Level 146 : Renungan Bersama...

dok godek-godek email lama-lama...
pastu terjumpa email ni...


Pesanan terbaik dari seorang rakan....


 

Assalamualaikum,
Just wanna share with everyone kisah benar yang saya lalui.

 

Baru- baru ni ketika saya nak ke Surau berdekatan dgn rumah saya
untuk sembahyang Isyak, seorang pak cik berjanggut putih dan berjubah
putih
dari jauh melemparkan senyum kepada saya. Kerana masih ada banyak waktu,
saya tunggu pak cik berjanggut putih tu dan bertongkat yang tidak
saya kenali itu. Timbul di hati saya untuk jalan seiringan ke surau.

 

Bila beliau hampir pada saya, kami saling memberi salam.
Orangnya sudah berumur. Tiba-tiba, pak cik itu memulakan perbualan.
Beliau cakap dalam bahasa Melayu dan Inggeris yang agak baik.

 

Beliau cakap semua ayat Quran baik dan penting, tapi ada tiga surah
yang beliau 'pegang' betul-betul, dan beliau nasihatkan saya supaya
pegang betul-betul juga. Beliau juga nasihatkan saya supaya pesan
pada anak-anak supaya pegangnya betul-betul.

 

Pertama, kata beliau, surah Al-Fatihah. Selain penting untuk sah
sembahyang,
ia juga ada doa minta bantuan Tuhan dan mintak tunjukkan jalan yang
betul.
Mudah-mudahan dengan 'menjaga' bersungguh-sungguh surah Al-Fatihah,
akan terbuka pintu bantuan dan jalan yang betul untuk kita, kata pak
cik.

 

Kedua, Surah Al-Ikhlas. Surah ini, katanya, surah tauhid.
Kita mesti ingat Tuhan itu Esa dan semua amalan mesti untuk-Nya. Tak
guna buat baik tapi tak ikhlas.

 

Ketiga, surah Al-Kafirun, kata pak cik. Bahagian ini, menarik sikit.
Pak cik tu cakap surah Al-Kafirun ada kena mengena dengan zaman
sekarang,
zaman globalisasi. Dalam zaman globalisasi, katanya, anak-anak saya
mesti
diajar supaya pegang betul-betul surah itu. Sebab, dalam zaman
globalisasi,
anak saya mungkin kena kerja atau belajar sampai ke Amerika atau ke
mana-mana.
Kalau dia pegang pada surah Al-Kafirun, insya-Allah, dia akan selamat,
kata pak cik. Dia akan bergaul dengan orang beragama lain, tapi dia
sedar
'untukmu agamamu, untukku agamaku'.

 

Betul juga, fikir saya. Kemudian, pak cik cakap ada satu lagi perkara
yang
saya mesti pegang. Orang Islam, katanya, mesti ada tiga kekuatan.

 

Pertama, kekuatan minda
Minda, kata pak cik, ialah ilmu. Orang Islam mesti ada ilmu, termasuk
ilmu
moden, ilmu teknologi, ilmu teknologi maklumat (IT) dan > sebagainya
kerana ilmu-ilmu itu perlu untuk hidup.

 

Kedua, kekuatan hati
Hati ialah iman, kata pak cik. Hati orang Islam mesti kuat supaya betapa
banyak sekali pun ilmunya, dia sedar siapa yang lebih berkuasa. Bila
ilmu ada iman, barulah ilmu dan hidup jadi betul. Kalau minda kuat tapi
hati tak kuat, maknanya kekuatan tak seimbang dan ilmu boleh rosakkan
iman, kata pak cik.

 

Ketiga, kuat fizikal
Pertama-pertama, kalau tubuh badan lemah, susah ilmu nak masuk dalam
minda,
kata pak cik. Kalau pun ada ilmu dan ada iman, jika tubuh badan tak
kuat,
susah nak beramal. Maknanya, kekuatan masih tak seimbang, katanya.

 

Habis saja pak cik cakap pasal tiga surah dan tiga kekuatan, beliau
minta diri dan hilang dari pandangan saya setiba nya di surau tersebut.

 

Terima kasih kepada pak cik berjanggut tu. Sebelum itu beliau berpesan
agar saya sebarkan kepada yang lain. Pesanannya memang baik untuk saya
sampaikan.

