Level 128 : Cerita Raya Kami ~Raya Pertama~

the best thing about raya at JOHOL is... Solat Raya... 
nothing else... 
aku tak tunggu benda lain setiap kali raya sebenarnya.. 
tunggu solat raya je.. 
solat mesti kat Surau Tinggi Changgang.. 
surau milik keluarga atok belah abah.. 
sekarang yang run kan solat sunat raya hanya la adik beradik lain mak arwah atok
atok-atok satu mak suma dah tak larat or tak ade lagi... 
lepas ni kot atok-atok ni dah takde..
sape la yang akan run kan agaknye..
harap sepupu-sepupu abah ramai tak solat sini..
abah je paling tua... sepupu-sepupu abah yang lain suma baya-baya aku adik beradik

nostalgia betul surau ni..
masa kecik-kecik arwah atok ajar budak-budak kampung changgang ngaji kat sini..
arwah atok garang... 
tapi aku spesis degil.. asal ngaji tido..
nanti orang lain tunggu turn ngaji..
aku lipat sejadah.. baring sebelah atok.. tido..
umo masa tu tak ingat la.. tadika kot... 
dulu balik sekolah dok umah atok.. (umah yang ktorang duduk sekarang)
ehh sejak kecik memang suka tido aku ni rupa nya.. hahahahahah 

pagi tu mak balik ke Kolo.. keluarkan ayam dari reban..
kol 7 kot baru tergocoh-gocoh bangun masing-masing..
aku kantoi subuh la pagi tu.. dorang kejut aku tak bangun.
hahahahahahah 
nasib aku dah gosok baju sesiap.. 
imah tak nak gosok baju kitorang.. selalu dia amik tender gosok baju orang..
baju orang dah kawin die tanak.. nyampah... 

kalau dulu ktorang la keluarga last sampai untuk solat.. 
tapi sekarang.. kadang-kadang ade gak orang lain yang lewat.. yessss..
yang pasti.. surau Kolo dah solat.. kitorang baru nak gi surau
ahahahahahahaahah 
lepas solat raya dan makan-makan... 
balik umah wan belah mak..

dulu masa Wan ade.. lepas solat tu ramai orang kat umah wan..
tahun ni... masa balik tu.. Ateh je yang ade.. sedih rasa... 
dulu gamat rumah tu lepas solat raya.... kali ni sunyi je... 
ateh pon tak berapa sihat.. ade batu dalam hempedu... 

rumah kami.. tak ready pun untuk raya.. 
tengahari tu time orang datang.. kemas pon tak lagi.. 
ahahahahahahaahahh 

keluarga pertama sampai....... tak ingat.. ahahah
yang pasti.. keluarga Kak Ana dan abang jai anak makngah, keluarga selaru... 
anak-anak atam (tanpa am dan apis),  ramai jugak saudara yang datang... 

malam pulak gi Selaru dan batu kikir... 
ape yang best kalau gi beraya adalah konvoi... 
pergi selaru tu aku drive kereta kak lang.. anak-anak perempuan je..
abgnakkal drive kereta abah.. bawak adik-adik lelaki dan mak abah.. 
abang satu kereta satu family.. 
sepupu yang lain lagi 3 4 kereta... 
lepas asyik bertekak dengan kaklang.. balik aku naik kereta dengan mak abah...
hahahhah mana leh dok diam... mesti nak gaduh... 
baru thrill beradikberadik... 

pass hari pertama...... berjaya pergi dua rumah hahahah
bangga tu.... 
kenapa tah.. kalau jalan sendiri memang tak la pergi beraya ni.. 
rasa ackwrd... kena pi dengan mak abah jugak... 

korang raya pertama gi mana....



kawan baik abgnakkal sepanjang kat Johol

sejak ada adik.. macam lonely je budak adam ni
jiran sebelah surau
sepupu abah.. bapak sedara aku...
amjad... 40days old
pagi raya pipi bengkak..
my family w/out mak...
Ateh dan Amjad..
anak-anak makngah kat johol..
anak acik...
mak teh tgh jaga anak-anak sedara...
sepupu-sepupu...
rumah acik...







 ppppssssstttt ::: penoh perut asyik makan je... cume lomang je merasa time kat surau je






