Iklan : Puasa weiii Puasaaaa




untuk semua yang singgah ke blog ini...
selamat menyambut Ramadhan... 
semoga korang hargai Ramdhan yang satu ini... 
sambutnya dengan ceria...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 244 : Judgmental = Persepsi orang



salam ke atas mu wahai sahabat...
korang pernah tengok video Hari Ibu dari Matlutfi???
pelajar luar negara dari Kordiang....

seronok tengok video-video dia ni...
pendapat die sangat bernas..
sebab benda yang dia persoalkan adalah benda biasa kita hadapi..


sama ada kita prihatin atau tidak je dengan keadaan tu...
renung-renungkan dan selamat beramal....

enjoyyyyyyy



pppssstttt :: mau pergi kenduri ambang ramadhan..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 243 : Ulat-ulat Tiket Bola

salam ke atas mu wahai sahabat..

korang ade yang pergi tengok bola ke malam ni?
pergi stadium? tengok kat rumah? atau kedai mamak?
aku tak pasti lagi... 
rumah takde ASTRok... even astro blkg rumah...
tiket bola pun tak beli.. abgnakkal takkan nak bersesak-sesak dengan orang.. 
mungkin akan tengok di kedai mamak.. atau update kat status FB kawan-kawan je.. 
tak berapa mengikuti bola.. cuma suke mengikuti perkembangan semasa.. 
heheheehh seronok sikit.. boleh gosip-gosip... 
nak mengulas pasal permainan tak pandai..
pemain negara pun tak kenal.. hehehehe
aku kenal Raja Gobal je.. 

pagi tadi masa dalam perjalanan ke pejabat (bahasa melayu baku ok)
macam biasa dengar Bernama radio... 
dorang cita pasal tiket bola yang habis macam pisang goreng panas 
siap DJ tu.. sampai kat stadium kol11 pagi.. 
tiket dah habis.. 
persoalan yang dibangkitkan adalah..
kebenaran membeli lebih tiket..
sampai boleh beli bertepek-tepek.. 
kalau korang tengok surat khabar Utusan hari ni.
ada gambar dua orang pembeli... panjang menjela tiket diorang...
DJ tu kata.. dulu ada had..sorang boleh beli 4 keping je..
yang jadi tak best adalah... masuk Mudah.my
korang boleh beli tiket tu.. 





over kan... 
tiket RM30 dorang jual RM100.. 
pandai btol la ulat-ulat ni... 
melabur utk masa depan betul.. 
setiap perlawanan yang favourite mesti ada ulat camni kan?

sangat la tidak sedap.. 
untuk didengari... 

owhh..


ppspsssstttt ::: sentiasa support negara sendiri even pemimpinnye poyo.... go rimau go...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 242 : Ayam masak maman... buah-buahan tempatan

salam ke atas mu wahai sahabat...

tak de story ar minggu ni...
cite lama banyak.. 
tapi malas btul nak up...
cite ape jadi semalam je la..
nanti lupe...

semalam.. 
mak abah wan ude imah dan kak lang datang rumah abang kat Bangi...
sebenarnya nak hantar Imah ke rumah aku..
tapi since mak dengan wan nak tengok cucu.. 
jadi mak dengan abah pergi la rumah abang.. 
uhuhuhhuuh tak pe.. tunggu ai ade anak lak.. 
nanti mak mesti datang umah ai lak... 
ala..lagipon banglo tiga tingkat aku ni.. tak de lift..
abah dengan wan tak larat nak panjat tangga.. 
aku yang dah dok 3 tahun tu pon rasa mengah nak naik tangga ..
dah.. dok banglo tiga tingkat.. tapi dok tingkat dua.. ehehehe

kami pergi la umah abang..
mak masakkan gulai ayam campur maman.. (tak de gambar)
peerggghhh terbaik la.. mak memang terbaik.... 
pasni nak makan ape lak... mak masak gak best...(alasan org tak nak masak sendiri)
masa makan tu mak dah bising-bising dah nak ajak makan durian.. 
lepas makan dan mak siap solat.. 
baru kopek durian.. 
tuan rumah (abang) dan kak lang tak makan durian.. 
jadi yang mengerjakan durian tu.. 
abgnakkal dengan mak je berdua.. 
pastu mak bungkus kan sebiji setengah utk ktorang
pung pang pung pang.. 
kami pun beransur.. nak jemput kawan Imah kat Komuter..
suruh kawan die turun komuter Bangi.. 
tapi kami pergi UKM.. 
looooo klu KTM Bangi maknanya Bangi lama ye.. 
tak taw.. 
10km jugak rupa nye dr Bangi Baru..
perghh sian kawan Imah tunggu sorang-sorang..
jadi malam tadi tido la mereka kat bilik depan umah tu.. 
pertama kali la ade tetamu sebegitu.. 
selalu tetamu singgah kejap je..
tido pon macam asal ade tempat tido je..
rumah kami tak mesra tetamu.. uhhuhuhuhhu
umah bujang.. 
adik-adik smua dah masuk bilik.. 
yang abgnakkal lak..
kerjakan durian sambil tengok Bleach...
sabor je la aku... 

owhh mereka nak ke Broga pagi ni..
tu yang tido umah aku..
memule abgnakkal patut jadi tukang hantar ke Bangi je.. sebab imah naik dgn kawan die..
tapi akhirnya.. dengan die sekali pergi.. 
tadi hantar SMS..half way.. pancit.. ekekekeek 
aritu steady sbb ade aku kot.. 
macho.. ne leh mengalah dulu... nanti kena gelak dgn isteri.. hahaahaha
nasib arini hari keje.. kalau tak aku ikut kali.. 




rambutan pon mak bagi








ppssttt "::: pertama kali ade orang tido kat bilik depan tu.. owh... selalu bilik kain je..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 241 : BB2B - Makan Untuk Subur

di Copy dan Pste dari blog Dr. Hamid Arshad..

