IKLAN... Rumah Kebajikan Dicari

PENGUMUMAN..!!

aku sekarang tengah mencari lebih kurang 15 buah atau mungkin lebih rumah kebajikan..
tapi sekitar KL sahaja atau bandar setelit sekitar KL sahaja..
jadi.. if ade sesiapa yang ade nama-nama atau no contact, alamat rumah kebajikan.. 
pusat OKU pun boleh... 
boleh la bagi aku.. 
malas la nak google... 
hehehehehehehehe
gune website JKM ni tak pandai la..
nak cari list rumah anak yatim atau pusat kebajikan under JKM..
tapi tak jumpa mana link nye..
ade sesapa leh tolong?
bagi link pon ok..
link yang aku gune tahun lepas lupe nk save..
hua hua hua



mana tau kot korang leh bagi nama rumah kebajikan lak...
dan mungkin dengan bantuan korang.. 
ada saham sikit ke nanti ke kan..
amin... 
terima kasih kawan-kawan..




ppsssttt :: setahun 2 kali mesti kena cari rumah kebajikan, pusat OKU dan sebagainya...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

episod 185 : Tender looking Tuesday

sepi dari dunia seni?
sepi dari dunia glemer?
sepi dari dunia macam bagus?
sepi dari dunia yang huru hara dan berkecamuk....




akan cuba terus menjadi sesuatu yang berguna.. 
walaupun sudah dimakan usia..
sudah tidak berdaya..
sudah tidak punya apa...
sudah tidak diingini..

semoga kehidupan ini terus bersinar...



ppssttt :::: sunyi sepi blog koi arini..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 184 : Craft.. Craft.. Keraf.. Keras..

Salam ke atas mu wahai sahabat.. 
ramai ke yang cuti hari ni?
ramai betul orang kawin minggu ni kan.. 
tu tak  campur lagi minggu depan.. 
perghh beratur.. 
tanpa aku perasan.. ramai gak kawan-kawan aku yang kawin hujung minggu lepas.. 
sama ada yang ajak atau tak.. 
semalam pergi satu majlis kawin.. 
bertuah ko Yana.. ko kawin aku pergi.. 
aku ni boleh kire berapa kali pergi majlis kenduri kawin ni.. 
sebab susah betul nak ajak abgnakkal ni pergi majlis ape-ape... ade je masalah die.. 

masa tengah lepak-lepak dengan kawan-kawan aku.. (satu sekolah menengah)
mula la naik story.. si Hanan kawin la.. si Pulah kawin la.. si shahrul kawin la.. 
yang tu tak jadi kawin dengan ni.. yang kawin bulan lepas-lepas dah preggy. (ni antara sbb aku malas nak gi kenduri.. arini aku gi kenduri die.. sok die dah preggy... sedih...)
biasa la.. dah pompuan-pompuan dok semeja... ngumpat je la cite nye.. 
lepas pusing satu dewan.. (bagus eh majlis kawan aku nih.. mempraktik kan seluruh kawasan dewan.. tak rugi btol amik dewan..bagus..bagus..)
kami pun balik.. aku ade misi di Subang Parade... 

hehehehehehe... 


ni la misi nye.. 
ade supplier tu join.. Love and Craft.. 
tu yang aku pergi.. malas nk bayar duit penghantaran.. dan kite boleh pilih sendiri barang yang kita nak..
ramai orang yang meniaga kat situ.. 
ade jual tudung... gelang.. bla bla bla.. 
but mostly yang buat sendiri.. handmade and homemade.. 
tapi sebab aim nak beli barang utk felt je. 
aku pergi loveandcraft je la.. 

so wat yu say? 
ade yang nak bukak booth kt situ plak ke??
leh cari orgenizer... of kos bukan aku.. 

owhh aku rembat ape??

ni senarai org yang bukak booth/meja

of kos la pergi dgn my dear driver kan...

gerai-gerai kat depan celebrity fittness... di kiri n kanan gym





rembat ni je.. nasib baik..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 183 : Bile Cuti Sekolah Bermula.. pesta nasi minyak pon bermula..

Bekerjalah dengan sepenuh hati walaupun anda hanya tukang cuci..


salam ke atas mu wahai sahabat.. 
selamat bekerja untuk yang bekerja.. 
dan selamat bercuti untuk yang bercuti arini...
dijangka petang ni semua jalan keluar dari KL akan sesak..
sebab orang berpusu-pusu balik kampung.. 
musim kawin sudah mari..
arini orang dah start majlis.. 
petang ni kompom ramai yang akad nikah..
selamat bekerja untuk jurunikah.. jurunikah kat Malaysia..

good luck juga untuk kawan-kawan dan yang belum jadi kawan Photographer dan Videographer
selamat menjalankan ibadah kerja...
juga untuk kawan-kawan mak andam..pak andam.. butik-butik.. penanggah-penanggah.. DJ-DJ.. 
dan seangkatan la 
selamat bertugas juga untuk petugas-petugas lebuhraya.. 

bila start je musim berkahwin ni..makna nye cuti sekolah..
bile cuti sekolah banyak pulak orang kawin..
jadi akan ramai balik kampung..
bila ramai orang balik kampung jadi jalan jadi sesak..
bile jalan sesak.. ramai buat kurang ajar..
jadi kepada pemandu-pemandu sekelian... jangan potong barisan.. jangan memandu melebihi hadlaju...
sila jadi pemandu yang berhemah.. ANDA MAMPU MENGUBAHNYA!

