Level 86 : Paint my Jeans baby..~paintball time~

dah lama berangan nak main Paintball...
pastu datang la pendatang baru kat opis ni..
budak J17-Elektrikal.. si Jijot... melaka man lagi..
orang-orang melaka nak besarkan jajahan kat pejabat ni agaknye..
hahahahahahahh

pastu mamat ni kaki paintball..
kebetulan ade kursus kat Pahang aritu depa pi main paintball..
terus sume kena penyakit paintball...
pastu Jijot la tempat mengadu-domba... 

sekali tu ade kupon Paintball kat Groupon..
masing-masing pun terus gatal tangan nak beli.. 
amik ko.. sekali 22 keping beli kupon..
aku orang perantara.. 
ehh of kos.. mak kan pembizi bodi seantero negara... 
pastu setkan time... ding dong ding dong.. 
set 23 June untuk main 
dapat kupon RM38 untuk harga asal RM88 (kalau tak silap)
main kat parking lot Selayang Mall... 
per game boleh main 14 orang sahaja... 
dapat vest, marker dgn 200 pallet dan mask

pastu pada hari kejadian.. 
pagi tu abgnakkal ade job kat Putrajaya..
amik gambar outdoor pengantin 
job ni sebenarnya job kak Ida 
tapi abgnakkal jadi back up... 
dr kol11 kami menebeng kat Putrajaya tu... 
sampai kol7 dok sana..

pastu janji dengan kanak-kanak opis ni pukul9 nak main..
aku mula budget nak pi opis dulu sebab nak print kupon dan amik kasut
disebabkan tak sempat.. aku suruh jijot je buat sume.. 
sampai sana.. dorang dah ready-ready nak start..
masa beli kupon ade 3 4 orang perempuan beli sekali
tapi lepas dah set masa.. 
yang perempuan sume tarik diri.. tinggal aku je.. 
ade yang balik kampung la.. pi nek belon la.. anak tak de orang jaga la.. 

aku lak memula rasa bersalah gak dengan abgnakkal
takut die marah kacau timing die.. 
ye la mana nak kejar job lagi.. mana nak kejar pi Selayang Mall lagi.. 
sekali die cakap.. "tak de ape la... abg tak kisah.. bukan senang nak dapat price macam ni.."
legaaaaaaa mak... 


masa sampai situ..berdebar betul rasanyee..
bile dah pakai mask vest dan angkat marker..
puhhhh berkobar-kobar... 
aku dapat satu team dengan abgnakkal.. 
ala abang ni kacau je.. baru nak merasa tembak abang.. 
tapi best nye.. u cover me abang.. hahahahah 
dapat team D.. lawan dengan team C..
satu team 5 orang... 
ade 20 je dtang main.. burn 2 kupon... 

game pertama.. team aku kalah..
aku kena tembak kat tangan dan 2 das kat kaki.. 
Tan atau AMir yang tembak..
sakit woooo bengkak.. sampai la lebam... 

game kedua..
pallet habis sewaktu aku tengah beraksi..
menang gak.. sebab team aku tinggal 2 orang.. team satu lagi sorang..
penat je aku menembak macam bagus.. rerupa nya pallet dah habis..
yang meletop-letop tu sebenarnya angin je..
hahahah bangang.. 
yang team lawan pon sama abis pallet...

masa kitorang main tu.. ade sekumpulan mamat-mamat cina tengah main
dorang tengok je kitorang main..
last-last die request nak lawan team opis ktorang..
jadi team A dan team B bergabung lawan team Cina tu...
perghh dorang nye marker memang tak leh lawan la..
pressure tinggi.. PPAANGGG!! POOMM!!! BOOOMM!!
bunyi die.. laju bullet die pi...
sure lebam 2 minggu kalau kena tu..
tapi aku suke la mamat cina tu.. ade sorang..
friendly gile.. 

syok jugak la main ni...
kalau dapat nak main lagi...
hehehehe

balik tu.. pi jalan-jalan sampai Alam Prima...
pastu abgnakkal pi ajak makan kat KFC lagi... 
dengan baju kotor-kotor... masuk KFC..
kot orang tanya aku cakap pergi cat rumah.. 
hahahahahahaahah 
jauh betul berjalan... 

penggg!!
mamat cina UN yang friendly...