Makanan yang seimbang dan berkhasiat adalah sangat penting untuk sihat dan subur. Kurangkan makanan karbohaidret , gula dan manisan. Jauhkan fast, processed, dan preserved foods. Kurangkan perisa dan pemanis. Makan yang fresh , banyakkan sayur hijau, ulam dan buah2an. Makan lebih ikan sebagai sumber perotin, bijiran saperti almond.


Water - To maintain optimal health and proper reproductive functions, one must remain optimally hydrated. Filtered and natural spring water are the safest choices.

Spinach - Rich in antioxidants and full of folic acid and iron, leafy green vegetables are a vital ingredient to maintain a healthy reproductive system. Leafy green vegetables like spinach contain folic acid which is important for preventing birth defects and is a vital ingredient for producing viable eggs.

Yellow and Orange Vegetables -Yellow and orange vegetables contain an abundance of beta carotene, an antioxidant, which has been shown to maintain hormonal balance and ward off miscarriage.

Broccoli and Cabbage - Cruciferous vegetables such as broccoli and cabbage contain a phytonutrient called DIM that helps with estrogen metabolism. They are also known to prevent fibroids and endometriosis in women.
Carrots, peas and sweet potatoes - Containing beta-carotene, these veggies will help regulate a menstrual cycle, thus improving chances for conception.

Strawberries, blueberries, oranges, papaya, kiwi and cantaloupe - Full of vitamin C and antioxidants, these fruits offer healthful reproductive benefits to women trying to conceive.

Meat, chicken, fish, eggs and dairy products (Protein) - Amino acids in protein are vital for viable egg production and for making LH and FSH which are important fertility hormones. Scientific research also suggests women who get more of their protein from plants and less from animal sources have fewer overall ovulatory issues. Be certain to monitor mercury level intake from seafood as high levels can be toxic.

Whole grains - Try to consume natural unrefined whole grain bread products. Unfortunately, the refining process removes more than 15 key nutrients from grains such as B vitamins and iron. Opt for making your own whole grain breads and pancakes. They will be chocked-full of fertility enhancing goodness.
Oysters - With an abundant amount of zinc, oysters are known fertility enhancer, however high mercury levels from seafood have been linked to miscarriage. Think moderation.

Tofu and soy - With careful use, tofu and soy are excellent sources of protein. Some studies suggest however, high levels of soy foods containing plant-derived estrogen called phytoestrogens may decrease fertility. A study was conducted back in 2005 linking isoflavone Genistein with fertility issues. Think moderation.



  • Calcium – Foods high in calcium helps to make strong bones and is especially important during pregnancy. Best to be in practice of eating foods high in calcium while trying to conceive. Dairy products – eggs – certain fish like salmon and tuna.
  • Tea is an excellent fertility booster. I’m talking about green tea and orange pekoe (regular). Tea contains a nice level of antioxidants which aids in promoting a healthy immune system. Research within the past decade shows that women who drink tea on a regular basis increase their chance of conception. I truly believe this – as each time I’ve become pregnant I am drinking a lot of decafe regular ice tea.
  • Vitamin B6 and folic acid are both needed to insure a healthy pregnancy. Leafy green vegetables, nuts and whole grains contain both of these B vitamins. B6 helps to regulate the reproductive hormones
    and folic acid helps to prevent a folic acid deficiency which can cause some of the neuro-tube defects in the baby.
  • Vitamin C boosts the immune system and helps to aid in a healthy conception. Fruits contain vitamin C and it benefits both men and women’s fertility.
  • Water is the most important fertility food to consume. Water is needed to grow a healthy baby and to help maintain a normal pregnancy.  Water makes up 75% of our bodies and is essential in a healthy pregnancy.
Foods to avoid when trying to conceive

Processed foods – also referred to as “sweets and junk food” contains high amounts of sugar and refined flour. They have no quality and add nothing to a pregnancy, except for weight gain (wrong kind).  Pregnancy gestational diabetes is a condition that pregnant women can get and processed foods is certainly prohibited. It’s best to give the pregnancy a good start by avoiding “junk food” while trying to conceive.

Gestational diabetes causes the baby to become too large, thus the need for a cesarean section is possible. Also gestational diabetes can be a precursor to diabetes type II.

Seafood has been show to contain mercury. Mercury has been linked with some serious birth defects including autism. If you eat seafood – it’s advisable to keep consumption to a minimum. Avoid albacore tuna, which has been shown to have high levels of mercury.



pppssttt :: btol la tu tindakan puasa fast food.. tapi still tak leh tahan nafsu.. owh my.. 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 240 : Pasar Besar Selangor..Shoot Raya..Mee Tulang

Mak aih... 
macam banyak cite je kan?

tak de cite nak story.. 
nak kongsi gambar je.. 
sebab rasa cam tak best lak amik-amik gambar 
tapi biarkan dalam henpone je..
ehehehheh
jadi... 
meh nak list kan aktiviti.. 
bukan apa.. kite tak taw ape akan jadi pada kita satu masa akan datang..
mana tau hilang ingatan lak..
leh refer blog ni.. 
kire cam diari la... 
nak tulis dalam buku.. tangan dah tak reti menulis.. pandai menaip je.. 
ahahahaha alasan.. 

