Level 105 : Juadah Berbuka Seminggu Puasa...

yuhuuuuuu... 
rajin ehh up entry.. 
auto publish je... 
ehehhehehehhehe 

well... tak banyak aku amik gambar... 
ni je ade... 
resepi tak disediakan.. 
sebab cam kelakar lak.. masak tahape-hape... 
ade hati nak bagi resepi.. 
tapi kalau korang nak.. aku tak keberatan nak berkongsi..
mungkin cara kite berlainan... 


ni ntah ari ape nye berbuka.. buat kimchan goreng..
 sapa selalu pi Cameron Highland tau la kimchan ni kot.. 
manis-manis rasa die.. goreng celup tepung.. sedap.. 
aritu.. aku masak dim sum (ala yong tau fu cucuk-cucuk tu) buat sambal.. sedap gak.. 
tapi abgnakkal tak makan.. sebab pedas sangat.. 
dah aku bantai cili api.. heheheheheh

nasi itik...
 yang ni aku beli kat bazaar ramadhan Shah Alam.. 
sedap...
isi itik nye cam ayam.. lembut je.. 
tak liat pon.. 
kalau korang tak tau ni itik.. sure korang makan..
sebab tak de beza pon.. cuma saiz besar sikit kot... 
orang tanak makan itik sebab fikir die itik kot.. 
kesiannnn... 
ayam pon sama cam itik gak.. beza kaler je... 



ni menu iftar semalam... 
gigih pi pasar borong selangor beli bahan... 
pastu gigih juga mengengkeh bawak segala masakan naik kereta 
sebab nak berbuka kat AP... 
cadang nya nak tido AP..
sebab abgnakkal ade interview kat Subang Hitech..
baru sampai South City Plaza.. 
abgnakkal call suruh patah balik.. sebab interview cancel
ahh kire ape aku.. nak gak gi.. 
sebab dah bersusah payah ngangkut barang-barang turun naik tangga... 
sudah nya.. sampai di AP jam 7 lebih. lepas masuk waktu.. 
waktu azan maghrib.. aku baru lepas tol Saujana Putra.. 
lalu ikut SKVE dari serdang.. nak ke Shah Alam... 
biar mahal.. asal tak jem... 

wantan sup halia.. tapi dah kembang

salad udang.. yang ni abgnakkal kata sedap dia sume sedap.. berani die kata Tak..
ni main dish.. ketam goreng telur asin..
 aku tak pernah makan ketam goreng style ni.. 
jadi main bantai je ikut resepi... 
step die macam Butter Egg Prawn.. 
cume bab telur tu je lain sikit.. 
kalau ikut resepi pakai kuning telo je.. 
tapi tanak membaziran.. aku gune semua 
sedap juga.. 
ketam beli sekilo lebih.. kena RM20.. 
ahahahaha aku buat muka dengan bangla tu.. 
nak buat camne.. Bangla ke kaum ape ke tah.. 
mendominasi gerai-gerai kat pasar borong Selangor tu..
bahasa melayu memang out la.. 
agak-agak faham je.. 
dorang ni tak sume Islam. 
sebab masa aku gi kedai perabot kat Bangi. rilek je die gi refill RO water... 

untuk menu iftar malam tadi.. 
aku dapat 8-9 dari 10 bintang dari abgnakkal.. 
good.. good... i lebiu forever abang.. 
aaahahahahhah 
aku tak paksa eh.. die bagi sendiri... 
hehehehe tapi aku tanya la... 
sebab nak tulis kat sini..
wakakakak psiko... bak kata acik zana.. 


dan penutup
sebelum tidor...

buah mata kucing 
yang juga kami panggil buah bidara... 
kait sendiri.. kat kampung aritu..
masuk dalam fridge.. makan sejuk-sejuk
perghh nikmat.. 
ni la hasil kasih sayang nama nya.. 




owh.. dalam banyak-banyak menu iftar...
menu time balik kampung juga sedap..
Gulai Cili Api ayam mak aku masak..
masa makan tu.. baru balik dari pasir gudang..
ade dua gulai ayam.. satu mak buat.. saatuu ateh buat..
serius li.. mak aku punye yang terbaik.. 
cukup lemaknya.. cukup masin dan pedas nye.. 
gulai mak memang tak pernah menghampakan... 
gulai ateh tu dipandang sepi oleh sume orang.. 
even wan aku esok nye berebut dengan aku gulai tu (masa gulai tu atas meja semalam nye..wan dah setel makan)
aku nak bawak balik KL.. wan aku lak.. nak simpan makan berbuka puasa..
lepas tu.. wan tanya.. kan ade satu lagi gulai tu.
bawak la balik yang tu..
ho ho ho.. sorry.. ni mak ai masak.. lagi sedap dari yang lain...
tapi lauk gulai ayam (masak lemak cili api) memang feberet aku la..
kuah die aku leh hirup macma tu je.. 
perghh sudah terbayang ni.. cissss




pppsstttt :::: masak dengan kasih sayang sume pon sedap... kan?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Level 104 : Berbuka Puasa Dengan Makcik-Makcik Sengal dan Balik Kampung ~Jumaat lagi~

salam Ke atas mu wahai sahabt.. 

