Episod 272 : Berbuka dengan Keluarga Terchinta... durian 40D

salam ke atas mu wahai sahabat...

walla.... arini adalah Ramdhan terakhir..
pasni tak puasa dah.. uhuhuhuhuhuh
ape yg akan dirindui?? hmmmmm

ni cerita minggu lepas.. nak wat camne.. nak story minggu lepas busy..
tanak cite.. penat je aku amik gambar.. lagipun nti aku lupa lak bila benda ni jadi...

awal puasa aritu aku balik Johol nak berbuka, terawikh, sahur bersama mak abah
sekali.. 30 julai aku datang bulan...
jadi masa 1hb tu aku kena ke Ipoh...
uhuhuhuhhu sedih... tak dapat nak terawikh.. berbuka dan puasa dengan family aku..
aku dah jangka dah... sepanjang ramdahan.. aku tak akan dan tak boleh balik ke Johol..





tapi dapat la abgnakkal terawikh sekali...
keluarga aku selalu nya.. tak kan pergi masjid/surau berdekatan untuk terawikh..
even abah selalu pergi masjid.. tapi bile time terawikh... abah akan dok umah jadi imam..
syukur...
jadi inilah moment yang kami adik bradik tunggu...
kalau nak buat sendiri or pergi masjid memang tak rajin la.. (aku la tu.. )

sepanjang ramdan aritu
setiap minggu aku cube ajak abgnakkal balik kampung..
tapi tak boleh.. kewangan n masa tak mengizinkan..
last.. aritu mak call nak minta kebenaran amik blender aku...
aku pon tanya mak..akak balik bila..
mak cakap la.. akak turun flight ari khamis..
aku ape lagi.. ajak mak datang berbuka kat rumah aku.. then baru pergi jemput aku..
eheehehhehehe
memula mak cam maleh je..
tapi tetibe adik aku mesej.. mak kesian kat aku.. jadi datang bawak lauk permintaan aku..
perghh terbaik la..

on the day..
aku kena pinjam periuk dari akak opis ni ha.. sebab.. aku tak de periuk nasik..
hahahahaahhaaha kelakar ke??
aku ade periuk kecik je... masak atas api... cukup untuk dua orang...
belum datang seru lagi nak beli periuk karen.. nanti la.. (ke korang nak hadiahkan??)

pastu bajet nak masak siakap 30 rasa...
then pergi Giant... sekali tengok ikan bapak punye tak cantik..
cecepat aku berkejar ke Pasar Borong Selangor...
beli-beli barang.. blah cecepat..
balik umah... kemas umah dulu... akak aku dah sampai..
tapi dok memekak... bising tol...
last masak kol6..
mak pon dah sampai time tu..
bagi mak abah lepak dulu..
masuk je waktu.. siap semua makanan..
dan sepantas kilat juga.. lauk licin..
hahahaha terbaik...
abah cakap.. sebab tak selalu  makan lauk camtu.
tu yang sedap tu..
sampai kan abgnakkal tak sempat tengok pon ikan 3 rasa tu...
ahahahaha nasib die beli Uncle BOB...
tapi yang tak best nya.. abah pastu pening kepala...
agaknye dalam bahan aku guna tu ade MSG la...
abah ade darah tinggi...
pastu aku suruh abah baring je kat bilik depan..
nasib abah dapat drive sampai rumah..

mak ade bawak durian siam..
besarrrrr.... tapi ade tak sampai 10 ulas..
sebab nya.. dua ulas je dah makan separuh saiz durian..
hhahahaha..
macam tuuuuuuutttt lak aku tengok saiz die..
macam 40D... hahahaahahahah

seronok betul dapat berbuka dengan keluarga..
dapat gak makan dengan mak abah n adik bradik...
yeahhhhh....


1 ulas berkeberatan 300gm. walla





ppsstt :: nak raya dah? tapi kerja lagi nih.. haih

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 271 : Selepas 5 tahun berlalu...

salam ke atas mu wahai sahabat..
wah korang.. memacam aktiviti aku nengok ha.. 
yang packing barang balik kampung.. ade yang dah balik kampung..
ade yang amik cuti buat kuih raya... ade yang sibuk nak pergi soping kat Jalan TAR..
ade jugak sibuk jahit manik... eh itu aku.. hahahahaha
mood raya ke laut la.. 
asal turn umah abgnakkal je ke laut.. lagi ke laut sebab kena kerja.. 
tahun lepas aku skip..sebab balik JOHOL (N9)
tahun ni ingat nak skip lagi.. sebab kesian kat abgnakkal.. 
tapi nampak nye..cuti raya pertama dibekukan uhuk...
Istana Negara buat open house raya pertama.. 
uhuhuhuhuhuh kena la kerja..
sesiapa nak datang.. boleh la berbuat demikian.. 
untuk kanak-kanak ade duit raya klu tak silap... 

hari ni 25hb Ogos... 
pada 25 Ogos 2006 yang lalu..
waktu ni aku tengah siap-siap nak dibedah...
tengah tunggu turn...
kenapa kena bedah??

pada 21 Ogos 2006... masa on the way nak ke opis.. 
masa tu praktikal... dah lambat nak gi kerja..
aku pun ape lagi pecut ar..
masa tu bawk motor... minah rempit kata... 
dari Vista Angkasa.. masuk fedral Hiway... 
ikut laluan motor.. 
tapi sapa pernah lalu laluan motor Federal Hiway tu.. 
tau la bertapa hazab nye laluan tu..
asal hujan.. jalan tutup... ade 2 3 spot akan tutup..
masa tu jalan tutup.. kena masuk ke Jalan 222 nye trafik lite..
sebelum boleh susur balik masuk ke laluan motor... 
masa kat trafik lite tu... aku berenti sebelah satu brader nih... 
fuhhh aku kan macam bagus... dalam kepala otak ni fikir..
"eleh.. meh sini aku tinggal kan brader nih"
walhal brader tu bg eye contact pon tak..
hijau je lampu... wooosssshhhhh aku tinggal kan brader tu... 
laju je aku bawak... 90-100km/j kot... 
motor sedap.. 
sampai kat bawah flyover hampir dengan exit sunway... 
situ selekoh besar...
masa nak selekoh.. aku tengok macam lambat belok... 
dalam kepala otak dah agak dah...
"habis la aku.. tak sempat nih..."
gedebak gedebuk.. sreeetttttttttttttttt... kebaboooommmm...
terjelopok aku di jalanraya itu.. uhuk... 
pastu ade la beberapa motor stop... bantu aku.. uhukkk..
dan yang memeranjatkan.. bradr yang tolong aku tu.. adalah brader yang aku potong tadi...
wawawawawawa.. even brader tu tak tahu ape aku fikir kan..
tapi aku maluu woooooo... 
then brader tu mintak telefon aku.. nak call kan orang opis.. 
dok la aku kat divider tepi federal hiway tu.. 
lagi sekali malu...
dah la dengan muke berdarah.. dok tepi jalan tu sorang-sorang..
jalan kat federal tu jem lak tu... 
brader tadi tunggu aku kejap je..pastu die nak gi kerja..
owhh kepada sesiapa kerja JAIS.. dan pernah tolong sorang awek kat federal hiway 
pada 21 ogos 2006... saya ucapkan jutaan terima kasih...
tak sempat nak ucap tenkiuuu la aritu...