aku pun akan menghadiri majlis-majlis kawin sabtu ahad ni...
owhh good luck utk aku....
owhh dah la kat Putrajaya lak tu.. 
kat kebanyakan jalan-jalan tutup lak tu..
kat majlis 1juta belia Malaysia berkumpul lak tu.. 
ayat klise.. owhh maksiat..maksiat... 


ppsssttt ::: lapar.... ade kaitan dengan cite di atas???? takde..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 182 : Kerja Kawin Kraftangan Malaysia.. adakah anda bersedia???

hulahup kawan-kawan..
ade sesapa mau kawin lagi kah?
jommmm pergi Kompleks Kraf.. 
wat masa ni.. 
aku tataw ape ade.. 
klu nak tau lebih lanjut boleh tanya Puan Stoberi.. 
atau masuk terus website kraftangan malaysia...

Krulmatric tak terlibat.. 
jadi aku tak perlu la kerja kan... 
kalau tak.. 
kompom aku bz wiken ni.. 

puan stoberi cakap.. 
kalau datang secara group/persatuan adalah dialu-alukan.. 
dapat tourist guide lagi.. 
tapi kena call buat appoinment la.. 
klu ko main terjah je.. 
ape pon tak dapat.. 

okeh???

good luck.. 


ppssttt :: Puan Bitt... adik nye dh dapat lom ape yg di cari.. leh la ajak die pergi Kraftangan kat Jalan Conlay tu.. mana tau ade lg gift-gift tak beli... menarik tu....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 181 : Review Filem Nur Kasih???

Salam ke atas mu wahai sahabat...

apa khabar korang?
sudah sarapan?
pagi ni syukur.. kite masih bernafas dan masih hidup... 
tidak memerlukan alat bantuan sokongan untuk teruskan kehidupan..

sape kat sini peminat Nur Kasih?
sape yang terkesan dek gelombang Nur Kasih tahun lepas?
aku? kompom tak.. 
sebab aku tak de TV (tahun lepas) dan aku tak layan streaming masa opis..
lain la kalau youtube.. setakat dengar Maharaja Lawak.
tu aku boleh la.. 
sebab tengok drama jiwa-jiwa ni kena kosentrate.. 
kang baru sebiji air mata nak gugur... 
tetibe bos datang.. 
kena air mata tu masuk gear reverse... 
naik die balik... zuuppppppp  penuh balik kelenjar air mata aku.. 
hua hua hua.. 
jadi nya.. memang aku tak tengok la drama tuh.. 

tapi semalam.. 
tetibe kawan aku.. msg kat Fesbuk..
ajak teman die gi tengok Nur Kasih kat Alamanda..
sebab kawan die yang sepatut nya pergi dengan die ade hal..
jadi aku ni.. tengah frust nak pergi tengok wayang asyik tak jadi je.. 
aku pon setuju je la.. 
abgnakkal pon kata ok.. ape lagi.. panjang2 kan la langkah.. 
tapi abgnakkal kena hantar aku ke Alamanda la.. 

untuk jalan cerita Nur Kasih ni.. 
ade sikit terkesan pada aku.. 
hehehe
time Nur dengan Adam dok nangis-nangis.. 
rasa cam nak gi polok dan cium abgnakkal je time tu.. 
nasib xde kat sebelah.. 
nak-nak lak dorang tengah nangis-nangis pasal anak.. 
huaaaaa... ai tersentuh yu.. 
time tu mule la fikir.. 
agak-agak abgnakkal akan cakap tak macam Adam..
"Ambil la apa sahaja kecuali Nur"
mana la tau abgnakkal nak cakap kan.. 
"Ambil la ape saja kecuali Rafidah"
wahh gitu... tacing weiii... 
berlinang jap air mata ai masa tengok babak anak tu..
even kat FB aku claim diri aku ati kering kan.. 
hahahahahah

tapi balik dari tengok wayang...
aku kembali tersentuh..
sebab..
kunci rumah tertinggal dalam kereta.. 
kawan aku hantar aku balik.. 
abgnakkal plak pergi lepak dengan kawan die..
huaaaaaaa aku kembali tersentuh....
huaaaaaaa




pppssttt :: menggedik la malam tadi masa tido tanya sanggup ke tukar nyawa abg dgn nyawa saya... 
nasib abang jawab nak... tak kisah la ikhlas ke tak.. 
kalau jawab 'TAK' ... ai sepak yu jatuh katil...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 180 : Tol Smart dah buka balik.. yahooooo






salam ke atas mu wahai sahabat.. 

yeayyy. ....
sile rujuk gambarajah di atas...
sangat hepi okeh.. 
pagi ni tol Smart dah bukak.. 
dengan itu.. Highway KL-Seremban tidak jem.. 
arini cube kuar lagi awal dari semalam dan Isnin... 
sekali tengok jalan smooth je... 
sudah berfikir positif... 
memula nak masuk Besraya - Salak Selatan .. 
yang masuk ikut ISM/Esso/Shell/Kedai Perabot Desa Petaling tu.. 
tapi aku dah buat kesimpulan sendiri aritu.. 
kalau KL-Sban Hiway tak jem.. smooth je kt depan Esso tu.. 
kompom Besraya jem teruk... 
heheheheeh

memang betul pon.. masa lalu kt bawah Spark tu.. 
tengok jem plak kat Besraya...