Sabtu... 
kak Linda.. kawan photog.. ade wat invitation aritu..
ajak wat photoshoot raya.. 
pastu die ajak kali Krulmatric... jadi abg Kerol.. ajak pergi dengan die.. 
save RM10 aku.. hehehehehe
sepatutnya abgnakkal pergi dengan aku pagi tu.. 
tapi die.. kol 2 pagi ade kat RnR Semanggol.. 
pastu ade satu appoinment lagi.. 
kirim salam je la nak balik pagi tu jugak.. 
jadi die tido di RnR tu..dalam kereta.. 
then drop by kat Taiping.. jumpa Wak Mustar dan Kak Alona(cintamanizlite)

pagi tu pada mulanya dah malas dah nak gerak.. 
tapi since abg krol dah masej.. 
so kena la pergi..jumpa kat Rumah Felda, Taman Tasik Perdana
sampai sana parking kat guard house yg dekat dgn DBKL tu.. 
jumpa la abg Halim dan Kak Ida.. 
jalan la sama-sama.. 
bila tanya abg Alim mana rumah Felda die kata..bukan umah felda.. 
tapi umah sampan..
sampai situ...mmg ramai photog.. tapi.. tak nampak suasana raya pon...
call la Kak Linda.. 
dia kata belakang air terjun..
bila akau tanya park kat Masjid Bukit Aman ke..
die kata "aah.."
jadi park kat Masjid BUkit Aman.. jalan kaki ke rumah putih kat atas bukit.. 
belakang dataran putih tu.. yang macam podium tu.. 
sekali Kak Watie isteri abg Kerol call.. tanya kat mana..
pastu dia kata bukan kat situ.. 
kat dengan Memorial Tun Abdul Razak..
huuaaaaaaaaaa... jalan kaki turun.. pergi parking dan pergi ke Memorial TAR... 
sampai sana baru legaaaaaa.. 
lepak makan makanan raya dan shoot raya.. 
lepas tu balik.. 



Team Krulmatric...

malam tu.. abgnakkal balik.. 
tu pon dah lewat sampai rumah.. 
bajet leh sampai kol6.. 
ni tak.. kol9 kot baru sampai.. 
tapi... yang best... beliau dengan baik hati nya.. 
telah membeli Mee Rebus Tulang yang abah mentua aku beli aritu.. 
yeayyyy.. 
even tak sama seperti yang aku harap kan..
tapi masih mee tulang... owh syukur.. sampai hajat.. 

mee rebus tulang.. tulang nye tak letak lg

bandung float utk abgnakkal... as a thank u


Ahad... 
aku biasanya.. kalau nak beli barang-barang basah..
mesti beli kat pasar malam.. 
tapi since nak makan-makan pagi ni.. 
tu yang kena pergi pasar besar Selangor tu.. 
sebelum pergi tu.. tengok KL Gangster.. 
ade satu babak tu.. Arun Aziz berlakon kat Pasar Besar Selangor katanya.. 
bersihhhhh je aku tengok.. 
hahahah sungguh baik aku nampak pasar itu.. 
masa aku pergi tu.. jangan harap la.. 
kalau jalan kat bahagian sayur.. selamat lagi utk aku..
sampai kat belah ikan.ayam.. sskreetttttttt... sekali tergelincir.. skreetttttt.. sekali lagi.. 
perghhh memang nak kena tukar selipar ni.. 
selipar dah haussssssss... 
yang tak best nye kat Pasar Borong Selangor ni.. 
ko jangan harap la nak jumpa org muka ensem cam Aron Aziz tu tengah jual sayur.. 
ko hanya akan jumpa.. Banla.. Myanmar, Nepal.. dan tah ape bangsa lagi tah yang ade.. 
yang makan sireh... yang bahasa die lansung ko tak faham.. 
indonesian pon tak ramai tau.. 
memang tak best la nak pergi sini.. sebab penjual nya..
tapi kalau bab fresh.. boleh la tahan... dah kata pasar kan.. 
melampau tak freshhhhh.. 


tu bukan aron aziz.. ko jgn berangan la..







sekian lawatan tapak saya.. 
hahahahhahahahah


pppppssssstttt :::: ............. blur.. tak tau nak cakap ape..



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 239 : Periuk Bertuah... Boleh Puasa dengan Ati Senang

salam ke atas mu wahai sahabat
walla... 
ape cite wiken korang.. 
wiken ni aku tak byk tido.. banyak aktiviti..
sabtu pergi shoot raya.. 
ahad... masak.. yahooo... 
abgnakkal ari sabtu malam baru balik..
ponek menunggu... sian mak..nyah
tapi petang semalam pergi Gemas lak..
uhuhuhuhhu 

masak untuk ape?
untuk potluck kat opis.. 
yahoo.. sempena nak sambut puasa..
sebenarnya nak sampai kan hajat aku.. 
nak makan pulut dgn sambal ikan bilis..
mak aku nye style..
jadi pung pang pung pang.. 
dari bawak sikit nk makan ramai-ramai.. lagi meriah buat potluck..
ramaiiii org leh makan.. banyakkkk makanan yang disediakan.. 
aku bawak sambal ikan bilis dengan rendang ayam cili api... 
dedua mak aku nye resepi.. dan dedua 1st time masak..
hehehehe hentam je.. 
sambil mak bagi guideline dari jauh... 
menajdi jugak la.. 
yeayyyyy aku suka.. 

menu yang ade pagi ni adalah...
mee hun (kak ros), pulut tanak dan rendang daging (kak ijon), kek batik (mamalin), kek coklat moist dan kaki ayam (kak ika), mee goreng (abg wan feroz poyo), mangga-besar-tapi-manis dan limau bali (abg daus), timbikai-kak-ros-potong (Tan), kuih-muih (Fairuz), nasi lemak daun pisang (CC Ramli), Nasi lemak daun pisang dgn kertas sekabar (Azizul) dan akhir sekali rendang ayam dan sambal ikan bilis (Aku la bawk)

perghhh senak perut ko makan... 
erkkk alhamdulillah.. ok leh puasa dengan ati tenang



makanan yang dibawa

makcik-makcik yg memeriahkan suasana

tukang potong dgn tukang poyo-poyo

kek batik dan kek coklat sedap..




rendang Mak
sambal ikan bilis mak... hehehe

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 238 : Lagi Sekali..Sekali Lagi

eh... cite ni skrg gile-gile promo...
untuk ASTRO ke.. untuk wayang eh???
arini tengahari.. dah janji dgn akak sebelah meja..
nak lepak tengok movie hasil sedutan..
asal nye nak tngok KARAK..
tapi tak de..
aku amik dari orang je..
tukang sedut orang lain..
heheheheehe
bagi arahan je... over kan?

