episod 153 : Yeayyyy.. habis sudah...

yeayyy..
sudah pulang dari Janda Baik punyeeee... 
ahahahahahahah....

jadi kang.. na terus kan perjuangan ke JOHOL lak
terbaik... 
sangat rindu sama awok punye kawan.. 
kawan awok nak pergi Hanoi.. 
ate laki die kena posting kat sana.. 
awok takut la awok rindu sangat dengan die nanti.. 

heheheheheheh

jadi.. misi menghabiskan kursus.. berjaya.. 
jadi kita sambung misi balik kampung jumpa kawan-kawan.. 
yeayyyyyy





pppsssttt :: JOHOL adalah di Negeri Sembilan.. hehehe

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

episod 152 : Holiday Building

sila bayang kan... 
aku sekarang tengah.. .....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



perghhhhh...


tapi sebenarnya aku sedang...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



selamat berhujung minggu kawan-kawan...

mari manfaat kan cuti anda dengan...

tido..
yippi...



ehh aku kan tengah kursus.
uhuhuhuhuhuhhuhuhu..






ppsssttt :: akan ku balas dendam balik nanti..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 151 : Syukur kehadrat MU ya ALLAH

setiap hari kita kena belajar bersyukur.. 
syukur dengan nikmatNYA,
syukur dengan pemberiaanNYA, 
syukur dengan apa yang kita ada,
syukur dengan kekuatan fizikal yang diberikan,
syukur dengan nafas yang masih ada,
syukur dengan makanan yang kita makan,

kadang-kadang,
tanpa sedar kita bersyukur walaupun tidak mengucapkan perkataan syukur itu,
"nasib baik aku tak makan nasi tu"
"nasib baik aku sempat sampai"
"nasib baik tak teruk luka tu"
"nasib baik ada abang JAIS tu nak tolong"
"nasib baik aku basuh baju tu semalam"


ya ALLAH..
aku bersyukur dengan kesihatan yang KAU berikan,
bersyukur aku masih dapat bernafas pada hari ini,
bersyukur masih ada yang sayang walaupun disekitar ku sudah tiada yang kisah, 
besryukur aku masih cukup sifat,
bersyukur aku masih aku bukan dia,
aku juga bersyukur masih ada kawan-kawan di sini yang ambil tahu.. 

terima kasih ALLAH....


terima kasih atas pemberian MU ini ya Allah...

terima kasih kerana sentiasa menyayangiku..




ppsssttt :: badan dah nak pass out dah ni.. arrghhhhhhh...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 150: Travel - Tujuan ke CH (Entry Bergambar)


perghhhh
gile lama aku hold cite nih.. by the time cite..
CH pon dah xwujud agak nye.. ekekekekekek...

mari sambung balik la.. nak??
nak atau tak.. bolos saja dinding itu...


cek angin tayar ye..

cek enjin kot-kot ade biawak dlm tu..

even abah dah cek kereta abah.. tapi kami wat dabel cek..

macam note kite pada episod 141 - Travel jadual perjalanan aritu..
memula.. kami gerak ke Cameron Highland seawal jam 4.30 pagi..
sampai di RnR Dengkil arah ke Subang... pukul6..
jadi kami solat subuh dulu..
kemudian... cek angin, minyak hitam, air, dan isi minyak..
nasihat kepada kawan-kawan yang lain juga..
kalau nak mulakan perjalanan jauh.. amalkan macam ni..

sepanjang perjalanan ke CH. aku tido je.. bangun tido..bangun.. tido.. sambil polok bantal bucuk.. hek hek hek.. dah berlaki pon dok polok bantal bucuk gak.. well my dear tengah driving kan.. tak leh tido polok die.. ekekekekek.. brader tu yang tak tido malam tadi, aku yang kerja tido.. maaf la abang.. over acting sikit ye.. 
sampai exit Tapah baru aku tersedar.. sebab abgnakkal nak stop kat kedai bawah tu.. takut sampai kat atas ade barang yang tak de.. bukan nak beli ape pun.. nak beli payung dan makanan je.. untuk alas perut kalau tak keluar makan nanti. 
perhentian pertama adalah.. Lata Iskandar.. keadaan air die a bit keruh, tapi kaler perang. Abgnakkal nak berhenti sebab nak amik gambar.. tapi keadaan sedikit lembap. sebab baru lepas hujan. masa naik tu pun tengok orang-orang Asli baru nak keluar dari rumah. baru nak bukak gerai tepi jalan diorang. satu benda yang aku belajar pada kali ni, Madu Orang Asli lagi mahal. ke sebab dorang punye lagi asli. aku ni tak banyak membaca la.. so tak taw sangat. main redah je.. can't help myself from buying la.. 

kemudian.. berhenti di Cameron Bharat Tea Plantation. Kali ni Abgnakkal telah bermurah hati membelanja isterinya teh stoberi dan scone. manakala beliau amik teh pudina.. seriusly aku tak suke teh pudina.. sorry... tapi scone itu sedap..saya suke... sambil hirup teh..sambil amik gambar ladang teh.. seronok.. macam dunia kami berdua je yang ada.. tapi masa kami di situ.. ramai betul orang Siam muslim... adakah Thailand tengah cuti masa tu?? 

lepas amik -amik gambar.. kami terus ke Brinchang.. sebab lampu atromen raksasa tangan pendek aku tu dah bling bling.. kesian die.. jadi.. kite cek in.. tidooooooo.... ujan plak tu.. perghhh memang sedap la... aku bawak lak aku nye selimut.. lagi sedap la tido jawab nye.. berlingkor je atas katil.. 


cerita hari kedua.. sambung nanti yer.. baca jadual.. dah taw dah perjalanan nye kan... 


lata iskandar - 2 men and waterfall
mai amik gambaq..mai mai
hasil tangan mereka
i just want to eat.. plisssssss
ku gagahkan jua diri ini walaupun ku tahu ku tak mampu..
a man behind the stone
subahnnallah...
berapa banyak tah gambar mamat ni menung...
catch me if u can...
model 18sx
panau encik rama
mint tea.. urgghhh
skong...