kol berapa tah.. abang opis aku datang dengan Hasrul...
dorang angkut motor aku pergi balik opis..
opis dah dekat sebenar nye... 
pastu...Ustad (abg opis aku tu) die hantar pergi PPUM..
masa kat trauma tu... sempat la tengok CT Nurhalija akad nikah..
hahahahaahahhaaha... 
pastu.. doktor X-Ray tangan aku..sebab tak leh luruskan time tu..
sekali die kata.. eh ni macam patah ni..
kena bedah ni..
sebab die bukan patah tebu ke patah ape ke..
die macam pecah tau... kat sendi siku aku...
ade sikit serpihan....

pastu balik umah.. adoii hazab la rasa time tu..
aku nye badan ade luka-luka kecil..dari atas kepala.. sampai ujung kaki..
macam org mintak maaf tu.. dari hujung rambut sampai hujung kaki.. hahahah
even kat tutttt dan tuttttt aku pon luke.. owhh my... 
pastu... ari ape tah.. doktor call suruh datang X-Ray lagi.. 
nak confirmkan perlu atau tak bedah.. 
sebab patah tukena sambung dengan skru...
then ari rabu dorang call.. suruh masuk wad... 
khamis tu.. masuk wad PPUM... dok la kat wad 8U...
esok pagi nye.. 25hb... pepagi kena usung pergi bilik bedah..
ape yang hazab dok wad adalah.. ekon bapak punye sejuk.. dem ar dorang nih...
pastu kat ruang menunggu.. nurse suruh tanggal semua.. tutup dengan kain je..
uhuhuhuhu mak bogel..
pastu kat bilik bedah..datang la Doktor Bius... dia selak je kain tu macam tu..
awwww ade org lelaki dh nampak harta aku..wawawa
pastu die cucuk kan bius.... tangan yang patah tangan kiri.. jadi die cucuk tangan kanan...
panas nye bius tu.. luka besar kat tangan kanan aku tu dah kering.. boleh pecahhh berdarah balik...
sedar-sedar je.. ade orang panggil nama aku... "Siti...siti.. muntah"
blueeekkkkkkk aku muntah..... 
tengok tgn dah rasa lain... kepala ting tong.. 
tengok dah masuk ke bilik menunggu balik..
pastu rasa nak muntah.. nak cakap tak leh.. jadi aku sepak-sepak besi katil tu panggil nurse..
cecepat nurse tu datang sedut muntah aku... waaaaaa
pastu kol1 tghari kot..dorang tolak ke 8U balik...
masa tu mak aku dah tunggu kat luar... kekejar die ikut troli aku..
uhuhuhu 
efek dari bius tu... makan je muntah.. sesikit muntah.. 
flat gile la badan..
pastu mak jaga aku malam tu..
kesian kat mak... tido merengkot kesejukan... 
pastu yg susah nye tgn pataha ade lah.. nak pakai inner adalah susah.. cisss..
bergulung-gulung spender hahahahahahaha lagi susah sebab datang bulan.. cisssss

tu baru pengalaman dibedah..
blum cerita bercuti di kampung..
yang paling sabar jaga aku adalah mak aku...
sebab aku adalah indipendant punye type..bile jadi OKU camtu...
semua kena harapkan orang.. ko akan jadi tensen tau.... 
ko rasa ko useless sgt... 
sampai aku marah-marah mak aku... sian mak... 
mak la orang yang paling sabar jaga aku... 
owhh mak.. terima kasih mak... hanya allah yang dapat balas pengorbanan mak.....

owh... lepas balik ke opis.. 
aku kena wat susulan kat PPUM tau..
pastu masa jumpa doktor.. satu hari tu.. die sebut la..
aku akan menghidapi penyakit arteritis (ejaan aku x cek eh..)
aku dah risau.. ee penyakit ape tu.. nama pon pelik.. mesti penyakit teruk..
sekali doktor tu cakap.. ala sengal-sengal sendi.. cam orang tua tu..
hahahhahaha cisss... yup.. ni la sakit aku...
sendi siku kiri aku sentiasa bermasalah..
even aku tak boleh angkat barang lebih dari sekilo..
aku angkat juga.. tapi tak leh lama la.. sure sakit lepas tu... pegang barang dalam keadaan statik dan lama pon tak leh.. 
sure sakit... 
uhuhuhhuhuhu jadi OKU dah... 

masa ni baru sehari kot bukak simen dan jahitan... tgk tgn aku bengkok
camni la rupe siku aku sekarang.. ahaha






ppsssssttt ::: berhati-hati la di jalanraya.. nak-nak time nak raya nih.. jangan pandu laju... cukup sekadar 80-90km/j... jangan lah membuat org yang tersayang bersedih di raya ini...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 270 : Mak Mana??? Mana Mak???



Jam 6.30 petang.
Mak  berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bongsu balik dari sekolah agama.
Ayah baru balik dari sawah.
Ayah tanya Mak, “Along mana?’
Mak jawab, “ Ada  di dapur tolong siapkan makan.”
Ayah tanya Mak lagi,” Angah mana?”
Mak jawab, “Angah mandi, baru balik main bola.”
Ayah tanya Mak, “Ateh mana?”
Mak jawab, “Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?”
Ayah tanya lagi, “Adik dah balik?”
Mak jawab, “Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik.”
Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.
Dua puluh tahun kemudian,

Jam 6.30 petang

Ayah balik ke rumah. Baju ayah  basah. Hujan turun sejak tengahari.

Ayah tanya Along, “Mana Mak?”

Along sedang membelek-belek baju barunya.  Along jawab, “Tak tahu.”

Ayah tanya Angah, “Mana Mak?”

Angah  menonton tv.  Angah jawab, “Mana Angah tahu.”
Ayah tanya Ateh, “Mana Mak?”

Ayah menunggu lama jawapan dari Ateh  yang  asyik membaca majalah.


Ayah tanya Ateh lagi, "Mana Mak?"

Ateh  menjawab, “Entah.”


Ateh terus membaca majalah tanpa menoleh kepada Ayah.

Ayah tanya Alang, “Mana Mak?”
Alang tidak jawab. Alang hanya mengoncang bahu tanda tidak tahu.

Ayah tidak mahu tanya Kak Cik dan Adik yang sedang melayan facebook. Ayah tahu yang Ayah tidak akan dapat jawapan yang ayah  mahu.