  



ppsstttt ::: sampai-sampaikan yang baik-baik

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Level 145 : Sabar Ada Batas ~astaghfirullah~

fresh dari oven..
tengah marah meluap-luap ni..
dah tak boleh sabar dah...

kerja sebagai aku ni.. sentiasa memerlukan kerja luar..
bila kerja luar maknanya kite perlukan pemandu dan kereta pejabat...
dan kerja aku ni selalunya petang baru kena keluar...
masalahna bila keluar petang.. pasti jem...
mana-mana nak gi jem..
tapi yang buat marah tu pemandu yang memandu kereta pejabat tu..
pasti akan merungut sebab kena bawa aku time petang...

arini aku dah tak tahan dah...
yang bawa tu driver J**.. opis kite sewa...
lagi la lemak kan..
kalau driver opis aku.. dorang ok je selalu nye..
tapi selalu tak de.. tu pasal kena panggil driver lain...

dari aku masuk kereta... sampai la Pavillion..
pastu sambung lagi lepas hantar pegawai aku...
dari umah pegawai tu.. sampai opis balik..
kalau siang aku boleh tahan lagi.. boleh menjawab or balas balik..
tapi bile dah malam ni.. aku dah penat... dengan lapar... risau sume..
die membebel lagi.. die merungut lagi...
memang aku dah tak tahan.. marah sangat aku rasa..
dalam die membebel tu.. aku senyap je..
turun kereta tak pandang pon muke mamat tu..
terima kasih sekali je.. dengan nada dingin gile..
owhh aku marah...

siap boleh tanya tu.. minyak wangi aku order mana??!!!
kuang ajar tak ko rasa?
amboih.. ko setakat penat menunggu dalam kereta.. ade ekon... bawak kereta auto...
tunggu pon kat opis.. nasib baik klu kat opis.. ntah-ntah kat kedai minum kan..
aku lak tunggu kat pavilion tu.. out of no where.. alone..
boring.. lapar.. sakit kaki segala...
ko boleh cakap macam tu..
owhh u r over mister...
tapi nasib aku kenang kan nak kerja lama lagi.. aku diam je la..
nasib la perangai lama aku tak mari.. maki orang depan-depan...
aku memang nak bagi perfume tu.. ala.. dapat free...
kedai tu bagi sample.. kecik je pon..
aku ingat nak bagi satu kecik je.. sudah nye aku bagi dua.. sebab dalam kotak tu ade dua...
jenis sprat kecik.. kecik je... macam bekas minyak atar kecik-kecik tu..
dan bau nye pon memang bau minyak atar.. aahahahhhahaha
aku bagi pon bukan kat tangan.. letak dalam kocek baju die...
nasib ko la...

masa die membebel tu.. die cakap...
ko ni menyusahkan aku la bedah..
aku tinggalkan ko kat lrt je la.. balik sendiri ke opis naik teksi..
pakai duit ko la...
jahanam dinner aku.. aku ade dinner ni (dengan bini je)
ko ni tak habis-habis menyusahkan aku...
ko ni letak la barang-barang ko tu bebaik.. kang kot pecah kaca-kaca tu.. aku jugak kena salahkan (aku beli barang-barang kain je benarnya...)

adoyai... sabarlah hati..
ape tah lagi die carut... aku tengah sms akak opis aku.. sebab tengah marah
terus aku luahkan perasaan time tu.. cikale nye jantan

astaghfirullahalazim..
aku dah beberapa kali kena dengan driver J** nih...
kerek betul... mentang-mentang aku ni kerani je....
aku sebenarnya pantang orang cakap perkataan menyusahkan ni..
aku sentap...
aku selalu rasa aku ni menyusahkan orang..
tapi bile orang menzahirkan perkataan tu..
memang aku sentap kaw-kaw la..
siang tadi masa aku menjawab.. aku cakap.
aku ni kalau boleh.. tak nak menyusahkan orang...
tapi sebab kerja kot.. nasib aku tak tambah kerja kerja je la vavi...


urghhhh menyampah betul la... orang yang dok berkira kerja macam aku pon tak kerja sama macam die nih


ppssttt :: tengah marah dengan driver ade lak komen dari cik anon cakap macam aku mempermainkan purdah... ape kejadah? ko faham hujung pangkal ke tak? ni sure spesis yang google gambar.. jumpa gambar aku tutup mulut masa bengkak tahun lepas ni... adoiii mencabar keimanan sungguh...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Level 143 : Girls Day Out ~BFF Vol.2~

ari isnin kak cikah mesej aku...
tapi aku sangat la busy... 
tak sempat nak reply...
tetibe ari selasa die call ajak keluar je malam tu.. 
aikkkkk.... 

rerupa syida nak belanja makan...
memula cam malas nak pergi.. 
sebab petang nak redah jem..
pastu dok fikirkan abgnakkal tak keje semalam... 

petang tu pulak.. boss suruh pergi beli slow cooker... 
bila dah kena cari barang.. dan pada masa yang sama.. 
ade orang ajak makan lak... 
peluang la kan... 
jadi ajak la ke Midvalley. 
lama betul tak pergi Midvalley... 
tapi memula je masuk Jusco.. ayat pertama aku..
ehh aku kat mana ni? pasaraya kampung mana ni?
macam Terminal 1 dah aku nampak...
suasana nye nampak old... macam dah tua sikit... 
tapi bila masuk toilet kat area surau tu... rasa cam.. ehh lawa.. 
bile turun ke Carefour pon.. tengok.. ehh lawa.. 
x buruk dah... 