SEKALI LAGI..
a very simple love story.. 
but yet can make ur tears go down like stream..
hahahahahahahaha

gandingan Lisa Surihani dan Mia Sara memang best.. 
mungkin dah serasi sejak Adamaya kot..
dan Mia sangaaaattttt la comel..
dah pandai berlakon... 
comel je.. suke dengar suara kecikkk die.. 
heheehehehe

apa-apa pun... cite ni memang menarik.. 
last die happy ending.. 
tpi still sedih bagi aku..
sebagai org yang pernah dan sedang bercinta..
aku rasa.. situasi tu.. sedikit sedih.. 
owhh... situasi ape?
tengok sendiri la kan.. 
tak best la bagi spoiler kat sini... 
hehehehe
oppsss.. ni bukan promo utk pawagam eh...
tapi untuk orang yang suka tengok cerita-cerita sedut cam aku... 

jangan lak buat kenyataan 'Cite ni dah lama la kuar'
no..no.. no.. sile faham konsep ye d sini..
mak tak pergi pawagam punye orang.. 
sori...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episdo 238 : Nama awak siapa???

apa nama penuh korang?
korang ada masalah dengan nama korang??
dulu abah pernah cerita.. 
tak tau la abah tipu ke atau betul-betul ada..
masa tu kecik lagi.. 
abah pun mengajar sekolah menengah lagi..
abah cite..ade nama cikgu tu Tong Tai Ik...
dan ade nama pelajar beliau 'Tiada"
bila orang tanya..sapa nama awak? jawapn die.. "TIADA."

tak kurang jugak bagi orang yang bernama Fakrul... 
owh...
tu la.. kadang-kadang risau gak..
kalau dah ade anak.. apa nama yang aku akan lletak.
ade efek tak pada anak tu nanti.. 

nama aku RAFIDAH...
aku tak pernah persoalkan nama aku..
tak pernah tak suka.. 
sebab aku kadang-kadang rasa nama tu kena dengan aku..
mungkin sebab setiap kali orang panggil nama tu..
orang dah tolong doakan untuk aku..
maksud RAFIDAH adalah 'yang suka membantu/memberi'
insyaallah.. buat masa ni.. tak banyak.. sikit.. 
ade la aku memberi n membantu orang.. 

tapi lately aku mcm marah lak... 
nk marah pun mcm.. kang jadi mcm budak-budak..
tapi.. ntah la..
orang suke.. bile sebut je nama aku...
'Rafidah... Qasidah.. Jalan dahhh..'
It's sound funny right???
ayat dari cite 3 Abdul.. 
tapi kalau dahs etiap masa begitu... 
sometimes it's hurt.. 
sound like ppl dont like u and ask u to go/leave
dah la aku ni jenis cepat terasa.. 
never feel like i belong to somewhere.. 
macam orang tak serasi dan selesa dgn kehadiran aku..
bile dorang cakap macam tu.. sikit sebanyak.. 
tersentuh gak la hati konon-konon kayu aku ni... 

dulu masa skolah.. 
kawan-kawan suka main nama bapak.. 
nama abah aku Samsunanwar.. 
kat kampung orang panggil 'Achum'
mana-mana pergi kalau orang tny 'Ko anak sape??'
mesti aku jawab 'Anak Achum' tak pun 'Anak cikgu Samsun'
tapi kalau orang lagi tua.. aku jawab 'cucu Kendong/Hj Ahmad/Ustad deris'
hehehehehe market lebih bai... 
tapi kalau kat skolah.. rasa cam marah btol.. 
kalau kawan-kawan jumpe je..jerit.. 'ACHUMMMM!!!'
tak pun buat-buat terbersin... 
owhh pantang aku... 
selalu je gaduh dgn budak-budak lelaki pasal ni.. 
ko ejek aku.. aku ejek ko balik... 'Hamid.. Rahman... Hamzah!!!'
sampai skrg ade lg kawan yg tak baik dgn aku sebab aku ejek die nye nama bapa..
setelah aku ingt die pon bersekongkol ejek nama bapak aku..
sori Hafiz... 

kalau ada anak nanti.. 
aku nak ingat kan die.. 
jangan ejek nama orang.. 
nama tu adalah maruah seseorang.. 
nama tu adalah sebaik-baik nama yang mak ayah die dah bagi.. 
hargai lah nama itu.. 
tapi kalau dah lelaki.. bagi nama Sharifah Aini.. over la tu derr.. 




ppppsssttt ::: suke juga nama manja yang kawan-kawan bagi..tapi bukan nama mengejek la...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 237 : Mee Tulang itu....


salam ke atas mu wahai sahabat...

perghh korang tengahari ni nak ke mana?
pergi jalan-jalan ke.. 
Puan Stoberi suke la tu... xpe isnin nanti turn ai lak.. 
heheheeehehehehe... 

ntah ape kejadah nye.. semalam... aku teringin nak makan 
MEE TULANG....
dulu pernah makan sekali.. 
ade org buatkan... tukang masak pejabat nih.. 
perghh sedap.. sedangkan aku klu mee kuning ni slow skit... 
jadi telah menanyakan kepda rakan-rakan di FB.. 
tapi rata-rata ingat mee sup tulang... 
nope.. ia lebih kepada.. mee rebus tulang.. 
kuah die pekat kaler merah..
cam sup tulang belah2 selatan kot.. 
sebab pernah makan sup tulang kaler merah ni masa kat Singapore je... 

korang tau tak mana nak cari meetulang ni kat area KL dan sekitarnya ni??

takkan nak pergi Tapah kot.. ke johor ke.. heheheh




ppssttt :: eleh... semalam puasa.. memang la mcm2 nak makan... ehh mak bukan mengidam ye.. bak kata laki mak.. mak sentiasa nye mengidam.. hahahah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 236 : Dabel Cisssssss Beger Percuma..