tujuan pergi CH- amik gambar.. dan layan sejuk.. kat bawah panas la... orang banyak dosa.. camni la..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 149 : Ini Bukan Tempat Persembunyianku - Cherengin Hills Convention & Spa Resort

sumber gambar adalah dari http://www.cherenginhills.com

perghhh.... 
tengok pada rupe bentuk macam gempak je tempat nih..
masa usha gambar die.. sungguh aku tak caya... 
kat Janda-tak berapa-nak-Baik ade tempat yang macam ni..
kawan aku kata..bebetol kat atas bukit Kg. Cherengin tu... 

aku pergi bercuti lagi??
mungkin tidak.. 
walaupun sekarang kawan-kawan blogger ramai yang dalam mood bercuti... 
tapi aku bukan pergi untuk bercuti..
tapi pergi berkursus..
kalau tempat cantik dan selesa macam ni.. pergi kursus.. 
tak de la tensen sangat..
tapi wait and see la kan..
macam kat bukit merah aritu... tempat selesa.. tapi... 
so-so je.. (eleh.. berkira.. selalu pergi bercuti..selamba je dok hotel murah...demand.. poyo)

hik hik hik.. 

jadi.. aku tidak akan bersiaran dari esok (28 April - 2 Mei 2011)
tambah cuti wiken 2 ari.. ehh.. 
ucap selamat hari pekerja sekarang aci tak??
heheheeh

semalam aku call mak aku.. cakap nak gi team building.. 
mak aku dengar pergi kursus.. buat building.. 
sabor je la.. "mami.. team building la.. bina kumpulan... bukan membuat bangunan.. "
tak pe mak.. ai faham.. yu always building kan pokok je.. ai faham... teman sepasukan mak sentiasa nye abah..
tak yah gi kursus pon.. ekekekekekek... 



ppssssttt :: aku mau tengok.. seronok ke tak kursus terkejut-terkejut nih.. jangan urusetia yang buat terkejut-terkejut dah la..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tiada Episod Spesifik...


need a place to hide...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 148 : BB2B - Penantian Yang Panjang - Darah

ya.. salam ke atas mu wahai sahabat.. 
jadi merujuk cerita di bawah.. (Episod 147)
aku telah pun selamat pergi dan pulang ke Hospital Serdang.. 
tapi... 

ye tapi.. 
aku ni memang semula jadi tak de chemistry dengan Klinik/Hospital la aku rasa
mesti ade je benda yang salah.. 
aritu tahan kencing.. 
masa umur 10 tahun dulu... tak buat dressing.. selama seminggu ke dua..
pastu.. ahhh banyak la kesimpulannya... 
kali ni.. 
aku telah menunggu selama sejam untuk dipanggil nama.. 
dan bila sampai di kaunter.. akak tu cakap.. 
"Dik..nama tak de dalam sistem ni.. gi masuk dalam.. tanya kat kaunter OnG then datang sini balik.. "

owhh my.. aku dah tunggu sejam nih.. 
bile masuk je ke OnG.. 
akak nurse tu amik buku temu janji aku..
kemudian gelakkan aku.. 
"Dik.. yang ko pergi beratur kat depan tu buat ape.. aritu kan dah bagi tau.. terus masuk bilik no.9.. adoyai ko nih.. dah pergi bilik no.9 sana.. "

aaarrggggghhhhhhhhhhhhhhhh..... 
patut la aku rasa semacam je masa datang tadi.. 
aku memang tak de kemistri la dengan klinik-klinik nih.. 
nyampah ai tau.. 
aku rasa die ade kot bagitau aritu.. tapi aku.. biasa la.. kelaut.. 
pale noneng-noneng.. blur-blur.. orang cakap.. masuk telinga kanan. kuar vuntot kiri.. 
jadi aku telah melaju-lajukan diri masuk bilik no.9
jumpa dengan Nurse Mariam yang lagi 47 hari nak pencen.. 
uuhuhuhu nurse.. jangan bagi tangan saya lebam lagi ye.. 
nurse tu raba-raba tangan aku.. sebab pembuluh darah comel macam tuan die.. 
pastu die terpegang sesuatu kat belakang siku aku.. 
suke ati die sebab menyangkakan dah jumpa pembuluh darah yang AMAR besar dan timbul..
rerupe nye die dah pegang.. 



yeahh itu dia.. 
pastu nurse tu belek.. 
"ehh ni bukan darah.. ni parut.. 
ko operation ape nih?"
aku sengih.. hehehehehhe... kena masuk skru... 
"owhh. kenapa?? accident?"
"aah..jatuh motor.. "
"Ko ni mat rempit yer.. "
hahahahahahahahahahha aku gelak je.... ade rupe mat rempit meh??

pastu nurse mariam pon cucuk.. cucuk.. mau amik darah.. 
siap amik.. aku pon salam die.. 
sebab die kata.. "Acik ade 47 hari je lagi ni.. pasni dah bersara.. sekarang kira hari je.. dulu kira tahun.. pastu kire bulan.. ha sekarang kite main kire hari je.. heeheeheh"
muke excited gile nak bersara.. sabor je la aku.. 
hahahahahah

lepas tu.. ikut nurse Mariam nye arahan.. suruh gi amik time slip.. 
awok ni keje kerajaan... kena ade time slip.. nanti idok le di kata datang lewat tanpa sebab.. 
sampai kat kaunter depan tu.. 
nurse tadi gelakkan aku lagi.. 
"sape suruh kamu gi beratur kat depan.. kan dah tunggu lama... saya letak awak nye appointment sampai kol11.30 eh.. "
peergghh terbaik la nurse.. 

balik je.. pergi bank.. dan balik umah setelkan bil air.. 
heheheheeheheheh

jadi.. sekian dulu laporan amik darah untuk kali ini.. 

owhh note... aku amik darah untuk hari ke-21... 