melepak la kami di Kenny Roger... 
macam kedai kami. macam biasa... 
memule je aku dah sound budak bagi menu tu... 
"senyum skit... "
hohohohh.. last time buat camtu kat budak opis aku.. aku kena banned dengan budak tu
tak bertegur dah... dulu selisih senyum.. sekarang menjeling... ahahahahah
orang banned aku.. aku banned jugak la kan... 

lepas buat order.. 
aku pergi Harvey Norman.. beli slow cooker. 
dah usha kat 3 tempat.. harga sama.. jadi beli je la.. 
then belikan abgnakkal pastries... sebab die suke pastrie.... 
sampai balik ke kenny.. makanan dah sampai... 
hahahahaha
jadi mari makan.... 
aku order ayam 1/4, makaroni ciss dan ceaser salad...
dorang order ape tah... yang tau makan.. 
lepas makan.. lepak MPH.. sampai MPH tutup kedai... 
pastu beralih lak ke JUSCO.... 
sampai JUSCO lak nak tutup... hahahaahah

sampai umah kol11 sudah... 
fuhhh syiok... lama tak lepak Midvalley... 
dulu.. asal boleh je lepak Midvalley... 





ppsstttt ::: rindu zaman anak dara.. ekekekkeke

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Level 143 : Geek In The Pink ~Pink dan Aku~

ehem... 
bosan betul takde fesbuk.. 
gelaran Ratu Fesbuk pon telah dilucutkan daripada aku..
kalau dulu.. aku la yang selalu menebeng kat FB tu...
sekarang... tengah malam kang baru nampak aku update.. 
tu pun kejap je..hehehehe boring... 
akaun satu lagi aku nak tutup je la... 
dulu guna untuk kacau orang... 

korang suke pink?
normal kot perempuan dan pink ni kan...
tapi sekarang.. lelaki pon dah berani bermain dengan warna yang sinonim dengan perempuan ni
sampai satu tahap boleh dikatagorikan sebagai pondan tak pon gay... dah pondan.. gay la kan?

aku ade cerita sendiri dengan pink... 
aku suka cakap kat orang aku tak suka pink.. 
sangat-sangat alergik pon ade.. 
kalau pakai tu macam bada luck or kena jinx la aku rasa kan.. 
pantang tau.. 
tapi tu zaman umo dalam 13-22 la kan... 

lepas kawin.. 
tetibe aku berani kan diri pakai pink... 
beli baju T warna pink.. baju kurung pink... barang-barang pink...
tudung pink.. bra pink.. hmmm hmm pink.. tu pink ni pink... 
tapi still kutuk orang pakai pink dan taksub pink.. 
hahahahahahahahah 

aku tak suka pink mungkin sebab...
dulu aku macam tomboy (orang cakap)...
kasar.. macam bagus.. 
jadi macam tu pon sebab cara mempertahankan diri yang selalu kena buli... 
benda-benda yang girly-girly memang aku tak layan la.. 
lepas kawin baru la.. nak buat benda girly-girly... 

well.. sebenarnya.. pink cantik..
aku pon sebenarnya suke pink..
aku ingat masa kecik-kecik paksa mak aku belikan baju kurung kaler pink yang sangat pink (soft la tapi)
tapi sebab menafikan keperempuanan yang ade dalam diri sendiri.. 
cara-cara orang berselindung diri sendiri dari sesuatu... 
tu yang aku nafikan semuanya tu... 

sekarang.... aku boleh la terima pink.. 
tapi kena tempat la..tak de semua aku bantai pink de... 
ehh tapi aku suke la pink umah puan stoberi tu.. 
lawa jugakkan.... 
pink guava sikit..mcm stoberi sikit... camtu... bile tengok rasa nak minum air stoberi









ppsstttttt :::::: pink? urrghhhh



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Level 142 : Rindu ~Cameron Highlands~

salam ke atas mu wahai sahabat... 
raya dah habis... 
tapi sabtu aritu pegi jugak beraya.... 
tak pe la.. asal dapat merayau.. 
lama rasa nya tak bercuti... 

sabtu lepas ke Melaka... 
lepas abgnakkal setel dengan perjumpaan penduduk (amik sticker parking)
die tanya.. nak pergi Melaka jugak atau jalan-jalan tempat lain...
auuwwwww... kalau tak disebabkan dah janji dengan kawan-kawan opis..
dan beria-ia nak ke Melaka since raya... 
kena jugak la ke melaka..
susah nak dengar ayat pergi jalan-jalan tu... 

