Episod 117 : Ada apa dengan Anjung Seri April..

salam ke atas mu wahai sahabat.. 

ehh baru aku perasan.. dah nak kol 11 aku tak up lg ape2 cite eh..
pagi ni huru-hara aku rasa..
pepagi dikejutkan dengan kejadian umah dilanda banjir.. 
haaa ye cik kiah.. Nah ni dok umah banglo 3 tingkat..tapi Nah dok tingkat 2 je la pon.. 
tingkat 2 pon leh banjir Jah.. x caya ke...
haa gitu kan.. 
aku kalau tido memang tak tutup tingkap depan tu.. tak taw lak nak ujan lebat.. 
tu yang bangun tengok.. adoii la.. Living room dah banjir separuh dah.. 
nasib kali ni tak kena PC.. aritu lagi teruk... 
sampai masuk ke bilik kain depan tu.. pastu kena PC lg.. nasib PC abg tak meletup..
kalau meletup.. aku sudah mati terbakar.. ekekekekek

semalam.. 
tengah lunch tetibe bos yang tengah kat luar negara tu.. 
sms suruh gi cari Anjung Seri April.. sebab nak suruh beli barang mcm dalam majalah tu..
berpusing akak yg bawa aku gi makan tu cari kedai... 
dapat je majalah tu.. aku teringat macam kak Eynda ade bagitau die masuk majalah AS...
terus gelojoh-gelojoh aku cari.. 
yeee kelihatan la Kak Eynda dengan dua anak die.. 


excited ok.. macam aku lak yang masuk majalah.. 
tapi aku memang suka umah kak Eynda.. 
aku suke die nye design.. ditambah lak dengan dekorasi die.. 
tahniah la buat kak Eynda.. 
aku kan dah pernah gi umah die masa House warming aritu.. 

sok klu nak deko umah.. mau refer umah kak Eynda.. 
hehehehehehe

disebabkan kejadian beli majalah tu.. 
aku terus cakap dengan abgnakkal .. 
ehh bulan depan kite tak yah beli majalah camera la.. kite beli Anjung Seri je
hahahaahahahahahh
berbulu je mamat tu dengar ayat aku.. heheeh



owhh.. mau keja la.. 


ppssttt :: pagi ni kengkonon nak sarapan mekdi lagi. sekali.. amik ko. pjgggggg beratur nye.. haihhhh

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 116 : McD bagi Sarapan Percuma.. sapa tanak...


salam ke atas mu wahai sahabat...

macam mana pagi korang arini?
mine?? greaaatttt..
hahahahahah
sebelum balik keje semalam dah pasang niat..
esok mau kuar umah awal..
semua pasal.. FREE BREAKFAST from McDonald..
wohaaa... 
sabtu ahad aritu aku dok tengok orang posting pasal gi mekdi.. 
jadi aku ni pon.. harus la nak tau gak.. camne dorang dapat free kupon nih...
semalam baru taw.. dorang print je dari Facebook McD...
aku ingat sabtu ahad aritu je.. rerupe nye.. sampai 31 March..
jadi.. aku telah print dan berniat mau pergi Mekdi Petronas TPM.. 
nasib otw gi keje ade jumpe mekdi Breakfast.. kalau takde.. maun aku kejut abgnakkal seawal jam 3.. utk pergi breakfast belakang rumah aku tu.. McD Esso Hotel Mint.. 

sile kire ade berapa kereta tengah beratur... eheheh

masa pergi aku tadi.. aku nampak ade satu je bontot kereta..
tapi.. sekali.. tengok depan ade 2 keta lg.. tapi lemmm die macam tuttttt..
lama btol tgu.. ko nampak keta depan saga tu...
Merc.. pompuan C..
bayar kat kaunter pick up plak.. 
pastu aku nampak die kecoh-kecoh.. ape yg die kecoh kan ntah..
mamat C Saga tu pon dah mengeluh aku nampak.. gilo lambek weii..
sedang kan.. turn aku dengan mamat saga ni kejap je.. 
ishh kecoh je pompuan tu.. suke buat kecoh la.. 
aku tak suke betol pepagi jumpa orang bawak keta mahal ni..
mesti ade je masalah nak babit kan orang lain.. 
nak-nak klu pompuan C bawak keta.. 
keta lak yang besar.. lagi besar/konon-konon mahal keta die.. 
lagi poyo la orang nye.. sudah tukar dah status worst driver in Malaysia.. 
ish ish ish.. 
tak pepasal mek membebel tau pepagi ni.. 

okeh.. mari teguk kopi Mekdi.. 
bagi tenangkan hati aku nih..

hmmm.. should i go to mekdi 2moro?? again??
hahahahhaha mau pow abgnakkal la.. 

hahahahaah





ppssttt ::: saya cube utk tidak racist di sini.. maafkan saya kalau tetibe ayat saya seperti Racist..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 115 : Wiken ku macam Ciken..



salam ke atas mu wahai sahabat...

macam mana wiken korang?
mine?? teriffic.. terafik.. owhh

rentetannya adalah..
jumaat di tutup dengan kenangan terindah la sangat..
disebabkan incik suami telah car pul dengan isteri beliau..
jadi incik suami kena pick and up the isteri..
minggu lepas aku kena keje kat Jln Kia Peng.. driver yang hantar..
bile nk balik ke opis aku.. driver tak de la pulak.. cioot je..
jadi.. aku kena mintak incik suami aku jemput kt jalan kia peng..
nasib die tak de hal.. tapi lama ar kena tunggu..
sempat la aku main dengan anak monyet jap..
sampai-sampi je mamat tu.. aku nampak kotak lebar-lebar kat seat belakang..
wee huuuuuu.. brader baru dapat gaji.. terbaikkk la..