last jumaat.. aku amik cuti... sebab.. nak kemas barang masuk kotak katanya..
lain alaasan.. malas dok opis... 
jadi. lepas abgnakkal gi kerja (terlajak sebab aku tido sekali..eheheh)
aku noneng noneng dulu.. pastu start packing... 
keluarkan pinggan mangkuk dalam store..
perghh banyak rupanya.. adoyaiii...
serius terkejut.. tapi memang masa kawin ramai orang bagi aku pinggan mangkuk cawan sume.. 
setel pack.. kol lima sudah... 
kawan aku dak Syida pon sampai... 
menangis tengok rumah aku bersepah gile... 
eheheheheheh 

pastu tunggu lak orang tua Cikah sampai.. 
depa ni kawan baik masa ILP marin.. 
ni je kawan yang leh tahan dengan aku.. 
syida lagi la.. ni memang mangsa buli.. siannnn die ye... 
masa muda remaja.. masa dok Vista Angkasa (kerinchi) dulu.. 
die la geng lepak.. balik keje.. merayau.. balik keje merayau.... 
rindu btol time dulu-dulu kan cida.... 

tunggu punya tunggu... 
orang tua Cikah sampai.. tu pon nak masuk waktu Maghrib dah...
jadi kami pakat berbuka kat umah aku yang macam tongkang terbalik kena bom ni..
makan kurma dan Vsoy je.. eheheheh 
kebetulan abgnakkal beli 3 botol untuk orang umah die.. 
aku jamu la budak-budak tu Vsoy.. 
Cikah sampai lambat sebab redah jem.. biasa la.. jumaat..
semua orang nak balik kampung puasa-puasa ni... 
tak terkecual Cikah... dan aku... 

lepas solat dan berbuka.. kami gerak ke Seri Serdang.. 
minah senget dak Syida tu nak KFC.. 
susah betol nak set lokasi makan.. dari KL turun ke ampang turun ke Pj.. 
last-last kat serdang.. eheheheheh sonang kojo ai.. 
aku agkut siap-siap dah baju bajan aku.. 
janji dengan abgnakkal nak balik kampung sekali.. pastu..
naik lain-lain kereta.. 
mamat tu sejak Hondat die dah baik... manjang nye naik asing kereta..
ni yang tak ghoma ni.. tak de driver dah... 

lepas siap makan.. kol9 lebih.. kami berpisah untuk pulang.. 
aku dan Cikah gerak sama balik Seremban (dia) aku lak Johol.. 
masa nak blah tu abgnakkal mesej suruh balik sendiri dulu.. kalau tak nak tunggu die..
sebab nak teman kawan baik die pi jumpa kariah masjid.. kol 1030.. 
hangin aku.. 
sampai je Johol.. die mesej... kena kerja.. tak sempat pon teman kawan die.. 
uhuhuhuh mencik tau.... 
aku dah buat-buat ayat merajuk dah.. 
ye la.. balik Johol tu.. tak de makna nye aku nak lalu Tampin.. 
kompom lalu Bukit Miku yang horror tu... 

ingatkan malam tu nak lalu Tampin la.. sebab dah kol11 lebih.. ke kol12 tah.. 
nak lalu Bukit Miku sorang-sorang kan... 
tapi bile nampak ade kereta masuk simpang Bukit Miku.. aku pon follow..
follow rapat-rapat... uhuhuhu nasibbbb ade kawan.. 
kalau tak de kawan.. aku dah pikir positif dah..
ala.. bulan puasa.. hantu kan kena ikat.. 
hahahahahaaaahh
korang sure tak leh bayangkan Bukit Miku tu camne kan.. 
cube la bayangkan jalan naik Cameron Highland dari arah Tapah... 
cume jalan die lebar sikit.. tapi memang horror macam tu... 
sunyi sepi.. banyak selekoh naik bukit... heheheheh 





suke ati ko dapat makan ayam eh..



ppssstttt :: aku order ayam Ayamas kt abgnakkal sbb janji dengan abah nak makan ayam panggang.. sekali brader tak balik.. tapi nasib baik tak balik.. brader salah faham.. pi beli ayam betul sekor..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Level 103 : Jumaat Lepas SOGO Sale

salam ke atas mu wahai sahabat... 
aku mau habiskan cerita jumaat-jumaat dulu..
setiap hari adalah hari lain kan. setiap tu juga ada cerita tersendiri... 

untuk Jumaat yang sebelum ni... 13 Julai pi SOGOk Sale...
Jumaat yang minggu depan nya tu.. 20 Julai 
gi SoGO lagi...
ahahahahahahah

macam ade benda jadi pagi tu.. 
tapi tak ingat.. 
yang ingat.. Khamis tu 19hb.. ade makan-makan sebelum puasa... 
ihik.. 
then jumaat tu.. 
petang kol lima (aduhh tekanan dengan button lima laptop nih... )
gerak gi Mutiara Damansara dulu pick up org umah abg Nuar... 
pastu redah jem... 
hazab nye ya Allah... nak melepasi sume jalan-jalan kuar dari KL..
sebab orang berpusu-pusu balik kampung kan.. 
aku dah la dok kat kawasan orang kuar masuk dari KL ni.. 
pastu... lepas hantar orang umah Abg Nuar.. 
singgah SOGO sebab nak tunggu bos aku pi Jakel lepas maghrib..