Tidak ada siapa tahu di mana Mak. Tidak ada siapa merasa ingin tahu di mana Mak. Mata dan hati anak-anak Mak tidak pada Mak. Hanya mata dan hati Ayah yang mencari-cari di mana Mak.

Tidak ada anak-anak Mak yang tahu setiap kali ayah  bertanya, "Mana Mak?"

Tiba-tiba adik bungsu bersuara, “Mak ni dah senja-senja pun merayap lagi. Tak reti nak balik!!”
Tersentap hati Ayah mendengar  kata-kata Adik.

Dulu anak-anak Mak akan berlari mendakap Mak apabila balik dari sekolah. Mereka akan tanya "Mana Mak?" apabila Mak tidak menunggu mereka di depan pintu.

Mereka akan tanya, "Mana Mak." Apabila dapat nomor 1 atau kaki melecet main bola di padang  sekolah.  Mak  resah apabila anak-anak Mak lambat balik. Mak  mahu tahu di mana semua anak-anaknya berada setiap waktu dan setiap ketika.

Sekarang anak-anak sudah besar. Sudah lama anak-anak Mak tidak bertanya 'Mana Mak?"


Semakin anak-anak  Mak besar, soalan "Mana Mak?" semakin hilang dari bibir anak-anak Mak .
Ayah berdiri di depan pintu menunggu Mak. Ayah resah menunggu Mak kerana sudah senja sebegini Mak masih belum balik. Ayah risau kerana sejak akhir-akhir ini Mak selalu mengadu sakit lutut.

Dari jauh kelihatan sosok Mak berjalan  memakai payung yang sudah uzur. Besi-besi payung tercacak keluar dari kainnya. Hujan masih belum berhenti. Mak menjinjit dua bungkusan plastik. Sudah kebiasaan  bagi Mak, Mak akan bawa sesuatu untuk anak-anak Mak apabila pulang dari berjalan.

Sampai di halaman rumah Mak berhenti di depan deretan kereta anak-anak Mak. Mak buangkan daun-daun yang mengotori kereta anak-anak Mak. Mak usap bahagian depan kereta Ateh perlahan-lahan. Mak rasakan seperti mengusap kepala Ateh waktu Ateh kecil. Mak senyum. Kedua bibir Mak diketap repat. Senyum tertahan, hanya Ayah yang faham. Sekarang Mak tidak dapat lagi merasa mengusap kepala anak-anak seperti masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka sudah besar. Mak takut anak Mak akan menepis tangan Mak kalau Mak  lakukannya.


Lima buah kereta milik anak-anak Mak berdiri megah. Kereta Ateh paling gah. Mak tidak tahu pun apa kehebatan kereta Ateh itu. Mak cuma suka warnanya. Kereta warna merah bata, warna kesukaan Mak. Mak belum merasa naik kereta anak Mak yang ini.
Baju mak basah kena hujan. Ayah tutupkan payung mak. Mak bagi salam. Salam Mak tidak berjawab. Terketar-ketar lutut Mak melangkah anak tangga. Ayah pimpin Mak masuk ke rumah. Lutut Mak sakit lagi.

Mak letakkan  bungkusan di atas meja. Sebungkus rebung dan sebungkus  kueh koci pemberian Mak Uda untuk anak-anak Mak. Mak Uda tahu anak-anak Mak suka makan kueh koci dan Mak malu untuk meminta untuk bawa balik. Namun raut wajah Mak sudah cukup membuat Mak Uda  faham.

Semasa menerima bungkusan kueh koci dari Mak Uda tadi, Mak  sempat berkata kepada Mak Uda, "Wah berebutlah budak-budak tu nanti nampak kueh koci kamu ni."

Sekurang-kurangnya itulah bayangan Mak. Mak bayangkan anak-anak Mak sedang gembira menikmati kueh koci sebagimana masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka berebut dan Mak jadi hakim pembuat keputusan muktamat. Sering kali Mak akan beri bahagian Mak supaya anak-anak Mak puas makan. Bayangan itu sering singgah di kepala Mak.

Ayah suruh Mak tukar baju yang basah itu. Mak akur.

Selepas Mak tukar baju, Ayah iring Mak ke dapur.  Mak ajak anak-anak Mak makan kueh koci. Tidak seorang pun yang menoleh kepada Mak. Mata dan hati anak-anak Mak sudah bukan pada Mak lagi.

Mak hanya tunduk, akur dengan keadaan.

Ayah tahu Mak sudah tidak boleh mengharapkan anak-anak melompat-lompat gembira  dan  berlari mendakapnya seperti dulu.


Ayah temankan Mak makan. Mak menyuap nasi perlahan-lahan, masih mengharapkan anak-anak Mak akan makan bersama. Setiap hari Mak berharap begitu. Hanya Ayah yang duduk bersama Mak di meja makan  setiap malam.

Ayah tahu Mak penat sebab berjalan jauh. Siang tadi Mak pergi ke rumah Mak Uda di kampung seberang untuk mencari rebung. Mak hendak  masak rebung masak lemak cili api dengan ikan masin kesukaan anak-anak Mak.
Ayah tanya Mak kenapa Mak tidak telepon suruh anak-anak jemput. Mak jawab, "Saya dah suruh Uda telepon budak-budak ni tadi. Tapi Uda kata semua tak  berangkat."

Mak  minta Mak Uda telepon anak-anak yang Mak tidak boleh berjalan  balik sebab hujan. Lutut Mak akan sakit kalau sejuk. Ada sedikit harapan di hati Mak agar salah seorang anak Mak akan menjemput Mak dengan kereta.  Mak teringin kalau Ateh yang datang menjemput Mak dengan kereta barunya. Tidak ada siapa yang datang jemput Mak.


Mak tahu anak-anak mak tidak sedar telepon berbunyi. Mak  ingat kata-kata ayah , “Kita tak usah susahkan anak-anak. Selagi kita mampu kita buat saja sendiri apa-apa pun.  Mereka ada kehidupan masing-masing. Tak p ayah  sedih-sedih. Maafkan sajalah anak-anak kita. Tak apalah kalau tak merasa  menaiki kereta mereka sekarang. Nanti kalau kita mati kita masih ada peluang  merasa anak-anak   mengangkat kita kat bahu mereka.”
Mak faham buah hati Mak semua sudah besar. Along dan Angah sudah beristeri. Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik masing-masing sudah punya buah hati sendiri yang sudah mengambil tempat Mak di hati anak-anak Mak.

Pada suapan terakhir, setitik air mata Mak jatuh ke pinggan.


Kueh koci masih belum diusik oleh anak-anak Mak.

Beberapa tahun kemudian

Mak Uda tanya  Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik, “Mana mak?”.

Hanya Adik yang jawab, “Mak dah tak ada.”
Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik tidak sempat melihat Mak waktu Mak sakit.

Kini Mak sudah berada di sisi Tuhannya bukan di sisi anak-anak Mak lagi.