malam tu.. aku terlelap dengan suara pembaca berita Nightline TV3..
korang tau apa maksud nye tu??
lepas ni takde dah alasan "umah saya tak de TV"


Sabtu lak..
aku dok umah dan rasa macam suri rumah sepenuh masa..
wakakakakkakak
hanya sebab aku masak sambil bukak tv.. macam aku biasa buat kat umah Johol (mak aku tak masak bukak TV pon.. aku je jakun..)
tapi pergi Giant dulu beli nugget dgn benda-benda lain..
siap-siap goreng menda-menda tu. suami pon pulang..
bawak wayar.. connect laptop ke TV..
tengok Avatar.. full HD.. fuhhh jakunnnnnnn..
sepatut nya nak pergi PD. tapi brader layan movie punye pasal.. kol4 baru gerak..
psiko tau brader nih..sampai PD aku dapat mandi sejam je.. tak puas ati.. ciss ciss cisss...
yang incik suami lak.. kol7 je.. die naik.. nak amik gambar sunset....

kami pergi jumpa wak mustar.. ni dr wak

lepas mandi dan tukar baju.. pergi Glory Beach Resort..
mau jumpa abang Fadzil aka Wak Mustar..
tu pasal aku tak join Earth Hour.. aku kat kedai makan time tu..
lepas makan.. lepak borak-borak dengan wak lak..
kol 12 baru gerak balik umah..
masa tengah lepak tu.. dapat mesej dari bos.. adoiyaii esok kena keje..

Ahad.. dimulakan dengan.. KERJA..
haih...
kol 10 masuk.. kol12 kuar.. balik umah..
lepak-lepak.. baru mau manja-manja.. tengah tertido lepas main Farmville kat TV masa tu..
bos kol.. suruh datang kuarkan hadiah..
haihhhh...
dah la semalam panas gile.. huihh panas tu pon aku dah tak tahan..
camne nak gi Neraka nih?? lagi panas weii.. haihhhh
sampai opis.. kuar barang.. aku call driver suruh hantar kat Jalan Kia Peng..
aku lak.. lepak sampai kol6.. kat opis.. layan ekon.. wakakakakaka
nasib..sape sruh aku keje ari ahad panas
balik umah... perut dah lapar.. mana makan tengahari n sarapan weiii
jadi..malam aku list kan kedai-kedai makan yang aku nak..
sekali.. brader bawak pergi TESCO lak dulu..
konon-konon nak surprise aku bawak gi kedai asam pedas yang konon-konon die rejek masa aku list kan tu..
tapi surprise brader tak jadi.. sebab dah kol10 bang.. kedai dah tutup dah..
ishh sile la jangan buat surprise selalu sangat..
dari kawin.. sampai la...
cube kire berapa kali surprise abang menjadi..
ehehheheheh isteri abang ni bukan tak suke surprise..
tapi.. die selalu meng'failed'kan surprise abang tu.. ekekekekekek

owhh begitu la kehidupan wiken ku kali ini..
sungguh tak wiken..
aku sedar-sedar dah isnin..
sabtu ahad pon masih dibelenggu kerja..
bile tanya jawatan.. kerani je.. N17...
tapi load kerja macam project manager..
exect-kulif kat umah tu pon tak busy cam aku..
cehhhh

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 114 : Di mana Anda Ketika Earth Hour 2011

salam ke atas mu wahai sahabat
haihhh.. ahad pon kena keje.. 
ni tengah tunggu orang datang amik barang ni..
kang setel.. gua mau balik gedik-gedik dengan incik suami..
keciann die kena tinggal kat umah wiken-wiken nih.. 

semalam sapa yang join dengan Earth Hour nih???
atau korang tak support pon Earth Hour nih??
dengan alsan..keje bodoh??
sebab the rest ribu-ribu minit yang lain membazirkan elektrik??

well.. even dlm kehidupan harian pun...
satu tak semestinya tak bermakna.. kan?
banyak je contoh dalam pahala dosa nih.. betul tak??

tapi sayangnya.. aku sendiri tidak join earth hour semalam.. 
but still.. aku tidak menyalakan sebarang lampu malam tadi..
kecuali lampu kereta.. 
masa pukul 8.30-9.30... aku berada di Port Dickson.. 
masa jam tu.. aku tengah on the way nak jumpa Wak Mustar.. suami nya kak Alona Cintamanis.. 

masa kol 9 lebih tu.. kat kedai makan la.. 
ala.. kadang-kadang.. yang nampak ketara join benda-benda ni.. kat KL je.. 
orang lain tak nak amikkisah pun.. 
lagipun kedai makan kan.. kang tutup lampu kang nangis lak org yg datang makan tu.. 
tapi Glory Beach resort tak tutup lampu ye.. 
heheheheheheheh

aku join dengan cara.. keluar rumah petang semalam.. tidak on kan lansung satu lampu.. 
selalu nya aku akan biarkan lampur terpasang.. at least satu.. 
sejak kejadian rumah di masuki orang tu..
aku dah beringat dah.. 
kena biarkan lampu terpasang.. 
mana tau buat macam tu.. pencuri tu takut masuk umah..
sebab rasa ade orang kat dalam rumah..