 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Level 127 : Cerita Raya Kami... ~persiapan~

salam aidilfitri..
still dalam mood raya kan.. 
boleh la wish jeheheheh.... 

orang lain cerita pasal raya.. ai pon nak jugak..
ne leh tertinggal ketapi.. 
ahahahahahahah 

macam tahun-tahun lepas jugak.. aku mengelat kemas rumah untuk raya...
ahahahahahah keji kan...
kali ni punya kes.. sakit gigi..
ya allah.. semua orang pon tahu.. sakit gigi ni antara sakit yang paling tinggi level nya.. 
sakit gigi tangkap kepala sekali... pakej... 
jumaat tak leh buat keje.. sabtu pon..
tapi bila uda ajak pi Melaka dan Tampin.. laju je..

lepas abgnakkal pi servis kereta..
aku terjelopok je..selain update fesbuk.. ahahahah 
patutnya bawak kereta abah pi Simpang Ampat (rumah sewa ude) 
tapi abah nak ikut.. atas alasan.. 
nanti masa kat Giant (Tampin) parking susah..
since orang suma pun nak raya dan cari barang-barang raya kan..
jadi abah boleh tunggu dalam kereta tanpa susah-susah kami cari parking.. 
ok je.. sedangkan taknak susah kan abah mulanya.. 
abah bab ajak merayau memang nombor satu... 

masa kami keluar tu lepas asar.. 
hujan lebat pulak.. lagi la jem.. 
nasib sekarang dari arah Kuala Pilah/Gemas tak payah lalu Pekan Tampin untuk ke Melaka
boleh lalu kat Taman Woon je... 
dulu dah ada jalan tu pun orang lalu pekan tampin gak
sejak jalan keretapi kat Pulau Sebang tu tutup.. terus suma orang serik..
dan sejak jalan tampin dah upgrade tak de roundabout ni... 
jalan lebih besar aku rasa... 
aahhh Tampin.... miss that place... 

lepas hantar ude ke rumah sewa die.. sebab nak amik duit..
kami pun pergi Giant... tak masuk juga pekan tampin...
niat nak beli bantal.. 
rumah tu dah kekurangan bantal.. mak tak sempat nak buat..
beli la 2 bijik untuk aku laki bini..
orang lain dah ade bantal.. (tapi abgnakkal beli lagi 2 balik dari servis kereta)
tapi susah betul la nak dapat bantal yang sedap.. 
tak sedap la bantal aku beli tu.. 
sedap lagi bantal beli kat Tesco... RM9.90 dua bijik tu..
tapi since tu je ade..s ebat je la... 

balik dari Giant singgah jap bazar ramadhon.. 
kat Pusat Serenti Tampin tu.. 
kedai dah kurang orang bukak.. orang yang datang pun kurang..
suma orang dah sibuk masak kat rumah... seronok kan... 
memula gi situ sebab orang kat umah bising.. tak de makanan nak berbuka.. 
dorang memang tak masak la... 
harap kat mak je.. mak lak kat kampung.. rupa-rupanya mak dah masak kat kampung (Kolo)... 
jadi beli je roti john... 

ehh ni baru cerita before raya.. hahahahahha demmm 

kena buat entry lain untuk raya esok la.. 




pppppssstttt ::: dah nak raya baru nak servis kereta.. ingat ke seremban... last-last balik serdang.. jejan ai memang hebat kan... aduhhhh

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Level 126 : selamat Hari Lahir Abah...

abah saya lahir sama hari dengan adik saya.. hari khamis.. 
tarikh sama tapi lain bulan.. 
abah saya lahir 60 tahun lepas.. 28 ogos 2012.... 
4 bulan selepas tarikh lahir anak terakhir beliau....
selamat hari lahir abah... 
semoga allah berkati dan lindungi abah selalu.. love u so much.... 
jangan makan kacang.... 

sebab abah ade gout... 
its not a goat... hahahaa 

ni cikgu... garang wooooo
ade satu kayu khas utk anak ke-4 beliau...
tetiap pagi kena rotan sebab tanak mandi gi sekolah...
tak ingat umo berapa kayu panjang tu hilang.. 
hilang ke abah buang ke aku pon tak pasti... 
tak main la rotan-rotan.. 
tak leh capai dari jauh.. 
kalau kayu leh pukul dari jauh..
anak ke-4 degil sangat.. 
muke cam budak baik.. tapi nakal gile... 

ho ho ho ho... 
bile cite pasal abah dengan mak sure rasa cam nak nangis.. 



selamat hari lahir abah... 
kami sayangggggg abah... 




ppssstttt :::: abah... abah... 