jijot dgn mamat cina UN...
team Istana Negara dan team paintball selayang mall..
best friend ever... love u guys





ppssssttttt ::: saya bukan racist... 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Level 85 : Novel-Novel ~Siti Rosmizah~

tetibe dalam mood baca buku-buku Siti Rosmizah lak..
akak-akak opis ni la..
memula aku bagi pinjam Andai Itu Takdirnya..
lepas sorang-sorang berjangkit menangis teresak-esak...
hahahahahahah

pastu kak Ika bawak pulak novel Lafazkan Kalimah Cintamu
owh yang ni menangis gak.. tapi tak sehebat tangisan Andai Itu Takdirnya la..

tadi kak Ika pergi Popular..
beli pulak 7 Hari Mencintaimu..
perghh tak sabar rasa nya nak buat pass baten ni...

jadi dalam list tinggal 2 lagi buku Siti Rosmizah...
Cinta Kau dan Aku, dengan Takdir Itu Milik Kita

sapa mau join????











sedikit tentang Siti Rosmizah

Nama : Siti Rosmizah Semail
Kerjaya : Peguam, penulis dan penerbit SR Publication
Tempat lahir : Kuala Lumpur
Status : Berkahwin

Novel-novel yang di hasilkan :
1) Andai Itu Takdirnya (cetakan ke 14)
2) Cinta kau dan Aku (cetakan ke 12)
3) Lafazkan Kalimah Cintamu ( cetakan ke 11)
4) 7 hari mencintaiku (cetakan ke 8)

Kejayaan Siti Rosmizah:
1) Mendapat tempat pertama ‘Anugerah Buku Pilihan Pembaca Popular-Berita Harian 2009, ketegori Fiksyen Bahasa Melayu’ Novel Andai Itu Takdirnya.
2) Mendapat tempat kedua ‘Anugerah Buku Pilihan Pembaca Popular-Berita Harian 2010, kategori Fiksyen Bahasa Melayu’ Novel Cinta kau dan Aku.
3) Novel Lafazkan Kalimah Cintamu, telah masuk cetakan ke-11
4) Novel 7 hari mencintaiku telah masuk cetakan ke-8



sume gambar adalah ihsan google...



psssttttt ::: jgn cakap aku tak de anak boleh la membaca.. akak-akak yang membaca novel sekali dengan aku ni sume ada anak kecik... sekian..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Level 84 : 10 AMALAN ^ T E R B A L I K ^ YG TIDAK DISEDARI ♥

hari ni nak buat perkongsian ilmu.. 
hehehee 
semoga bermakna untuk kita semua



10 AMALAN ^ T E R B A L I K ^ YG TIDAK DISEDARI ♥

antara amalan-amalan yang mengalami tranformasi dari keadaan asal:

1. Amalan kenduri arwah beberapa malam yang dilakukan oleh keluarga simati selepas sesuatu kematian (malam pertama, kedua, ketiga, ketujuh dan seterusnya) adalah terbalik dari apa yang dianjurkan oleh Rasulullah di mana Rasulullah telah menganjurkan jiran tetangga memasak makanan untuk keluarga simati untuk meringankan kesusahan dan kesedihan mereka. Keluarga tersebut telah ditimpa kesedihan, terpaksa pula menyedia makanan dan belanja untuk mereka yang datang membaca tahlil. Tidakkah mereka yang hadir makan kenduri tersebut khuatir kalau-kalau mereka termakan harta anak yatim yang ditinggalkan oleh simati atau harta peninggalan simati yang belum dibahagikan kepada yang berhak menurut Islam?

“Abdullah bin Ja’far berkata: Ketika tersebar tentang berita terbunuhnya Ja’far, Nabi sallallahu ‘alaihi wa-sallam bersabda: Hendaklah kamu menyediakan makanan untuk keluarga Ja’far, mereka telah ditimpa keadaan yang menyebukkan (kesusahan)”
(Dihasankan oleh at-Turmizi dan di sahihkan oleh al-Hakim)

2. Kalau hadir ke kenduri walimatul urus (kenduri kahwin) orang kerap salam berisi (hadiah wang yang diberi semasa bersalam). Kalau tak ada duit nak dikepit dalam tangan, maka segan ia nak pergi makan kenduri. Tetapi kalau ia menziarah orang mati, tidak segan pula salam tak berisi. Sepatutnya kalau menziarah keluarga si matilah kita patut memberi sedekah. Kalau ke kenduri kahwin, tak bagi pun tak apa kerana tuan rumah panggil untuk diberi makan bukan untuk ia menambah pendapatan.