SO... sapa join Earth Hour???



pppssstttt ::oowhh lapar la tunggu orang nih.. haihhhh

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 113 : Our World is Melting.. Lets Support Earth Hour

.
kempen mari tutup lampu selama sejam akan berlansung malam ni.. seluruh dunia.. 
dari 8.30mlm - 9.30 malam.. mari tutup lampu..
kalau korang sayang kan dunia.. tutup semua barang elektrik kali la.. 

mari kita sokong kempen Earth Hour.. 
kalau korang tak support.. 
malu la korang pada diri sendiri.. 
even Tuanku Agong pon sokong Earth Hour ok.. 
nikmati la keindahan hidup dalam gelap..
tidak bermakna gelap itu kejahatan..
dan tiada makna nya cahaya jika tiada kegelapan.. 

tapi bila dah bergelap.. jangan dibuat kejahatan... 
Save the Energy.. Save the World.. Save OUR LIFE...

satu tak bermakna tak berguna.. tutup la lampu rumah korang.. walaupun satu.. 


gambar.. hasil Google..


bermakna kan gambar ni.. our world is melting..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 112 : orang mengantuk disorongkan roti.. yeahh




adoyai.. 
arini tak sempat nak FB nor blogging.. 
nak gi buang air pon macam tak sempat..
sibuk nye.. 
tak sibuk pon kena buat sibuk jugak.. 
walaupun sibuk.. tadi sempat pergi claim Estee Lauder nye sample.. 
wakakakakakaka
tu pon masa tengah buat kerja tadi.. 
nyelam-nyelam.. makan pizza.. 
well yu noe me.. 
heheheheeh

sekarang jam hampir kol 7.. 
aku masih sibuk.. curi-curi ayam jam... 
update entry kat blog.. 
next week.. FREEEEEEDDOOOMMMMMMMM
bos tak de.. yeayyyyyy

tapi.. walaupun aku ngantuk.. 
aku sekarang telah dihurung penyakit.....



ppsssttt ?:: sedap nye budak ini tidooo .. berbantalkan roti lagi ko.. yeay.. arini gi kerja n balik kerja ade orang jemput.. sangat pelik ok.. tetibe je masa balik kerja semalam.. die offer gi kerja dengan die...so sweet la dear.. buat ai jatuh cinta dan lagi dan lagi dan lagi je la..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

episod 111 : Hari Pembalasan adalah Hari Pembayaran

Bagi orang kerja kerajaan.. 
hari ini adalah hari kelegaan bagi semua.. 
hahahahahahaha
tapi ade orang tu dah dapat dah kot aritu lagi.. 
ye ke orang Kraftangan?? ce cite..ce cite.. 

aku rasa harimau aku kembali bernyawa.. saat 24hb Mac memasuki dunia nih.. 
perghhh perghh syukur.. 

ha.. mule la tu.. tangan gatal-gatal.. 
rasa nak gi soping.. soping..
ade lak kak wa nye blog.. kaki shopping tu..
adoii mule la tu.. 
ishh bahaya taw aku nih.. 

tak leh tak leh.. 
korang jangan goda aku eh.. 
kot ade tersoping ke.. terpergi makan tempat best-best ke.. 
jangan khabar kan kat aku ye.. 
aku banyak nak kena buat nih.. 
nak bayar duit kereta Hazri aritu.. 
nak kena bayar bil.. rumah.. bla bla bla.. 
ishhhh jangan la goda ai... 
uhuhuhuhuhuh 

korang nak wat ape gaji nih???




pppsssttt :: tadi kata jangan goda. pastu gi tanya orang nak buat ape dengan gaji.. psiko betol la minah ni.. ishhh

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 110 : Kelembutanmu Terserlah Ayu dengan Shakirahhhhh




Salam ke atas mu wahai sahabat...

macam mana keadaan korang arini..
hujan kan pagi ni....
rasa minggu ni banyak kali hujan...
lembap je suasana.. mood kerja pun lembap..
hahahaahahah alasan

tapi pagi ni aku rasa macam syukur je hujan pagi ni...
nak-nak abgnakkal tinggalkan motor kat opis aku...
jadi kena pergi kerja sama-sama..
so sweet bak kata abgnakkal...

hari ni aku nak cabar diri sendiri..
bercakap secara lemah lembut dengan abgnakkal..
ahahahahahah
die bile sebut lemah lembut.. otomatik.. suara aku jadi selow...
adehhh.... abgnakkal cakap... "eleh.. takkan tak boleh cakap lemah lembut tapi lantang macam abg ni.."
tak leh la.. asal cakap kuat..jadi kasar.. cakap selow pon kasar..
hahahahahaha
sape pernah jumpa aku.. tau la macam mana aku cakap..
sebab tu aku gelar diri aku cikbedahlaser..
cakap lepas punya.. terus terang tak de cover-cover ....
dengan abgnakkal pun aku cakap macam tu gak.. cume cover sikit la..
sejak dari kawan dulu... macam tu..
sampai abgnakkal siap tegur lagi...
ape tak nye.. nak buang air.. aku selamba je cakap.. "awak.. benti jap..saya nak kencing"
pastu die suruh tukar.. "boleh tak cakap macam ni.. awak..benti jap saya nak buang air atau saya nak pergi toilet"
wakakaka berbeza tau.. incik nakkal tu cakap memang lemah lembut.. tinggi kan suara ni.. boleh kire pakai jari kaki la... nak gi buang air.. die mesti cakap.."kejap ye..abg nak ke toilet.."
sangat lah bersopan santun.. tak seswai dgn muke ganas macam along tu..
tapi kalau aku.. manjang nye cakap kuat.. tak hengatttt...
jadi saya mau cabar diri saya sendiri.. untuk bercakap secara lemah lembut dengan suami saya ini hari..
keh keh keh keh..
boleh ke tu???