dan.. yesssss syukur alhamdulillah.. 
tol Smart telah dibuka semula harap maklum...
malam tadi keluar.. lalu tengok dorang tutup lagi.. 
jadi aku assume tutup la arini.. 
rerupe dah bukak.. syukur... 

aku tak masuk pun Tol Smart tu sebenarnya.. 
tapi... aku lalu kat sebelah tol Smart tu.. 
dan hiway KL-Sban tu memang la laluan ke Smart tu kan.. 
lagipon.. tol Smart mana ade exit depan Istana Negara.. 
hehehehehehehehhe... 
kok ade... memang aku pengguna setia la kot.. 
sonang cito.. 
tapi nak buat camne.. 
Smart sekarang macam dah jadi laluan penting orang nak ke KL lak.. 
sekali Smart tutup.. 
seluruh jalan nak ke KL jem.. 
abgnakkal cite.. Federal Highway smooth je pagi semalam.. 
sebab banyak kereta terkandas kat KL-Sban highway... 
tapi tu cite abgnakkal la kan.. aku mana tau.. aku tak lalu.. hehehehe





ppssstttt ::: betapa laluan dan rintangan aku nak pergi kerja sentiasa jadi bahan bicara aku...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 179 : Tol Smart membuat kita tak Smart..

salam ke atas mu wahai sahabat..

ya allah... bantulah hambaMU meningkatkan tahap kesabaran beliau ni ya ALLAH.... 
masuk arini dah 2 ari jalan jem melekat..likat.. ketat... 
hua hua huaaa.. 

yang sama maksud nye.. 
aku datang lewat... 
camno nih.. mencik la... 
merah lagi la...

semalam lagi teruk dari arini... 
tapi kat BESRAYA tak jem teruk.. 
arini..dengan BESRAYA..besraya jem jugak.. 
melokek... 

huaaaaa... 
kena kuar kol 5.30 kah?




ppsssttt :: dah la jem.. ngantuk lak tu.. ape lagi.. skill tido sambil driving la.. cisss

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 178 : Lepak la jap.. Makan Eskrim



aku ni bile rasa cam anti mau visit.. (Puan P)
mula la.. itu mau.. ini mau.. 
asal tengok gambar rasa nak makan.. 
arini datang gilo eh.. 
nak makan eskrim.. 
tekak dah la kesat-kesat nih.. 
sakit tekak.. berjangkit dengan Abgnakkal la nih.. 
aku sebenar nye membayangkan aiskrim Mekdi.. 
tapi.. jauh kot nak pergi Mekdi tu.. 
jadi aku pesan kat kawan opsi belikan Magnum.. 
tapi tak de.. 
die belikan aku Drumstik.. 
layan je la.. dari takde.. 
tapi at the same time.. 
SMS abgnakkal ngadu nak eskrim mekdi.. 
heeheh dengan ciken wing.. 
ehh over tau.. 
cepat la gaji... sedap sikit nak ketuk abam tembam nih... 




korang makan apa tengahari tadi??

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 177 : TRAVEL - Stesen Keretapi Gemas

mari kita sambung cerita.. 
harus cerita seemntara panassssssss...
gambar wat masa ni saya up dari henpon je ehh.. 
later on kok ade gambar dari kamera godang.. 
ai upload sini mari juga.. okeh??

AMARAN : entry ni panjang.. jadi harap baca semua ya..  
kritikan dan komen amat dialukan... tq


jadi sampai je kat Gemas.. 
kami sarapan dulu.. sebab sampai awal kan.. 
nasihat untuk orang yang mahu menaiki keretapi.. 
harus sampai setengah jam a.k.a 30minit sebelum waktu berlepas.. 
kire ok la tu kan.. 

aku bukan biasa sangat dengan Gemas ni.. 
sebab seingat aku pernah pergi sekali ke dua kali.. 
Gomeh tak masuk route la.. 
lain la Tampin yang memang tempat berlari-lari dinasor tu.. 
jadi tak tau mana port boleh makan.. 
jadi nya.. kami makan di stesen keretapi je.. 
kebiasaan nye. d mana-mana stesen keretapi.. 
mesti ade kedai minum.. SETUJU??
kalau tak.. masakan ade Kluang Railway Kopitiam.. 
some more.. Ipoh White Coffee (ehh yg ni railway nye gak ke? main tibai je..)
kalau Tampin glemer dengan Yong Tau Fu.. 

kebanyakan stesen-stesen keretapi seluruh Malaysia adalah old skul.. 
aku suke je old skul.. ade peninggalan sejarah tau.. 
(nanti aku cite.. )
tapi.. on the other side.. nampak noo uzur nye.. kan.. 
cuma stesen-stesen keretapi yang dah ade komuter je diberi wajah baru... kesiannnn

ehh melalut lain lak.. 
ape lagi yang old skul kat Stesen Keretapi Gomeh ni?
Tandas eh.. 
perghh gile old skul... 
gotah paip eh pon pocah.. satu hal lak aku nak cebok.. demmm
satu benda yang korang akan perasan kat stesen-stesen keretapi ke arah timur adalah... 
ramai orang Kelantan bekerja.. 
kodai kek Stesen Ketapi Gomeh pon orang Kelantan.. 
owhh aku bukan nak kutuk or anti Kelantaneese ehh... 
tapi itu la die lumrah hidup.. 
orang Kelantan lebih menojol.. org lain maleh kojo ko???