malam tadi tengok gambar-gambar lama... 
best nye Cameron Highlands..
ni tengok lak promotion kat Ilovediscount auwwww...
lagi rindu..
dulu pernah janji dengan abgnakkal.. tetiap tahun kite ke CH nak?
tapi tahun ni tak pergi lagi.... 
tahun ni.. cume ade pergi jalan-jalan balik hari je..
Bukit Fraser, Bukit Tinggi... 
tapi Bukit Fraser tak cerita lagi.. hahahaha sengal.. sedangkan dah lama dah... 
banyak woo aku tak tulis.. travel naik train pon tak tulis..
bagi aku.. elok juga cerita.. mana tau ade org nak cari info jalan-jalan kan..
terjumpa blog ai lak kan.. heheheheheheh 

haih... agak-agak merasa tak ke CH tahun ni??
dah nak masuk bulan 10 dah ni.... 
ade 3 bulan je lagi mau habis 2012... (owh nooooooo!!!)
bulan 11 12 memang tak ke mana-mana la.. 
nak bercuti berasak dengan budak skolah.... 
hmmmmmmmmm

nak copy gambar dari FB x dapat..dr Blog pon tak lepas..




psssttttt ::: adoiiii server opis ni problem.. dah masuk minggu ke-3.. blog aku pon tak boleh bukak apasal.. 1st time boleh.. lepas-lepas tu jangan harap la.. ade beberapa blog pon tak leh bukak... arrghhh

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Level 141 : Bekas Kuih Raya

raya dah habis.. 
cerita raya tak habis-habis... 
kuih raya lagi la tak habis.. 
tahun ni beli kuih raya... 
4 jenis kot... 
satu pon tak habis.. 
mula bajet de orang akan datang raya umah ai tahun ni
same je.. yelekkkkk
hmmm kuih raya tu aku recycle tahun depan la.. boleh?
jangan bagitaus ape-sape la eh... 
then jangan takut la nak datang rumah aku pon..tahun depan.. 
hahahahahahah

dalam pada raya dah habis tu..
macam tahun-tahun seudah..
episod pembahagian bekas kuih raya pon giat dilakukan...
tapi tahun ni lain sikit..
tahun ni dapat kuih raya dari PM dan isteri.. 
aritu masa majlis jamuan raya dengan JPM dah dapat dah...
tibai 2 bekas....
tahun ni bagi dalam bentuk bekas makanan a.k.a tapauware...
tahun sudah kotak kalau tak silap..
tahun lepas tak amik.. sebab malas nak berasak..
tapi tahun ni sebab tapauware.. dan kebetulan tak yah berasak...
aku dapat la.. 
ingatkan dah setel.. 
pagi ni dapat lagi...sebekas sekali dengan mug..
haa kelas ko mah.... 
sambil makan kuih raya.. leh minum sekali.. hebakkkkkk

ramai kot dapat bekas kuih raya pesen ni...
sebab aritu tengok dalam berita kot...
PM gi lawat kawasan tu.. depa dok peragih bekas kuih raya...

tahun ni kuih raya PM dapat sama banyak dengan opis punye..
opis nye sepatut dapat satu kotak je.. (kedekut)
tapi nasib aritu bos bermurah hati bagi yang VIP nye kat staff..
tibai ar ape lagi.... 

tapi kotak kuih raya tahun ni sama macam tahun-tahun lepas...
tahun 2009 nye dah buang.. 
sapa yang kutip sampah kat serdang perdana tu.. kot rajin kutip...
untung ar...
aku simpan yang 2010,2011 je... 2009 nye tak tau asal aku buang..
perghhh bermacam-macam jenis kotak aku kutip kat opis ni..
mana nak letak tah... nak display memang tak la...
macam kerek sangat je kan.. ahahaahah even memang kerek pon.... 
tahapehape... 


budak opis aku nak cabutkan stiker tu.. hahahaha




ppppssstttt ::: aku nak bagi kotak 2011 kat orang.. sampai laaaa tak bagi... demm yu pidah... 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Level 140 : Hobi Orang Zaman Dulu-Dulu

Salam ke atas mu wahai sahabat....

kalau korang ingat... 
last-last months... opis aku buat opening.. jawatan kosong...
dari cakap akak opis.. ade 7000 permohonan...
aku pon tak pasti ye ke tak...

jadi bayangkan... ade 7000 permohonan. 
sepatutnya ade 7000 sampul surat jugak...
kalau separuh dari tu hantar guna pos laju....
suku lagi dengan tangan...
pasti lagi suku adalah melalui snail mail.. a.k.a pos biasa
dan pasti juga ade sSETEM!!!!!

perghhhh heaven gilaaaaaa
jadi aku dah cakap dengan akak HR tu...
sebelum buang sampul-sampul tu.. tolong bagitau aku..
aku nak kutip setem... eheheh
akak tu memang baik orangnya... 
die panggil aku sama-sama tolong kutip setem....