ppsssstttt :: mood lemah lembut terus menerbitkan mood loving-loving.. aku suke..... rasa cam jatuh cinta balik je pagi ni.. so sweet....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 109 : Boo Are Seer - fitrah kehidupan..

pagi-pagi macam ni kite elok membaca untuk meningkatkan semangat bekerja.. hahahahah jadi mari aku sajikan korang dengan info dan ilmu berguna hari ni.. 
selain daripada merepek meraban mcm reban.. blog aku pon kadang-kadang mempunyai maklumat ilmu.. heheheheheheheh 

selamat berhari rabu kawan-kawan...

*♥*♥*♥*♥*♥*♥*♥*♥*♥*♥*

Buasir atau hemoroid adalah pembengkakan pada vena yang terletak di bahagian rektum dan dubur. Apabila vena ini membonjol keluar ia mengganggu dan menyebabkan membran di sekitarnya membengkak, terasa sakit, perit, gatal dan berdarah. Buasir terjadi disebabkan oleh terlalu tinggi tekanan dalam darah di bahagian rektum, menyebabkan dinding vena darah teregang atau 'memberi' dan membonjol. Kadangkala ia boleh pecah, terutamanya sewaktu meneran.

Jenis-Jenis Buasir

Buasir Dalam
Lazimnya, buasir ini tidak terasa sakit dan gatal kerana ia terletak jauh ke dalam rektum. Buasir dalaman tidak merbahaya tetapi meneran dan gangguan dari laluan najis semasa membuang air besar boleh mencederakan permukaan buasir yang getas dan menyebabkannya berdarah. Anda akan terlihat titisan darah yang berwarna merah cerah pada kertas tisu atau di mangkuk tandas. Jika keadaan ini berlaku anda perlu mendapat bantuan perubatan, kerana darah tersebut mungkin datang dari sumber lain seperti ketumbuhan atau kanser kolorektum.

Buasir Luaran

Buasir jenis inilah yang selalu kita dengar mengakibatkan gejala-gejala seperti sakit, pedih dan gatal di dubur. Jika buasir ini tersepit (bekalan darah akan terputus), bekuan darah akan terjadi di dalamnya menyebabkan ia terasa amat sakit. Gejala-gejala beginilah yang menyebabkan buasir jenis ini memerlukan perhatian dan rawatan perubatan. Apabila sahaja salur darah vena rektum teregang atau memberi dan terjadinya buasir adalah sukar untuk ia dibuang atau ditanggalkan sepenuhnya. Buasir ini akan berulang kembali walaupun dengan tekanan atau bebanan yang lebih ringan berbanding dengan yang dahulunya.

 

Penyebab Utama

  • Sentiasa duduk
  • Meneran (ketika najis keras atau sembelit)
  • Cirit-birit
  • Duduk mencangkung di dalam tandas terlalu lama
  • Batuk yang teruk
  • Bersalin
  • Mengangkat berat
Pencegahan 
Mengelak dari melakukan perkara-perkara di atas boleh mencegah anda dari buasir. Amalkan petua-petua berikut:
  • Jika pekerjaan anda memerlukan anda sentiasa duduk, sekali-sekala anda perlu bangun dan berjalan-jalan sekurang-kurangnya 5 minit setiap jam. Bergerak-geraklah di kerusi anda supaya dapat mengelakkan tekanan langsung dari rektum.
  • Hembuskan nafas keluar apabila anda ketegangan atau ketika mengangkat sesuatu. Jangan menahan nafas anda.
  • Dapatkan rawatan awal untuk mengawal batuk, cirit-birit dan sembelit anda kerana buasir selalunya terjadi selepas masalah ini berpanjangan.
  • Jadikan sebagai satu peraturan: Jangan membaca atau berehat-rehat di dalam tandas. Jika pergerakan usus anda mengambil masa lebih dari 3-5 minit, ada sesuatu yang tidak kena. Jika anda ingin menghindari diri dari buasir, amalkan tabiat membuang air besar yang baik. Pastikan najis anda sentiasa lembut.

Rawatan
Jika langkah-langkah ini gagal anda perlu bertindak segera. Sembelit merupakan satu keadaan di mana pada waktu pagi keadaannya adalah sederhana tetapi apabila menjelang malam ia boleh menjadi amat mengazabkan.