haih... SOGO n time bile tak sale??
last-last sambar seluar slack n kemeja untuk abgnakkal (lagi...)
dan t-shirt untuk abah lagi... 
i gave this shirt to abah last visit to kampung.. 
suko ati eh... sibuk deh kobar an kek omak.. baju eh rogo 200ringgit... 
ala.. lopeh dskaun dapek la RM20... 
seronok lak tengok abah poyo-poyo camtu... 
kono carik an baju utk omak yang rogo 200 jugak la camni.. ahahaha
boleh omak ekk dengan abah.. 
ehh cito paasal baju lak... 

lopeh shopping kek SOGO.. baru la bergerak ke JAKEL..
adoyai... lambat lak.. Jakel sudah mau kemas-kemas la.. 
pilih-pilih kain.. tunggu bos datang.... 
stuck sampai kol10 lebih kot kat Jakel tu.... 
kol berapa tah sampai opis.. 
tapi lepak kat opis sampai kol1 pagi..
uuhuhuhuhuh tu la... kalau kerja dalam keadaan tak pandai susun ni....

sampai rumah... pengsan... 
janji dengan abgnakkal nak bangun sahur.. tapi tak bangun.. 
kecik ati die.. 
tak cukup kecik ati lagi.. 
aku pi keje lak... janji nak tolong die beli-beli barang or kerjakan rumah AP..

buka puasa tu.. balik umah mak mentua..
aku datang tangan ksong je.. tak sempat nak beli ape-ape...
heheheh tu datang lambat sebab main-main kat opis dulu.. hehehehehhe 

esok nye tak bangun sahur lagi.. 

adehhhhhh




lepas berbuka pi IKEA dgn anak2 buah.. ank2 buah dh besar pjg tak pe

waaa best klu dapat workstation camni... seronok FB...




pppsssttt :: last-last seluar slack dan 1 jeans abgnakkal beli kat sogo kena pulangkan balik. sebab saiz tak ngam.. beli saiz biasa.. tapi cutting tak sama..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Level 102 : SOGO Members Sale ~cerita basi yang harus aku coretkan~

salam ke atas mu wahai sahabat...
lamo boto ghaso eh tak menaip kek sinia ha...
owhhh alahai..
story byk gilo tertingga...
tak po la.. kito buek la sikit2 yo..
kok tertingga toghuih tu.. halal an yo la..
kok tak tulis kek sinia ha.. kok lupo...
sok-sok time audit kewangan dan masa lapang..
kok tak ingat lansung apo dah buek...
sey ni tak do diari. organizer apo tah laie..
bilo nak recall balik bilo domam, bilo ngabih an duit... sey dah tak tau punco dah..
ado blog nia.. leh la tolong sikit-sikit yo tak..
ehehehehehehehehhe

well.. sale sogok ni.. dah bertahun kot setel...
barang pon dah setel pakai sume dah...
as u know.. the sale was held on 13-14 July 2012..
i dont have my own money at that time..
but becoz of i want to shop very strong..
i kikis my husband money.. hehehehehhe

aku dan kak Ros telah menjalankan misi Sogo Sale Hunting...
bermula pada Khamis 12 July...
pi usha line dulu.. tengok ape best.. kalau best.. kite chopppp dulu...
heheheheheheh SOGO kan aku punye...hahaha
pastu.. Jumaat... dah set time bile nak pi.
memula minta tolong kawan hantar p SOGO..
kite cakap mau pergi amik invoice... sebab nak buat LO..
well memang pon... orang SOGO tu ade beberapa kali suruh datang...
pastu.. start dari kol4 petang.. kami berperang..
tingkat G kami tak jejak... kami straight gi kawasan orang puan...
amik 2 jeans untuk aku.... ni je aku ingat.
pastu pi naik tingkat hok jate...
sini lama... amik 2 jeans untuk abgnakkal.. 1 kemeja dan 2 t-shirt berkolar...
1 utk abah.. 1 utk abgnakkal... 
pastu dah bayar.. naik pulak ke tingkat 7... riki lagi kot ade benda menarik..
benda yang semalam ade.. petang tu dah tak de...
owhh.. before tu berenti solat jap... pastu sambung..
lepas tingkat 7.. turun tingkat 3 terus.. sebab dah tak larat...
nak pi collect  benda aku suruk semalam... ehehehehhe
amik ko.. satu troli...
ade piuk comel, langsir setinggi alam, kotak dan ape tah lagi..
bayar semua.. akak SOGO yang baik hati sekarang dah jadi teman rapat aku tu hantar sampai bawah..
naik troli... nak tunggu buat bayaran lama gile.. sebab nak tunggu akak tu setel kan invoice aku nak tu..