yeahhhhhh.....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 147 : BB2B - Uji Kaji Pertama


cerita yang tertangguh... 
hari tu.. aku ade pergi Hospital Serdang untuk meng'usha' keadaan dalaman aku.. 
mau cek.. kenapa pirate crew kami blom terbentuk... 
err boleh kan cakap camni??
ke tak bleh??

memula aku selalu gak tertanya-tanya.. 
macam mana nak di referkan ke klinik pakar.. 
adakah boleh main terjah? atau boleh terus pergi.. 
jadi.. masa aku dijangkiti gatal-gatal di 'itu'... diikuti dengan darah tidak mahu berhenti mengalir walaupun dah 2 minggu 'auntie visit'... 
aku ade suara kan pada nurse.. aku sedikit concern dengan kitaran 'ha-it' aku kerana aku dalam proses menunggu kedatangan baru... (haih banyak no perumpamaan)
jadi nurse sajes kan aku minta surat dari doktor.. untuk refer ke klinik pakar.. 
aku sebenar nye nak minta hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM)
tapi disebabkan aku pergi Klinik Kesihatan Seri Kembangan.. maknanya Hospital Besar nya adalah..
Hospital Serdang.

maka, awal tahun ni.. kalau tak silap.. 
aku dah pergi ke hospital Serdang untuk buat ujian.. 
tapi mereka 'fully book'... jadi nurse dah tetapkan.. bulan April.. bersamaan dengan 12hb
fuhh ni la cabaran pergi ke Hospital kerajaan.. 
yeee ramai yang cakap.. nak lagi bagus.. pergi la swasta.. lebih cepat.. 
tapi aku mengambil pendekatan.. tunggu dan lihat.. 
jangan memaksa diri.. nanti tensi.. (nampak macam tak berusaha je kan... )

12 April 2011.. aku dah siapkan diri.. 
cukur ape yang patut.. mandi wangi-wangi.. 
tidak makan pelik-pelik pagi tu... sebab takut jumpa Mr.T plak.. 
appointment pukul 11.. tapi aku pergi awal.. 
pukul 9.30.. cari parking bagai.. kol 10 baru masuk.. 
terus daftar kat kaunter klinik pakar.. 
pertama kali datang.. free... 
next time kena bayar RM5 atau bagi je GL... atau HERMIS kan ade... 
masa aku bagi GL aku.. dak kaunter tu cakap. tak yh gune.. 
pastu die tanya aku keje kat mana.. bile aku jawab nama jabatan aku.. 
terus die minta GL.. lepas dah tengok.. dia cakap..
"Tak pernah jumpa pesakit dari IN.. jadi nak tengok la camne GL die.. "
hahahahahah kelakar la ko nih... sama je kot... ade lambang federal.. 
tak de de lambang Agong.. tu lambang peribadi yang.. mana leh gune sesuke ati.. 

jadi masuk ke bahagian OnG.. aku letak buku temu janji.. dalam box yang disediakan.. 
tunggu turn.. 
kejap je dah sampai turn... memule.. 
timbang berat dulu... pehtu tekanan darah..
yeay.. obess.. dan tekanan darah adalah normal.. 

pastu tunggu turn jumpa dokter lak.. 
beberapa minit pastu.. ke makan sejam dah tunggu.. 
turn jumpa doktor lak.. 
aku tataw sape nama doktor tu..
jumpa je.. die pon kaunseling dulu.. 
tanya kekerapan bersama.. kitaran haid.. berat badan... fizikal diri....tahap kecomelan.. oppss over...
jadi doktor cakap.. 
"Puan.. anda obess.. sile turun kan berat badan.. saya bagi awak 4 bulan.. sile turunkan 7kg.. berat ideal anda adalah 45kg (mcm abg nak kan.. )... tapi tak mungkin saya nak minta awak turun kan berat badan jadi macam model.. jadi turunkan la 10% dari berat sekarang... sile mulakan diet anda dan kehidupan yang sihat"
heheheheh ayat aku olah jadi sedap okeh.. ayat die lebih lemah lembut.. 


pastu .. dia ajak pergi bilik scan.. 
disebabkan aku tengah haid... die scan rahim je.. 
aku pakai baju t dgn jeans je.. jadi kena lucut kan sikit seluar ketat ku itu.. 
dan korang taw ape doktor cakap saat scanner tu menerjah luaran rahim ku???
.
.
.
.
"Awak tahan kencing ye? pundi kenci awak penuh dengan air ni ha"
heheheheheh tersipu-sipan aku jawab... "aah.."
patut la kat monitor tu aku nampak ade satu kantung besar.. 
tapi doktor tunjuk bawah kantung tu rahim aku.. aku dah pelik.. 
rerupe nye kantung yang besar tu pundi kencing aku.. kat bawah tu baru rahim.. 
cenonet je.. comel macam tuan die... 
akibat dari menahan kencing... menahan la aku saat doktor menekan rahim aku untuk tengok rupe bentuk rahim dan telur aku.. 
perrrghhh... rasa nak terkeluar dah time tu... 
sile noted ye.. sape nak scan perut.. jangan tahan kencing.. nti kantoi.. 

doktor cek rahim dan telur... 
semua normal.. kelihatan baik-baik di lokasi masing-masing.. 

jadi balik ke bilik kaunseling.. 
doktor suruh buat carta aliran period.. untuk tahu kitaran telur.. 
dan doktor siap tanda bile time patut buat projek mega.. ekekekekeke
aku siap tunjuk ekk kat abgnakkal.. dengan alasan.. doktor suruh.. ekekekeek
doktor memula tu nak bagi ubat kurangkan nafsu makan.. yang diberi kepada orang kencing manis.. 
tapi lupe nak amik.. 

lepas doktor scan rahim.. 
doktor suruh pergi amik darah.. 
dan doktor suruh datang lagi esok 26/4/2011.. pada hari ke-21...
untuk tengok pembentukan telur tu.. kalau tak silap... 

kesimpulan dari cerita ini adalah.. 

ESOK AKU MASUK OPIS LAMBAT...!!!!

sekian...