Terlebih dahulu anda perlu mengenalpasti penyebabnya, kemudian jauhkan diri anda darinya. Tiada gunanya anda merawat buasir tersebut kemudiannya anda meneruskan semula amalan yang boleh mencetuskan semula keadaan ini. Apabila anda telah bertekad untuk menghapuskan faktor-faktor pencetus buasir, maka barulah anda boleh merawatnya. Terdapat dua matlamat untuk merawat buasir. 
Pertamanya menghentikan gejala atau simptom (sakit, pedih dan gatal). 
Keduanya ialah mengecutkan buasir tersebut.
Mandian Sitz (rendamkan bahagian rektum ke dalam air suam) untuk selama 15-20 minit, 3 hingga 4 kali sehari. Rawatan ini sangat mudah dan berkesan untuk mencapai kedua-dua matlamat di atas. Anda boleh membeli ubat krim buasir dan supositori untuk menghilangkan gangguan dan kesakitan tetapi ia tidak boleh mengecutkan buasir. Untuk mengecutkan buasir kepada saiz asalnya, pengubatan semasa adalah berguna. Cucikan seluruh bahagian rektum dengan air suam setiap kali anda membuang air besar dan gunakan julap serat pukal (bulk fibre laxative) untuk melembutkan najis. Ini boleh mengelak anda dari meneran semasa membuang air besar.
Kebanyakan orang mengambil ubat tambahan serat pukal ini setiap hari untuk mengelak dari buasir. Tetapi perlu diingat bahawa serat pukal ini mengambil masa beberapa hari untuk memberi kesan. Jika anda sedang menghidapi buasir dan membuang najis yang keras anda mungkin memerlukan ubat atau julap yang dapat melembutkan segera najis anda untuk mengelakkan anda dari meneran yang boleh memburukkan lagi buasir anda.
Bagi buasir yang tidak dapat disembuhkan dengan rawatan konsevatif, rawatan yang standard boleh dijalankan iaitu mengikat dengan lingkaran getah (rubber band ligation). Satu atau dua lingkaran getah diikat di sekeliling pangkal buasir. Ini akan menyekat peredaran darah ke buasir tersebut. Dalam masa 7 hingga 10 hari buasir tersebut akan tertanggal keluar. Ikatan lingkaran getah ini hanya digunakan untuk buasir dalaman sahaja. Ia dilakukan tanpa menggunakan ubat bius dan tidak menimbulkan kesakitan. Tetapi anda mungkin mengalami sedikit ketidakselesaan untuk beberapa hari.
Koagulasi Inframerah - sinaran inframerah dipancarkan selama satu atau dua saat untuk menghentikan bekalan darah ke buasir. Anda mungkin terasa bahang panas ketika prosedur ini dilakukan dan terdapat sedikit pendarahan berlaku dalam beberapa hari selepas itu. Prosedur ini sama juga seperti ikatan lingkaran getah, dilakukan hanya untuk buasir dalaman. Tetapi ia lebih cepat dan kurang menyebabkan jangkitan.
Elektrokoagulasi bipolar - Prosedur ini dikenali juga dengan nama Bicap, adalah sama seperti prosedur Koagulasi Inframerah dan ia mempunyai kebaikan dan keburukan yang sama.
Terapi laser - pancaran laser akan mengewapkan tisu buasir. Tetapi prosedur ini didapati lebih mahal dan tidak menunjukkan sebarang kelebihannya dari prosuder-prosedur lain. Ia perlu dijalankan dengan berhati-hati dari segi kedalaman dan lokasinya bagi mengelakkan pendarahan dan kesakitan kepada pesakit.
Pembedahan biasanya dilakukan sebagai langkah terakhir apabila kedua-dua jenis buasir tersebut menjadi semakin teruk dan rawatan-rawatan lain tidak berjaya menyembuhkannya. Kaedah ini didapati berkesan tetapi pesakit terpaksa tinggal di dalam hospital sehari dua dan mengambil masa yang agak lama untuk sembuh berbanding dengan pendekatan-pendekatan lain.
Rawatan yang agresif seperti yang dinyatakan di atas sepatutnya boleh menyembuhkan buasir dalam beberapa hari sahaja. Tetapi ia mungkin mengambil masa 2 - 4 minggu untuk pulih sepenuhnya. Jika tidak, anda perlu berjumpa doktor semula dan berbincang dengannya. Masalah-masalah perubatan penyakit keradangan usus atau jangkitan usus boleh menyerupai gejala-gejala buasir. Oleh itu, jika keadaan anda masih berterusan walaupun telah mendapat rawatan asasnya, anda perlu berjumpa doktor.

Pengurusan sendiri

  • Banyak meminum air sekurang-kurangnya 1.5 - 2 liter sehari
  • Makan makanan seimbang: banyakkan memakan makanan yang tinggi serat, bijirin, buah-buahan dan sayur-sayuran.
  • Gunakan tandas pada masa yang ditetapkan seperti selepas bangun tidur setelah meminum segelas besar air.
  • Elakkan dari memakan makanan yang boleh menyebabkan gangguan (makanan pedas atau berempah, alkohol) atau yang boleh merangsangkan usus (kopi atau teh).
  • Apabila terdapat gejala-gejala tertentu (seperti darah dalam najis,sakit atau gangguan pada dubur), berjumpalah doktor.

 sumber : Wikipedia



pppsssstt :: orang kata Allah ampunkan dosa masa sakit.. semoga terhapus dosa-dosa kecil aku nih.. owhhh... sile duduk dengan senget untuk satu hari lagi... yeahhhh... 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 108 : Anganan Seorang Gadis...???

korang suka cabaran tak??

arini dok baca travellog Udey Ismail..
sape kenal udey Ismail??
owhh i love his touch.... aku kalau la boleh..kalau la kan...
mau hasil kan sentuhan-sentuhan seperti die.. 
tapi buat masa ni.. hasil-hasil aku yang ke aras seni.. (kot ade la pun kan..)
seperti tak disukai oleh pelanggan.. 
mungkin mereka lebih suka.. hasil berwajah mereka.. bukan bermaksud mereka..
owhh...

dan disebabkan udey juga lah...
aku rasa nak buat benda-benda mencabar..
tapi..macam biasa... orang pemalas macam aku hanya akan hasilkan keinginan..
bukan perbuatan...

aku pernah fikir nak buat kerja gila seperti...