seperti yang diketahui ramai..
diet aku memang sudah kelaut dalam..
dan mungkin di laut mati... 
hahahahahah

tapi masih berada di tahap yang tidak kritikal.. 
hahahahahahahahaha

semalam ari last kupon McD beli satu percuma satu kan?
jadinya.. 
mak pon telah memergikan diri ke Mekdi utk makan..
mak klu bende free laju je.. 

abgnakkal klau ikut die punya perancangan... 
tengahari semalam nak pergi Utara..
tapi sampai kol4 ade lagi kat sekitar KL ni.. 
ape kejadahnya.. 
die pergi melepak kat umah mak die.. 
jadi aku pun menggoda die..
"Abang.. tak pergi lagi? baik pergi makan mekdi dengan sayang.."
hahahahaha menjadi ko godaan aku tu..
sebab free... die pon tergoda la..hampeh 
jadi beliau mengajak aku ke Kelana Jaya..
sebab dia malas nak patah balik ke Serdang.. 

lepas keje.. 
aku pergi la meredah jem kat Federal Highway.. 
bla bla bla bla... 
pergi umah mak mentua dulu... 
mak mentua aku ajak makan mee tulang pulak.. 
adoi la.. mak.. ai puasa la mak.. 
jadi mak mentua aku pon tapaukan mee tulang itu...

kol7 je kami pergi makan mekdi..
aku tanya dengan abgnakkal..
nak pakai satu ke dua kupon?
bile tengok tarikh last adalah semalam..
terus ajak pakai dua kupon..
menas akan dapat 4 biji beger la kan...
huh tamak yu kalah isteri yu kali nih..

tapi aku tak makan pun beger-beger itu..
aku tapau.. sebab dah full makan fries sahaja...
adoi la.. senak perut.. 
lepas makan.. abgnakkal pun pergi meninggalkan isterinya..
sorang diri pulang... uhuhuhuh
tpi ingat boleh pergi sesuka hati...
sila bawa pulang harum manis sekilo dua ye bang.. 5 kelo pon mak tak kisah...
ahahahahahahahahha

ramai woo bawak kertas A4..berkupon mekdi..hahahah

abg punye..

tgh survey jalan ke utara

mak makan ni je..ekekeek




pppsssttt ::: tido mlm tadi lupe nak masukkan mee tulang ke dlm fridge.. masam dah mee tulang tu pagi ni.. uhuk.. jd sahur makan beger je la...


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 235 : Diseret 100meter oleh van..kanak-kanak 3 tahun parah..

Salam ke atas mu wahai sahabat... 
semangat btol aku pergi kerja harini.. 
selalu kol730 baru terkedek-kedek menyusuri jalan belakang Hotel Nouvelle tu.. 
hari ni.. kol 7.30 pagi dah sampai opis.. 
pagi-pagi memang best layan berita.. 
aku paling suka berita kat Bernama.. klu time cari-cari channel tu..terdengar RTM..
layan kan je.. 
kadang-kadang dengar ERA ke.. HOT.FM ke.. 
tapi dorang ni berita sensasi je.. kadang-kadang tak penting pun... 

pagi ni kol7 kan dah masuk kereta.. 
so dengar jap berita kat RTM (ape radio tataw)
pastu dengar Bernama lak.. 
masa ni la.. terdengar berita pasal kanak-kanak 3 tahun diseret van.. 
ya allah.. aku rasa aku ni kejam dan keras ati la jugak orang nye.. 
tapi lately.. bile dengar berita pasal kanak-kanak ni.. 
tersentuh pulak hati.. 
sampai pulak opis.. tengok gambar budak tu.. 
lagi la sayu rasa.. macam nak menitik air mata ni .. 
ya allah.. kau pelihara lah aku, suamiku, ibu bapaku, adik bradikku dan saudara maraku.. 




IPOH: “Tolong wan, adik sakit..., tolong adik...,” jerit kanak-kanak berusia tiga tahun kepada neneknya selepas diseret sejauh hampir 100 meter oleh van dinaikinya menyebabkan kulit kepalanya terkoyak sehingga menampakkan tempurung kepala, pagi kelmarin.
Kejadian kira-kira jam 11.30 pagi di Bandar Baru Putra, Bercham di sini, turut mengakibatkan Muhammad Haziq Aqasha Muhamad Sazali, cedera di perut dan tangan kirinya. Mangsa diseret di depan neneknya, Timah Sukaimi, 70, yang sedang menunggu di pintu untuk menyambut kepulangan cucunya taska.

Menurut Timah, ketika kejadian dia mahu membuka pagar sebelum dikejutkan dengan jeritan Muhammad Haziq. “Saya sangka adik (nama timangan mangsa) diculik kerana dia tidak kelihatan di tepi jalan selepas van dinaikinya bergerak pergi. “Jeritannya bertambah nyaring menyebabkan saya panik dan seperti orang tidak siuman mencarinya sekitar kawasan rumah,” katanya ketika ditemui di Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) di sini, semalam.
Warga emas yang uzur dan berjalan menggunakan tongkat itu hampir pengsan selepas dimaklumkan jiran yang turut terdengar jeritan itu bahawa cucunya diseret van.

Kejadian dipercayai berlaku apabila beg galas dibawa mangsa tersangkut pada pintu van ketika menutupnya dan pemandu van yang menyangka mangsa sudah turun, memecut kenderaannya.

Tindakan pemandu van itu menyebabkan Muhammad Haziq terseret sejauh hampir 100 meter di bahagian bawah kenderaan dalam keadaan terbaring.

Mujur tindakan berani seorang wanita yang juga jiran keluarga mangsa melangkah ke tengah jalan untuk memberhentikan van itu berjaya menyelamatkan Muhammad Haziq daripada maut.