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 146 : Kelautttttt... kelaut..


asal Isnin.. mood ke laut.. 
asal ke laut... ari isnin. 

gini la masalah manusia bernama rafidah ni.. 
tapi tak isnin pun ke laut.. 
jadi jenis apakah beliau.. ?

hahahahahah.. 

cerita pergi bercuti tak masukkan lagi nih.. 
ade tak yang nak baca agak-agak? ke tak de??
hahahahah.. 
tapi banyak gambar taw.. 
nak kongsi... kot-kot ade yang nak gi bercuti sok tau dah mana nak aim.. 

heheeheh


gelak je taw.. 


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 145 : The Salad go with The Rule Breaker




fuh..
dah habis dah wiken?? bohsannnn
y ha.. asal wiken je laju je habis.. asal wiken..laju je masuk isnin..
esok isnin sudah...
mule la buat muke tak reti sok nih..
nasib esok hari gaji..
hepi jap...

hik hik hik..

arini tak ke Anggerik Mall jaga booth..
tapi dok umah setel kan keje umah yang melambak..
ehhh setel ke? bukan dok depan laptop je ke dari celik mata tadi?
eekekekke
pagi dok tengok maharaja lawak kat youtube.. tghari sikit layan Super junior- body experimental...
petang lagi.. dok layan blog.. cari barang-barang nak wat kraftangan..
ha.?? kraftangan? boleh ke cik bedah oi??
wait n c.. hek hek hek hek..
mau cari benda baru dalam hidup..
aku suke benda-benda seni ni..
tapi takde talent dan malas.. tu yang tak menjadi tu..

antara nya baking.. n cooking..
aku suke tau.. tapi malas..
semalam.. aku gi anggerik mall..
geram ehh tengok orang jual-jual.. baju la kain la. itu la ini la..
ehhhh pantang btol aku.. last-last aku tibai 4 biji cuppies..
red velvet yang tgh hot skrg nih dgn carrot cake..

 
perghh sedapp.. tapi aku masih terngiang-ngiang carrot cake masa ain tunang aritu..
adoiii la.. harus aku tanya ain mana die beli nih...
red velvet ni aku makan tghari tdi..
ade la orang tu.. ala.. orang tu..
yang rule breaker tu..

atas tu besar nye tepek..NO SMOKING.. sabor je la

die dok tenung-tenung RV aku nih.
sambil bercakap..
"eee abang teringin la nak makan benda tu.."
lebih kurang gitu la gaya nye die ngorat RV aku nih...
tapi die suke lagi carrot cake...
aku sound je die masa die nak kuar tadi.. "kang kalau jumpa kek tu. beli la.. kata suke kan.."
die pergi Anggerik Mall.. sebab nak gi melepak dengan kawan-kawan Krulmatric..
petang tadi ingat kan makan RV ni dah kenyang.. lapar lagi..
aku buat salad je.. makan dengan red bean dan yong tau foo malam tadi..
hehehehhe..



tapi....

aku LAPAR lagi...

haihhh dietttt diettt

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 144 : Makanan Buatan Rumah...






weeehuuuu...
terbaik la.. dapat makan takoyaki arini.. 
aritu-aritu dapat makan 'takokaki' buatan abgnakkal je.. 
ehehehehe.. 
tapi aku rasa.. 
takoyaki yang kat kedai ni.. nak sama je rasa dengan takokaki abgnakkal.. 

tinggal tak de fish flake je.. kan??
yang abgnakkal nye.. rupe pon.. ado-ado je..
rasa.. nak sama dah dengan yang kat Jusco tu..
hehehehehe.. 
tahniah abang... ekekekekeke sok leh masak lagi... 
ni cite lama.. 

cite minggu ni... 
abgnakkal buat eskrim stoberi plak.. 
ooo  die ni.. suke je buat benda pelik-pelik ni.. 
datang mood die.. 
jgn terkejut kalau tetibe die buat shark fin soup.. 
hahahahahahahahahha

stoberi eskrim ni.. manis skit.. 
sebab die tambah coklat cair dgn stoberi kering.. 
stoberi basah dah rosak..
uhuhuhuhu sebab...sebab.. nanti cite..



stoberi eskrim.. dgn coklat dan stoberi kering...

pastu... aku gorengkan kimcha dan cendawan ...
yang aku beli dari pasar kat Cameron Highland aritu... 
sedap nye.. 
kalau la boleh dok Cameron Highland.. 
owhhhh...



ppsssttt :: smlm kawan aku tgk henpon aku.. pastu die komen.. apasal banyak makanan je dlm henpon ko nih?? hahahahahahahah nampak sgt suke amik gmbr makanan.. 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 143 : Salam Jumaat Yang Sesak

Salam Ke Atas mu Wahai Sahabat...
nampak nye arini lambat lagi.. 
ekekekekek.. 
mood nak gi keje tak mari la minggu ni.. 
sebab masih diselubungi mood cuti.. 
ekekekekekekeke

ni nak kabor kepada awak-awak nih.. 
kalau ade yang nak cari photographer.. 
boleh la pergi Anggerik Mall minggu ni.. 
minggu lepas cuti punye la happy.. 
wiken ni aku kena  keje la pulakkan.. 
jadi aku akan bekerja minggu ni.. di Anggerik Mall.. 


jadi sesapa nak carik barang-barang kawin.. 
leh la datang Anggerik Mall wiken ni.. 
start arini taw... 
kalau ade yang nak jumpa aku (eceh mcm artis)
leh la datang Anggerik Mall..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 142 : Hargailah Keluarga Anda

arini tak de entry lagi kan??
jadi aku paste kan ni untuk kongsi dengan kawan-kawan.. 
cekit out... 


Kenapa kita perlu balik kerja awal


Baca pelan- pelan dan penuh penghayatan.