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Level 125 : Raya CikBedah Style... ~pengaruh..pengaruh~

waaaa selamat kembali bekerja kepada seluruh warga dunia..
minggu lepas dok usha-usha dashboard ni..
slow moving gile...
dua hari tak sampai 10 update dari kawan-kawan yang aku follow..

terima kasih untuk yang wish hepi bday dan hari raya..
minta maaf aku kerek.. jadi tak wish orang balik tau..
hahahahahahah

nak up cite raya..
tapi malas...
jadi aku nak boh je gambar ape yang ade dalam henpon ni..

heheheheheh
biasa la... monday mood...
even minggu lepas dah start keje...

Claypot Gangnam STyle..



Raya JOHOL Style

GCB mSr style...
Kelender 2013 Ahlong style...
ye ye aku ingat pengurusan rumah yang bagi.sbb dlm post box
red velvet..aku pon nak.. akak aku buat sebab aku malas..






 pppsssttttttt :::: pagi ni kena jem 2 jam.. KL Style.. jahanammmmmm

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Level 124 : Happy 27th Birthday Rafidah

18 Ogos 2012...
bukan wake up as 27th dah... nak tido tu pon dah cukup 27 tahun..
rahsiakan umur... tak yah la... 
buat orang buat spekulasi je..
ehh muke cam 38 perangai cam 15 tahun... 
macam tak sesuai je... 
ahahaha jadi tak yah la nak rahsia-rahsia kan.. mak pun bukan retis keennnnn

sambutan?? ileeekkkk
cuma akak aku ade beli kek keju dari kedai resepi rahsia...
beli bukak puasa 17hb tu.. 
tapi makan time sahur 18hb.. 
bukan untuk aku sorang.. sebab die pon tak ingat bday aku aritu..siooottt
tapi untuk yang lahir bulan 8...
which is dia, aku, abah dan kak ipar aku, kak dilla.. 
siang tu kan puasa.. juga tiada sambutan.. gigi sakit pon..
tido je la.. 

abgnakkal lak buat surprise dia sendiri... 
dia nak keluar pergi baiki kereta... 
macam biasa aku akan hantar sampai ke muka pintu... 
muahkkss sana.. muahkss sini.. pastu babai.. tak leh over-over nanti kena sound... 
tetibe aku dengar dia patah balik...
aku pon keluar la balik tanya kenapa... 
dia cakap tertinggal beg kamera video.. owhh ok.. 
pastu tersengih-sengih.... die bukak video die.. sambil cakap ade surprise.. 
(macam poyo kan.. tapi baca sampai habis...)
pastu aku pon teruja tengok kotak yang dia keluarkan..
waahhhhhh Lens baruuuuuuu
dalam hati teruja gila sebab hadiah tu ribu-ribu kot...
abgnakkal tunjuk dari jauh..sebab dia kat pintu pagar aku kat pintu umah..
semakin dia menghampiri aku... baru la aku nampak dengan jelas.... 
cisssss... Lens cup rupanya...
cawan berbentuk lens... hahahahahaahhah
tertipu mak nakkkkkkk....

brader sengih je... 
pastu ade la gelang batu ape tah dalam cawan tu...
aku ade nampak beg pink dalam kereta terperosok bawah kerusi ditutup dengan kusyen..
rupa-rupanya lens cup.. aku saje tak tegur.. buat tak tau je...
pastu dia bagi lak beg pink.. yang dalamnya adalah janji 4 tahun lepas.. masa nikah...
ok. yang ni die kena tunaikan.. sebab janji kami masa nikah..
tak pe tak buat masa nikah.. tak masuk dalam mas kawin... 

wahhhhh terharu mak nakkkkk
ni kena pulun OT ni.. nak bagi hadiah hebat jugak bulan 10 nanti...
habis la aku.. anvsry aku bagi Smart tag je.. 
adehhhh.... nasib dia tak bagi aku kereta sebijik..
mampus aku nak repay balik dengan ape.. 
bagi body je la jawab nye.. wakakakaakakakakak

cup itu... 
belum rasmi lagi... 
'beribu' kot rege die.. sayang yuuuu
wakakakakakak walhal rege tak sampai 30 inggit... 
tak pe yang penting ikhlas.... 