3. Ketika menghadiri majlis pemimpin negara kita berpakaian cantik, kemas dan segak tetapi bila mengadap Allah baik di rumah maupun di masjid, pakaian lebih kurang saja bahkan ada yang tak berbaju. Tidakkah ini suatu perbuatan yang terbalik.

4. Kalau menjadi tetamu di rumah orang dan di beri jamuan, kita rasa segan nak makan sampai habis apa yang dihidangkan kerana rasa segan dan malu, sedangkan yang dituntut dibanyakkan makan dan dihabiskan apa yang dihidang supaya tuan rumah rasa gembira dan tidak membazir.

5. Kalau bersolat sunat di masjid amat rajin, tapi kalau di rumah, sangat malas. Sedangkan sebaik-baiknya solat sunat banyak dilakukan di rumah seperti yang dianjurkan oleh Rasulullah untuk mengelakkan rasa riak.

6. Bulan puasa adalah bulan mendidik nafsu termasuk nafsu makan yang berlebihan tetapi kebanyakan orang mengaku bahawa dalam carta perbelanjaan setiap rumah orang Islam akan kita dapati perbelanjaan di bulan puasa adalah yang tertinggi dalam setahun. Sedangkan sepatutnya perbelanjaan di bulan puasa yang terendah. Bukankah terbalik amalan kita?

7. Kalau nak mengerjakan haji, kebanyakan orang akan membuat kenduri sebelum bertolak ke Mekah dan apabila balik dari Mekah tak buat kenduri pun. Anjuran berkenduri dalam Islam antaranya ialah kerana selamat dari bermusafir, maka dibuat kenduri, bukan kerana nak bermusafir, maka dibuat kenduri. Bukankah amalan ini terbalik? Atau kita mempunyai tujuan lain.

8. Semua ibubapa amat bimbang kalau-kalau anak mereka gagal dalam periksa. Maka dihantarlah ke kelas tuisyen walau pun banyak belanjanya. Tapi kalau anak tak boleh baca Quran atau solat, tak bimbang pula bahkan tak mahu hantar tuisyen baca Quran atau kelas khas mempelajari Islam. Kalau guru tuisyen sanggup dibayar sebulan RM20.00 satu pelajaran 8 kali hadir tapi kepada Tok Guru Quran nak bayar RM15.00 sebulan 20 kali hadir belajar pun menggeletar tangan. Bukankah terbalik amalan kita? Kita sepatutnya lebih berbimbang jika anak tidak dapat baca Al Quran atau bersolat dari tidak lulus periksa.

9. Kalau bekerja mengejar rezeki Allah tak kira siang malam, pagi petang, mesti pergi kerja. Hujan atau ribut tetap diharungi kerana hendak mematuhi peraturan kerja. Tapi ke rumah Allah (masjid) tak hujan, tak panas, tak ribut pun tetap tak datang ke masjid. Sungguh tak malu manusia begini, rezeki Allah diminta tapi nak ke rumahNya segan dan malas.

10. Seorang isteri kalau nak keluar rumah samada dengan suami atau tidak, bukan main lagi berhias. Tetapi kalau duduk di rumah, masyaAllah. Sedangkan yang dituntut seorang isteri itu berhias untuk suaminya, bukan berhias untuk orang lain. Perbuatan amalan yang terbalik ini membuatkan rumah tangga kurang bahagia..

#MARI MENJADI HAMBA ILAHI (LET BE THE SERVANT GOD)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Level 83 : Bajet.. Gambar Market dowh...

bajet nak update aktiviti wiken aritu.. 
tapi masih tak leh lagi.. 
sebab maleh.. 
hahahahaha 
post gambar market dulu bleh??


sabtu... pergi Putrajaya.. amik gambar outdoor pengantin...




malam pergi main paintball dengan geng opis kat Selayang mall

ahad pagi pergi Alam Prima.. meeting penduduk....
ahad petang balik rumah pengsan sampai pagi ni.. 
aku pengsan dulu.. 
abgnakkal layan drama jopon sorang-sorang





psssstttt ::: sedor diri sikit.. aok tu bukan kurus pong..... 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Level 82 : Mood RUmah Lagi la...