Rock climbing...

tapi badan aku berat... REJECT



bungee jumping...

tapi.. aku takut tinggi.. kalau boleh buat pun..abgnakkal tak bagi..  hahahahah REJECT...


Air Diving
pergghhh ni kalau dapat ni.. superbbb
still.. abgnakkal tak approve... REJECT


apa-apa pun.. nak buat kerja-kerja ni sume.. kena ada stamina kuat..
kalau lari satu pusingan kolam itik pun tak larat... sudah.. rentikan berangan...

tapi.. buat masa ni.. aku rasa..
aku boleh berangan kan...
travel with KTM Berhad...

atau...

travel with Incik Biru.

atau.. 
travel with bicycle.. 

atau... 
travel around KL.. using public transport... 


apa kata anda?? ada yang berminat mau join???/






ppsssttt ::: nak tukar blog ni jadi blog berangan la.. hahahahahahahah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 107 : roti bakar cicah air hujan..

salam ke atas mu wahai sahabat...
semua orang kesejukan ke pagi nih?
seronok woo.. pepagi bangun sejuk je..
patut la aku rasa panas malam tadi... nak ujan rupe nye..
tapi bile tanya abgnakkal ... die tak rasa panas pun.. 
psiko la mamat tu... deria rasa problem kot...


awal aku bangun pagi ni.. 
nature call... on the early morning.. 
tapi... aku dserang penyakit.. boo a sir..
owhh my..
mencik mak nyah.... duduk kat kerusi pun sneget je nih.. 

disebabkan aku bangun awal.. aku telah pun sampai ke opis awal pagi ini..
walaupun hujan pagi ni.. yeayyyyy...
semangat ko.. bgun awal... 
lagi satu sebab nak ajak abgnakkal gi sekali sebenarnya..
sekali mamat tu tak nak lak.. kesian die naik motor je gi keje.. sure basah...

pagi ni siap-siap bawak sarapan.. 
roti dengan kaya.. wat roti bakar.. minum air teh o je la.. 
tapi yang tak best nye.. 
pepagi dah emo..
tetibe rasa aku sedikit sensitif lak hari ni..
kecik dengan akak opis ni..
asal jumpa aku.. nak marah..
cakap nak marah-marah... macam berlawak.. tapi marah-marah...
aku cakap bebaik.. die marah-marah lak..
malas la nak cakap dengan die pasni.. 
uhuhuhuhuhuhu... 

arini bos-bos pergi PICC... ade amanat penting drpd PM kepada panjawat awam..
jadi.. mari kite enjoyyyyyyy
wakaakakakakakakakakka



ppssstttt :: sakit vuntot la dengan perangai orang ramai nih.. haih

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 106 : Ajal dan maut di tangan Allah...

salam ke atas mu wahai sahabat..

pagi ni... masa dalam perjalanan ke opis..
aku dengar berita di ERA.FM..
berita kemangkatan bonda SPB YDA...

sampai opis tengok semua pegawai tengah sibuk pasal keberangkatan ke Terengganu...

aku cuba cari keratan berita.. tak de pulak.. jadi aku copy dari bernama Radio 24 -Facebook

Bonda Yang di-Pertuan Agong, Tengku Ampuan Bahriya Sultan Alam Shah mangkat di Hospital Seri Kota, Klang, Selangor pada pukul 1.22 pagi tadi. Jenazah Almarhum dijangka dibawa pulang ke Kuala Terengganu pada pukul 10 pagi ini melalui Pangkalan Udara, TUDM Subang.
kalau tak silap aku.. mangkat disebabkan heart attack..
kalau korang perasan ramai betul yang meninggal disebabkan heart attack sejak dua menjak ni...

beberapa minggu lepas.. jiran aku pergi dalam usia 50-an..
disebabkan heart attack.. arwah cuma mengadu sakit dada pagi tu.. 
petang.. arwah pergi meninggalkan anak semua kaum keluarga arwah..
tanpa sempat tengok cucu ke-tiga arwah yang cume tunggu masa je nak keluar...


owhh.. takut pulak bile dengar berita kematian-kematian nih.. 
hari tu tetibe sakit dada.. selalu sekejap-sekejap je.. 
ni lama.. berpanjangan... 
aku dah risau dah.. 
serangan jantung macam musuh utama sekarang..
bukan kepada orang yang comel macam aku ni je.. 
orang yang kurus kering pon boleh kena.. 
risau kan?


owhh owhh owhh...