yang menarik utk SOGO sale adalah..
semua staff perlu pakai t-SHirt SOGO yang kaler putih merah tulisan kuning tu...
tak kira manager or saleperson.. even owner pon pakai baju yang sama...
masa aku borak dengan akak tu.. akak tu cakap.. manager kitorang tengah lap meja kat tingkat 6 (kawasan makan)...
sama taraf je dorang pada aritu... ohohohoho

pastu... akak tu tolong tolak troli.. turun ikut lif staff...
kali kedua naik lif ni.. kalau korang ingat masa zaman dolu-dolu.
lif akan ade tukang tekan button tingkat tu kan...
kat sogo masih ade.. kat lif staff dan barang la tapinya...
die akan duduk je kat situ.. tekan mana ko mau pigi.. comel je..
eerrr yang dolu-dolu tu.. aku pon tengok cerita Dharma Harun.. heheheheh

masa tengah tunggu bayar barang  kat tingkat 3 tadi..
bos mesej suruh cari hadiah menarik..
pastu... kena la keje sikit... kire ok la kan..
aku bukan pi bershopping semata lakan..
so kena gak la pi tingkat 1.. usha gift yang comel untuk buat door gift...
aku pilih Crabtree and Evelyn... die siap kotak comel untuk buat door gift VVIP la pastinya..
takkan la nak kawin bagi Crabtree kot.. sure bapak ko lorded... kannnnnnnnn aku tak la.. aku beli yang singgit je... ahahahahaha

kol1030 malam.. setel.. hahahahahah
aku call balik kawan kami yang hantar tadi..
pastu die perli.. "eh..sogo tak tutup lagi.. dah habis barang eh..balik nih.." siottt
untuk abang tu.. kak ros belanja t-Shirt.. murah je.. RM18...
ok la kan.. die dah tlong hantar dan jemput.. penuh satu bot keta kata kau....

ni la 1st time shopping macam  nak mampus..
owhhhh tapi happy... sebab dapat pengalaman...
so kalau orang story.. ade gak la benda nak cerita.. wakakakak
next time tak pergi dah... sebab.... habis duit aku..
hahahahhaha
aku janji dengan abgnakkal tak nak beli barang sendiri sebenarnya..
tapi beli gak... hahahah jeans tu la.. tatau la leh pakai ke tak.. peha makin ngembang ni.. siot...

mAsa nak gi tu jem gile. sume org ngadu jem

sampai kat trafik lite area KWSP tu... ade kereta terbakar rupe nye

wira kaler biru kalau tak silap...

amik kau... time ni la mak bapak bawak ank shopoing raya

nenek pon ade. dari trg kltn pon ade. sopink nye pasal

hasil rembatan aku dan kak ros


bersusun... wakakakkakaka ade lagi satu beg kat bawah

ok counter closed.. jom balik..... poket dah koyak




ppssstttttt ::::: membazir itu amalan setan ye anak-anak..... eh... seminggu lepas tu pergi balik sogo.. beli lagi.. aaahahahh nanti cite lain entry pasal jumaat minggu lain lak...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Level 101 : Sentap... Santap...

terkesima rasanya waktu terbaca komen-komen rakan di FB..
bekas-bekas rakan sekelas masa belajar dulu....

aku sebenarnya sentap pon sebelum ni.. 
tapi lepas kejadian tu..
terus aku sentap hebat...
mungkin masa tak betul kot... 
makcik nak datang melawat kot... 
emosi lebih sensitif dari biasa... 

buat masa ni biar la aku amik masa berehat...
melepak di akaun lain... 
kadang-kadang tak lama pon... 
lepas sehari aku online balik.. 
hahahahahahahahahahahha

well... 
perkataan NOT A RIGHT TIME AT A RIGHT PLACE... 
memang betul la... sesuai dengan keadaan.. 
moral dari kejadian ni.. 
kalau nak menyuarakan sesuatu pendapat.. 
biar fikir jauh... jangan sentuh sesuatu hal kalau ade kawan ko baru cerita pasal hal tu..
nanti die ingat itu ditujukan untuk die... 
sampai unfriend.... 
sure.. kalau die baca entry ni.. it become more worst... 
tapi...... 
ntah la.. 
orang tengah sentap ni.. 


aarrghhhhhh.... 





pppsssttttt ::: emosi bercelaru...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Level 100 : Tips Memilih Dan Membeli Permaidani

Tips Memilih Dan Membeli Permaidani

Jangan ambil mudah persoalan pemilihan dan pembelian permaidani. Pastinya kita tidak mahu membeli permaidani yang mahal tetapi tidak berkualiti dan tidak tahan lama. Kini terdapat banyak pilihan permaidani daripada warna, saiz, corak dan ketebalan.  Ikuti beberapa panduan kaedah memilih dan membeli permaidani:



1. TINJAU

Harga permaidani berbeza-beza. Adalah bijak bagi anda jika dapat pergi ke beberapa buah kedai permaidani untuk membuat semakan harga dan mendapat tawaran harga berpatutan untuk permaidani yang sesuai.

2. HARGA

Ditentukan oleh jenis gentian yang digunakan, kaedah pengeluaran dan bagaimana permaidani tersebut berfungsi secara keseluruhannya. Ada jenis permaidani yang padat teksturnya. Permaidani yang padat dihasilkan daripada gentian yang padat. Dan, tentulah harganya lebih mahal.