Aku terlanggar seorang asing semasa berjalan,
"Oh maafkan saya, saya tak perasan"

Katanya "Maafkan saya juga,
Saya tak nampak saudara"

Kami amat bersopan dan saling menghormati,
Kami saling melambai sambil berlalu pergi,

Tetapi di rumah lain pula ceritanya,
Bagaimana kita melayan orang tersayang, tua dan muda,

Lewat petang, tika memasak makan malam,
Anak lelaki kecilku berdiri di dapur secara diam-diam,

Bila berpaling aku hampir melanggarnya jatuh,
Jerkahku, "Jangan buat kacau di sini, pergi main jauh-jauh"

Dia berlalu pergi, hatinya hancur luluh dan beku,
Aku tak sedar, bertapa kasarnya kata-kataku,

Sedangku berbaring di katil mendengar musik,
Terdengar suara halus datang membisik,

"Bila bersama orang tak dikenali,
Begitu bersopan dan merendah diri,
Tetapi ahli keluarga tersayang, sering dimarah dan dicaci",

"Cubalah kau pergi lihat di lantai dapur,
Kan kau temui bunga-bungaan berterabur",

"Itu adalah bunga-bunga dibawanya untuk kamu,
Dia memetiknya sendiri, kuning, biru dan unggu",

"Dia berdiri senyap agar jadi kejutan buat kamu,
Kamu tak pernah sedar airmatanya yang datang bertamu",

Pada tika ini, aku merasa amat kecil sekali,
Airmataku mencurah ibarat air di kali,


Senyap-senyap ku kebiliknya, dan melutut di katil,
"Bangunlah, anakku, bangunlah si kecil"

"Apakah bunga-bunga ini dipetik untuk mak?
Dia tersenyum, "Adik terjumpanya belakang rumah di semak"

"Adik memetiknya kerana ia cantik seperti ibu,
ibu tentu suka terutama yang unggu,

"Maafkan ibu, atas sikap ibu hari ini,
Ibu tak harus menjerkah kamu, sebegini,

Katanya,"Oh, ibu, itu tak mengapa,
Saya tetap sayang ibu melebihi segala,

Bisikku, "Anakku, ibu pun sayang kamu,
dan ibu suka bunga itu, terutama yang unggu,


FAMILY

Adakah kamu sedar, sekiranya kita mati hari ini,
syarikat tempat kita berkerja akan senang-senang mendapat pengganti,
dalam hanya beberapa hari?

Tetapi keluarga yang kita tinggalkan,
akan merasa kehilangan kita sepanjang hayat.

Dan sedarlah, sekiranya kita menghabiskan masa kita kepada kerja,
Melebihi keluarga kita, adalah merupakan suatu pelaburan yang tidak bijak.
Bukankah begitu?

Jadi apakah maksud yang tersirat?

Tahukah anda makna "FAMILY"?
FAMILY = (F)ATHER (A)ND (M)OTHER (I) (L)OVE (Y)OU


" HARGAILAH KELUARGA ANDA "
  


i love my big Family... 

i even love my family... 


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 141 : Travel - Jadual Perjalanan Percutian Terkejut


adoiii
gile banyak gambar nak upload..
tapi tak leh up sume..
kantoi la gambar-gambar bolat-bolat aku tu kan..
ahahaha..
nak stoy mori pon.. lom ade mood..

jadi.. ape kata.. arini aku up jadual perjalanan aku dulu..
kire mukadimah la ye...

MUKADIMAH.. 
perjalanan percutian aku ni telah dirancang sebulan ke dua bulan sebelum tarikh kejadian.. semuanya bermula selepas adik aku, Imah minta aku dan kak lang aku datang jemput die di Pengkalan Chepa, Kelantan. Adik aku berlajar di Universiti of Kelantan, Malysia (UMK) {sesuke tukar nama}...
jadi aku paksa Abgnakkal pergi dengan aku instead of Kak Lang aku. bukan ape.. aku takut kalau driving berdua dengan perempuan sahaja. Malaysia lo ning tak serupo dulu. keselamatan harus ditetek titik beratkan.
jadi Abgnakkal telah bersetuju.

tarikh telah ditetapkan. 18hb April 2011 harus datang menjemput Imah.
jadi beberapa minggu sebelum bergerak, abgnakkal dah cadangkan amik cuti pada 15hb-19hb.
seminggu sebelum jumaat tu, dia dah bentangkan perancangan kami berdua. siap buat perbentangan gune TV besor lagi.. nasib umah aku tak de projektor.. kalau tak kompom gune projektor.. pembentangan macam projek juta-juta je kan..
masa pembentangan tu baru aku taw.. abgnakkal nak ajak naik Cemeron Highland..
jadi ni jadual nya...


Khamis (14 April 2011)
Perancangan Awal - Balik keje (7pm ) terus shoot ke Bangi (rumah abang aku) hantar motor dan Laptop dia.  sampai kampung kol 9mlm. tido dan bangun kol 5 pagi terus gerak ke CH
Pada Hari Kejadian - balik umah, baru nak kemas barang, basuh baju, betulkan laptop abang. pastu kol8 lebih baru kuar umah pergi kering kan baju dulu kat Serdang Jaya, makan stimbot kali kat parking tu. lepas tu baru pergi umah abang kol 11 lebih. kol12 lebih baru gerak balik kampung.
jadual perjalanan telah berubah hampir 360°.. sampai je kat JOHOL kol 2pagi tu.. abgnakkal tak tido lansung. die tak nak tido sebab takut nanti die tak de tenaga lansung nak drive... jadi aku je tido (dan terus tido sepanjang perjalanan..hahahahah).. kami kena balik JOHOL dulu sebab nak amik kereta abah. sebab nak pergi jemput Imah kan.. mana cukup naik Saga je. Saga tu barang kami berdua dah penuh.

JUMAAT (15 April 2011)
4.15 am - abgnakkal kejutkan aku untuk siap-siap gerak. nasib sampai-sampai tu dah pindah masuk barang dalam kereta abah. Bismillah.. bergerak la kami dengan perlahan-lahan.. kelajuan tak melebihi 90km/j.. masuk highway je baru laju. kami gerak awal pagi sebab nak elak jem di kawasan highway nanti. since kami akan lalu highway area Subang sume tu kan..