abah teman kan kami tunggu keretapi 
abah sangat excited tunggu keretapi.. 
happy aku tegok abah aku happy.. 
kalau boleh.. next time nak ajak abah lak travel.. ajak tido dalam ketapi.. 
ok tak abang?? bagi mak abah rasa tido dalam ketapi.. 
eceli.. abah aku dulu belajar kat Ipoh.. 
jadi transport utama beliau adalah keretapi.. 
tats y he love train so much... 
my mum? donno... i'll ask her next time.. (gedik lak ai speaking.. )

bagus nya keretapi ni adalah.. dorang on time.. 
kalau lewat pon.. bersebab... 
bukan sebab driver malas.. 
kadang-kadang sebab masalah teknikal.. 
terlanggar lembu ke.. biawak ke.. orang ke... 
tapi kalau korang owner kepada lembu itu.. 
jangan pergi minta ganti rugi.. 
sebab lembu seekor RM1000... korang mungkin akan kerugian beribu-ribu.. 
sebab kena saman dan baiki balik kerosakan keretapi tadi.. 
redha je la lembu korang bakal mati atau disembelih segera ... 

pukul 9.30 keretapi dari Singapura sampai.. 
kami dok Kelas Ekonomi.. 
sebab kelas lebih tinggi.. full... 
kelas low.. so kualiti pon low la.. 
cermin kotor.. mak nak amik gambar pon blur-blur... 
seat macam kotor sikit.. (aku cek mukus aku malam tu.. hitamm koo)
yang tak best masa memule naik tu.. tengok seat kami diduduki oleh orang.. 
mementang dorang nek dulu..pakat dok satu seat (2 seater) sorang.. 
so kitorang yang amik seat asing-asing ni kena la duduk sebelah2.. 
tapi lepas-lepas tu.. kami dok tukar-tukar seat... 
kejap dok kat seat 6.. jap lagi kat no 7A lak. pastu 8C lak... 
aku dok hujungggg sana.. abang dokk hujunggg sini.. 
sampai Kelantan macam tu.. 
hentian pulak.. tak semua hentian dorang berenti.. 
ikut stop penting je.. 
contoh.. Kuala Lipis, Krai, Gua Musang lu ayam...

err seat kali ni lebar sikit.. berbanding seat Senandung Wau semalam.. 
Senandung Wau tu.. dok berdua.. 
rasa ngam-ngam vuntot je.. 
Sinaran Timur ni.. rasa lega sikit.. 

okeh.. nanti sambung cerita dan gambar dalam train eh... 


ni gambar kat Stesen Ketapi Gomeh.. 
gambar adalah berterabur..





sepagi di KTM GOmeh

old timer di kedai old skul..

dari arah ni la ketapi ke Kelantan dan KL..

ni dari arah Singapura




toilet lamo... old skul yoooo

nk buat Gomeh Sentral kot.. tu ade construction tu..

pekerja KTM ramai yg minum situ..

tata.. sori ye cerita panjang...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 176 : TRAVEL - Perjalanan KL-Tampin

mau laju-laju update nih.. 
kang dah masuk tahun depan baru wa nak cite.. 
nanti lu orang dah lupe.. 
ekekekekeek ke wa yang lupe daratan?

mari kite cite perjalanan pertama
Istana Negara - KL Sentral - Tampin

ade tak yang tanya.. kenapa pergi Tampin dulu?
kenapa tak direct je ke Kelantan??

kot ade la yang bertanya kan (since ni entry berjadual kan..)

kami bergerak ke Tampin dulu sebab nak amik keretapi siang.. 
kalau dari KL tak de keretapi ke Kelantan pada hari siang.. 
yang ada cuma Ekspress Senandung Wau (KL-Tumpat)... 
yang direct dari KL ke Kelantan.. dan perjalanan nya hanya pada waktu malam.. 
jadi kalau nak ke Kelantan pada hari siang.. perlu naik keretapi Ekspress Sinaran Timur. 
Sinaran Timur bergerak dari arah Singapura ke Tumpat.. 
semua keretapi akan berhenti di Gemas.. 
sama ada nak amik penumpang, tukar shift atau tukar arah kepala keretapi..
jadi kami amik keputusan amik keretapi dari Gemas ke Wakaf Baru.. 

kenapa tak amik je Senandung Wau??
rugi la kalau amik semua trip ni berjalan malam.. tak dapat la nak tengok pemandangan.. 
banyak tempat-tempat yang kita tak boleh nampak kalau naik kereta atau bus.. 
waktu ni la nak tengok the other side of railway... 