Dalam isakan tangis, Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik menerpa kubur Mak.  Hanya batu nisan yang berdiri terpacak. Batu nisan Mak tidak boleh bersuara. Batu nisan tidak ada tangan macam tangan Mak yang selalu memeluk erat anak-anaknya apabila anak-anak datang menerpa  Mak semasa anak-anak Mak kecil dulu.
Mak pergi semasa Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik berada jauh di bandar. Kata Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik mereka tidak dengar handphone berbunyi semasa ayah  telepon untuk beritahu mak sakit tenat.


Mak faham, mata dan telinga anak-anak Mak adalah untuk orang lain bukan untuk Mak.

Hati anak-anak Mak bukan milik Mak lagi. Hanya hati Mak yang tidak pernah diberikan kepada sesiapa, hanya untuk anak-anak Mak..

Mak tidak sempat merasa diangkat di atas bahu anak-anak Mak. Hanya bahu ayah yang sempat mengangkat jenazah Mak dalam hujan renyai.

Ayah sedih sebab tiada lagi suara Mak yang akan menjawab soalan Ayah,

"Mana Along?" , "Mana Angah?", "Mana Ateh?", "Mana Alang?", "Mana Kak Cik?" atau "Mana Adik?".  Hanya Mak saja yang rajin menjawab soalan ayah  itu dan jawapan Mak memang tidak pernah silap. Mak sentiasa yakin dengan jawapannya sebab mak ambil tahu di mana anak-anaknya berada pada setiap waktu dan setiap ketika. Anak-anak Mak sentiasa di hati Mak tetapi hati anak-anak Mak ada orang lain yang mengisinya.
Ayah sedih. Di tepi kubur Mak, Ayah bermonolog sendiri, "Mulai hari ini  tidak perlu bertanya lagi kepada Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik , "Mana mak?" "

Kereta merah Ateh bergerak perlahan membawa Ayah pulang. Along, Angah, Alang dan Adik mengikut dari belakang. Hati ayah  hancur teringat hajat Mak untuk naik kereta merah Ateh tidak kesampaian. Ayah terbayang kata-kata Mak malam itu, "Cantiknya kereta Ateh, kan Bang? Besok-besok Ateh bawalah kita jalan-jalan kat Kuala  Lumpur tu. Saya akan buat kueh koci buat bekal."

"Ayah, ayah ....bangun." Suara Ateh memanggil ayah . Ayah pengsan sewaktu turun dari kereta Ateh..

Terketar-ketar ayah bersuara, "Mana Mak?" 

Ayah  tidak mampu berhenti menanya soalan itu. Sudah 10 tahun Mak pergi namun soalan "Mana Mak?"  masih sering keluar dari mulut Ayah sehingga ke akhir usia.

Sebuah cerita pendek buat tatapan anak-anak yang kadang-kadang lupa perasaan ibu. Kata orang hidup seorang ibu waktu muda dilambung resah, apabila tua dilambung rasa. KataRasulullah saw. ibu 3 kali lebih utama dari ayah . Bayangkanlah berapa kali ibu lebih utama dari isteri, pekerjaan dan anak-anak sebenarnyaSolat sunat pun Allah suruh berhenti apabila ibu memanggil. Berapa kerapkah kita membiarkan deringan telefon panggilan dari ibu tanpa berjawab?


cerita ini dicopy dari sesorang di Facebook.. terima kasih kerana share cerita ini...



pppssssttt :: soalan paling selalu keluar dr mulut kami adik beradik.. "Mak mana??" even abah pun sentiasa tanya soalan ni tanpa gagal... setiap kali jejak kaki ke dalam rumah.. insyaallah.. kami tahu mana mak kami... saya sayang mak saya... 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 269 : Mari LIKE Krulmatric ramai-ramai


INFO TERKINI UNTUK SEMUA....
JoM JoIn...JoiN...dan JOIN...
Nak DUIT RAYA????
LEPAS RAYA NAK DUIT RAYA??????...
KrulMATRIC Photography & Videography Services




ppsssttt :: the more the merrier... 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 268 : Serabut Serabai...

salam ke atas mu wahai sahabat...
blog ni aku sentiasa bukak.. 
pastu dok pandang je post entry.. 
tak tahu nak post ape.. 
cerita melambak tapi semua dah berjaman lepas.. 

hari ni.. 
mendung je.. mood pun jadi mendung.. 
sedangkan pagi tadi sangatlah sibuk.. 
berada di istana baru untuk tentukan letak barang... 
balik opis je rasa down..
ape yang buat down tak tahu la..

kawan-kawan dok fikir aku dah 'balik kampung'
tak balik kampung la raya ni..
even raya pertama aku kerja tau... 
isnin pun kerja lagi.. 
jumaat 2hb tu je aku cuti.. 
sebab 1hb Sept.. aku dah balik JOHOL.. 

kadang-kadang banyak nak dikongsi di blog.. 
tapi ade had kan cerita kite ni.. 
takkan dalam kain pun nak cerita..
even bukan cerita yang memburuk kan org lain.. 
cuma berkongsi masalah.. masih tak boleh kan.. 

la ni kiri kanan orang dok jamu mata kawan-kawan dengan kuih raya.. 
baju raya.. kasut raya... baju raya anak-anak.. laki.. mak mentua.. 
tapi aku lak... kuih raya tak de.. tak order lansung... tak de nafsu nak beli even ade niat.. 
baju raya dah siap.. tapi di pandang sepi.. 
kasut raya ade nafsu nak beli.. tapi budget ketat... 
een RM10 aku rasa tak boleh nak keluarkan.. 
betapa berharga dan mahal nye nilai duit pada aku sekarang.. 

jeles?? manakan tak jeles.. 
pulak-pulak tengok kawan-kawan yang masa skolah dulu jauh ketinggalan dari aku.. 
sekarang dah berjaya... kaya raya... pakai kereta toyota 1st hand..
aku? ekon kereta pon tak leh nak baiki... 
bukan nak merungut.. bukan juga tidak bersyukur.. 
cuma rasa jauh nye aku ketinggalan... 
niat di hati nak maju ke hadapan.. tapi tidak dibuat sebarang langkah.. 
kemudian memekak di kiri dan kanan laluan... 

oppss.... terlebih sudah.. 
tak de sapa ke nak pos kad raya kat aku tahun ni?
bagi la aku rasa nikmat nak raya nih.. hua hua hua.... 

hepi lak tgk hasil sendiri kat kad kawin org

heheheh poyo

ni je kad raya tahun ni..

trima kasih atas ingatan

eleh dpt satu pon poyo.. sbb satu la poyo..
tahun ni dapat kad raya dari kedai yang aku selalu pinjam barang tu.. 
bagus wooo.. even tak pernah beli.. pinjam pun boleh kire berapa kali.. 
tapi die still ingat.. bagus-bagus.. 
nanti aku try usha kad raya SPB YDA utk ko ye.. hehehehe 
trima kasih utk ingatan.. 