Pemandu van, seorang lelaki berusia 50-an mendakwa tidak mendengar jeritan mangsa ketika ditanya jiran wanita itu.
Jiran itu kemudian meminta orang ramai mengangkat mangsa yang meraung kesakitan ke dalam van sebelum dihantar ke Klinik Kesihatan Tanjung Rambutan. Bapa mangsa, Muhamad Sazali Yahaya, 30, anggota Batalion 1 Pasukan Gerakan Am (PGA) Ulu Kinta berkata, jirannya itu memaklumkan kejadian berkenaan kepadanya.

“Dia terlebih dulu memberitahu kejadian itu kepada ibu saya (Timah) sebelum menghubungi saya yang ketika itu berada di Hospital Bahagia Ulu Kinta (HBUK) bagi menghantar makanan kepada isteri yang bertugas sebagai jururawat di sana.

“Saya bersama isteri bergegas ke klinik berkenaan dan luluh hati kami melihat keadaan anak yang meraung kesakitan. Saya cuba tabahkan diri untuk menenangkan perasaan, tetapi gagal,” katanya sebak.

Muhamad Sazali berkata, dia bertambah sayu selepas Muhammad Haziq meminta dia dan isteri berhenti menangis.

“Haziq pintar biarpun baru berusia tiga tahun lima bulan. Dalam keadaan sakit dia masih sempat menasihatkan saya dan isteri supaya jangan menangis kerana dia tidak mahu mati lagi,” katanya.

Berikutan kecederaan parah dialaminya, Muhammad Haziq dimasukkan ke bahagian kecemasan HRPB sebelum menjalani pembedahan.

Muhamad Sazali berkata, menurut doktor, anaknya mungkin mengalami kecacatan kekal pada dua jari tangan kirinya selepas urat saraf di bahagian itu hancur dan putus.

Pembedahan awal yang dilakukan ialah untuk mengambil cebisan kulit paha bagi ditampal pada perutnya.

Muhamad Sazali tidak menolak kemungkinan mengambil tindakan undang-undang terhadap pemandu van terbabit, namun tumpuannya kini ialah terhadap anaknya yang bakal menjalani satu lagi pembedahan plastik bagi menutup tempurung kepala. - harian metro-

 semoga adik Haziq cepat sembuh.. dan kembali ceria.. kecikkk lagi ni...



ppppssstttt :: semalam komen-komen kat Bernama radio nye FB..terus dapat jemputan jadi peneraju jemputan..waaaa gitu... nak pergi ke eh?? ahahahahah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 234 : Bila Raksasa Mengamuk..habis semua tikus ketakutan

 
salam ke atas mu wahai sahabat... 
wahh lately malas betul nak up cerita..
cerita travel yg berbulan2 sudah pon tak setel lagi.. 
adoii la.. 

semalam.. 
balik kerja.. panas betul kan?
untuk menyejukkan badan.. 
aku pergi basuh kereta.. hahahah
aku perasan.. kat bonet depan tu.. macam ade kesan kotoran..
aku syak kedai india bawah rumah tu punye kerja..
aritu aku park depan kedai die.. 
pastu diorang ni sivik bapak punye low.. 
tak kira la pekerja die ke.. anak die ke.. mak die ke.. 
sama je.. air ikan ke air ayam ke.. main curah je ke bawah.. 
kalau ade kereta kat depan tu.. nasib la.. 
memang kena la mercik-mercik die tu..
ade sekali tu.. aku dalam kereta.. tengah kemas-kemas barang nak naik rumah..
pekerja die.. curah je air tu ke bawah... tapi tengok-tengok gak kat kereta aku.. takut kena latu.. 
tu time aku ade..time aku tak de.. berapa kali dah buang air agak nye.. 
keadaan rumah aku tu.. (rumah aku rumah kedai)
antara parking dengan kedai.. ade tangga.. jadi kedai tu tinggi la... 
kt tangga tu ade lubang longkang.. dorang curah ke dalam lubang longkang tu la..
tapi kadang-kadang main curah je ke tanah ... 
rumput kat situ memang gemuk-gemuk la.. tapi tanah lembik la.. lecak.. 

jadi semalam lepas kerja terus pergi basuh kereta. 
kebetulan abgnakkal nak pergi cuci enjin...
jadi aku pun follow la.. abg tunggu kat kedai cuci kereta tu.. 
fuh rasa syok je.. bersih kereta aku.. 
orang lain basuh kejap je.. 
abg cite.. kereta ktorang.. dedua kena pakai chemical.. pastu baru letak sabun..
hahahahaha nampak sangat kotor tahap dewa kotor.. 
isik dalam pon penuh sampah.. nangis india tu basuh kereta aku.. hahahahah

balik tu.. nak parking.. 
ade dua motor park kat tempat kereta.. 
selalu sangat.. 
aku dah masuk parking masa tu.. sekali tengok ade motor.. reverse balik.. 
last-last ade satu parking.. tp kecik je.. sebab kereta sebelah2 park betol2 atas line.. 
aku ni masuk jugak la.. sekali.. zasssss.. bumper kena bumper org sebelah.. sikit je tapi..
tinggal kan line putih je sikit.. 
pastu abg kena park kan utk aku.. hahahahah
lepas je parking.. 
die kuar kereta... pergi ke kedai makan ..
motor tu park depan kedai tu.. dan kalau tak silap.. 
budak kedai tu punya motor..
abgnakkal masuk je kedai tu.. dijerkahnya budak tu.. 
memula tanya baik lagi.. tapi suara dah kuat dah.. 
makin lama..makin kuat suara die.. 
dimarahnya budak-budak tu.. 
"Dik.. ni nak tanya.. sapa punya motor tu? Sapa punye?? SAPA PUNYA!!!??? AKU JUMPA LAGI.. bla bla bla bla"
time ni aku dah mencicit lari naik rumah.. 
takut wooo tengok laki aku mengamuk... 
perghhhh bukan selalu tengok dia jerkah orang... 
aku pernah kena sekali je... tu pon satu perkataan "DIAM!!!!"
hahahahahahahaha
amik kau... kan dah kena petir dengan raksasa... 
naik rumah aku buat kan air bandung.. heheheh bagi sejuk... 
hahahahahahah

mother of ultra pon tak leh selamat korang budak-budak... 
nasib la korang kacau raksasa tu sapa suruh... 
pastu.. sume tak de sivik punye orang.. 
silap la... 

biru sedang di basuh... sedap ye kena mandi

abgnakkal dan ewan poyo... poyo je

tak bahaya ke buat car wash bawah tiang ni?