kenapa naik keretapi sampai Tampin tak ke Gemas terus tanpa menyusahkan abah anda?
Owhh... kami dah kira-kira dan ni semua di atas nasihat kawan abgnakkal juga.. di mana beliau adalah driver keretapi-yang-memule-dulu-tak-de-lesen-kereta..
die sebenar nya cadang kan kami amik keretapi ke selatan yang terakhir..iaitu jam 11 malam.. dan kemudian turun di Gemas.. 
dan tunggu keretapi jam 9 pagi dari Singapura ke Tumpat.. 
atau
amik keretapi ke arah Singapura dan turun di lokasi yang akan beretembung dengan Sinaran Timur tadi... 
kami tak nak cadangan pertama sebab gap masa nak tunggu keretapi tu lama... 
kalau naik keretapi pukul 11 dari KL.. akan sampai di Gemas pukul 2 pagi.. 
kemudian tunggu di stesen dalam 7 jam untuk keretapi ke Kelantan... keselamatan diutamakan dalam kes ni.. 
cadangan kedua juga ditolak.. sebab takut pertembungan masa tu.. gap masa mungkin tak besar.. tapi kite kena alert dengan keretapi satu lagi.. sebab kite macam nak lari.. sambil tangkap kuda liar.. korang faham?
tapi cadangan kedua ni.. boleh dilaksanakan dengan bantuan Ticket MAster.. 
kita cume perlu bagitau Ticket Master bahawa kite tengah kejar keretapi ke Tumpat.. 
kalau keretapi dari KL- Singapura tu lambat... keretapi dari Singapura-Tumpat tu boleh tunggu di mana-mana cek point yang kite pilih tadi... (pastikan dah kaji masa perjalanan kedua-dua tren)

tu pasal aku minta tolong abah aku hantar je.. 
boleh rehat kan badan sebelum ke kelantan.. 
kalau tido kat surau Stesen Gemas tu.. mau sakit-sakit badan... 

kami pilih letak kereta di opis aku adalah sebab.. 
tu lokasi selamat nak parking kereta.. 
nak parking kek KL Sentral tu..aku rasa boleh beli tiket ketapi satu round lagi kot.. 
dengan keselamatan tak berapa nak percaya.. 
dan malas nak amik teksi... kena call la.. mahal.. 
wa sudah habis duit beli tiket ketapi.. 
malas juga mau mintak tolong kawan opis.. sebab wa nak adventure.. 
meredah denai-denai dan bukit .. kire gile-gile nye adventure la kan... 
amik ko.. sampai KL Sentral.. baju boleh perah kot... 

kami pergi dua beg.. 
abgnakkal galas beg kamera sahaja+tripod dan satu beg sandang kecil die isik rokok, henpon (kire handbag la kan... geli je laki ade handbeg.. mak pon xde nyah...)
aku lak galas satu lagi beg.. yang berisi baju-bajan kami berdua + beg silang tepi berisi.. felt.. hahahahahahah jadi burden je aku rasa.. hahahaahah
konsep perjalanan.. kurang kan menukar baju.. pakai sehingga busuk... hahahahah
tak de la.. satu hari satu baju sahaja... malam pakai baju yang sama tak pe.. 
kasut sukan adalah dimestikan.. untuk keselesaan perjalanan.. 
wa jalan kaki je kot... 

Komen Tentang Keretapi.. 
aku suke Senandung Wau.. 
bersih.. selesa je rasa... 
keretapi on time... tak de delay.. selagi tak langgar hewan atau maknusia.. 

aku sampai je Tampin.. 
lepak makan Yong Tau fu.. 
abgnakkal nak belanja abah mentua die dengan adik-adik ipar die.. 
adik aku Imah.. dari tak nak pergi.. 
bile tau abg Sarip die nak belanja makan.. 
terus nak ikut.. 
sanggup die call abah yang masa tu kat Kampung tengah hantar mak masuk shift.. 
sebab nak ikut.. 
tinggal la sorang-sorang wan (belah abah) kat umah.. 

mak sekarang gilir-gilir dengan adik beradik mak yang duduk dekat-dekat kampung ni.. 
amik shift 24 jam sorang.. jaga Puan (belah mak)..
tu yang mak masuk shift ari tu tu... 
ade ke mak aku kirim piuk bosa dengan kuali bosa...
kang ado yang balik KL naik piuk kang.. hahahahah


amik kau.. ujan tuuuuuu..

brader update status fesbuk..

ni la suasana ketapi ke Tumpat..

makan ye bang...






ni masa makan yong tau fu kat Tampin.. ni udo dgn abah..


kaming ap next : Gemas - Wakaf Baru.... 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 175 : TRAVEL - Jadual Perjalanan Kembara Keretapi ke Timur

salam ke atas mu wahai sahabat..
lama betul tak blogwalking ekk..
nanti la.. tunggu keadaan reda dulu..

sepanjang 5 hari aku berjalan ni...banyak juga benda terjadi ye..
masa di Kelantan hari tu.. aku ternampak satu photog ni update pasal tanah runtuh..
tapi tak sangka kejadian tu teruk..
sebab aku tak tengok berita, baca surat khabar atau layan online paper...
cume berbekalkan skrin kecil di talipon ni je..
aku buka FB pon untuk update lokasi je..
apa-apa pun.. takziah dan Fatihah untuk arwah-arwah anak yatim yang pergi tu..

entry ni.. aku cite aku nye jadual perjalanan dulu ekk...
semoga tak jadi macam perjalanan aku ke Kelantan yang hari tu..
jadual je sempat cite.. hahahahaahha..

PERANCANGAN...
start dua ke tiga minggu sebelum hari kejadian...
kire lebih kurang tindakan drastik seorang suami la nih..
tetibe dia ajak bercuti naik keretapi..
dalam melaksankan impian percutian beliau..
owhh suami saya tak bercita-cita bercuti ke luar negara. cukup dalam negera je..
kecik betul selera beliau..

perancangan awal... nak round satu semenanjung...
naik ke utara dan turun sampai Timur.. tapi.. perjalanan tu memerlukan masa yang panjang dan budget yang besar...
jadi kami akhirnya amik keputusan untuk pergi ke timur sahaja....