Berita Harian
Khamis, 30/12/2010

23.6 juta berisiko maut akibat penyakit jantung menjelang 2030
Oleh Mona Ahmad
LIMA tahun lalu, kira-kira 30 peratus atau 17 juta orang di seluruh dunia mati akibat penyakit kardiovaskular. Daripada jumlah itu, 7.2 kematian akibat serangan jantung dan 5.7 lagi kematian akibat strok.
Kajian Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), penyakit jantung adalah antara pembunuh nombor satu dunia terutama di negara berpendapatan rendah dan sederhana. Malah, kajian turut mendapati 80 peratus kematian itu adalah dari negara berkenaan. Jika senario ini berterusan, dijangkakan 23.6 juta orang akan mati akibat penyakit jantung menjelang 2030 dan kebanyakannya akibat serangan jantung dan strok. Penyakit kardiovaskular termasuk penyakit jantung koronari atau serangan jantung, cerebrovaskular, tekanan darah tinggi, peripheral artery, reumatik, kongenital dan kegagalan jantung.
Mengambil rokok, gaya hidup yang tidak sihat dan kekurangan aktiviti fizikal adalah antara punca utama penyakit kardiovaskular.
Selain itu, penyakit darah tinggi turut menyumbang kepada strok secara tiba-tiba dan serangan jantung. Penyakit kencing manis turut mendedahkan pesakit kepada serangan jantung dan angin ahmar.
Gaya hidup yang kurang sihat turut menyumbang kepada kadar obesiti tinggi yang secara tidak langsung mendedahkan orang ramai kepada risiko serangan jantung dan strok.
Status sosioekonomi yang rendah turut mendedahkan orang ramai kepada risiko penyakit kardiovaskular.
Penyakit kardiovaskular turut menjejaskan sosioekonomi dan kehidupan seharian pesakit. Lazimnya, pesakit kardiovaskular sering menyerang kumpulan umur pertengahan yang secara tidak langsung turut menjejaskan pendapatan dan produktiviti golongan ini.
Ini menyebabkan kehilangan pendapatan dan bebanan kewangan terpaksa dipikul untuk menanggung kos perubatan serta rawatan.
Penyakit ini bukan saja menjejaskan kehidupan individu dan keluarga, malah, negara turut merasai tempiasnya kerana terpaksa menanggung bebanan ekonomi.
Kajian turut mendapati kira-kira 80 peratus kematian pramatang akibat penyakit jantung dan strok boleh dielakkan menerusi gaya hidup dan pemakanan yang betul, senaman berterusan dan mengelakkan asap rokok.
Dalam usaha mengurangkan risiko penyakit jantung di seluruh dunia ialah dengan memberi keutamaan individu yang mempunyai risiko tinggi menghidap penyakit itu dan mereka yang sudah mempunyai penyakit berkenaan.
Antara contoh program yang boleh dilaksanakan kerajaan termasuk menguatkuasakan polisi menyeluruh kawalan tembakau, mengenakan cukai bagi makanan yang mengandungi lemak, gula dan garam yang tinggi, menyediakan prasarana berjalan kaki dan menunggang basikal dalam usaha meningkatkan aktiviti fizikal dan menyediakan makanan berkhasiat bagi pelajar sekolah.
Selain itu, rawatan dan perubatan berkesan bagi penyakit kardiovaskular turut disediakan.
Lazimnya, apabila seseorang itu menghidap serangan jantung atau strok, kadar kematian boleh menjadi rendah jika mereka menukar gaya hidup dengan lebih sihat dan pengambilan ubat.
INFO: Tips mengelakkan penyakit kardiovaskular
  • Lakukan senaman 30 minit sehari
  • Makan sekurang-kurang lima hidangan sayur dan buah sehari
  • Mengekalkan berat badan ideal
  • Berhenti merokok
  • Gunakan carta penilaian risiko penyakit kardiovaskular untuk menilai risiko serangan jantung dan strok
  • Sentiasa memeriksa tekanan darah dan kolestrol
  • Jika anda pesakit diabetes, kawal tekanan darah dan gula dalam darah untuk meminimumkan risiko komplikasi
  • Mengurangkan pengambilan garam tambahan ke dalam masakan kurang satu sudu sehari
    sumber - my health 






pppppsssttttt :: setiap kali ade kematian disebabkan serangan jantung.. aku mesti terbayangkan Death Note.. sebab dalam cite death note tu..asal die tulis je nama org tu.. tapi tak de tulis sebab kematian..sure org tu mati sakit jantung.. owhh owhh.... 
ke sekrang dah sampai masa Allah mematikan orang-orang baik.. owhh owhh.. tanda-tanda kiamat tu..











  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 105 : Kerja seperti esok tiada lagi.. Welcome Monday

owhhh did i need to say anything else???
owhhh.. 
i hate when it is monday...

hik hik hik..
tak sure la.. bile lagi leh up entry...
2 minggu ni aku dipinjam kan ke opis satu lagi..
kat jalan kia peng...
owhh owh owh..
aku dari hari jumaat aritu dah rasa seram sejuk..
rasa cam takut je nak gi keje..
mencabar woo keje yang ni..
bukan kecik-kecik anak nye keje nih..
aku gantikan Pegawai yang keje kontrak untuk jawatan ni..
sementara nak tunggu pegawai baru masuk 1 April nanti.. owhh owhh owhh..
takut la.. takut tak leh bawak..
keje macam mencabar je.. 

owhh owhh owhh...
tak pe la.. anggap satu pengalaman dan cabaran baru..
tapi.. masih takut gak.. owhh owhh owhh.. 
keje sedia ade pon tak siap.. pergi tambah keje lain lak..
mintak-mintak la keje ni berakhir dengan flying colours.. 
kalau la kerja gantian ni boleh masuk dalam resume.. sedap gak..
ni tak leh masuk pon..keje pon untuk dua minggu je..
kalau tak.. sure leh jack kuat sikit interviewer nanti-nanti..
haihh bile la nak tetap nih.. sedih rasa keje kontrak nih.. 
keje macam nak mati.. tapi nak wat ape-ape.. awak kontrak je..
haih.. Kerajaan Malaysia.. amik la saya yang berwibawa ni kerja.. 
owhhh.. Kerajaan Malaysia yang diteraju oleh Datuk Seri Najib Tun Razak.. 
amik la saya.. amik la amik la.. 
owhhh








pppsssttt :: perghh takut nak gi keje esok sampai rasa mengantuk.. hahahahahahaha

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 104 : Malang itu Memang Tidak berbau ketiak..