wohaaa.... 
jumaat mari lagi.. 
seronot dua ronot.. beronot-ronot... 
petang kang ade temujanji dengan Dr. Asmak... 
mau wat root canal.. aritu tak jadi.. sebab ade nanah lagi.. 
hari ni harap-harap dah habis la... 

sejak dapat kunci ni.. 
kepala otak dok fikir pasal rumah je.. 
borak laki-bini pon berkisar pasal rumah.. 
lepak kedai makan.. bincang ape nak buat kat umah.. 
lepas tu gaduh... 
nasib tak bertepuk tampar sekali... 
owhhh sangat la tak seronok.. 
malas pulak dah nak fikir pasal pindah rumah.. 
terus fikir.. pakai jela ape ade.. 
kicen kabinet panel tv lemari pejadah tu.. nanti-nanti lah.. 
even org/abgnakkal cakap better buat sebelum pindah.. 
tapi kalau dah nak cite lebih-lebih pun susah.. 
nak buat pinjaman macam tak lepas... 
sebab aritu aku tak sambung kontrak lagi.. 
jadinya KWSP tak bayar... 
kalau cite pasal kontrak pon rasa nak menangis... 
ade pegawai... tapi tak tau buat keje... menyebabkan nasib aku pun terganggu... 
orang lain sambung kontrak backdated.. 
aku lak start bulan 5.. sebab pegawai tu declaire aku pegawai sementara harian.. 
tapi aku tak sign ape-ape agreement.. tak dapat memo 
dia main masukkan je dalam list budak-budak PSH yg ade ni.. 
budak-budak tu ade potongan KWSP.. sbb nama masuk sistem.. 
aku tak... jahanam.... pastu akak-akak opis bising.. 
sapa suruh sign.. tapi aku tak sign pon ape-ape... 
nasib.... benda dah jadi... aku nak redo pun tak boleh.. 
terima je la... nasib tak berapa baik for this 6 month... 
harap-harap la... nasib lebih baik bulan-bulan akan datang... 
aaamiiinn... 

esok malam... 
nak join budak-budak opis main paintball... 
beli kupon kat Groupon.... 
tak pernah main pun.. hentam je la.. 
abgnakkal lak ade job pagi esok.. kat Putrajaya

Ahad lak ade meeting dengan bakal-bakal jiran umah baru... 
bila tah nak renovate rumah ni.. 
mak mentua aku dah datang dah rumah kami.. 
mak abah aku tunggu rumah siap baru nak datang.. 
hehehehhe 

kata-kata Ustad Don buat aku terfikir.... 



sarapan sebelum pi AP ahad aritu... ni aku nye..

ni tukang bayar nye..

kot ade sesapa beli rumah kat Alam Prima.. mari join kami nye group










ppppsssttttt :::::: batasan...





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Level 81 : Parking owhh Parking...

salam ke atas mu wahai sahabat.. 
tak de idea lagi nak cite pasal umah baru mak yang indah tu.. 
huha... 
beli umah banglo je.. banglo 16 tigkat...mak dok tingkat 14... yg lain mak bagi kat orang lain... 
hahahahah 

aku beli umah ni satu je.. hahaha of kos la satu.. blom jadi jutawan lagi nak beli 3 4 bijik.. 
pakej umah ni.. beli satu umah.. dapat 3 umah masa depan.. dengan bayaran RM500 sebijik kot.. 
umah masa depan itu adalah petak kubur... eheheheh 
pastu dapat parking satu umah dua... 

masa beli umah.. dijanjikan kepada kami.. 
rumah paling atas.. dapat parking dalam bangunan.. 
manakala yang di bawah akan dapat parking terbuka (luar bangunan)

aku rasa best la.. umah aku tinggi kot.. dapat la parking dalam bangunan.. 
tapi sepanjang berperang dengan SPNB dalam usaha nak dapatkan kunci dulu.. 
dalam group sudah kecoh pasal parking... 
parking dalam bangunan adalah tendam parking... 
mereke (pembeli-pembeli dalam group AP di FB) argue pasal parking tu.. 
tak sah la.. bla bla bla.. 
aku tanya pendapat Nik Queen.. tendam parking adalah boleh ikut law....
asalkan parking itu adalah milik satu pemilik.. lebih kurang macam tu la ulasan Nik.. 
aku dah lama tinggalkan bidang ni.. so by law sudah lupe.. lagipun sepanjang kerja dulu tak de kes tendam parking.. 
mereka nak kan parking dalam bangunan juga.. 
ada pembeli yang dijanjikan parking luar dan dalam.. walaupun mereka membeli tingkat paling bawah.. 