PERSEDIAAN AWAL
- cek perjalanan keretapi..
- tentukan lokasi naik dan turun
- book secara online lebih mudah.. boleh cek available tempat duduk..
- cek lokasi menarik yang mudah dilawati (sebab melawat menggunakan kaki ye nanti)
- book bilik awal-awal
- beli makanan siap-siap.. dalam keretapi sama macam dalam flight..
- travel light adalah digalakan..



jadualnya.....
RABU : 18 MAY 2011
Abgnakkal datang ke opis lepas waktu kerja aku... untuk bergerak dari opis.. (masa yang digunakan adalah sistem 24 jam)
1830 : lepas siap sedia.. kami berjalan dari opis aku ke KL Sentral. Meredah denai, menuruni bukit tu nak sampai.. dalam 1 KM.. tapi baru jalan 10 tapak.. hujan turun... huahuahuahua...
lepak kat kedai ikan bakar belakang opis ni... sampai pukul 7...
1900-1922 - berjalan ke KL Sentral
1922-2015 - pusing-pusing cari makanan kat KL Sentral... abgnakkal tunggu kat Sentral Foodcourt..
2015 : turun ke platform untuk naik Ekspress Senandung Wau (KL Sentral-Tumpat) : KL Sentral - Tampin..
2030-2250 : sampai Tampin.. abah dan adik-adik dah tunggu.. lepak layan Yong Tau Fu stesen keretapi Tampin dulu.... lepas tu baru balik.. tidooooooo

KHAMIS : 19 MAY 2011
0600 : Lepas azan Subuh abah kejutkan anak dan menantu beliau... suruh bersiap sedia.. tapi anak abah kan dogey..
0700 : Gerak... tapi singgah kampung jap.. jumpa mak.. sebab malam tadi shift mak jaga Puan Kolo...
0715 : Bergerak ke Gemas ikut jalan Kg. Bukit Rokan - Gemencheh - Gemas.. abah tolong hantar kan..
0755 : Sampai di Stesen Keretapi Gemas.. makan sarapan dan membuang dulu.... harus okeh... nak jalan jauh nih... sampai pun awal..
0930 : Menaiki Ekspress Sinaran Timur (Singapura-Tumpat) : Gemas - Wakaf Baru.. kami amik kelas Ekonomi untuk ke sana...
1828 : sampai di Stesen Keretapi Wakaf Baru, Kelantan.. amik teksi.. kongsi dengan 2 orang mat saleh-yang-muka-tak-puas-hati... sorang RM15 kena... hua hua hua hua....
1900 : sampai di Hotel Raudah, Jalan Maju, Kota Bharu... naik bilik.. mandi... lepak jap.. jalan...
2100++ : aktiviti bebas.. hahahahah

JUMAAT - 20 MAY 2011
0700 : dikejutkan dengan siar raya dari luar hotel... cuti untuk umat Kelantan
0900 : baru terkedek-kedek nak sarapan... koko krunch + roti bakar sahaja..
1000 : jalan-jalan luar hotel... menarik...
1100 : masuk balik hotel.. sambung tido.. hahahahahahah
1530 (kot) : keluar jalan-jalan.. jangan harap nak jumpa kedai bukak... 10% je kot yang bukak.. lain cuti... berjalan sampai tercabut kepala lutut...
2000 (kot) : balik hotel mandi dan rehat....
2300 : baru kuar carik makan... hahahahah... musnah diet aku nookkss....
0100 : balik hotel sambung tido...

SABTU - 21 May 2011
0700 : awal yo bangun... Subuh baa.... tapi lepas tu tido balik...
0900 : sarapan....
1030 : naik bilik dan kemas barang...
1230 : Check out dan berjalan ke tengah bandar... cari makan dan melawat muzium...
1300-1800 : pusing satu bandar sampai tak larat dah nak jalan... no public transport terlibat dalam cerita ini...
1800 : dapat kereta sapu untuk ke Stesen Keretapi Wakaf Baru - RM15 satu kereta..
1902 : keretapi Ekspress Senandung Wau (Tumpat - KL Sentral) : Wakaf Baru-KL Sentral... kali ni amik bilik... tidooooooooo je masuk tren.. hahahhaha

AHAD - 22 MAY 2011
0815 : arriving at destination... KL Sentral...
0830-0900 : jalan kaki balik ke opis gua....
ok dah.... kire tamat dah perjalanan kami...

macam tu la perjalanan nye...
kire ala-ala backpackers nye journey la jugak ni...
sorang bawak satu back-pack je..
nanti wa upload gambar sekali dengan huraian.. okeh???

till then....  bersambung la kan..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

episod 174: TRAVEL - Ketua Rombongan demam

tu la yg terjadi ni
masa memulakan perjalanan hri tu..
kitorang kena hujan..
banalik kg hari tu..tak terus mandi..
tapi penat sngat terus tido.
tak sangka pulak abgnakal tak kuat..
dah la tren byk habuk..
terus bagtuk2
tu la..xkuat antibodi ni.
tak tau camne balik esok nihl.
reda je la

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 173: TRAVEL - Kereta-tapi.. choo chooooo


salam ke atas mu wahai sahabat..
bile last time korang naik ketapi?
sejak umur berapa korang naik ketapi?
aku mempunyai seorang abah yang sangat taksub dengan kenderaan berat.. 
cita-cita abah aku sebenar nya bukan lah guru.. 
tapi pemandu bas berjaya..
tapi nak buat camne.. cikgu adalah rezeki beliau.. 