3. GRED

Permaidani bergred berbeza sesuai untuk lokasi yang berbeza juga. Penggunaan permaidani yang sederhana sesuai diletakkan di dalam bilik tidur dan permaidani yang tahan lasak perlu diletakkan di tempat yang kerap digunakan seperti di anak tangga atau laluan masuk utama.

4. TINDANAN



Ketahanan hamparan permaidani turut ditentukan oleh kepadatan dan berat tindanan bulu atau sintetiknya. Tindanan pendek kebiasaannya terdapat pada permaidani untuk kegunaan lasak.

5. PELAPIK BELAKANG

Permaidani biasanya dilapik sama ada dengan bahan tenunan atau getah nipis. Bahagian belakang permaidani yang ditenun merupakan cara kerja pembuat permaidani profesional, manakala lapik belakang bergetah atau berspan merupakan hasil kerja amatur.

6. PETUNJUK HAMPARAN

Permaidani yang berkualiti tinggi dihasilkan dengan jenis dan jumlah gentian yang digunakan.

7. PASTIKAN ANDA MEMILIH PERMAIDANI YANG DIHASILKAN DARIPADA BAHAN SEMULA JADI

Bahan semula jadi ini terdiri daripada bulu biri-biri atau campuran dengan sintetik seperti nilon.

8. PERMAIDANI TENUNAN

Bulu biri-biri adalah yang termahal tetapi menampilkan kemewahan sejati. Bagaimanapun, ia tetap akan dicampurkan dengan bahan sintetik seperti nilon dengan nisbah 80:20 demi ketahanannya.

9. JENIS MATERIAL


Bahan sintetik nilon sangat tahan lama dan nilon yang berkualiti akan menyebabkan harga permaidani menjadi mahal. Akrilik hampir menyerupai tenunan bulu biri-biri tetapi sukar dibersihkan. Poliester agak murah dan biasanya digunakan untuk menghasilkan permaidani kesat. Rayon lebih murah, namun kurang berkualiti. Jika anda mencari permaidani murah dengan bahan campuran sintetik, pilihlah permaidani yang menggunakan polypropylene. Ia tahan lama dan tidak serap air.

10.KAEDAH PENGELUARAN


Permukaan atas dan bawah permaidani adalah sama. Jenis tindanan bulu atau bahan sintetik perlu diperhatikan sama ada ia licin, pintalan yang tidak dipotong, pintalan panjang dan campuran.

11. JENIS LAPISAN BAWAH

Kuailiti lapisan bawah yang berkualiti sangat penting untuk permaidani tenunan. Alas permukaan lantai anda dengan kertas sebelum membentangkan permaidani yang berlapik getah dibawahnya.

12. ELAKKAN MEMBENTANGKAN.....

Permaidani yang berlapik getah atau span pada ruang atau permukaan yang lasak penggunaannya seperti tangga dan laluan masuk utama.

13. ELAKKAN JUGA MEMBENTANGKANNYA DI LANTAI YANG SENTIASA LEMBAP.

14. UJI PELAPIK

Untuk menguji kualiti permaidani berlapik getah, gosok pelapik menggunakan ibu jari dan jari telunjuk. Sekiranya ia mudah renyuk atau kusut, itu menunjukkan ia dalam kategori kualiti pertengahan.

15. Permaidani tebal biasanya menggunakan gentian jut atau bulu haiwan atau campuran kedua-duanya. Bulu binatang biasanya lebih kuat dan tahan lasak selain rasa lembut apabila memegangnya.

16. TANYA DIRI SENDIRI

Sebelum membeli permaidani, anda perlu tanya diri sendiri soalan berikut:

  • Bagaimana ruang tersebut akan digunakan?
  • Adakah penggunaannya nanti lasak atau tidak?
  • Adakah ruang tersebut menjadi ruang tempat tumpuan semua ahli keluarga?
  • Adakah ruang tersebut merupakan laluan masuk utama dan menerima pancaran terik matahari?

17. Ketika hendak membeli permaidani untuk ruang yang sibuk dan penggunaan lasak, PASTIKAN ANDA MEMBELI PERMAIDANI TERBAIK dan mampu dibeli. Perhatikan panduan penggunaan dan tahap kualiti di belakang permaidani. Kebiasaannya panduan pembelian berdasarkan skala 1 hingga 5. Skala 5 dan 4 adalah tahap yang paling baik.

18. WARNA


Pemilihan warna bergantung kepada ruang dan pilihan peribadi. Permaidani hadir dalam pelbagai warna, corak dan tekstur. Pastinya anda mahukan warna yang sesuai dengan elemen hiasan kediaman untuk mencipta persekitaran idaman. Sebagai contoh, permaidani berwarna beige atau pasir mampu membantu ruang yang kecil kelihatan lapang. Warna-warna semula jadi seperti biru, hijau tua, merah kuartz dan warna batu-batuan semakin digemari ramai.

19. KOS

Peruntukan perbelanjaan dan keperluan merupakan elemen utama pemilihan permaidani atau ambal. Terdapat pelbagai tawaran harga, namun tanyakan pada diri anda berapa lama kah anda ingin menggunakan permaidani tersebut sebelum menggantikannya? Permaidani bergred tinggi boleh bertahan untuk tempoh yang lama.