tak banyak rare... 
kebanyakan setem burung...
tapi setem padi sudah jadi rare... 
sebab banyak guna burung dan bunga.. 
kadang-kadang ade setem rambutan juga.. 

aku start suka kutip setem sejak sekolah lagi... 
dulu selalu bersurat dengan mak sedara aku yang umur die tua setahun je dengan aku.. 
tetiap bulan mesti ade surat... 
pastu... abah pulak cikgu besauuuu..
sudah pasti admin sekolah abah pegang... 
jadi aku amik kesempatan lagi... 
bila hari sabtu abah pergi sekolah kalau abah ajak...
aku selongkar laci kerani skolah... kutip semua setem... 
dulu masa memula tak pandai... 
kalau nak tanggalkan setem.. main siat je..
lepas tu aku tengok kat mana tah.. ke ade orang ajar ke ape tah..
die suruh rendam dalam air.. biar setem tu tanggal sendri...
lepas tu baru la cantik koleksi aku.. 
pastu bile ade duit.. aku gi beli yang baru-baru nye kat pejabat pos.. 
masa dulu mana kaya macam sekarang..
tapi ade masa... jadi petang-petang gi pejabat pos (bila ade duit)
gi usha kerani pos tu..tanya setem ape yang menarik nak kumpul... 
nanti die tunjuk la jadual setem yang akan keluar... 
pastu die suruh join felateli ke ape tah nama nye..
bayar RM25 klau tak silap... nanti setiap setem terbaru dorang akan hantar ke rumah
kecuali setem yang mahal-mahal tak hantar la.. 
ala.. masa tu sekolah.. nak keluarkan RM2lima sekali tu memang tak la kan..
melain aku pi merampok mak abah aku... 

ade sekali tu gi pos seremban..
kat sana lagi best (zaman kecik-kecikkan...)
ade satu sudut/pejabat khas untuk setem dan filateli ni..
ade la setem-setem rare yang rege RMlima la... rm10 la... 
masa tu jadi gile jap.. tapi still takde duit.. hahahahhahaha

lama tak layan setem-setem ni...
kat opis ni kalau ikutkan ade je setem rare dari negara luar..
tapi surat tu untuk BOSS besar.. jadi tak merasa la nak amik....
opis boy bahagian die dah tibai dulu... 

ingat kalau rajin nak kutip balik la..
pergi ke Pejabat pos besar.. then beli setem-setem yang tak de..
menariknya setem ni.. dia bagai koleksi seni dalam bentuk mini tau..
korang hayati la kecantikan seni lukisan digital yang terdapat pada setiap setem tu...
halus... sungguh berseni... 
aku minat painting ni... cume tangan je tak seni... tapi minat seni sangat... 

ada sesapa minat setem juga? 
atau.. ada sesapa nak salurkan setem untuk aku????

potong.... potonggggggg
sesi mengeringkan setem.... lepas direndam


ppssstttt::: minta dengan sepupu setem dari singapore.. die kata ni hobi zaman kuno.. cisss

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Level 139 : Perbezaan Serdang Perdana dan Shah Alam...

salam ke atas mu wahai sahabat...
hmm hmm hmmm... 

entry laju-laju... 
sejak minggu lepas Fesbuk sudah tidak boleh di access di pejabat..
bukan sebab kena blok.. tapi server tengah bermasalah..
bagusnya. takde dah fesbuk.. 
tak best nye.. klu time rehat pon tak boleh.. boring... 

alhamdulillah.. dah masuk hari ke 21 dah pindah rumah...
means sudah 3 minggu tepat pindah.. 
persamaan duduk rumah.. takde beza sangat...
cuma space lebih nampak banyak..
banyak section..sebab semua bilik digunakan dengan jayanya...
sorang satu bilik... tak de orang kacau.. 
hahahahahhahahahahah

tapi benda paling penting bagi aku sebenarnya....
JALAN PERGI dan BALIK KERJA... 
woooo yang ni kritkal...
tak kira la pindah mana.. kerja mana.. 
benda ni penting... 
sejak kawin.. bab rumah pemilihan lokasi dan jenis rumah.. 
yang buat semua ketua keluarga...

lokasi dipilih dari kriteria lokasi kerja dia lah.. 
kalau orang tanya aku dok mana kerja mana.. 
sure dorang akan menggeleng..
masa dok serdang dulu pun dah menggeleng.. 
apatah lagi dah dok shah alam... 
bila tanya suami kerja mana...lagi menggeleng.. 
hahahahahahahaha
rumah tu dibeli ketika abgnakkal kerja di Glenmarie..
tapi rumah tu lembap sangat perkembangan nye...
bagi aku masalah politik.. yang menyebabkan kelewatan CF dan penyerahan kunci tu...
well... faham-faham je la sapa yang pegang selangor sekarangkan...
pulak projek tu kerajaan pusat punye.. (SPNB adalah di bawah Kementerian Kewangan)
untuk orang yang sokong kerajaan.. akan kata pembangkang yang buat leceh.. 
untuk yang sokong pembangkang.. kata SPNB yang buat leceh....
bagi kami... SPNB buat leceh... kempen kulu kilir.. tapi lembap .. (merujuk kepada kepala SPNB, Idris haron dan Kamarul Rashdan...)