tendam parking adalah rujuk gambar.. 


faham ke lukisan aku ni.. 
aku malas nak up gambar real.. bukan nampak pon... 
ok ade 4 petak satu row.. di mana petak dua depan adalah satu owner.. 
dua lagi owner lain... 
klu ikut gambar tu... ade 2 petak kat no 1 kan? tu dua parking utk satu rumah.. 
yang ade dua bijik kereta lagi tu.. kereta owner lain lak.. 
jadi kalau kereta belah dalam nak kuar n masa yang sama kereta belah luar ade.. kereta belah luar tu kena keluar dulu baru kereta dalam leh kuar.. 
errr faham ke??? 

sekarang ni.. 
apa yang jadi masalah bukan tendam parking tu.. 
tapi orang tingkat bawah pun nak parking dalam bangunan.. 
tapi disebabkan tendam parking.. orang lain tak boleh nak kongsi parking dengan kita.. 
let say.. kereta belah depan owner umah no 19... kereta belah dalam umah no2 punya... 
kereta no2 nak kuar.. kena call orang umah no19 untuk reverse... 
let say lagi.. kalau orang umah no19 ni tengah tido mati or balik kampung.. paling worse outstation.. 
kan dah satu masalah... 
takkan nak pegang kunci kereta orang kot... 
nanti bising la dok hon-hon sampai habis beteri.. 
kalau both tu same owner.. isteri boleh pegang kunci kereta suami.. suami boleh pegang kunci kereta isteri...

terjumpa lak kat entry bawah. perhatikan lot parking belah kiri tu

hmmmmm ade juga yang sudah riki-riki gua punye parking.. 
ho ho ho... 
ade yang 3 bijik kereta.. dapat parking dalam bangunan yang juga usha-usha parking gua... 
ho ho ho .. 
gua kena beli kereta sorong ar park kat parking satu lagi.. hahhahahaahhaha 

Parking ni satu benda simple je sebenarnya.. 
tapi boleh buat semua orang bergaduh.. 
aku dah pindah 3 tempat dah.. topik utama gaduh sentiasanya parking... 
sampah tak jadi masalah utama dah... 
parking ko slek sikit je.. habis la... 
masa dok Puchong tak de masalah sangat dengan parking.. 
sebab masa tu aku pakai motor.. dan parking macam banyak je masa tu.. 
aku dok puchong perdana... kejap je.. dalam 3 bulan.. 
lepas tu dok Vista Angkasa Blok 2... 
blok otai-otai kat area Vista tu... umah kecik je... 
situ cramp... yang duduk rumah tu student-student dan family.. 
selalu tak cukup parking.. orang dari blok 1 parking macam haram.. 
pastu orang dari blok 2 nak keluar kena lalu blok 1.. 
susah gile.. 
pepagi memang dengar la orang main hon... 
aku masa tu masih dengan motor.. tak bermasalah sangat.. 
tapi selalu marah dengan orang park kereta merata-rata ni...

sekarang dok Serdang Perdana.. 
kawasan rumah kedai.. 
bawah rumah (basement) ade parking.. 
tapi sebabkan ade masalah dengan pemaju.. setiap rumah kalau nak parking kena beli RM5000.. 
tak de satu rumah pun nak beli.. depa ingat dah masuk dalam SnP.. rerupe takde.. 
kena beli asing... 
jadi.. semua pakat park kat petak parking depan kedai.. untuk customer kedai.. 
hari-hari berebut parking.. 
dok lak depan simpang kedai mamak.. 
dapat lak arab,iran, pakistan turkey, negro yang bangang.. 
diorang ni kalau parking.. tak fikir orang punye.. 
nak borak... main park je.. borak.. pastu blok jalan... 
jalan 2 lane, 2 way.. tapi dah jadi kecik.. sebab bahu kanan ade petak parking kereta.. 
sebelah kiri terpaksa buat parking moto.. sebab tak di sediakan... jalan jadi kecik.. orang park merata-rata... 
paling teruk time bola... pastu tambah dengan orang pi club malam kat deret kedai depan
pastu motor sebijik park kat petak kereta.. orang kereta tak de tempat nak park kereta.. 
kadang-kadang aku kena park nunnnnnnn jauh di sana sebab depan umah tak de parking...
abgnakkal memang selalu mengamuk... 
ade lak manusia-manusia kurang cerdik ni.. park senget la.. makan dua parking la.. 