masa post kt fb aku risau je org kata aku show off...
nasib Caniam bukan Maniam..

syukur ke hadrat Ilahi.. memberi kesihatan yang baik dalam 27 tahun ni. tanpa penyakit berbahaya yang menakutkan. walaupun tak de anak lagi umur 27 tahun aku tetap bahagia. syukur alhamdulillah.. terima kasih buat mak abah yang menjaga aku for 27 years... even dah 4 tahun kawin... 
aku rasa ucapan tahun ni paling best aku buat... 
hahahah puji dri sendiri la bhai... 

10 tahun lepas.. at this time.. konon-konon tengah sibuk nak SPM.... wahh gitu.. dah 10 tahun rupenya aku amik SPM...

27 tahun lepas.. mak aku baru sudah berjuang melahirkan sorang anak yang comel... abah baru lepas lega sebab anak dan isteri selamat...
mak..abah.. terima kasih untuk 27 tahun yang hebat.. selamat hari melahirkan..... love you mak abah.... muakhhssss....


pssssttttt :::: Janji Diketupati... lalalalalalal

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Level 123 : Balik Kampunggggg woo woo woooo

Salam Hari raya.. 

ikut perancangan balik raya Khamis malam jumaat. 
tapi disebabkan sudah buat penjadualan semula.. 
balik kampung hari Jumaat.. nak tak nak kena balik jugak.. 
alasan balik lewat sebab nak setelkan rumah AP.. 

perancangan.. 
pi usha aircond (since abgnakkal tak jadi pi rabu aritu)..
pi usha meja makan... (since tak jadi beli IKEA)
abgnakkal pi beli lemang untuk mak die... dan dia nak pergi Kedai Barangan Logam

tapi disebabkan tido kol5 pagi 
disebabkan pasang tinted kereta... 
bangun sudah tengahari sikit..
abgnakkal terus keluar pi kedai barangan logam... 
then pi beli lemang dan seterusnya pi umah mak die.. lepas Jumaat 
aku dok rumah... tak buat ape-ape.. ni yang die tak suka aku dok umah AP ni... 
aku pulak lantak sakit gigi hari tu.. 
jadi.. memang tak jadi kerja la... 

tunggu.. punya tunggu.. punya.. tunggu.. 
abgnakkal tak jugak balik... 
tak jadi la gamaknya nak pi usha ekon dan meja tu..
die balik dah jam berapa dah.. pasang langsir untuk hallway.. 
kemas rumah lebih kurang... terus bergerak balik ke kampung.. 
sebelum tu singgah KFC Seksyen 13.. kat extreme park.. 
makan ayam kuah thai yang dibanggakan tu..
rupa-rupanya.. green curry tu masak lemak cili api.. 
ok best la jugak.. tapi sakit gigi.. mana ade feel... 
pastu singgah TESCO.. beli berus gigi dan beberapa kelengkapan.. 
sebab tertinggal... 
kereta penuh gile.. balik 2 3 hari je.. berdua je... 

cari panadol tak jumpa.. kepala dan gigi dah berdenyut-denyut.. 
urrghhh tekanan je rasa.. tak feel lansung... 
perjalanan adalah sempurna.. sampai kampung dah kol 130 pagi... 
yeayyy jap lagi tepat kol 151 pagi.. 
aku sudah masuk 27 tahun secara rasminya... 
abgnakkal wish gitu-gitu je.. hampeh... 
masa sampai tu.. tengok umah kosong..
bagi-bagi salam tak de orang sahut.. 
abang aku dah balik rupanya..
ade sedikit rasa tak best.. sebab balik tengah malam.. ade budak kecik dalam pantang..
dah la aku balik lalu jalan miku yang hutan tu.. 
bile tengok takde orang kat ruang tamu.. 
aku dok bajet.. dorang nak buat surprise party untuk aku kot..
dah la masa nak balik tadi dok cakap nak beli kek.. 
sekali bile masuk je.. tengok akak aku dua orang tengah terbongkang... 
mak, dikwan, kak teh dan abang tengah buat kuih raya.. 
ahahahahah perasan je.. tahapehape.... 