keretapi antara feberet abah.. 
dulu masa kecik-kecik.. 
bile mak nak shopping barang.. terutama nak raya dan bukak skolah.. 
abah akan hantar mak pergi shopping.. pastu abah melepak di stesen keretapi Tampin.. 
dok la situ.. sampai time yang dijanjikan.. nanti abah datang balik.. 
orang dulu-dulu mana ade handphone.. 
tu pasal dorang punctual.. orang la ni.. ade handphone.. 
sikit-sikit tunda.. sikit-sikit tunda.. macam aku la jugak kan.. 
heheheheh

abah kalau bawak kami jalan-jalan pon.. (macam ktorg pergi Genting aritu la kan.. )
mesti nak bawak pergi tengok keretapi.. 
jadi stesen keretapi Tampin tu memang tempat lepak la dulu.. 
kalau tak silap.. masa mak bersalin kan Imah ke Dikwan tah.. 
pon abah bawak kitorang lepak kat stesen Keretapi gak.. kat Bahau.. 
heheheheh...

la ni.. dapat suami.. 
pun ade minat yang sama.. waaa ai likeeeee.. 
boleh la ajak pergi jalan-jalan nek keta-tapi.. kan kan kan.. 

agak-agak.. anak-anak Puan Bitt nak tak join acik nek keta-tapi?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 172 : TRAVEL - Genting Highland dalam gengaman...

salam ke atas mu wahai sahabat.. 
perghh... 
sekarang abgnakkal dalam mood... cotii panjangggggg... 
jadi minggu lepas.. die punye mood cuti lain macam sikit.. 
ari Isnin 9 Mei 2011.. 
disebabkan abgnakkal nak gune kereta.. 
die kena hantar aku pergi kerja la kan.. 

dah la sampai opis lambat.. balik awal plak.. kol 450 aku dah balik.. 
bos tak de.. asst bos pon coti panjang.. 
aku ape lagi.. sign buku keluar awal.. CC HR sign bagi kebenaran.. 
aku pun balik.. 
memule gatal mulut je ajak abang pergi Genting.. layan corner.. 
eheheheheheh 
ala.. time berkawan dulu.. ajak layan corner.. laju je.. 
time kawin ni.. malas plak ... 

memule abang ajak pergi makan dulu.. 
dari opis aku kat Jalan Istana ni.. die bawak pergi makan nasi ayam kat Melawati sana.. 
nasi ayam kesukaan die tu.. 
terjumpa lak abg Arin.. bertahun tak jumpa kot.. 
dulu tetiap minggu jumpa.. tak pe.. tu cite dulu.. lets move on.. 

lepas makan nasi.. aku ajak lagi abg pergi Genting.. 
die wat dono je.. 
time atas jalan tu.. tetibe bos call.. 
bagitau pasal kerja.. ade benda nak petang tu jugak.. 
pastu ade kerja untuk esok... 
aku paling suke bab-bab keje aku ni.. 
bile boleh buat remote je.. dan kalau tak de info.. 
aku call je rakan sekerja.. (tapi rakan sekerja aku ni.. semua senior dari aku..perghh lagak aku mcam PTD kau.... over..)
pung pang pung pang.. 
setel telefon.. tengok kereta berenti kat Esso kat area Gombak kot.. 
masa tengah call tu mana pandang keliling.. sibuk tulis arahan dari bos.. 
bile gerak balik... tengok kereta masuk Highway Pantai Timur.. 
yeahhhh mak suke yeah.. mak suke yeah.. 
pastu abang wat-wat macam tak bersalah.. 
bawak cecepat.. nak kejar sunset.. 

naik je Genting.. dok cari port parking baikkkk punyeeeee.. 
mau buat projek.. ahahahahahah
tak la.. nak cari port cantik nak tengok sunset la.. 
tapi.. sampai kat Rock Cradel.. kabus dah tebal.. wawawawa sodih...
tapi tak putus asa tu.. pusing lagi.. sampai satu port belakang hotel First World..
jumpa port baikkkk punyeeee... 
masa parking tu.. abang buat-buat la macam nyesal.. 
tak bawak kamera.. 
eleh.. tolong la.. poyo je.. cam ai caya.. 

lepas amik gambar... turun.. 
balik.. 
hahhahahaha.. 
gile senang jalan-jalan.. 3 jam setel... 
pulang la ke sarang dengan hati senang.... 
muke senyummm je.. happy... -poyo-


gambar dari camera tak transfer lagi. aci la ekk gmbr dr henpon..




taiko zone.....



perghh lama gile tak layan drift sini.. uphills..



muke hepi je.. ape yang sama ttg kami?



naik ni je.. kami mana ade skyline ke.. fairlady ke.. Lancer ade dh tersadai..
tak dapat tgk sunset..tgk awan pon jadi la..
subahannallah.. kadang2 kite kena ingat siapa kita.. 



first world hotel.. tak pernah cek in sini..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 171: Imam Muda dari Senaling, Kuala Pilah..

salam ke atas mu wahai sahabat... 

ehh korang layan Imam Muda tak?