ppsssttt :::: mood sangat la kacau bilau.. makcik nak melawatkah?? uhuhuhu sedih..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 267 : Tom Yam Warung.... Apabila si Dia pergi beli barang...

salam ke atas mu wahai sahabat...
giat eh buat kuih raya sekarang.. wah wah..
kelas ko jah...
lagi kelas kalau ade yang sedang mengejar malam Lailatulqadar...
aku tak terkejar la..
asyik buat ketupat gulung je kan...

wiken ni.. memang bosan..
tak keluar rumah lansung..
jejak tanah pon hanyalah semalam... itu pun lepas abgnakkal salah beli barang..


soalan pagi ni mudah je.. 
apakah perbezaan dan persamaan kedua-dua bungkusan ni??
yeeee.. 
persamaan nya adalah TOM YAM..
perbezaan nya adalah.. satu perencah nasi goreng.. satu lagi perencah sup tom yam..

cerita nya... 
sabtu aku teringin sangat nak makan tom yam..  
ye pengaruh Running Man lagi..
sebab episod aku tengok aritu.. dorang buat kuah merah-merah cam tom yam.. 
jadi telah mengugut abgnakkal untuk membelikan bahan-bahan buat tom yam
disebabkan aku tersangaaaaaattt malas nak turun pergi beli..
lagipun die nak keluar berbuka dengan kawan-kawan kolej die marin...
tapi die tak nak belikan..
mulakan dengan aksi pertama..
buat-buat aksi sadis sedih dan kesian masa die nak keluar..
supaya perasaan bersalah datang di jiwa dia.. 
tapi haremmmmmmm
jadi semalam ahad aku ugut lagi...
dengan berat hati.. sebab die nak golek-golek dah kena suruh..
aku list up kan bahan-bahan nye.. 
untuk perencah tomyam aku tulis.. 
Perencah tom yam (tak nak kiub)
aku pon terang kan la.. die paket cam perencah nasi goreng..
maksud aku perencah nasi goreng adabi tu..
sekali die balik.. 
yang aku nak smua lulus.. kecuali...
perencah tom yam...
wawawawawawawawawa
nangis.. kena jugak aku turun..
abg seboleh-boleh cakap kat kedai tu tak jual perencah paket...
aku pergi.. melambak... 
tak kenal la tu.. cisss....

kesimpulan cerita ini adalah... 
jangan malas pergi kedai kalau tak nak orang tukang beli salah beli.. 
sekian... 




ppssstttt :::: entry ini bukan bertujuan mengutuk suami...


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 266 : Biar Sederhana Asal Ikhlas

salam ke atas mu wahai sahabat...
lagu raya asyik berkumandang je kat radio... 
sayu gak rasa nye... 

yeay.. trima kasih kepada yang wish bday..
smoga akak-akak dan abang-abang serta adik-adik
dikurniakan kesihatan yang baik... rezeki dpermudahkan.. hidup diberkati allah...

semalam tak jangka sebarang sambutan pun..
puasa kan.. then abgnakkal pun baru masuk kerja..
gaji tak de lagi... after almost 2 months dok umah...
lagipun abgnakkal habis kerja kol6... of kos sampai rumah nanti kol 8 lebih... 
tido lebih baik dari segalanya.. 
aahahahahahahahaha

disebabkan sekarang kami berkongsi kereta... 
abgnakkal akan hantar aku pergi kerja dulu.. then baru dia pergi kerja
balik memang lambat la.. sebab kol 6 baru die keluar opis.. 
sampai opis aku mesti lepas azan Maghrib.. 
tapi semalam... kol6 lebih dah call bagitau dah nak sampai.. 
aku ape lagi.. kelam kabut kemas barang.. 
rezeki semalam murah.. ada pegawai belanja bubur lambuk.. 
masa on the way nak ke kereta tu.. ada akak dapur bagi satu bekas lagi..
waaa syukur rezeki d hari lahir.. tak payah masak.. akakakkak

sampai umah.. nak dekat kol7.. 
abgnakkal request bandung soda..
ehh sape nye bday ni bang... 
jadi singgah kedai bawah rumah tu.. 
masa dia keluar kan beg die.. sekali kat tangan aku nampak kotak kek..
ketawa besar aku.. ekekekekeke... 
nasib arab-arab yang tengah lalu lalang tu tak pengsan... 
excited wooo nampak kotak kek... hahahaha macam budak-budak..
nak buat camne.. sangat tidak sangka akan kehadiran kek itu.. 

lepas solat Maghrib.. baru start makan.. dan potong kek.. 
heheheheheh 
sambil tengok running man.. 
hahahahhahahahahaahha

begitulah sambutan kecil-kecilan kami...
terima kasih abang untuk kek yang comel itu..
walaupun tak semahal dan sehebat mana.. 
sayang tau abang ikhlas dan bersungguh-sungguh nak celebrate... 
macam biasa gak.. birthday abang nanti.. 
kalau sayang rajin sayang celebrate.. hahhahahahahahaah
sayang sayangggggggggg abang... wakakakakakakkakkakaka




ini adalah kek bday dan annvsry... kaler ijau.. yeay




blkg tu Running Man tgh running.. ekek
Nik.. akuarium aku sudah tiada ikan.. haha
cake killer...


pppssssttt ::: sudahnya.. pagi ni mimpi Running Man lagi.. kali ni Joong Kook dan Joong Ki lak.. ahahahahahah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 265 : Selamat.. selamat.. selamat hari jadi... yeay



syukur kehadrat Ilahi... 26 thn yg penuh dgn nikmatMU.. kesihatan yg sgt baik.. kehidupan yg sgt baik.. dikelilingi org2 yg baik-baik.. syukur... trima kasih buat abah  dan mak  yg telah membesarkan, mendidik, mengasuh dan menjaga anaknya sampai jd besar camni.. syukur.. trima kasih mak abah.. i lap yu la... ♥♥♥ miss yu tu la... ehek...
 
hug n kisses for my dearest mummy n daddy... love u  la..
yeayyyy..sudah tua.. tapi ade lg yang tak menjadi kenyataan... 
aku berdoa on my 25 birthday... ade sorang anak... 
but.. allah pasti ada sesuatu yang DIA dah tentukan untuk aku..
pada umur 26... masih berdua... 
tak pe la... rezeki allah itu ada... 
positif..positif.. heheeeheh
pagi ni pergi kerja macam biasa...
abgnakkal hantar pergi kerja... 
dengar dah lagu raya kat radio... sayu jugak rupe nye aku bile dengar lagu raya tu..
hahahaha 
ingatkan x de perasaan.... 
malam tadi.. balik je dari opis.. dedua terus terbungkang... 
hahahhahahah wat a night... 
arini... sama gak macam semalam... 
pasti tak de sambutan apa-apa... 
takkisah pun... 
bukan itu niat dan hajat pada hari lahir kali ni.. 
cukup la ada makanan untuk dimakan berbuka nanti... 