20. TEKSTUR DAN CORAK

Untuk mencantikkan lagi ruang kediaman, pertimbangkan membeli permaidani bercorak dan bertekstur. Kedua-dua ciri ini akan melengkapkan lagi penampilan dan konsep ruang.

Permaidani bercorak dan bertekstur

copy paste  dari http://emesengineering.blogspot.com/2011/08/percuma-tips-memilih-dan-membeli.html

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Level 99 : MyV Putih, Potong Que dan Rexton ~bumper to bumper???~

salam ke atas mu wahai sahabat.. 
alhamdulillah.. masih hidup pada Ramadhan yang ketiga.. 
syukur kepada allah... 

dan.. syukur pagi ni dapat sahur.. 
ahahahahaha 
alkisahnya... past 2 days ni.. tak sahur pon..
Jumaat malam Sabtu.. balik keje kol1 pagi.. well coz of unwell organize working hour.... (btol meh ayat nih?)
balik tu.. abgnakkal tapaukan Uncle Bob untuk sahur.. tapi aku sahur dalam mimpi je.. 
Sabtu malam Ahad pon sama... 
pagi tadi je terbangun... dan disebabkan lambat tido.. pastu bangun awal.. 
aku tertido balik lepas masuk waktu Subuh.. ahahaa
tau je la ape akibatnya lepas tu... 

dengan mendung di pagi Isnin...
keadaan kesesakan jalanraya yang tak stabil... 
rupa-rupanya malang tak berbau...

aku sudah kasi cium itu Rexton punye bontot..
aarrgghhhhh... tekanan jiwa.. 
ceritanya... 
sapa selalu lalu kat hiway KL-Sban tu tau la jalan tu macam mana
sampai kat selekoh depan TUDM nak ke Jalan Istana tu.. 
orang memang selalu berebut...
ade yang memang dok lane yang betul..akan potong ke depan sebab nak potong que.. 
aku memang PANTANG orang POTONG QUE ni..
sangat-sangat pantang.. sape potong.. aku rembat je.. 
jadinya.. tadi ade satu MyV putih (aku rasa MyV bukan Alza).. nak masuk lane aku..
ok la die bagi signal.. 
tapi masalahnya aku dengan Rexton tu hampir juga.. 
aku memang takkan bagi can kalau orang nak masuk lane aku.. 
nasib la... orang lain beratur panjang kat belakang... dah siap-siap duduk lorong yang benar..
ko nak pancung kat depan lak... 
mostly orang anggap itu tak bersalah kan..? sebab ade line putus-putus.. 
tapi sile sedar... pernah baca tak.. PASTIKAN LORONG ANDA.. duduk di lorong yang betul... 
dan BAGI SIGNAL tak bermakna anda boleh tukar lane sesuka hati.. 
sile hormat dengan orang yang ade di lane tu... 
kalau die tak nak bagi jangan asak la... 
tunggu sampai sesuai la... tak pandai tukar lane meh?
ape korang belajar masa amik lesen ni? 
tak faham betul la.. 
suke betul mengasak orang bile nak tukar lane.. korang ni sekolah ke tak.. nape tak pandai-pandai jugak ni... 

jadinya.. myv putih tu.. asak aku sebab nak lane aku.. 
aku tak bagi.. aku tak nak bagi... 
die asak...asak.. dan asak.. sampai aku terlanggar bontot rexton.. dan.. 
aku rasa kereta aku pun kena langgar.. 
myv tu.. dekat gile dengan aku.. sampai pintu aku tu rasa nye memang tak leh bukak.. 
lepas berasak teruk... 
last-last die lepas.. sebab aku dah terlanggar rexton tu la.. pasal nya.. 
bangang punye myv... 
pastu... 
kebetulan lak ade polis lalu.. blok jalan.. so myv tu lepas.. aku terpaksa berenti.. 
ade lak teksi jahanam... agaknya dah tengok aku berasak dengan myv tadi agaknya..
die pon nak berasak dengan aku.. jahanam punye teksi...
memang spesis tak skolah betul la... 

lepas dari exit TUDM.. Rexton tu hon aku ajak berenti.. 
ahahahahahahaahhaha aku lupe dah dengan rexton tu.. 
punye la marah dnegan myv tadi.. 
pastu.. berenti la.. 
an Indian guy.. turun.. uhuk.. takut..dah menggigil masa tu.. 
die tanya.. Kenapa lari lepas langagr orang.. mana boleh
aku dah.. uhuk.. sorri... myv tu.. bla bla bla bla... 
tengok bumper die.. calar sikit je.. 
die tunjuk dua tempat .. pastu.. die tunjuk kat hujung bumper aku.. ade calar teruk kaler putih.. 
so die suspek tu hasil dari langgar die...laju-laju aku cakap.. 
tak tak.. tu kesan lama.. hahahahaah memang pon.. lama punye cerita.. langgar ape pon aku tak ingat.. 
siap Mr. J rexton tu cakap.. nasib bumper awak tak teruk.. 
u know wat he means??? aku Rexton der.. lu saga..proton mari.. 
langgar gua.. lu jahanam... faham ka???
aku cakap dengan Mr.J... yang hujung sana saya buat... yang tengah-tengah tu bukan saya.. serius.. 
aku suspek MyV bengong tu juga buat... 
weiiii MyV.. rasa berdosa sikit wei.. tolong la... 
eeee geram btol... nak tunjuk hebat sebab ko bawak makwe/isteri meh?
sebab ko bawak myv meh? sebab aku perempuan meh???

