Level 171 : Gigi Bongsu and the rest of the story

Last month doktor ggi dr Klinik Pergigian Seri Kembangan refer aku ke Hospital Serdang
Untuk aktivit membuang gigi bongsu a.k.a wisdom tooth
Gigi bongsu belah kiri atas tumbuh dengan cantik
Manakala kiri bawah sedikit senget.. but still cantik kalau die boleh keluar normal
Ni berdasarkan x-ray la kan...
Tapi die tak leh kuar cantik.. masih tertutup dek gusi a.k.a soft gum
Ni mengakibatkan aktiviti menguyah terganggu
Sejak gigi geraham belah kanan dibuang.. aktiviti menguyah benda keras tak boleh dilakukan dengan kerap du sebelah kanan
Sedikit anoying di situ..
Gigi bongsu pulak tak membantu..
Sistem penghadam terganggu juga disebabkan aktiviti menguyah.. ye la..
Aku kunyah sikit.. telan...
Perut jadi sakit la..
Lepas dah gi hosp serdang..
Doktor tu bagi satu tarikh utk operate..
Huaaaa takutttt

27 nov 2012 dipilih..
Aku sentiasa bare in mind 27hb ade operation..
Tapi beberapa hari b4 kejdian aku lupe..
Nasib la senja 26hb aku teringat..
Tu pon masa belek gigi...
Aku buat plan dgn abgnakkal..
Die hantar aku ke opis.. dia amik moto n aku g spital..
Ni sume sbb moto dok park kat opis ku
Tapi disebabkan aku terlewat pagi tu
Plan tukar.. abgnakkall hantar aku ke spital
Lepas operate aku nek teksi ke komuter serdang..
Turun KL Sentral.. minta tolong org jemput
Plan ni menjadi...
Terima kasih kps Fairus yang jemput aku
Masa operation tak yah cite
Ngeriiiiij wooooo
Sampai rasa menyesal lak buang gigi tu..
Dan rugi juga balik tu tak bawa balik gigi utk kenang kenangan.. xpe la.. anggap je tak d jodoh..
Doktor cucuk bius utk rahang bawah kiri dan atas..
Kebas je doktor cut gum tadi..
Pull out my tooth of wisdom..
Sebab tak tanggal.. dah cakap dulu.. akar dan gigi aku kuat macam aku..
Tak dengar cakap juga..
So doktor potong gigi tu.. supaya boleh tanggalkan...
Setel gigi bawah. Gigi atas pon cabut juga
Ni sebab.. tanak gigi atas tu terus memjang dan menyakitkan gusi bawah satu masa nanti
It feels like the whole jaw have been pull out and crack and break...
Aku rasa cabut gigi bile dag gigi kekal ni macam merosakkan struktur badan lak..
Macam satu bangunan yang dibuang tiang or dinding...
Macam tu la aku rasa...
Lepas dah jahit.. doktor dah bagi ubat.. dan krim utk pipi aku yang tercut masa sesi cutting2..
Demn uuu doktor.. ingat aku tak tau..
Aku terus gi melabur... fuhhhh nasib tak terberak masa doktor cabut gigi aku tu...
Moral of the story... sebelum cabut gigi pegi la jamban dulu... ahaha dan jangan lupe makan banyakk-banyak
So that u not going to starve till death
Sebab nak beli bubur kat mekdi tak boleh... konon2 tgh boikot... uhuhuhu
Aku balik ke opis. Setel few things..
Bagi MC.. bagitaw bos aku on leave for 3 (2 je tgal sebab sehari dah habis kt opis) days dengan bangga..
Pastu tido sepanjg petang kat surau sambil tunggu my whole life driver datang amik bawak balik...
Kol7 baru datang.. dan redah hujan gi makan kat old town..
Nak cari bubur sbnrnye.. tp xde
Kerja aku sepanjang hari tukar gauze..
Dah la berdarah-darah.. keje aku telan darah..
Sure usus aku ingat aku dh tukar jadi vampire or drakula.. sebab dok telan darah...

Kesian? Tak yah kesian kan aku..
Ni pengalaman terbaik dalam hidup dari segi kesihatan...
Well tak semua orang laluinye..
Tapi mak aku pernah.. wohaaa

Untuk ibubapa sekalian...
Sila bantu anak anda jaga kesihatan gigi.. ajar mereka minum susu untuk kalsium..
Ajar ape yg baik dan apa yg tidak utk gigi mereka...
Even gigi bongsu tk de kaitan pon dlm cite ni.. sebab tu tak leh kawal...
Till then.. keep our teeth clean for a bright and wonderful smile...
Mari teruskan lepak enjoy my MC.. hahahahah


mulut senget sebelah....



kagum dengan komuter.. dah canggih sekarng







my lunch on wednesday.....
latest muke.. hahaha



Pppsstttt... MC la sangat.. dr pagi dok buat keje dari umah.. dan wassap bos.. hahaha kacau bos mcm takde perasaan... paastu malam bos dok marah cuti tak bagi orang len keje tu... urggghhh... give up aku dengan opis nih......

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 Doa:

Bitt (double IS) said...

owhh kesian cikbedah...adess tang gg ni dari dulu saya sendiri takut repair...dari ulu doctor suggest buang gigi sebab gigi saya terlebih...hope tak turun kat iskandar sebab doktor cakap boleh jadi keturunan..

semoga cepat sembuh...naa masa ni la buleh diet ;)

Marya Yusof said...

As salam,

Hai Cik Bedah!

Seram baca cerita you ni... Pikir byk kali nak operate gigi bongsu ni! Setahun mesti sakit! huhuhuuu

Queen said...

aku punye gigi belakang tu..
satu dah selamat merapuh masa peknen kan sufiyyah.. lagi 3 dah selamat dibuang. =p

gigi aku ada 2 batang lagi..dua2 tinggal tunggul kat dalam..kes merapuh dan tak nak pi klinik cabut..aku takut benarnya..hahha

Followers

Mari tinggalkan jejak anda di sini.. nanti saya gi rumah awak lak..