kepada sesiapa yang menyambut hari lahir sama dengan saya.
i wish u a happy.. happy birthday.. 
smoga anda d lindungi n drahmati allah selalu... 












ppssttt :: bukak je mata.. abgnakkal cakap.. yeay..sayang dah tua.. cisssssss








  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 264 : Shopping Like TOmmorow Will End...

wuhuuu..
arini KL sure jem... 
dipenuhi pekerja-pekerja dari Selangor..
ayat dengki nye.. "alo.. org bg cuti sbb nk suruh hayati kejadian hari tu.."
tu klu ayat dengki nye la kan.. 
hahahaha

korang dah setel ke shopping raya?
aku tinggal kasut je kot..
penat la pakai sipar jepun.. 
nak gak rasa feminin.. eheheeheh 
tahun ni baju raya tempah sepasang je..
kaler krim.. tu pun kain aku kutip kat opis marin..
masa tu CC nak get rid benda-benda Tuanku lama..
ade la kain pasang yang tak de orang punye tu..
aku ape lagi kutip la. eeheheheheh
dapat la 3 pasang... satu dah buat baju kurung dah.. 
lagi satu baru hantar tailor aritu..
tinggal sepasang je lagi.. ala kain pasang utk baju melayu.. 
hehehehehehe

abgnakkal lak tahun ni raya pakai baju nikah marin...
nanti nak pergi carikan die samping.. tak pon pakai je kain samping masa nikah marin..
eheheeheheheh
tak de anak lagi senang.. fikir untuk dua orang je.. hehehehe 
kuih raya? tak yah la.. aku jangka kan sama macam tahun lepas.. 
umah aku tak kan ade orang datang.. 
umah mak mentua kuih mesti melambak... cume klu nak fikir kan untuk umah mak aku je.
tu pon selalu nye kuih raya tak laku.. 
jadi mungkin beli kerepek yang pelik-pelik je tahun ni.. eheheheheh
langsir.. tak yah la.. tibai je mak nye balik kampung nanti... 
duit raya... pon tak yah... ekonomi sesak tahun ni... 
anak-anak buah.. sepupu-sepupu kecik.. sile redha... hahahahaha

tapi dalam pada tak nak beli ape-ape untuk raya...
Jumaat lepas pergi gak Jalan TAR.. 
even Isnin aritu pergi lagi.. hahaha takde perasaan btol la.. 
Isnin pergi beli tudung je kot.. dengan kain perca.. 
Jumaat.. 
aku pergi tebus kupon raya..
ehehehe opis ni.. tetiap raya.. ade bagi kupon raya utk staff.. 
kami akan select kedai kain (sebab sebenarnya utk beli kain pasang) yg nak terima LO dari kami
jadi aritu aku pergi kerja kan kupon tu... 
heheheeehehe
dapat la kain utk baju 2 pasang, kain batik lepas 1 dan kain utk cadar/selimut 1.. 
setel RM100... kena tambah duit sendiri sikit.. 
heheheehehhe puas ati aku.. 
owhh owhh ...
nanti gaji nak terjah kedai kasut lak... 
owh dengan suar jeans.. suar dah koyak.. kangkang besar sangat.. uhukkk... 
hahahahahahahahahahahha 

raya tahun ni.. kena kerja.. 
jadi dengan senang ati nye.. aku tak de mood nak raya..
dah la tahun ni turn abgnakkal.. sure ade orang merajuk lagi..
ehh korang raya nanti datang la open house kami... 
raya pertama tau.. ne tau leh jumpa agong lak kan... 
owhh korang balik kampung eh.. 
tak merasa la.. heheheeh


agak-agak aku pilih yang mana?

amik kat kamdar je.. Jakel mahal loooo




ppsssstt ::: shopping utk diri sendiri senang.. utk orang susah..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 263 : Ayam Golek Beratur

salam ke atas mu wahai sahabat.. 
hari hari Nuzul Quran..
sempena mengingati turunnya ayat pertama di dunia ni..
17 Ramadhan... ayat pertama yang diturunkan adalah Al- Alaq...
subahannallah..... besar kuasa allah... 
sedar lah kekerdilan diri kita ni.. 
sejak dua menjak.. tengok ragam dan masalah manusia-manusia di bumi...
terasa betul bahawa kiamat btol-btol semakin menghampiri kita.. 
ya allah. matikan lah kami dalam imanMU ya allah... 

ehem.... 
dah nak habis puasa ni.. 
ape lagi.. rajin ar pergi survey makanan2 kat bazar ramadhan..
masak lepas raya pon boleh.. 
bazar ramadhan time ramadhan je ade..
hehehehehehe
tapi ahad aritu.. bukan ngidam nak makan makanan kat bazar ramadhan.. 
tapi... ajak abgnakkal pergi cari ayam golek Pantai Dalam.. ehehehe
ramai orang tau ayam golek ni kan?

abgnakkal kerja Sabtu malam Ahad tu.. 
masuk kol12 sampai kol 8 baru ade kat umah..
pastu dia bantai tido sampai ke petang.. 
tu pon sebab aku dok merengek ajak gi cari ayam golek.. 
hehehehehe sebab penat jadi "sayam golek" atas katil... 

kol6 petang kami sampai kat kedai ayam golek tu..
tengok orang beratur sampai kat jalan..
fuhhhh terbaik..
aku pon masuk barisan..
ayam belum masak lagi.. 
orang makin bertambah-tambah belakang aku... 
jalan raya dari 2 lane.. tinggal satu lane..
motor dah park kat lane satu lagi.. dengan orang berenti nak beli makanan lagi..
orang beratur lagi.. 
kawasan depan kedai ayam golek tu.. 
kalau pagi-pagi nak gi keje pon padat.. petang time puasa ni lagi la.. 
sebab tu abgnakkal paling fobia masuk Pantai Dalam.. tak kisah area Pantai Hillpark atau kawasan dekat komuter Pantai Dalam.. 
sama je padat nye... 
tapi dok Pantai Dalam bagi aku adalah lokasi paling heaven.. 
makan memang senang.. tapi.. menataliti kelas ketiga la.. 
kawasan bekas setinggan.... walaupun segelintir je.. tapi masih mempengaruhi kawasan tu.. 

aku dapat ayam aku.. 
nak masuk waktu.. 
sempat beli nasi bungkus kat kedai sebelah tu.. 
sedap... even singgit waaa rasa nak repeat je petang nih.. ciss... 
lepas tu.. abgnakkal mengidam nak makan roti goreng.. 
jadi nak pergi bazaar ramdhan.. tapi terlajak.. 
dah la kawasan tu susah dapat parking.. 
jadi kami lajak kan je terus ke Vista Angkasa..
pergi bazaar kat situ je.. senang skit parking.. depan blok 1 tu leh park.. 
abgnakkal turun sorang-sorang..
die je yang suke gi bazaar ni.. 
kalau pergi.. tangan ponoh... 
kali ni die beli samosa seri negara ehehehe dengan air... 
sedap samosa itu.. pon rasa nak repeat petang ni.. hahahahahahaah 

balik umah tu baru melantak nasi lemak singgit dengan ayam golek..
perghhhhhhh terbaik... 
tapi mana habis sekor makan berdua... 