lepas diskas-diskas dengan Mr.J.. 
tukar no phone.. then terus kan perjalanan dengan hati bengkak dengan MyV bangang tu.. 
sampai opis tengok kereta aku.
huaaaaaaaaa... teruk calar kat pintu depan dengan belakang.. 
sure myv tu yang buat... 
tak senonoh betol la.... 
lekat cat die... sure dia akan cakap aku yang buat... 
die la yang buat.. sebab rebut lane aku.. eee tak senonoh.. 
meh aku skolah kan ko... cara-cara amik lane meh... 
eee tak senonoh.... 
marah btol la... 
kurang pahala puasa aku dok maki-maki orang ni.. 
owhhh nasib la.. marah sangat nih... 

sian cik Biru kite... uhuk... bengong punye budak P...


ppppssttttt ::: mentang-mentang kereta aku macam kereta bengkel...... huh...




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Level 98 : Harta Syarikat

salam ke atas mu wahai sahabat.. 

mengantuk pulak bile sampai tengahari yang mendung ni... 
pagi-pagi bangun tengok langit hitam tunggu runtuh
malas betul nak bersiap pergi keja.. 
siap sambung tido.. 
kol7 baru bangun mandi.. hujan pon dah start turun.. 
gosok baju dalam keadaan lelap-lelap..
pertama kali dalam sejarah menggosok 

jam 8 baru keluar dari rumah... 
pergi beli soya dan kacang dulu..
ubat elak tido... 
sepanjang jalan kunyah kacang... kalau stop je kunyah..
sure mengantuk nak tutup mata..
psikologi btol la... 

jem teruk.. hujan pulak meriah turun...
minyak pulak bling bling.. adoyai.. kena isik minyak. 
ingat kan ade xcident ke ape yg jem teruk tu kan..
sekali.. lepas exit taman desa/desa water park... 
clear se clear clearnye... 
lepas SMART pon tak jem...
adoyaiiii teruk btol la... mesti jem sebab berebut jalan.. tensen btol la... 

sampai opis kol9 lebih sikit... 
semalam masa nak balik kerja (jam11 malam) EN. Said dah cakap dah..
esok sure pidah datang lewat.. 
hahahahaha nampak nye btol la ni.. 
hahhahahahaah siot la en.said doakan saya... 
ngantuk tau.. semalam kerja non stop... sampai ke malam.. 

eh.. korang kan.. 
kalau barang korang.. camne korang label kan?
korang label gune labeler ke?

saje je terfikir sesuatu tetibe time kepala jem ni...
bile tengok aku lebel kan barang-barang pejabat aku..
mostly aku sure akan letak pelekat
masking tape ke.. bindign tape ke.. 
sejak belajar rasanya camtu...
abis sume benda aku letak pelekat... 
masa belajar dulu paling glemer masking tape.. 
budak-budak Senibina kan..
masking tape kan kawan baik.... 
masa buat keja kat meja studio dulu.. tak de masking tape.. 
tak jadi keje la jawab nya.... 

sekarang sampai masa keja pon camtu..
alat tulis dah sah-sah la amik dengan pejabat...
sume sama je.. yang lain warna je...
binding tape benda yang terhampir..
sambar je la....
hahahahahhahahah






 setel sudah satu entry merepek...



pssssttttt :: selsema.. alhamdulillah.... aku selsema.. aritu dok mintak demam... terukkan aku nih... 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Level 97 : Selamat Datang ke Rumahku Syurgaku...


selamat datang.. 
sile buat macam rumah sendiri... 
sile kan duduk..
makan la ape nak.. 
selamat ari raya... maaf zahir batin...
cantik tak rumah saya... 

tapi tu semua aku rasa mimpi la...
macam tak sempat je nak raya kat rumah baru... 
macam tak dapat je nak ajak korang datang raya rumah baru..
hahahahaahahahahahhaah
sebab umah tak buat ape-ape lagi.. 
uhuhuhuhuhuhu 
minggu ni dijangka sibuk teruk..
tapi masih cube menyelit main fesbuk.. hahahahahahahah

owhhhhh minggu depan dah puasa.. 
aku rasa kena cari mover cina or india or yg bukan beragama islam la.. 
klu mover islam.. kang ade yang kantoi puasa kang..
aku jugak dapat saham kang... 

aku tak puasa tak pe... 
aku ade sebab... hahahahahahhaah



pppspssssssttttt ::::: kepala hang... mood mengantuk teruk sepanjang 2 hari.. hidung macam nak selsema.. dah lama tak demam.. dapat demam pun ok nih... tapi biar la lepas minggu ni.. uhuhuhuhu