uhuhuhuhuhuhhu 
susah kan masalah parking ni...

mana-mana pi ade masalah ni.. 
kat opis aku ni pon ade.. 
parking banyak. tapi masih jaki dengan parking orang.. 
nasib aku tak heran parking bawah bumbung nih.. 
aku parking je bawah matahari... masa pejabat lama.. aku cari la bawah-bawah pokok redup..
sekarang... park je la bawah terik mentari tu... 

 nak bagi parking aku kat umah baru ni kat orang??
sorry.. aku bayar lebih kot... 






ppssssttttt ::: sure ade yang cakap aku pentingkan diri.. nasib la...  aku pon ego gak

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Level 80 : Kemalasan di Isnin..

lepas gayut dengan awek aku malam tadi.. aku terus tertido kat sini... tak larat bro nak balik... air coke mcD tu pon aku tak sempat nak habiskan... 
dan aku lupe arini ari Isnin keje.. EL je la nampak nye... 
nak buat macam mana bro.. aku sayang awek aku... 



hahahahahahahahahahahahhahaha 

takde kena mengena dengan mana-mana kucing dan manusia yang ade di dunia ini.. 
sekian.... 




ppsssstttttt :::::: mau jadi super saiya ar.. tapi takut tak leh pakai tudung.. ahahah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Level 79 : Penantian... Akhirnya.... ~hepi u~

assalammualaikum...
akhirnya setelah hampir 2 tahun menanti... 

ekekekekekekekke
mak suke propa u'olls.....
tulis sikit camni... sure ade yang.. wow.. hepi news meh...
"alhamdulillah... bla bla bla..."

ekekekekek tapi..memang la berita gembira.. 
takkan ucap alhamdulillah untuk berita sengsara kennnnnn... 
aritu dok tengok Puan Stoberi cicah garam up kat fesbuk beliau...
surat sudah mai.. suruh buat party kunci.. 
sekali... mak terus dapat call u'olls... 

kalau nak cerita.. panjang rentetan cite nye.. 
kalau rajin aku buat la entry khas untuk rentetan/kronologi nye nanti.. 
kalau rajin ar.. 
nanti aku cite kegopohan atau kelam zi nye SPNB itu..... 

opsss.. tak story eh ape benda nye... 
Alhamdulillah.. keinginan mendapat rumah telah terlaksana/termakbul...
walaupun rumah tak besar mana.. tak seindah yang dibayangkan..
kami redha.. kami bersyukur... 
isik borang defect... kalau tak buat.. saman... hahahah senang cite... 

kronologi beli rumah buat entry lain boleh?
arini mau letak gambar amik kunci je... 
mau cite hari amik kunci je... 
aku beli rumah kat Alam Prima Seksyen 22 Shah Alam.... 
Ari Rabu lepas, 13 Jun 2012 (bday linda dan Yana serta tarikh Yana bersalin anak pertama dorang)
abgnakkal dapat call dari SPNB minta datang collect kunci pada Sabtu 16 Jun 2012
sebelum tu kami dah dengar/baca di wall group AP ramai yang dah dapat call...
petang baru turn kami dapat call minta collect kunci... 
AJK sementara Alam Prima janji nak jumpa dulu sebelum amik kunci..
janji kol9 pagi kat Esso sebelum simpang AP (Alam Prima)
masa sampai tu dorang dah habis minum pun... 
kami ni takde sumbangan ape-ape pon.. 
plan asal.. pergi amik kunci pakai baju Kami Kesal Beli Rumah SPNB...
hahahaha ade jugak yang tak pakai.. baju kontroversi u'olls... 

pukul10 jugak kot baru kami bergerak ke AP untuk penyerahan kunci.. 
nak masuk kena lalu AP fasa 2.. 
guard amik no keta. alasan.. mak tak tanya.. malas... tapi bengang.. 
sampai depan AP.. tengok budak-budak India berlonggok depan AP..
alasan... tak tau... tapi nampak suspicious... risau bertamu di hati...
pi la parking kat surau... oooo depa buat penyerahan kat parking G level... 

