatutnya nak follow Abg Kahar Krulmatric amik gambar kawin
tapi sambil tunggu (duduk atas katil kata..) 
last-last aku kelaut mati juga... 
hahahhaha sedar-sedar dah nak kol9... 
mamat tu bangun.. aku terus tido.. hahahaha
mimpi-mimpi indah gak la sekejap.. 
mimpi dalam mimpi.. 
aku mimpi bawak anak-anak aku seramai 3 orang ke arked nak main game.. 
lepas tu mimpi aku dah tua.. 
then aku terjaga mimpi dan bagitau mak aku.. aku mimpi masa depan dan masa lalu.. 
yang sebenarnya yang bagitau mak tu pon mimpi.. hahahahahahah
ade lagi mimpi macam abgnakkal cakap-cakap kat belakang aku sambil baring. 
sedangkan brader dah bangun..  uihhh tu la tido lagi lepas subuh.. 



xtvt masa lapang.. Korea la ape lagi.. Marry Christmas


dok umah sorang-sorang.. macam-macam rasa nak buat.. 
tapi dok depan laptop.. ape pon tak jadi.. 
last-last turun bawah jugak.. nak beli barang dapur.. nak masak.. 
dah nak sebulan aku tak masak secara serius.. 
setakat masak nasi goreng dan megi je.. 
terkejut tengok barang dah naik harga.. 
aritu beli barnag buat biskut batik.. Milo pek kecik RM4.70 je sekarang dah RM5
aritu biskut marie tiger RM4.20 je.. sekarang dah RM 4.40.. 
dasat ehhh.. tak sampai setahun aku rasa buat biskut batik.. 
dah naik 20sen??


kanan biskut beli tahun lepas.. kiri semalam beli
tgu awek datang..



kol6 rasa nya start buat biskut batik utk akak tu (anda tahu siapa anda..ekekek)
lepas tu masak untuk makan malam lak.. merangkap sarapan dan tengahari aku
kol10 lepas makan ajak abgnakkal pi hantar biskut batik tersebut ke akak tu.. 
balik aku buat satu lagi biskut batik.. nak bawak gi keje.. 
heheheheh nak pulangkan tapawer akak opis ni sebenarnya...










ppsssttttt ::: matikan mode lembap.. 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Level 27 : Tiramisu in The House....

salam ke atas mu wahai sahabat...
semalam kami buat steamboat...
hahahaha
pagi ni... buat Tiramisu plak...
sesungguhnya... kami sangat bersenang-lenang...
oppsss.. sile jangan keluarkan kenyataan..
pekerja kerajaan camtu la....
time orang tak de ni la nak curi-curi masa jap..
eekekekeke semua orang tak sama...

jadi lepas steamboat semalam... kami berangan lak sbut pasal tiramisu..
sebab tengok kek kak ika tu la...
jadi bla bla bla bla..
decide beli barang dan buat..
kebetulan semalam pergi Tesco sebelah Ikea tu untuk jumpa dengan team Krulmatric..
aku amik kesempatan la untuk beli barang
kak Lin bawa biskut Oreo.. sebab dia kata anak die suka makan cream die je...

pagi ni...
aku bawak chesee dan whip cream..
kak lin bawak biskut dan kak ika bawak whisk...
manakala gula dan milo kami amik pantry punye je.. hehehehe
lepas sarapan capati... Hj Aseral belanja..
kami start memukul...
kejap je buat...
lepas tu masukkan dalam freezer ADC (stand for Aid de Camp) ekekeekeke

bahan nye.. 200 ml whip cream

cream cheese 250gm

oreo..ikut suke

Add caption

pukul sampai pekat...

masukkan cis lak... pukul

ni lepas masukkan 3 sudu gula (ikut suke)

susun oreo.. utk tapak.. percik2 kan air kopi/nescafe/milo/coklat/stoberi/coke..???

jgn lupe buang filling die

masukkan cream cis tadi...

buat satu layer lagi....


tabur kan milo.. (suke ati nak buat ke tak.. )

tadaaaaaa... siapppppp

masukkan dalam fridge... untuk beku sepenuhnya...


well... senang  je buat tiramisu ni kan.. 
kat opis pon boleh buat kalau bahan dah ade... 
even ramai yang dah tau buat tiramisu ni.. 
saje kongsi kot ade yang tak tahu lagikan... 

enjoy....... 


nasib orang tak ramai.. ekekekeek



tengahari makan ni plak.. hasil paw bos... ahahahaha


ppsssttttt ::::: korang main rusa eh.. kami main makan-makan... wallaaaaa..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Followers

Mari tinggalkan jejak anda di sini.. nanti saya gi rumah awak lak..