6.00 am - singah di RnR Dengkil untuk solat subuh dan beli sarapan. isi minyak kereta abah juga.. masa ni la aku amik gambar 'Tiup motorsikal' tu. sejam lepas tu baru gerak balik.. kereta dah start banyak.. orang dah mula gerak gi keje.. aku tido je sepanjang jalan tu. baik punye pelok bantal bucuk.. ooo tak tinggal ok.. siap ade orang dengki lagi.. aku dok tido polok bantal bucuk.. ngeh ngeh ngeh..

10 am lebih sampai di exit Tapah. berenti jap kedai kat situ nak beli payung n barang-barang lain. beli air . pastu singgah jap kat Lata Iskandar. ade orang nak amik gambar..

12 lebih sampai di Bharat Tea. berenti lepak makan scone dan tea. abgnakkal order mint tea.. tak suke.. uhuhuhuh ... sori.. aku minum teh stoberi je.. scone die sedap la.. rasa tak cukup ok.. tapi sekali tu je la makan.. next time nak repeat la.. lepas tu.. naik ke Brinchang terus..

2pm - aku rasa aku check in kol 2 la.. tak ingat.. masuk je bilik.. abgnakkal tido... kroohhh krohh krohhh.. ehh aku harus la join sekali.. hahahahahahha tapi bangun je.. diganggu dengan msg-msg yg mengeruhkan keadaan.. jadi kite off tipon.. orang mau cuti la.. namau keje... dan diganggu.. ekekekeke...

kol 6pm.. aku turun beli map dan setelkan resit bilik.. serta pergi pasar malam beli makan malam.. abgnakkal sambung tido..

kol 9pm - jalan-jalan... jumpa orang jual durian.. layan jap durian sebijik.. tapi sebijik je lepas.. sebab baru makan.. balik bilik.. tido lagi.. ekekekekeke

ehh dah panjang...

kite pendekkan la ekk.. nanti kite buat huraian bergambar.. heheheheheh

SABTU (16 April 2011)
hujan.....
tengah hari baru bangun - sejuk woiii.. layan tido lagi best..
1.30 pm - 4.15pm - MARDI Technology Park, Tanah Rata. suhu 16°C - 26°C
4.15pm - ronda-ronda di Tanah Rata
5.30 pm - Ronda-ronda di sekitar BOH plantation.. tapi tak masuk kilang.. sebab dah tutup
Maghrib - balik bilik then mandi then pasar malam.. shopping time...
9++pm - lepak di bilik dan makan.

AHAD (17 April 2011)
8.00 am - bangun dan kemas barang.. tak de nye bangun awal der..
9.00 am - check out dan pergi pasar tani. beli sayur...
10.00 am - Time Tunnel dan sarapan di Time Tunnel Cafe - superbbb
2.00 pm - meninggalkan CH.. owhh so sad...
4. 15 pm - Gua Musang (isi minyak, solat, railway station Gua Musang, makan) - time ni la kena ketuk.. cila tutttttttttttt
9 pm - check in di Hotel Raudah, KB
11 pm - kuar makan... uhuk.. uhuhk.. balik tido..

ISNIN ( 18 April 2011)
8. am - bangun dan try kejutkan abgnakkal bangun
10 am - baru nak turun sarapan.. cisssssssssssss.. cancel.. terus ready nak balik terus..
11 am ++ - check out dan round KB..
1 pm - jemput Imah di UMK..
2 pm - gerak balik.... ikut Terengganu
6 pm - round Terengganu.. bajet nak makan ikan celup tepung.. tapi.. owhh sedih.. makan RFC je..
7.30 pm - solat jamaa' di surau sebelah Yayasan Terengganu..
8 pm - Pantai Batu Buruk
9.pm - 8 am - gerak balik JOHOL (dari KT- Paka- Chukai - Gambang - Muadzam Shah- Bandar Baru Jempol (berenti tido dari kol5-7am) -Dangi - Johol
12 pm - Balik Serdang (2 pm - Kelana Jaya, 3 pm - pejabat pos)
sampai je rumah kol 5 tu.. mandi.. lepak jap.. terus tido sampai pagi tadi.. hahahahaha re energize balik badan.. 

perghh.. ini lah perjalanan hidup kami berdua.. dan kemudian jadi tiga.. sebab imah balik sekali..
perjalanan yang banyak menguji kesabaran.. sebab panas.. hahahaha
dan mengukuhkan lagi hubungan adik dan abang ipar.. heheheheh... semoga Imah tak segan lagi dengan abgnakkal...
serta menyemarakkan lagi hubungan kasih sayang suami dan isteri.. weeeeekkkkkk

aku tak sabar nak bercuti lagi... weeeeehuuuuuu





ppssttttt :: perghhh.. banyak ni kalau nak up story nih...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 140 : Nak Blogwalking ni.. boleh tinggalkan URL tak?

salam ke atas mu wahai sahabat.. 

banyak betul aku ketinggalan.. 
ade banyak blog yang aku tak pergi jenguk lagi...
apa kata... 

kawan-kawan yang singgah sini.. 
tinggalkan url blog korang... 
then aku akan datang menjengguk.. 
ok tak??

takut ade yang terlepas pandang... 
dashboard ni kadang-kadang tak perasan la.. 
scroll--scroll.. tertinggal lak orang lain.. 
hehehehe alasan kan??

nanti jangan lupe tinggalkan url ye..
aku buat kunjungan hormat kat rumah korang.. 
tenkiuu tenkiuuuu

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

episod 139 : Selamat Ber-isteri-rehat

gambar diambil di Petronas RnR Dengkil..
ingat kan nak up cite pergi jalan-jalan...
tapi tak larat la.. 
mau titon... almost 12 hours driving and traveling
kepenatan tahap luar biasa.... 
argghhh..... 

selamat beristeri rehat kawan-kawan..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 138 : Low Yat dan Penipunya part 2

sori le kengkawan...
ai bizi yu...
jawatan kerani je.. bizi cam PTD..
nak wat camne.. kan....

jadi meh sambung cite pasal Low Yat dulu...
sambungan dari cite yang aritu..