3 orang ko bersihkan biru...

yeay..Hondat dah bersih.... comel je

Pekerja Car wash yg baru.. incik sarip





ppsssttt ::: lepas ni nak beli wax pulak...



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 233 : TRAVEL - Genting lagi..

salam ke atas mu wahai sahabat..
ke mana je korang wiken aritu??

aku ingat nak pergi Floria.. 
tapi tak jadi.. 
sebab incik suami takmo pergi.. 
bajet nak pergi jumaat malam sabtu.. 
tapi ade orang merajuk... sebab isteri die cari pasal.. 
hahahaha mak kejam nyahhh.
tapi pergi selamatkan kawan abgnakkal... 
lepak kedai mamak ABC... tongkat kepala kat kerusi.. sambil tengok tv..
tapi mata tutup.. lolap... abgnakkal tak perasan pun aku tido kt sebelah die.. ahaha

balik tu.. hibernate.. sampai petang tu... fuhhhh...
bangun dah lapar.. 
jadi incik suami telah membuat Pizza Meggi ... 
err rasa... muak.. aku rasa sebab megi tu kembang sgt la.. 
Sabtu malam tu.. abgnakkal keluar pergi jumpa kawan die.. 
kol4 pagi baru balik... terus ajak aku keluar.. 
fuhhh... ke mana? Genting la ape lagi.. 
memang dasar tak de kerja...
asal nak test kereta je. pergi Genting.. asal nak test kereta je pergi Genting.. 
aritu abgnakkal pergi antar overhoul kereta die kat kawan die..
tapi kawan die buat taik.. last-last abgnakkal kena buat sendiri..
tu yang die nak test kereta tu dah ok ke blom tu.. 

sampai Genting Sempah lepak minum jap... 
kol 6 baru naik Genting.. 
pusing-pusing... kat jalan die je.. cari port nak amik gambar matahari naik..
masa dah jumpa tu.. aku dok dalam kereta je..
perghh gile sejuk... berselubung dalam kereta.. TIDO... 
lepas abgnakkal amik-amik gambar.. die ajak cari port lain lak..
cari tempat rata.. nak buat kereta die..
alasan betulkan kereta kat Genting.. enjin sejuk.. 
aku pulak.. tido.. hahahahah
sampai enjin siap dibaiki.. 
pastu ajak turun... 
hahaah... nasib tak pergi Janda Baik lak pastu.. pergi mandi..
then pergi Bukit TInggi makan.. 
kalau tak memang hebat la... 
Tido kat Genting, Mandi kat Janda Baik, Makan kat Bukit Tinggi.. 
owhh over....
balik tu.. pergi makan nasi lemak ayam kat Maulana Seri Serdang.. 
hahaha jauh-jauh pergi.. balik makan kat Serdang gak..
balik umah ingat boleh tido.. 
kol 2 gak aku tido.. 

fuhhh malam sebelum Hibernasi.. 
esok nye.. Insomnia.. 


pizza megi by abgnakkal..

matahari muncul di ufuk timur

pomen di kawasan sejuk

parking pon kosong lg.. roller coster pon tak gerak lg

tenang je tengok bukit bukau nih

cantiknya ciptaan ALlah..

ok dah jom turun.. (mulut kembung mkn roti)

pppsssttt :: baru nak tido lelama..sekali bos suruh datang opis.. owh...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 232 : Bila Cinta kini tak lagi bermakna....


bila ada duka dan sengketa..
biar cinta yang berkata-kata...
bila ada rindu dendam..
itu maknanya ada cinta...
bila kasih sayang sudah mekar..
pasti akan ada cinta...

cinta.. cinta... cinta..
cinta bisa buat orang huru-hara..
bisa memporak-perandakan suasana...
cinta juga bukan untuk dipersenda..
cinta bukan bermakna hanya untuk Adam dan Hawa..

kerana cinta.. hati sentiasa menangis..
menangis kerana terlalu cinta..
menangis kerana disakiti cinta..
menangis kerana tiada cinta..
menangis kerana sedang bercinta...

hidup perlu ada cinta...
terima kasih kerana memberi saya cinta...

terima kasih Cinta.....





ppssstttt ::; apakah jiwang di tengah-tengah dinihari ini? adoii la... layan kan je... ini adalah tulisan aku yang tak belajar sastera.. sekian

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 231 : Tolong saya Orang-orang Pahang... -Belimbing Hitam

salam ke atas mu wahai sahabat.. 
banyak betul berita saya dengar untuk hari ini.. 
pertama.. Tahniah buat Nik a.k.a Desire Queen serta keluarga atas kelahiran orang baru dalam keluarga anda..
Nik selamat melahirkan bayi pompuan malam tadi.. berkat malam jumaat ye Nik..
then.. Mak Kak Ina a.k.a Cik Kaki pun dah selamat menjalani pembedahan.. syukur.. 
kamik? takde story.. eheheheheh

ehhh ade tak kawan-kawan yang dari Pahang sini.. 
nak-nak orang Lipis ke.. Raub ke.. ke yang tahu ke.. 
nak mintak tolong... 

http://aidahjune.blogspot.com/2011/06/belimbing-buluh-hitam.html

korang kenal ni??
aku bukan nak cari belimbing ni..
ni belimbing buluh.. 
yang ni sedap masak lomak cili api.. 
tak pon cicah dengan garam gitu je..
perghh terliur sudah air liur ku.. slrrrrruuuppppp...