sepanjang Ahad aritu.. aku habis kan masa layan running man.. 
pagi tu la.. abgnakkal kejut aku.. 
aku nampak Jae Suk yang kejutkan.. 
hahahahahahaahah layannnnnnn 
sekian cerita puasa saya.. ekekeke



amik ko.. gile ramai org beratur

ni park kat atas jalan ni.. bukan bahu

satu lane je buka.. dh la asap berkepul-kepul merintang jalan


tu dia....

kasi golek golek itu ayam




sile klik jika nak kan kontek no..

meriah btol blok 1 Vista Angkasa ni..

semangat semangat...

merintang sampai ke jalan sebelah..

kucing nak berbuka sekali ke??

 

taddaaaaa... ayam golek yg seksi.. lalalalal

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 262 : BB2B - Hospital Serdang the Return

woott wooottt... 
salam ke atas mu wahai sahabat..
arini kerja.. tapi macam tak kerja.. 
pagi pergi Spital Serdang... petang gi SOGOk..
ekekekeke bukan sopink.. 
sopink semalam.. arini pergi hantar barang.. kerja thing la... 

sekarang rajin btol layan Running Man..
sapa tau cite nih? yang layan Korea.. tau la cite nih..
adoiii... kelakar plak bile ingt cite nih..
semalam.. abgnakkal kejut kan aku sahur.. 
tapi aku nampak Jae Suk yang kejutkan aku..
aku dok tanya dalam ati.. "Asal Jae Suk kejut kan aku nih.. ehh die cium aku la.. ehhhhhhhhhh
laaaaa suami aku rupe nye.. cissssss"
dalam mamai-mamai tu.. Jae Suk yang aku nampak..ciss..
pagi tadi lak.. nak bangun sahur.. mimpi Haroro (HaHa) lak... 
hahahaahahhahahahha 
malam ni agak-agak mimpi sape? Sparta Kook??? Joong Ki? 

pagi ni tak masuk opis.. sebab ade appoinment kat spital..
dari 4 bulan lepas... 
ingat nak drop kan je.. tapi since dah start.. aku rasa better aku go on je.. 
lepas Subuh aku rush pergi opis dlu tadi.. 
sebab buku appoinment tertinggal kat  opis.. 
pastu nak amik catatan perjalan 'makcik' aku...
dan.. amik GL yang aku mintak kat budak HR semalam.. 
tapi hareeemmm.. die tak buat rupe nye... cissssss... 

balik rumah.. dah kol7.. tapi.. 
ehehehe pantang eh klu nampak katil.. ade lak bantal golek hidup aku kat sebelah (dia cuti sbb malam tadi keje malam)
layan tido jap.. sampai terlajak kol745.. 
eheheheehhe
dah lambat pergi spital.. dengan kereta berjalan secara berhemah nya di jalan raya tu...
sampai kat kaunter pendaftaran kol 8.45
eheheheheheeh... dapat lak no 1151 no sekarang adalah 1079...
perghhhhh menangisssssss
tunggu je la... sampai kat dalam kol10...
lambek gile.. nasib la nurse bukan jenis sembur-sembur orang punye..
semua murah senyuman berbudi bahasa punye orang..
lega rasa..
memula die timbang berat dan cek darah..
bab ni aku marah dengan timbang...
aku timbang semalam kat opis *5.5kg... 
sampai Spital Serdang *4.4kg..
permainan ape kah ini... mana ade turun sekilo sehari...
suke btol timbang spital ni turun kan berat aku sekilo...
aritu pon camtu..
bile jumpa doktor...
die cume consult je.. (dah agak dah..)
pastu tanya ubat aritu makan tak..
aku jawab la.. doktor aritu kata nak bagi tapi die tak bagi perskipsi (btol ke ejaan ni??)..
doktor tu jawab.. ooo memang la.. bawa buku ni gi farmasi.. amik ubat..
loooooo canggih sangat mak tak tau..
dah tua la katakan... 
bagus nya sistem hospital kerajaan sekarang..
even nak jumpa die lambat dan tindakan cam tak de.. 
tapi sistem canggih.. hahahaha bagus kan...

jadi end of the story..
doktor bagi ubat org diabetis.. utk kurang kan makan..
so that boleh kurangkan berat badan...
then asid folic..
serta surat suruh refer LPPKN... buat uji kaji kes kat incik suami...
wohooo.. nanti kite pergi eh B... 


aku rasa kalau ada kawan-kawan yang sedang berusaha...
tapi tak pergi jumpa pakar lagi.. tapi dalam perancangan nak pergi..
aku rasa better pergi LPPKN je... 
ni kalau nak pergi kerajaan nya la.. 
kalau korang memang ada bajet gile nye banyak.. 
boleh la pergi pakar swasta.. Hamid Arshad ke.. Nik Omar ke...Mak Jah tukang urut ke.. eh apakah?
kalau pergi Hospital Besar ni.. die nye treatment tu lama.. panjang... 
tengok cam aku.. pergi awal thn ni...
1st perjumpaan April 2011.. lepas tu jumpa balik lepas 4 bulan 
2nd perjumpaan Ogos 2011.. lepas tu jumpa lagi dalam masa 5 bln..
3rd perjumpaan will be on Februari 2012.. mintak-mintak la taim tu aku dah pregnant... amin...

kalau ikut cakap doktor tu.. aku suma ok.. 
kencing manis x de.. darah tinggi tak de.. smua bacaan normal... 
hormon pon stabil... period regular.. 
yang jadi masalah mungkin PCOS la kot.. 
telur tu tak menjadi..
tak pe.. kite usaha lagi... insyaallah... ade nanti tu kan??




ppppsssssttt :: arini kawan aku bagitau die pregnant.. waaa congrat.. musim mengandung sudah mari lagi kah? owhh sile jangkiti saya...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 261 : Masyarakat kita terlalu pemurah.. adakah itu satu kesalahan???

tadi dapat email dari akak ipar aku... 
satu artikel yang ditulis oleh Mazidul Akmal Sidek... 
berkenaan dengan pengemis... 

kadang-kadang tak tahu nak cakap ape dengan pengemis di malaysia ni..
nak bagi duit.. rasa macam sendiket..
tak nak bagi.. rasa cam kesian lak...
tu la.. jadi baik salah.. jadi jahat lagi salah kan..
tapi aku gune ayat dari Azli Paat pagi tadi..
di zaman ni.. kite kena berprasangka buruk dulu baru baik..
sebab normally sekarang ramai orang yang tak jujur.. 

ni aku kopi paste sikit dari blog die..
yang selebih nya.. korang baca sendiri kat situ...
then aku biar kan korang sendiri berfikir... 