Episod 133: Low Yat dan Samseng dan Penipunye..

AKU : Bang, 60D  ada bang
ABG : Ade.. 
AKU : Ade Stok bang?
ABG : (sambil tgk atas rak die..) ade...
AKU : 60D dengan kit lens 17-55 berapa bang
ABG : (kira-kira gune kaukulator..pung pang pung pang...) RM5000.. body dengan 17-55 2.8
AKU : ehh bang.. jgn la memain bang.. sy nak kit lens je.. takkan 5000 kot...
ABG : oowhh cakap la 18-55..
AKU : (daaaaa... dah kata kit lens.. takkan kit lens 2.8 kot.. ni sape yang bangang ni. setakat salah nombor je kot)
ABG : (pung pang pung pang.. tekan kaukulator sambil bukak-bukak file die.. ) ok la..abg bagi kau RM3299.. ni cost price ni.. harga dealer..
ABGNAKKAL : ape kau bagi.. (tetibe laki aku datang dengan kawan die..memule aku dengan sepupu aku je)
ok meh sambung 

pastu... abang tu tanya... apa cina Cosmos tu bagi kami.. 
kami pon cite la.. die bagi RM3,350 = body, kit lens, tripod, beg, memori kad 8G (Class 10), filter UV Hoya
pastu abang tu kutuk... "Ape la cina ni.. ade ke bagi filter tak elok.. Hoya? ape la bagi Hoya.. ni aku bagi ko brand Canon.. yang ni bagus nye... RM400 (kalau tak silap).. kalau kau nak tau.. cina Cosmo ni la cina paling dengki dengan Melayu.. dengki dorang ni.. nak jatuh kan Melayu..." bla bla bla bla.. 
banyak lagi die cite.. aku pon dah tak ingat.. 
tapi yang pasti brader ni dok pusing cite... dok auta.. auta auta.. 
dok kutuk cina yang ade.. cite harga yang dia bagi tu rendah.. 'cost price' harga dealer la kire nye die bagi.. 
siap cakap kitorang ni tak reti main kamera.. 
macam poyo-poyo je la kan.. 
bila ati dah panas... abgnakkal pon... malas nak cite.. 
dia tanya camni je.. "Bang.. camni la.. sekarang ni bagi kitorang 2 set 60D pakej A..berapa harga kau"

brader tu pon ketuk-ketuk kaukulator die.. 
die memang keje die ketuk kaukulator je.. kire nak kire la rege die.. 
tapi dok pusing-pusing dengan nombor .. kejap-kejap lain..kejap-kejap tukar..
pastu brader tu bagi. la harga.. RM3,299.00 tapi AP set... 
kalau amik AP set.. waranti tak cover untuk Malaysia.. so kena amik waranti asing.. bayar lak RM300 kat Canon Malaysia.. 
jadi kami argue la dengan brader tu... cakap pusing-pusing... 
bila minta waranti Canon Malaysia... die pergi up rege plak... adoiii la.. 
tetibe jadi RM3,399...
bila kami argue dgn dia.. dia leh cakap.. 
"Kau pergi la kedai tadi balik... gi beli dengan rege RM3,350 tu..kalau tak dapat..kau datang la kedai ni"

jadi kitorang pusing lagi... 
jumpa satu kedai.. aku dah usha dah kedai tu masa Sabtu aritu.. 
tapi tak ingat... die tawar kan harga RM3,100 tapi tanpa beg dan memori kad... 
sekali ahad tu.. abgnakkal tanya balik kat kedai tu.. die ade buka booth kat tepi-tepi laluan tu... 
memula tanya.. die bagi harga RM3,199..bile kite kata nak.. 
die pon cakap nak pergi cari stok kat stor... die pon tinggalkan kite dok kat kerusi.. 
kami berempat yang tengah seronok dapat harga murah tu.. sabar je la menunggu.. 
sambil tunggu tu.. lepas sorang ke sorang staff kedai tu datang tanya kami pasal ape yang kami nak beli.. 
lepas 20minit tunggu.. datang sorang budak kedai tu.. 
dia cakap.. "Kak.. RM3,199 tu.. dah habis.. yang tinggal RM3,299..." 
pastu die terang kan ape beza RM3,299 dgn RM3,199...
"Yang RM3,199 tu waranti KL.. kalau RM3,299 tu waranti seluruh Malaysia.."
kitoran ni memule blur-blur la.. sebab memang la nak waranti Malaysia.. sapa nak yang KL..
pastu kitorang cakap.. tak kisah la.. kami nak yang RM3,299..
masa tu dah malas nak tawar-tawar lagi.. 
sebab Low Yat nak tutup dah.. sebab dah lebih kol 8 malam...

bila kami cakap nak RM3,299 die kata jap.. nak amik.. 
sambil tu dok terangkan ape benda yang dia tawarkan.. 
pastu datang lagi sorang budak kedai.. 
dia keluar kan kamera 2 kotak dari bawah meja.. dan cakap bos die tanak jual.. 

pulakk dah... tadi ye ye cakap stok tak de.. dan pergi cari kat stor.. 
rerupe nya ade je stok bawah meja.. pastu bila dah keluar barang... 
cakap bos tanak jual lak... ape ke jadah nye tu.. 
bos die nak jual dengan harga RM3,350.. 
kawan abang nakkal mengamuk la.. "kau suruh kitorang tunggu setengah jam.. by end bos tanak jual.. ni nak meniaga ke tanak meniaga ni?? dah la... blah la"
aku sebenarnya masa tu tengah dok menung-menung jauh sikit dari dorang..
terkejut aku dengar budak Fahmi tu mengamuk... 
pandai gak mamat kering ni mengamuk.. akakaakkakka


 abgnakkal dengan Fahmi masa tu dah bengang-bengang dah.. 
dorang dah tak sabar give up tamau cari dah kamera.. 
dorang naik ke tingkat atas.. tempat komputer..
aku lak meneruskan perjuangan cari kamera dengan sepupu aku..
sebab budak tu nak gune esok.. ade assignment nak  kena siapkan.. 
jadi aku malas dah nak pusing dan bertanya kedai lagi.. 
jadi decide ke kedai brader Melayu tu balik.. 