memula beratur amik no.. hahahhaha
pastu beratur amik notis pemberitahuan.. dan parking lot.. 
ceh.. dah macam budak masuk belajar dah ha.. bak kata dorang
teringat time ILP ... 
die ade beberapa checkpoint.. 
memula amik nombor giliran.. pastu amik notis dan lot parking.. 
pastu tunggu no kena panggil dan masuk ke bahagian kredit.. bayar RM750.. untuk deposit maintenance dan api air... 
pastu masuk ke kawasan parking untuk ke bahagian RMM.. untuk pertanyaan... 
dan kemudian ke kaunter penyerahan kunci.. masa ni die bagitau la norma-norma dok umah ni.. 
pastu boleh masuk rumah masing-masing dan isi borrang defect ... 
kalau ade nak submit borang.. leh hantar ke kaunter borang defect.... 
setel sudah.... 
no kami 72.. masa kami datang tengah no46 kalau tak silap... 

sebab dah join group.. ramai la orang yang kami kenal..
tapi dari 444 unit.. dalam group cuma tak sampai 200 unit... dan... tak semua kami kenal... 
kawan opis kak lang aku pun ade beli rumah kat AP..
tapi tak dapat call... jadinya aku la tolong bagitau ape nak buat... 
SPNB nye cara sikit tak profesional... sebab main call je.. 
notis bagi pada hari kejadian.. LAD stop dari tarikh notis tu ditaip.. tak adil untuk orang dapat LAD..
aku tak dapat sebab SNP tak sempat pon sampai 2 tahun... 

overall.. puas hati la jugak.. 
walaupun dapat rasa rumah ni low cost... 
sedangkan rumah ni masuk dalam list Rumah Mampu Milik by kerajaan.. 
ramai yang menyuarakan ketidakpuashatian... 
bile rumah lambat deliver..  even sempurna pun orang akan nampak tak sempurna.. 
kalau rumah ni dah 3 tahun serah... aku rasa.. tak de la macam ni sangat reaksi pembeli... 
aku sebagai penjual pernha hadapi benda ni.. hahahahahahahah jual pakej je la tapi nya... 

untuk renovate rumah.. kicen kabinet and so on.. 
aku tak buat dulu kot... 
tunggu la ade bajet.. 
tight bajet i ting... 
even sekarang nampak seperti keperluan.. 
tapi rasa nya mcm lebih kepada kehendak.. 
jadi guna je dulu apa yang ada.. 
nanti dah ok sikit..baru kite beli kicen kabinet segala tu..
aku guna je kabinet yang mak ngah aku sponsor masa kawin dlu..
sebab banyak barang perabot aku kat umah sewa ni sponsor dari orang ramai..
aku sayang nak jual or buang..or bagi orang..
katil mak mentua punya.. kabinet dapur mak ngah sponsor.. peti ais (yg ni memang takkan tukar la kan) abah sponsor... 
tu je la barang-barang besar yang ade kat umah ni.. lemari takde..sofa takde.. hahahaah 

kalau ade sesapa ade tips nak pindah rumah baru leh la kongsikan.. 
aku cume nampak nak buat rewiring je nih.. 
sebab umah ni bukan sekadar umah je nanti nih.. 
ade orang nak buat pejabat... ikut la bang oiiiiii
owh.. makan-makan.. akan dicuba buat.. tak janji tau..
kalau ade buat nanti.. aku ajak la korang.. jangan risau.. heheheh 
kalau tak ajak.. jangan marah eh.. tuan rumah memang kedekut taik idong masin.. 

jerebu hoi hoi hoi.... otw pi AP

byk bgunan mau naik la situ punye area

taiko taiko tgh lepak minam

Add caption


pengalaman ari pertama.. OUT OF SERVICE.. damn

rumah kami..
parking kami
list checkpoint

nah gift dr kami SPNB.. kipas buat hilang panas badan dan hati... tempat gantung kunci.. sebab korang nak sgt kunci kan...

balik terus beli ni.. hahaha psiko

mcm ulat tiket.. merata-rata ade bagi name kad...










ppsssttttt :::: macam-macam hal...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Followers

Mari tinggalkan jejak anda di sini.. nanti saya gi rumah awak lak..