start la tido bergelimpangan di ruang tamu.. 
nasib ruang tamu besar.. sorang amik satu side... 
aku amik side paling depan kat pintu masuk
tak sedar diri bangun lambat... tido tak nak jauh-jauh manjang berpeluk.. 
tido kat pintu masuk..ceh... 
adik aku lelaki amik port belakang sikit... tengah ruang tamu... 
yang perempuan tido dalam bilik... 
abang aku ade bilik sendiri.. 
uhuhuhuhu nasib la.. camni la hidup menumpang.... 
malam tu tido tak de bantal.. mak tak sempat buat..
esoknye gigih pi tampin cari bantal.. 
hahahahahahha 

Sabtu (18 Ogos 2012)
tak buat ape-ape pon.. 
kemas umah tak.. kuih pon tak..
mak masak kat kampung.. kat kedai mak...
aku sakit gigi.. 
memang terjelopok je la.. 
tapi gagah juga pergi tampin.. 
gi dengan abah dan ude.. 
patutnya aku dengan ude je.. 
tapi abah nak ikut.. nak jadi driver.. ikut la... ai ok je..
abgnakkal lak pi betulkan keereta..
katanya ke Seremban je.. rupa-rupanya.. balik ke serdang.. 
sengal.. die suka buat macam serdang tu sebelah kampung je... 

raya kali ni.. persiapan sebelum raya tu.. 
biasa-biasa je.. tak de macam tahun-tahun sebelum ni..
semua tak de perasaaan.. 
ketua pembersih pon macam tak de perasaan.. 
boleh tido-tido lagi..
last-last abang aku yang vacum semua karpet..
siap beli vaccuum lagi.. semangat... 
aku.. terjelopok.. sakit gigi... 

ni je gambar sebelum balik kampung

bile cek balik henpon..
tengok tak de gmbar masa kat kampung..
seriusssss
balik kampung.. aku buat tak hapek (tak tau) je dengan henpon aku.. 
dia pon nak taak nak je berbunyi..
wish raya dan birthday sume aku buat tak tau je..
ade aku reply ade aku biar kan je... 
alarm sume aku buat tak tau..
akibatnya.. balik serdang.. 
alarm bunyi pagi pon aku tak bangun.. demmmm




pppssstttttt :::: persiapan nak raya tu yang penting.. lepas solat raya.. tak kisah ape dah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Level 122 : Jalan TAR Alone... ~last minit shopping~

Salam Hari raya u ollss... 
raya lagi ke weh.. jangan la buat ai jeles.. 
dah dah la tu.. 
ai keje dah tau... 

cerita before raya tak habis lagi.. jadi aku mau setel kan..
rugi tau amik gambar.. ahahahahaha 
Khamis (16 Ogos 2012) tak cadang pun nak cuti.. 
sebab sayang cuti sebenarnya.. 
tapi dengar kak Ros nak gi Jalan TAR dan dia mengajak.. 
aku pun gatal kaki tangan nak ikut.. 
jadi... amik cuti Khamis tu.. 
Rabu malam Khamis tido AP.. 
abgnakkal pergi kerja lewat aritu.. rilek je die tido.. 
janji dengan kak ros kol10... 
tapi kol9 baru terkedek-kedek nak keluar... 
pastu parking kat tepi jalan Bukit Kerinchi tu.. 
amik Putra LRT kat stesen Universiti.. 

turun Masjid Jamek... 
wahhhh tau je la Jalan Masjid India pon dah banyak gerai... 
sengal jap jalan... 
masa on the way tu.. call kak ros.. tanya die dengan sapa.. 
sebab die macam tak kisah je aku lewat.. selalu dah bising dah..
sekali die cakap die dengan Mai.. aku macam errrr
bukan tak suka budak tu... tapi.. die macam senyap je dengan aku..
macam ade sesuatu terbuku di hati.. 
jadi aku jadi tak seronok nak berjalan sekali dengan die.. 
tau je la kalau pi shopping ni.. kite ade interest kite.. org lain ade interest masing-masing..
jadi fikir-fikir balik.. aku cuba untuk tidak berjalan dengan kak ros.. 
kak ros baik dengan budak Mai tu.. 
aku tak nak rosak  kan mood die.. kang die rasa tertekan lak tengok aku kang..
aku ni over lebih sikit... sian die.. 
jadi aku jalan je la sorang-sorang.. 
sambil tanya-tanya kak ros kat mana.. kalau jumpa.. jumpa.. kalau tak aku jalan sorang.. 