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Level 96 : Monday????? Argghhhhhhh!!!



owhhhh try to be happy.. 
tapi sebenarnya.. sangat mengantukkkkkkkkkkk
awal gilo gi keje arini.. kol 5.30 pagi dah bangun... 
kol 6.45 dah gerak gi keje... 
owhh untuk korang tu normal la.. 
untuk aku itu bukan benda normal lagi...
4 jam je tido... penat jaga booth tak habis lagi nih... 

kenapa pergi kerja awal?
sebab arini gi keje dari AP... 
haahaahaha abgnakkal kata.. ok la.. ni praktikal.. 
sok tak terkial-kial nak set masa gi keje dari Shah Alam... 
okeh.. keluar kol 6.35 pagi camtu... 
depan Empire Subang..jem (6.50 pagi)...
pastu terhegeh-hegeh sampai exit Kelana Jaya hampir 30 minit 
sampai di Jalan Duta jam 7.35... 
sejam jugak tu.. 
jalan lain nanti-nanti kite cube ye... 
abgnakkal ade suggest ikut Subang 2... nanti nak try jugak hiway NKVE... 
ho ho ho ho..... 



eh... dah jadi satu entry?? daebakkkkk




pppssstttt :: kepada puan nik hakimah.. saya minta maaf sebab tak pergi majlis awak.. saya keja di SACC wiken aritu...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Level 95 : Balik Kampung-lah-sangat

sambung aktiviti hujung minggu lepas..
nanti lupe dah.. ni dah nak masuk ujung minggu ni pulak..
ekekeekeke

Jumaat malam sabtu.. tido Serdang 
pengsan balik dari berjalan siang tu.. 
aku memang keje tido bangun tido bangun je sepanjang merayau jumaat tu...
bajet nak kuar awal.. sebab tak nak bazirkan masa balik ke kampung..
aku memula nak suruh cancel je balik kampung tu..
sebab nye... masa tu dah kol12 tghari.. 
tak gerak lagi.. pastu nak ajak pi AP la.. pi umah mak die la... 
jadi aku suruh abgnakkal drop kan je balik kampung aku nye perancangan tu... 
tapi beliau tak nak.. sebab dah lama tak balik katanya..
aku baru je balik pun... baru tak baru.. masa cuti skolah aritu la.. 
dengan abah aku.. die ade 3 bulan jugak kot tak balik..
tok sah ribut-ribut.. kot die tak nak balik.. aku balik sendiri.. ekekekekek

so..kol5 petang baru balik JOHOL.. 
eleh... balik la sangat camtu..
pastu... sampai je Johol.. 
sibuk ajak adik-adik kuar.. nak bawak adik-adik merayau kat Seremban....
adoyai mamat ni... 
Ude memula nak gi men futsal.. sekali pung pang pung pang.. tak jadi..
bile Ude nak gi.. Imah pun baru semangat nak gi.. 
Dikwan.. kena paksa.. sedangkan masa tu die sbuk nak main game moziang die tu..

kol8 kot keluar... tanya nak makan ape.. nak makan KFC yang baru..
so cari la KFC 24jam kat seremban sana..
aku sajes Jalan Temian je... sebab sana antara KFC femes..hi volume... 
memang tepat.. situ ada KFC 24jam... 
lepas makan-makan.. pi downtown kat tepi Sungai Ujung tu..
depan church tu.. seberang jalan Terminal 1...
boring situ..takde benda sangat..
dulu masa lalu.. rasa mcam panjang lagi.
ni macam ade 10 gerai je.. macam hidup segan mati tak mau...

adik-adik aku ajak pi Senawang..
jadi kami pun ke Senawang pulak... 
sini havoc sikit... baru meriah..siap ade karok lagi...
tapi dah nak tutup..sebab dah kol12.. die tutup kol1.30 kalau ikutkan..
tapi dorang macam tak sesabar je nak balik.. tahape-hape...
dok pusing-pusing cari baju berkolar utk abah.. 
tapi tak jumpa.. 
adik-adik cakap.. mak tanya.. setiap kali dorang balik shopping.. 
takde ke baju untuk abah... tu yang pi seremban carikan baju utk abah tu..

kol berapa tah sampai Johol balik... 
kol4 abgnakkal tido... adoyai... 
pastu pagi dah bangun..sebab mak ajak pi umah adam... 
masa ni kak dilla tak bersalin lagi... 
abang aku order pulut la gulai puyuh la.. 
ehh ye ke puyuh die order.. x perasan.. 

jadinya... balik tak sampai 24jam... 
dan... 
aku nak pi SOGO Member SALE.. sebab nak belikan baju untuk abah....
demand lak tu.. nak baju berkolar.. dan mesti ade poket depan.. 
hahahahahaahah insyallah... kalau ade Dikdah belikan... 
evem abah tak mintak kat aku... 




sibuk je org nk amik gmbr... nk suap-suap lak

nah makan tulang... sibuk je




ni yang kek dopan Terminal 1




pppssttttt :::::: gilo sale merata-rata...demmit btol la...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Followers

Mari tinggalkan jejak anda di sini.. nanti saya gi rumah awak lak..