aku tak layan pon.. hehehehe
die kat ASTRO kan? 
lagi la tak layan.. 
mak mana ade ASTROk tu... 
TV pon baru ade kot.. 
hehehehehehe jakun pon tak habis lagi nih.. 

aritu aku teringat la.. ade kenduri dari saudara belah abah aku.. 
pastu tak pergi.. dah sebulan lepas majlis baru aku ingat.. 
pastu aku call kampung tanya berita.. 
akak aku bagitau dah lepas la.. 
tapi akak aku sebenarnya tak sure pun saudara yang mana satu.. 
sebab die main ikut je abah dengan mak aku pergi kenduri.. 
dasar rabun btol la minah tu.. 

pastu aku cakap la.. 
saudara abah yang kat Senaling tu la.. 
dulu die duduk kat Gemencheh.. 
lepas arwah Tok Angah dengan Wan Ngah meninggal dunia.. 
keluarga mak sedara aku lak duduk situ.. 
anak die ramai... 9 kalau tak salah.. 
sekali datang raya.. satu van.. penuh.. 
dan diorang tak kan bergerak kalau tak cukup korum.. 
sorang tanak g.. semua tak leh gi.. 
dulu suke la usha-usha dua pupu aku tu.. ensem-ensem.. 
keh keh keh.. 
kalau cucu Tok Ngah.. memang aku suke la nak usha.. 
sebab Wan Ngah tu muke cam Cine.. ke memang anak cine.aku lupe.. 

sekali.. bile akak aku dengar yang saudara yang dari Gemencheh tu.. 
die pon cakap la.. 
owhh Imam Muda... 
memule aku bajet die cakap camtu sebab die muda-muda dah jadi iman.. 
rerupe nye bebetul masuk Imam Muda.. 
owhhh.. gitu rupe nye.. ade gak saudara mara aku masuk realiti TV rupe nye.. 
tak sangka kan???





mak die sepupu abah aku..



ppppssttt :: teringat Arwah Tok Ngah marah aku pakai seluar.. datang raya pakau jeans.. cukup marah.. sampai aku takut nak gi raya umah die.. sekarang bile die dah tak de.. rindu dekat die.. kalau rapat dgn die.. sure aku leh jadi ustazah-ustazah tak pon orang-orang baik... owhhhhh......

ppsssttt 2 :: dah nak raya ke nih??? puasa tak ganti lagi..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

IKLAN - Have a nice Day friends..



semoga cuaca esok cantik dan cerah.... 
wish u a good day... 

ahakss...




pppsssttt : ni adalah Teruterubouzu.. mengikut kepercayaan orang Jepun.. dengan menggantung teruterubouzu ini boleh menghalang atau menghalau amane(hujan..)... aku bukan percaya kepercayaan mereka.. tapi it just cute... 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 170 : Suami Saya Ade Awek Baru..


ni la rupe awek baru suami aku.. 
geram tak geram???
ape perasaan korang kalau tau suami korang ade awek baru?
bile tengok lak diri sendiri.. 
rasa macam.. jauh panggang dari api.. 
uhuhuhuhu sedih betul la.. 

uhuhuhuhuhuh

.
.
.
.
.
.

bukan la.. ni awek KTM..hehehehehe




senang kalau nak tau jadual perjalanan keretapi.. 
tak semestinya leh cek kan online kan... 
senang nak tau stop mana ketapi tu berenti.. 
dan pukul berapa ketapi tu gerak. 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 169 : Menjahit je la...

salam ke atas mu wahai sahabat.. 

wahh dah nak habis hari selasa dah kan.. 
mau masuk rabu dah.. 
copek boto ghaso eh maso berlalu.. 
wat tu du... 
tu nama nya.. akhirat dah makin dekat.. 
errr dah cukup lom amalan agak eh?
adoi la.. 

korang buat ape cuti-cuti ni?
wesak day ni la.. 
even tak menyambut.. kito dapek gak la ghaso cuti kan.. 
syiookk.. tu yg best nye malaysia nih.. cuti melambak-lambak.. 
agak-agak negaro lain ado tak cuti cam Malaysia ni eh??

sejak dua menjak ni.. 
rajin betul aku layan felt dan menjahit.. 
even tak rajin cam orang lain.. 
dan dikutuk tidak mempunyai pendirian yang tetap..
sebab macam-macam benda aku minat.. 
ye la.. aritu buat manik.. pastu buat photo.. la ni menjahit felt lak.. 
ade la yang cakap.. aku tak tetap pendirian, masih mencari identiti.. 
owhh redha je la.. kawan baik sendiri kot yang cakap tu.. 

tak pe la kan. at least ade minat.. 
eheheheh dari dulu..
aku lansung tak de minat.. 
yang aku minat hanya lah.. TIDUR.. 
sampai sekarang minat tido kot.. 

felt aku baru siap 3.. 
hahaahaha malas kan.. 
tapi hari ni.. buat gile lak.. 
aku tampal kusyen kat umah nih.. 
dah koyak diduduk dek raksasa... 
sebelum isi perut die terkeluar dan menyepahkan kawasan rumah yang semula jadi sepah ni.. 
ade baik nye aku tampal.. 
heheehhehehehe

tada...

aku potong seluar abang.. wat tampal.. hehehehe

lebih seluar tu...aku buat tempat letak jarum..






pppsssttt  :: korang buat ape lak cuti-cuti nih..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Followers

Mari tinggalkan jejak anda di sini.. nanti saya gi rumah awak lak..