yang aku nak cari adalah ini.. 
http://sitisalmi.blogspot.com/2011/05/sambal-belimbing-hitam.html





ini orang panggil Belimbing Hitam..
belimbing buluh yang telah dikeringkan dengan cara menjerangnya selama beberapa jam..
aku dah try buat haritu.. 
tapi end up dengan.. belimbing habis rentung.. hahahahahah

nak buat ape dengan belimbing ni??
aku mau try buat Sambal Belimbing Hitam.. 
rupe die camni..


http://fizrin-fadhiamaira.blogspot.com/2010/08/tiada-rotan-akar-pun-berguna-juga.html

yeahh.. 
pernah makan sekali.. sedap weii.. 
makan lak dengan nasi panas.. 
owhh heaven.. 
oppsss.. aku diet eh.. tapi kan leh makan nasi sehari sekali..
asalkan tidak berlebihan.. itu yang aku buat sekarang..
ala.. nak puasa dah.. kot ade sambal ni.. mana tau leh buat lauk sahur..
hehehee alasan.. 

ade ke kawan-kawan yang boleh tolong ni?
nak tolong belikan.. uhuuhuhu.. 
dengar nya.. kat certain part of Pahang.. ade pasar yang jual belimbing yang dah kering..
tak nak yang dah buat sambal..
sebab nak buat sendiri..
kalau ada yang boleh belikan..
bagitahu ye.. nak order.. ni email kite.. pidah_kawai[at]yahoo.com
tak pon.. haloo je kat FB. sile add ke..msg ke kat FB... Rafidah Samsun

tenkiu tenkiu tenkiu in advance....


pppsstttt ::::mengidam kalah orang ngandung.. hahahhahha oppsss sume gambar adalah sumber gugel.. tq

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 230 : Sarapan Makcik-makcik Riang

salam ke atas mu wahai sahabat.. 
sudah sarapan?
mari bersarapan bersamaku.. 
semalam makan ni.. 
arini pon makan ni.. 
heheheheheheeh

low fat milk hokayyyy..
mak diet la konon.. 
ce tgk menu tghari.. 
pengsannnnnnn


go pidah go... 
sebulan lagi nak pergi hadap doktor nih... 


ppssttt :: puan Bitt.. nanti kite buat entry khas pasal laundry itu ok.. mmg dah lama nak buat.. tapi tak terbuat..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

episod 229 : GOSIP : Artis Murahan Bersosial dengan Rakan-rakan

salam ke atas mu wahai sahabat... 
well... 
kadang-kadang kena juga rasa macam artis.. 
hahahahahahaha

untuk sahabat.. 
terima kasih banyak-banyak.. 
yu make my night... 
lain kali.. kita repeat.. 
tapi jangan buat taim keje la 
hahahahahah

ceritanya..
semalam abgnakkal pergi Pahang.. 
secara tetibe.. 
jadi sebagai menunjukkan rasa memberontak.. 
aku telah menghasut rakan-rakan artis yang lain.. 
untuk pergi bersosial.. 
lokasi sosial pertama.. 
Oldtown Jln Kuching.. 
dari opis terus ke sana.. 
bajet pergi makan dan lepak je..
sekali.. rakan artis aku, Diana.. 
call rumah urut Thiam Wai.. 
mintak bilik kosong.. 
hahahahah 
tipu... die call KARAK-ok.. (khas utk shida)
hahahhahah

dapat je bilik.. 
berbondong-bondong la gadis-gadis ni.. (mak gadis ok.. )
pergi bersosial.. 
tanpa rasa bersalah.. 
melantak menjerit dan berfoya-foya... 
sampai hilang suara.. 
then bergegas pulang.. 
owhh wat a lovely night.. 

semua gambar ihsan syida..
ain.. kalau perlu.. aku akan remove gambar-gambar ni kalau ko nak..
sekian...





tapi ada pengajaran dari kejadian.. 
aku telah accident dengan motor pagi ni.. 
mungkin sebab aku tak berapa fokus..
atau mungkin juga die juga ada salah..
ceritanya..
aku nak masuk ke Simpang Salak Selatan (melalui Shell dan Esso..)
selalu aku masuk ke laluan kecemasan bila sampai signboard 300meter lagi simpang..
tapi kali ni.. nampak je signboard 500meter lagi simpang..
aku dah masuk laluan kecemasan... 
aku bajet tak de motor on my left side..
sebab.. laluan nye kecik je.. 
sekali telahan aku salah..
ada motor menyelit juga rupanya..
jadi beliau telah melanggar/terlanggar side mirror belah kiri aku..
dan terbabas ke tepi lalu masuk ke longkang..
nasib baik.. longkang tu cume laluan air.. yang rendah tu.. 
pastu die berenti..
aku tengok die berenti.. aku pon berenti..
mau say sorry then tengok keadaan die.. 
aku takut die jatuh dan luka..
sekali tengok die snyum je..
cakap tak apa-apa.. 
mula masa terbabas tu die marah..
tapi mungkin (ini telahan aku je)... 
sebab aku berenti dan tanya keadaan die.. 
tu yang die senyum.. kalau tak sure.. die marah dan maki aku tu..
nasib mereka tak apa-apa.. 
motor pon tak apa-apa..
side mirror aku je kopak.. huaaaa
menggigil satu badan sampai ke opis... 
aku rasa sangat-sangat bersalah dengan mereka.. 
sebab masa aku jadi penunggang motor..
aku selalu salah dan marah kereta yang susur awal nak masuk simpang tu..
dan lalui laluan kecemasan tu.. 
tapi bila aku jadi pemandu kereta lak..
aku yang buat macam tu..
sampai akibat kan kemalangan..
owhh how could me.. jadi lupa diri.. 
owh...
saya betul-betul rasa bersalah dengan kamu penunggang motor EX-5..
minta maaf sangat-sangat... 
owhh...







ppsssttt ::: drive safely kawan-kawan..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Followers

Mari tinggalkan jejak anda di sini.. nanti saya gi rumah awak lak..