dalam pada tu.. abgnakkal pon dah berenti kerja kat Glenmarie dan pindha ke Kepong..
aku lak dari Jalan Istana ke Jalan Duta... 
masa dok Serdang Perdana..
ari-ari aku menyumpah Hiway KL-Sban tu.. 
jem all the way.... 
jalan keluar tak nampak sangat..
yang ada jalan Bestraya, MEX je.... nak lari ke Kerinchi Link memang tak la.. aku takut sangkut kat Taman Desa

minggu pertama dok Shah Alam.. aku mengucap syukur...
alhamdulillah....
walaupun jauh... jalannye tak jem sangat.. ade spot..spot je.. 
tapi kalau ikut NKVE la...
keluar jam 7.30.. 8.30 dah sampai opis.... boleh bawak 120km/j lagi...
dulu kat serdang perdana.. tersengguk-sengguk dari keluar umah sampai opis... tak de laju langsung... 
kalau dapat bawak 60km/j untuk 5 kilometer pon dah rasa heaven... 

tapi... sejak minggu lepas.. 
aku sudah start menyumpah jalan nak gi kerja dari Shah Alam.. 
ahahahahahahahahahahahha
stuck kat traffic light memang takde maaf la... 
pastu dulu aku bangkang orang potong que...
tapi sejak semalam.. aku terpaksa ikut cara mereka.. 
bukan sebab nak potong que tu... 
tapi nak lepaskan diri... 
bayangkan.. jalan 3 lane.. semua lane tu nak pergi Glenmarie.. 
gile ko... bile dok tunggu setengah jam..
lepas je dari simpang Glenmarie.. 
tengok-tengok kosong jalan menghala ke NKVE...
memang bengang la.... jadi aku amik tindakan drastik.. potong Q juga... 
jem pulak tak sama setiap pagi..
pagi ni jem kat trafik lite.. esok jem kat Bukit Lanjan.. esok jem kat Subang..
tak sama setiap hari... jadi tak boleh nak predict.. 
macam pagi ni... ade xcident kat Bukit Lanjan.. jem  uhuhuhuhuhu 
antara simpang TTDI, Shah alam ke Kilang Gula CSR tu untuk sesi petang lak... 
sama macam pagi... jem traffic lite...
nasib sudah jumpa solution.. keluar di Subang Airport.. masuk tol Batu 3... 
jumlah tol adalah sama... 

tol pon perbezaan besar gak.. 
dulu dari serdang gi keje.. takde tol..
ikut la BESRAYA ke..MEX ke... KL-SBan ke... 
tol adalah 0...kecuali kaalu ikut Kerinchi link.... 
tapi klu dari shah alam.. tol sehari RM6.60.. 
kalau balik memalam.. leh la redah Fedral Hiway.. RM1.10... 
fuhhhh.... mencabarkan??
kalau nak suruh ikut Fedral Highway sepanjang jalan..
memang tak yah balik umah / gi keje la... 
 

hmmm.. tapi.. ape pon...
ni la cabaran hidupkan.. 
kalau sama je hari-hari.. nanti hidup pon boring.. kan kan kan... 
alhamdulillah.. syukur ade tempat berlindung dari panas dan hujan....
jauh pon jauh la.. 




ppssssttttt ::::: redha...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Level 138 : Restoran Mohd Chan ~makan sampai kenyang~

sebelum gi Kelana Jaya..
kami singgah makan di Mohd Chan, Seksyen 15... 
dari hari tu aku dok ajak abgnakkal makan ketam telur asin kat Shahrin Low... 
kali ni die tak nak bawak aku gi Shahrin Low.. 
tapi ke Mohd Chan... 

rerupenya masa puasa aritu memang ade nak bawak aku ke sini..
tapi masa hari kejadian.. fully book.. sampai jam9... 
last-last dapat gak... 
abgnakkal ni kadang-kadang unpredictable gak... 
macam tak amik port.. rupanya.. macam-macam die usha.. 
aku ingat Shahrin Low takde kat shah alam.. ade je.. 
cume brader tak nak bawak je.. 
sebab takut jem... 

sampai sana.. nasib tak ramai.. 
ade meja kosong.. 
kami pun order... 
Butter Egg Prawn, Terung goreng crispy, dengan lala masak halia (so tong lala)
teruja masa tengok butter egg prawn tu.. 
gambardalam menu tak seteruja tengok live.. 
selalu orang.. dalam menu nampak sedap.. live layu je.. 