sampai je kedai die.. aku pon tanya balik harga.. 
die kata.. ok.. abang jual RM3,299.. 
ok la... aku nak barang sekarang.. body Canon 60D dengan kit lens 18-55.. 
pastu die pergi cakap dengan kawan die jap.. then datang balik.. 
sambil ketuk-ketuk kaukulator.. dengan nilai baru plak.. RM3,319..
alasan die.. "abang untung RM20 je dik.. "
aku tanya sepupu aku.. die kata.. ok la.. amik je.. aku terdesak ni.. 
sekali bila kata.. kompom nak amik.. 
boleh brader tu kata... "Kau datang esok boleh.... tak de stok la.. "
kejadah nye??!!!!! 
masa memula aku tanya kau kata ade.. nak kata dah ade orang beli tipu la tu... 
aku cakap balik.. "Ahh..esok saya datang..abang up harga lagi..."
die jawab balik.. "Kau pergi la beli kat kedai tadi tu.. "
mak aih... Celaka lak kau ni.. kau pergi cakap cina tu penipu..jatuhkan orang melayu.. yang sedangkan..kau sendiri tengah tunjukkan kan kebangangan kau.. bodoh....
tipu kiri kanan.. cakap tanak kalah... sekali kincing orang... cakap la cine tu kencing...
aku cukup menyampah manusia jenis ni tau...
jatuhkan orang.. demi kepentingan sendiri..yang sedangkan.. tawaran yang kau nak bagi tu.. jauh lebih teruk dari orang yang tawarkan sebelum ni.. celaka... 

lepas aku blah dari kedai brader melayu tu.. 
aku berdiri depan kedai kopi kat kawasan tu gak.. sambil discuss dengan sepupu aku..
sambil sms/call abgnakkal.. sepupu aku masa tu dah give up dah..
die decide nak amik model 550D je... sebab ade video juga... 
tengah bincang-bincang tu..
aku ajak die masuk kedai tempat ktorang berdiri tu.
masuk just tanya harga je.. 
sekali die tawarkan.. RM3,250.. Canon 60d + kit lens 18-55mm + waranti Malaysia..
dapat memori kad 8G dan Beg...
aku bayangkan die bagi beg EOS yang merah tu.. sekali die bagi beg Lumix sandang belakang.. 
perghhh terbaikkkk... jimat duit sepupu aku tu..
die baru budget nak beli backpack 9 kompatmen kat kedai kawan abgnakkal... 
selamat duit die.. 
aku beli kat kedai Bintang Maju akhirnya... 
Bintang Maju antara retailer yang berdaftar dengan Canon Malaysia

ending nya... 
Kesabaran menjanjikan happy ending.. 
jadi sabar lah selalu.. ekeekekekek


meh aku nak bagi tips sikit.. 
mungkin boleh dijadikan panduan...

walau apa pun yang kita nak beli...
1. riki / usha dulu barang yang nak beli.. 
kenal dulu benda yang kita nak beli.. supaya tak mudah di tipu.. 

2. kalau nak pergi beli barang-barang macam ni.. ajak lah kawan yang tau men'deal'
senang.. kalau saat kita hampir kena tipu.. mungkin kawan kite boleh tarik kita balik.. dan die taw ape barang yang nak dibeli..
3. kalau ade duit lebih.. cari la barang yang original.. atau beli di kedai yang berdaftar dengan jenama yang korang nak beli tu.. 
senang cite.. surf la dulu retailer jenama tu kat website die.. contoh Canon tak jual barang secara direct tau.. jadi yang menjualnya kedai-kedai Canon.. tapi mungkin harga mahal sikit.. jadi cari la retailer lain... 

4. usha sebelum pergi kedai.. 
call la dulu.. sekarang info di hujung jari.. 

5. jangan mudah terpedaya dengan tawaran hebat kedai-kedai tu..
kalau pergi kedai yang banyak pilihan ni.. tawar menawar sikit.. pastu compare kan betul-betul.. harga murah ak semestinya barang die berkualiti dan sama.. 

6. hmmmmm ade ape lagi ekk.. ce korang lak senaraikan.. ekeeekekkekek



ramai kawan-kawan yang bagi feedback.. 
low yat memang tak boleh percaya.. 
kami sebenarnya nak cari tawaran yang terbaik.. 
tapi tu la.. tak sangka pulak banyak sangat fraud.. 
lepas ni dah taw dah camne nak counter peniaga-peniaga low yat nih..
kalau beli barang komputer tak teruk sangat tau..
melainkan kalau beli Laptop ke.. barang yang ribu-ribu ke.. 
penting taw ape benda yang kite nak beli ni.. 
waranti pon kalau beli kamera ke.. barang yang ribu-ribu ni penting..
kite tak taw masalah yang akan berlaku.. 
tu la masalah kalau beli AP set.. nantikang... pengeluar tanak bertanggungjawab lak.. 



ppppssssttt ::: ape yang aku tulis ni.. adalah pendapat aku sendiri.. bukan pendapat orang profesional...
cerita aku ni.. bukan nak jatuhkan peniaga-peniaga yang ada.. terutama brader melayu tu.. tapi.. aku nak kongsi dengan orang lain.. supaya next time.. anda pon alert dengan benda-benda macam ni... zaman sekarang. susah nak percaya dengan 'ayam' sebab ade je 'musang' yang sudah berupa 'ayam'

-penulis sekarang berada di Kota Bharu...wakakakakakakakakaka... tadi baru kena ketuk kat Gua Musang.. Lu Ayam... 





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

episod 137 - Travel - sesejuk air freezer

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Followers

Mari tinggalkan jejak anda di sini.. nanti saya gi rumah awak lak..