aim sebenar nak beli tudung.. 
sebab aku dah beli empat.. sebut bebetol.. EMPAT pasang baju kurung.. 
hahahahahaha.. bukan nak pakai raya sangat.. nak bawak gi keje je sebenarnya.. 
jadi nak beli tudung untuk baju-baju tersebut.. 
tapi by end... aku beli 2 helai blouse mak aku (mak gi KL pakai baju ni.. suke suke..)
beli 2 pasang kasut (untuk aku dan Imah), 
sehelai tudung untuk baju 1st raya...
keronsang untuk adikberadik perempuan.. 

bila fikir-fikir balik... 
aku sebenarnya suka jalan shopping sorang-sorang.. 
selalu kot shopping sorang-sorang.. 
ni sama ada tak de orang nak teman.. or tak de kawan.. 
ahahahha aku pilih aku tak de kawan.. 
aku takut susah kan orang.. takut nak minta tolong orang.. 
orang tak faham cara aku.. aku pun kadang-kadang tak faham cara orang.. 
aku takutttt sangat kecik kan hati orang.. 
dah banyak berlaku... 
sampai tahap.. aku takut nak berkawan.. rasa biar lah aku sendiri...
kecewa dengan kejadian semalam-semalam.. terkesan dek jiwa-jiwa yang terluka tu.. 

lepas membuang air di Semua House dan jalan-jalan shopping.. 
aku pun balik ke Masjid Jamek.. dan amik LRT balik ke universiti..
terserempak dengan budak opis.. die cakap.. die tersangkut jem dari jalan duta...
kol11 keluar opis.. time tu dah kol 1 ke kol 2 tah.. 
aku pon kerah otak nak lepas kan jem
aku nak ke Batu Caves.. nak amik kuih raya... 
jadi aku naik Keirnchi Link.. masuk DUKE.. keluar Jalan Kuching.. 
masuk Bulatan Batu Caves.. sampai.. 
tapi beberapa kali nak langgar lori.. 
aku dok kutuk jalan Batu Caves ni.. jalan pening macam orang kat situ gak...
balik tu.. ikut MRR2.. 
perghhhh merangkak nak balik tu... tido-tido aku memandu.. 
nasib tak jem.. due kepada tido-tido.. 
aku pon balik tido.. hahahhaahahahah 
buka puasa masak ayam masak black pepper.. eh sempat eh.. makan dengan roti expired...
abgnakkal balik lewat sangat... 
balik tu ke AP.. sampai sana.. teman abgnakkal pasang tinted kereta.. 
orang lalu lalang pon pelik.. 
ape je keja laki bini ni kol 4 pagi... dok kerja kan kereta... 
 

aku suka tgk grafiti kat tepi sg kelang ni.. logo merdeka yg lagi cantik dari kerajaan punye

beli utk imah.. besar.. aku punye kecik.. kena la tukar dengan dia


unik la laluan kat Semua house ni


ramai gile orang



laluan pejalan kaki stesen universiti yang best...

macam-macam iklan ade kat dinding..



kol 5 pagi baru naik umah.. sahur la sangat... ape pon tak de untuk makan







ppssttttt :::: hidup tak seindah mimpi...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Level 121 : Langsir AP

Selasa, 14Ogos 2012...

backdated je sume kan... 
minggu lepas gigih drill drill ape yang patut... 
kami buat sendiri kebanyakan kerja... 
mana yang boleh buat sendiri.. buat sendiri.. 
untuk grill dan wiring je panggil orang.. 
kalau ikutkan.. wiring pun abgnakkal nak buat sendiri..
bagusnya buat sendiri.. puas hati.. tak cantik pun kite redha.. 
kalau panggil orang.. contohnya macam wiring ni.. 
rasa nak mengungkit je setiap kali tengok wiring tu.. 
tunggu ade bajet lebih.. kite hack sume dinding... tak pon tambah cornice... 