sampai je makanan.. tak pandang kiri kanan dah.. 
makan macam kebulur gile.. 
aku suke sarang-sarang (telur) kat egg prawn je.. prawn die tak berapa sangat.. aku masak lagi sedap...
terung aku bagi 4/5 bintang.. memang sedap... (bagi aku la..)
lala... ok la.. sebab aku memang tak pandai menikmati lala... 
cume kalau halia die rasa lagi kuat dan masin sikit.. ok kot.. ntah.. 
tapi dalam pada tu.. licin licau ok makanan aku.. 
hahahaah puas hati.. 
air habis... 

lepas tu beli pau tapau bawak gi umah mak mentua.. 
tak rasa.. tapi anak buah cakap BBQ sedap.. 
aku makan kaya je.. sedap.. 
cume dah sejuk time makan tu.. 
kalau panas lagi sedap kot.. 

so boleh la repeat kat Mohd Chan... 
tapi kena try Shahrin Low dulu.. eheheheheh 
ketam telur asin tak setel lagi okeh..... 


Terung sedap..

Lala Halia.. bagi buang angin

sponser

ko nampak udang??

licin... raksasa tgn pendek dan kaki pendek makan...




ppppssssttttt :::: kena kurang makan ar pasni.. SDII dah start.. urgghhhh

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Level 137 : Job Tuanang, Amcorp dan Kompleks Tabung Haji ~perjalanan~

salam ke atas mu wahai sahabat... 

hmmm mari story... 
ni kes pada Hari Malaysia pulak.. 
sejak dapat cuti umum pada Hari Malaysia ni... 
seronok betul kumpul cuti kan... heheheh

ni dapat job dari kak cik.. kakak BFF aku..
die mak andam.. job terkejut je nih.. alhamdulillah... 
ingat kan lewat sampai.. tapi nasib kak cik baru nak start mekap masa sampai tu.. 
tak sangka ade kawasan kampugn kat Puchong tu.. 
tau ade kampung kat Batu 14 tu.. tapi tak sangka situasi die macam kampung betul.. 
ehh bukan mengutuk ye.. tapi kagum.. 
at least.. masih terpelihara.. tapi risau nanti.. kawasan tu diasak pembangunan... 
tengok je la pembangunan pesat di Puchong macam mana sekarang...

dan bagusnya. masih mengekalkan semangat kejiranan yang tinggi... 
majlis simple je.. tapi meriah.. 
orang kampung ramai yang datang.. 
makanan masak sendiri... nak-nak pulak tuan umah tu ade bela kambing.. 
lauk kambing ar ape lagi... 
ade lodeh, nasik minyak lauk kambing.. macam-macam la.. 
aku makan lontong dengan kuah kambing je.. penuh... 
majlis berjalan dengan lancar.. 

setel majlis.. aku sibuk ajak abgnakkal pi Amcorp mall.. 
nak gi flea market.. nak cari barang rare.. 
tujuan.. cari bahan nak buat jam.. ahahaahah
umah kami takde jam lagi.. dulu tak rasa sangat lecehnya.. 
tapi sekarang rasa betul leceh... 
sedangkan kat decorder hypee Tv tu ade je... 

tapi last-last yang membeli abgnakkal.. beli buku pasal kapal terbang... 
terserempak lak akak ipar aku. baru balik kerja.. jalan-jalan kat situ... 
tu memang port kesukaan akak ipar aku.. dulu time abgnakkal tak kawin lagi..
selalu ar bawak akak die gi situ.. tapi dah kawin.. tak sempat... 
masa tu la baru tau kak ngah nak gi Mekah malam ni..
patut la kak ngah call semalam.. 
abgnakkal tak return call..sebab tak sempat... then lupe... 

terus kami balik ke rumah.. 
take 5 dulu... recharge jap.. 
lepas tu keluar balik kol8 camtu.. 
gi makan... carik port baru... seksyen 15... 
nanti story..

sampai rumah mak.. dah kol10 leih kot..
aku halau anak-anak buah masuk tido.. 
lepas kak de dan abg sharom (sepupu abgnakkal) balik... 
mak risau betul.. susah betul nak tido... 
aku dan abgnakkal amik port kat living room..
memula ingat tak nak tido..lelap gak.. 
kol2.. dorang bangun siap-siap 
pastu tunggu la kak ngah sampai jam 5... 
sebelum subuh dorang kena check in untuk berlepas selepas subuh... 
kami berdua dan kak ngah anak beranak je hantar kak ngah ke kompleks tabung haji... 
nasib umah mak tu jauh sikit dari tabung haji.. kalau tak sure hantar jalan kaki je.. 
heheehehehh 
setiap tahun aku hantar orang gi haji.. ntah bile le turn aku pulak.. 

subuh sampai rumah.. abgnakkal pengsan sampai petang.. hahahhahahahah 

alhamdulillah

kandang kambing

gotong royong

kibarkan jalur gemilang

orang gile...