Lebih Mengelirukan Berbanding Perlakuan Entiti Paranormal UPDATED (Komen DAN Gambar Tambahan)

Jam 5.30 petang tadi saya berkunjung ke Bazar Ramadhan, Seksyen 7, Kota Damansara, Petaling Jaya, Selangor.

Bazar Ramadhan membuka peluang kepada penduduk tempatan mencari rezeki di bulan mubarak. Peniaga bertungkus-lumus menjual pelbagai jenis makanan dan minuman. Barangkali keuntungan harian diraih tidak mencecah ribuan ringgit tetapi mencukupi untuk menambah rezeki keluarga.
 
Hampir jam 6 petang, saya terlihat kelibat pengemis duduk tenang di tengah laluan bazar Ramadhan.  Sewaktu saya menghampirinya dia berkata ...

"Kemboja! Kemboja!"

Biarpun hanya menggunakan bahasa isyarat, dia mendakwa kakinya kudung akibat terkena jerangkap samar di negara asal.

Sewaktu saya mula merakamkan gambar, dia kelihatan kurang selesa. Apabila ditanya berhubung tempat tinggal dan usianya, dia gagal berkongsi informasi terbabit berikutan kekangan bahasa.

Beberapa minit kemudian, dia mula bergerak, rentetan gambarnya saya rekodkan berikutan desakan hati kecil.
 
nak tahu cerita nya.. baca di sini Bersama Mazidul
 
 
 
 
pppsstttt ::: dh byk sbnr nye kes sendiket ni.. tapi masih mcm tu.. nak jadi pengemis la camni

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 260 : Sambal Belimbing Hitam Akhirnya Jadi Milikku...

salam ke atas mu wahai sahabat... 
macam mana poso korang.. 
ade tinggal tak?
solat terawikh penuh?? terbaikkkkk
aku tak de lagi... nak buat sendiri memang terima kasih je la.. 

sejak sebelum puasa aritu.. dok ngidam nak makan sambal belimbing hitam..
korang kenal?
aku kenal pun melalui kawan aku punye akak.. 
masa tu tido umah die.. die sajikan dengan sambal belimbing hitam ni.. 
sambal ni hidangan orang Pahang.. 
kalau tak silap... lagi glemer kat area Pekan, Raub, Lipis.... 

aritu kan aku ade tanya sesapa boleh belikan belimbing hitam tu kan?
akhirnya akak opis ni yang bagi.. 
mak die buat..jadi dia amikkan untuk aku satu bekas.. 
ala satu bekas colek mak bee tu... 
syukur...

tapi tak terus buat lepas kak ros bagi..
Sabtu aritu datang lak rajin nak masak...
macam-macam aku nak masak...
last-last 3 lauk je.. 
hehehehehe
salah satunye Sambal Belimbing Hitam...
perghhh makan dengan nasik panas je pon jadi.... 

pagi ni pon makan nasi sejuk dengan lauk ni je... 
rasa cam dah sedap gile dah sahur aku tu.. 
ade ke yang nak resepi??
nanti aku kopi pes eh... 






my menu for saturday...



Resepi Sambal Belimbing Hitam

Bahan-bahan ( 5 orang )

  • 500gm belimbing buluh
  • 5 biji bawang merah
  • 15-20 biji cili padi hijau
  • 2 genggam ikan bilis yang telah dibelah
  • garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

  1. rebus belimbing buluh selama 8jam
  2. tumbuk bawang merah dan cili padi hingga lumat
  3. tumbuk ikan bilis separuh lumat
  4. tumis semua bahan yang telah di tumbuk.
  5. masukkanbelimbing buluh yang telah di toskan
  6. masukkan garam dan gula
  7. gaul rata dan biarkan ia kering sedikit. 
resepi dari MY RESEPI 

http://jerantutsupply.wordpress.com/2010/12/15/belimbing-hitam-atau-belimbing-buluh/uu/



psssttt : sabor..sabor.. mak puasa nih.. ya allah.... sabor la nyawa...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 259 : Bazaar Ramadhan Pertama tahun ini...

salam ke atas mu wahai sahabat.. 
gile punye malas nak up entry sekarang.. 
tak de story kot nak cite..
benda rutin je.. tak de yang spesel nak kongsi.. 
setakat masak nasik goreng perencah megi.. 
tak perlu la kot aku up.. melainkan kesusahan membuat nasi goreng itu dirasai tukang masak.. 
hahahahahahahahahahahhahaha

semalam ade jualan Keksin kat opis ni.. 
disebabkan tak banyak publisiti dibuat..
jadi tak ramai yang datang.. 
harap-harap tahun depan ade lg.. 
kalau ade..aku ajak korang eh.. 
yang pasti tahun depan sure buat kat Istana Negara, Jalan Duta.. 
waahhh gitu... gambar lom boleh up lagi.. CF card tinggal kat umah.. 
macam biasa.. huahuahua

semalam ade majlis kat opis ni sebenarnya.. 
tapi awek-awek aku dah ajak pergi berbuka sesama lak..
aku dah letak syarat... makan hanya below RM10 sahaja..
so x de la buffet-buffet ke.. restoren ke.. 
kami bukan orang senang.. nak pergi buffet-buffet nih... 
gaji pun tak naik-naik lagi.. 
tunggakan dah up 400RM tak bagi-bagi lagi nih..
(alo... jgn anak tiri kan kami yang kontrak ni boleh???)
bonus raya.. lom dapat lagi.. jadi mari ketat-ketat kan perut.. 
eheheehheehehhheheh 

jadi kami decide pergi Bazaar Ramadhan Stadium Cheras.. 
itu la cara kami berbuka sesama selalunya.. 
lebih nikmat kot.. 
pueh pusing bazaar tu.. tak tahu nak beli ape.. 
cari uncle Bob tak jumpa-jumpa (uncle BOB tu ayam goreng..sedapppp)
last-last.. beli nasi ayam penyet dan air tembikai.. 
berbuka la kami di tepi tasik Permaisuri tu.. 
sekali... lampu jalan tak on lak..
perghh makan dalam gelap ko.. 
siap suluh-suluh dengan henpon lagi.. 
hahahahahahah 

semalam kat stadium tu.. penuh dengan PATI.. 
kan tengah giat nak buat pembersihan PATI-PATI ni...
penuh woooooo takut jap.. 


nukilan kereta kotor syida..


dua org pisko tgh tgu ain kt tepi jalan..

betul tak gelap?




ppsstt : pagi ni ain mengadu sakit perut lak.. adoi terus rasa bersalah.. sebab aku yg belikan nasi die smlm.. dah la lepas tragedi dua beranak meninggal tu aku jd takut nk membeli di bazaar... camno???

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Followers

Mari tinggalkan jejak anda di sini.. nanti saya gi rumah awak lak..