ala.. tak banyak pun buat sendiri... 
pasang lampu kipas dan langsir je... 
tapi kan kerja tu nak kena drill... 
semua pun abgnakkal buat sendiri.. sampai dia cakap..
aku dok AP tak de guna pun.. sebab tak de kerja.. 
huh.. kecik ati ai... ye la umah yu... 

selasa tu.. kalau ikutkan tak balik ke AP rasanya..
tapi disebabkan kedai perabot call bagitau nak datang.. 
jadi pergi juga.. ala.. yang pergi abgnakkal je pun.. 
tapi aku menyusul juga la.. 
masa kat Tol Jalan Duta nak keluar duit... 
sekali duit 10 je yang keluar.. perghh buat duit raya terus la gamaknya... 

langsir untuk rumah AP ni.. 
railing semua beli di IKEA.. langsir lak.. untuk bilik SOGO.. untuk ruang tamu IKEA
sama la cite nye.. sebab dah nampak dalam katalog... 
jumpa yang ikut tema.. jadi beli kat sana je.. 
kang kot nak mencarik lagi.. satu hal... 
since keje kat IN ni.. aku adalah spesis.. surf.. selak katalog.. call.. dan beli...
ni kan kerja hakiki aku.. hahhaha sampai terbawa-bawa masa membeli belah untuk diri sendiri.. 
beza nya tak call je... (eh ade juga la call)...

aku dah aim.. untuk railing satu umah.. gune rod je..
tak de railing roda-roda tu...
kawan opis ni la sajes... 
pastu bile riki-riki.. IKEA nye menepati citarasa..
bracket IKEA aku tengok besi.. manakala kalau beli kat SOGO atau ACE hardware ( ni je aku survey)
adalah plastik
rod IKEA adalah besi.. SOGO dan ACE adalah kayu... (ni kalau tak silap la)
* update.. bile cek gambar baru perasan SOGO nye besi
pastu konsep IKEA loose... ko kena beli asing-asing.. 
jadi boleh beli ikut citarasa kite.. 
 
ni ikut kiraan anggaran aku.. untuk satu set railing (tingkap 3 daun)... 
kalau beli SOGO/ACE dalam RM80 (2 bracket) ...(mungkin ade lagimurah aku tataw)
IKEA lebih kurang RM 71... (3 bracket)
kalau nak buat dua layer (daylight dan langsir biasa)...
kena tambah satu lagi set... tambah lagi RM80
kalau IKEA just tambah hook dan rod... satu hook RM3.90 lebih kurang... satu btanag rod dalam RM12.90

tapi aku tak cakap la yang harga RM80 tu tak bagus.. 
aku cuma buat perbezaan harga dan material... 
dari segi kekukuhan.. kite try pakai dulu eh.. nanti baru leh update... 


rumah aku ade L shape nye tingkap...
abgnakkal memula nak pakai railing biasa tu.. 
sekaki RM1... guna roller seposen satu tu...
tapi aku dah lama terminat railing jenis wire dari IKEA..
jadi aku beli kan je... RM39.90 + RM 19.90 (corner hook)
beli untuk die try test dulu... kalau dia minat.. aku nak sajes untuk hallway nye curtain lak.. 
dan keputusan nya dia minat...
yesssss
jadi beli untuk hallway jugak.. 
hallway tu aku pasang curtain jugak.. sebab tanak kalau orang datang rumah boleh tengok ke area bilik..
ai malu nak... 
pasni mungkin nak beli seperator/blinder/curtain untuk meja makan lak..
abgnakkal tanak orang kat meja makan nampak orang kat living area.... 
hmmm IKEA lagi ke? hahahah aku dah nampak dah contoh nye tu.. ahahahhaha 

ade ke yang nak tengok contoh langsir IKEA tu?
on demand aje ok.. poyo.. hahahaha 

sogo nye..

tak suke kepala die

pasang kipas bilik

org wiring yg tak puasa

tinted

kurang panas... tak yah daylight curtain

pasang lampu sendiri

langsir Spoloh inggit


dok cari benda ni tak jumpa





ppssstttttt ::::: kaya IKEA aku dok ulang tempat die...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Followers

Mari tinggalkan jejak anda di sini.. nanti saya gi rumah awak lak..