aku suke ni... antik

ramai peminat flea market nih

makan...

ipar, biras, sepupu dan anak buah



sekarang senang


berkumpul pon tak seramai dulu.. tenang je


ni beratur amik kelengkapan..


macam ni pon nak politik... bab agama ketepikan politik boleh tak?

nak bagi hygiene set je pon

kak ngah gi berdua je..






pppsssttttt :: al-fatihah untuk arwah FIL yang pergi masa aku hantar orang gi mekah last year.. dah nak setahun dah.....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Level 136 : Majlis Kahwin Ampang ~Baizura Kahar~

salam ke atas mu wahai sahabat..
lama btol tak merepek kat sini...

banyak wooo benda jadi.. menarik.. sedih syahdu.. merepek.. meraban...
semua benda jadi dalam life kite tetiap ari tu penting kan...

cite wiken aritu terus la eh..
even ade benda lain jadi minggu sebelum tu lagi..
tapi tak transfer lagi gambar nya...
Sabtu lepas.. 15 Sept. 2012 (jangan tanya abgnakkal tarikh.. dia tak ingat.. ahahah)
abgnakkal ade job di Ampang..
Jumaat malam sabtu dah pi usha dah...
balik kerja tu..tak dan aku naik.. die dah mesej bagitau.. kalau sampai.. abang turun kite keluar..
ingat nak pi makan je.. sekali ajak pi Ampang.. usha lokasi kejadian...
makan kat Night Circle je...
majlis kawin esok bertempat di Dewan JPS Ampang. tepi MRR2...
tapi nak sampai situ.. pusing.. pusing..pusing...

pagi sok nye (15hb)... kami ingat kami dah lewat sampai..
tapi masa masuk pintu pagar.. rasa macam tak de majlis pun..
sampai dewan.. sekali lagi terkejut.. ingat salah dewan..
takde ape-ape tanda yang ade majlis akan berlansung..
nasib ade bunga manggar...
pastu... masuk dalam baru la ade orang tengah siap sedia...
tu pon ketering je... jadi abgnakkal amik mood... snap sikit-sikit..
aku lak.. lepak baca novel...

kol11 lebih kot baru mak andam datang...
pung pang pung pang..
kol1 baru majlis start.. majlis ni bertandang..
tapi majlis simple gile.. kagum aku... 
tengah pusing-pusing macam orang gila kat majlis orang.. 
aku dok perati kakak pengantin lelaki.. macam kenal... 
dok la perati.. sampai abgnakkal cakap kakak die tu pelakon.. 
sah.. memang die.. nama bapak nye sama dengan pelakon tu.. 
cume pelakon tu dah stop dah berlakon... 
korang kenal Baizura Kahar?
pelakon DUnia Baru.. aku minat dengan die.. 
tetibe time tu terasa.. aku ni minat artis takde lak aku minat macam Baizura Kahar ni... 
die sejak kawin dah pakai tudung.. suami die ensem..anak die comel... 
then aku minat lagu die dengan Duta untuk filem Dunia Baru tu... 
sangat comel die ni.. muke die ade iras pelakon Korea ke Indon tah... 

aku cakap dengan abgnakkal aku nak amik gambar dengan die.. 
pastu dok cari perfect time. takde... 
aku lak penyegan.. perghh macam budak-budak rasa time tu.. 
tak pernah aku macam tu... 
bukan tak pernah jumpa artis.. selalu kot.. tapi kali ni macam pelik sikit.. 
ahhaahha adakah ni la feberet artis aku?? hahahaaah 
aku tak de spesifik artis yang aku minat.. sume aku kutuk... 

last-last masa nak balik tu.. die gi kat kereta die.. 
terus aku dengan malu-malu biawak.. pergi dekat die.. 
akak baizura kahar eh??
oowwhh tu dulu.. hahahaha 
orang nye murah dengan senyuman dan ketawa... 
then dapat la amik gambar die.. 
tapi dengan abgnakkal nye kamera.. ehehehehhehe 
fuhhh... pastu sengih-sengih dapat amik gambar dengan Baizura Kahar... 
abgnakkal senyum je tengok isteri macam kanak-kanak ni... 
eheheheheheheh 
balik umah.. pengsan... penat.... 


korang kenal ke Baizura Kahar?

ikut boss... YES BOSS!!

kat JPS sana ade hotel la.. hebat

kedi.. tukang angkat beg

simple je majlis nye

menu menarik.. ubi kayu rebus dan kelapa parut.. sedap gile...

lari jem MRR2.. ikut la AKLEH..


esok ade job kat Puchong lak... 




pppppppsssttttt ::: tak baikkan post gambar die yang tak pakai tudung tu.. nak cari sendiri la ekkk..


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Followers

Mari tinggalkan jejak anda di sini.. nanti saya gi rumah awak lak..