see the car bontot??
c..c ... c??

mam puttttts...
cite die camni..
tadi aku dgn gatal tgn nye pergi la pinjam kereta kawan aku..Hazri..
aritu dh pinjam sekali.. balik amik wallet aku yang ertinggal..
jadi arini.. kawan aku Fairuz ajak aku pergi makan..
tu yang aku tak kisah pinjam keta Hazri..
sekali Fairuz ajak melencong.. gi Pertama lak...
layannn.. aku jadi driver je..
aku tahan nafsu ok... usha flash baru je tadi.. untuk abgnakkal...

lepas makan sume siap..aku pon berjalan ke parking..
dari jauh nampak kawan lama masa wat praktikal dulu...
ehh dh kurus..
aku pon terus call..

balik tu...driving dgn keadaan tenang..
tapi sampai je kat simpang... dewan bahasa.. nak ke tupai-tupai tu..
jeng jeng jeng..
tetibe kereta mengaum.. aku tengok gear N..
kepala die.. bile masa aku masuk N..
aku pon brek.. tetibe je.. DAAANNNGGGG!!!!!!
aku kena langgar dari belakang la..
terperanjat beruk mak nak...

lori daa sekali tu..
aku pon park kat tgh-tgh jalan tu.. turun tengok bumper..
aku bajet dah pecah cermin segala dah.. sekali tengok bumper je..
perghh time tu dah ketar dah..
pastu blkg lori tu .. ade kereta Honda EG... die rev- rev..
pastu potong lori tu park depan keta ktorg..
pastu die turun.. brader tu cakap camni kat ktorang..
"huh.. die kena bayar ni.. bukan korang.."
pastu die cakap kat aku.. "dik..tolong tgk kan anak abang jap.."
aku pon.. ehh... blur..blur jap..sambil gi kat keta die..
ade baby dalam 8 - 10 bulan tengah tido kat seat depan..
comelll je..
Fairuz dgn brader tu yang setelkan.. setel je dorang..
anak abang tu terjaga.. terpisat-pisat die tengok org yang topok die bukan bapak die..
dah nak nagis dah.. brader tu datang.. pastu die balik..
kalau korang ade kenal sape-sape brader nama Azizam... kerja dengan DBKL.. naik EG putih kalu tak silap..
ada anak perempuan usia 8-10 bulan.. tolong sampai kan salam aku pada die..
dengan ucapan jutaan terima kasih..
kalau die tak tolong tadi.. aku la kena setel sendiri...
uhuhuhuhu

kire kes naya pon ade..
salah aku sebenarnya... tapi brader tu.. yang setelkan..
jadi salah cina tu.. sebab die langgar dari belakang..
owhhhh

sampai je opis..
call Hazri.. tapi die kat Low Yat lak..
die minta abg Firdaus yang tengok kan...
datang la Firdaus dgn Tan..
dorang yang setelkan lepas tu..
uhuhuhuhuhuh

cuak wooooo..
dah la pinjam keta orang..
pastu... excident..
duit tengah kering ni...
perghh dah macam-macam aku fikir...

yang kecewa tu..
call abgnakkal.. die tak tanya pon aku ok ke tak..
wawawawawawaw.. mencik..
sekarang dah pukul 5..
aku tengah fikir.. aku berani tak nak bawa motor balik nih..
ade sikit fobia.. uhhuhuh masih terasa hentakan tadi.. owhhhh....

muke orang bersalah..

owhh owhh owhh..terus aku bersila ats jalan tgu abg firdaus dtg..


pppssstttt :: serikkah aku untuk meminjam kenderaan orang lepas ni?? owhh

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 103 : Sudah Hampir Ke Penghujungnya..

Salam ke atas mu wahai sahabat..
hari ni dah Jumaat.. makna nye..
esok sudah cuti..
yahoooo....

ada orang ajak aku pergi mandi laut..
dah lama tak gi PD katanya...
cian.. tapi orang tu sakit gigi arini..
boleh ke pegi mandi laut tu??
ooo mungkin die nak kumur-kumur dgn air laut barang kali.. ooooo
ok... byk skit garam kan?
hahahahahahahh tau dah tujuan utama die..

malam tadi orang tu masak lagi Takokaki...
kali ni masak guna bekas pembakar kuih ber'cup' tu
aku ajak makan luar tanak.. aku nak masak memang tengah tak de mood la...

lain lak rasa takokaki die kali  ni...

kedekut ok.. time masak tu.. aku nak datang ke dapur pun tak boleh...
nak tengok pun tak boleh...
kedekut betul...  takut kena bebel kot.. heheheh
dapur bersepah la.. gune itu la...gune ini la..
tu yang die tak bagi aku masuk tu..
tapi... dah setel keje.. sok aku gak yang kena bersihkan periuk sudip sume tu..
hehehehehehe

woooo...
cuti sekolah dah nak habis...
my worst nightmare akan start balik..
arrghh tak suke..tasuke..tasuke.. 
nanti jalan jem balik.. 
tapi cuti skolah ni aku tak dapat pun rasa nikmat die.. sebab aku naik motor selama 3 hari..
jadi ape la sangat jalan tak jem tu..
cume merasa sikit je la... aku boleh ikut laluan kenderaan..instead of ikut laluan kecemasan...
owhhh..

hari ni pakai baju kurung kosong warna biru light..
masa tengah gosok baju tu..
aku bercakap sendiri.. "haih..malas nye nak pergi SEKOLAH"
ehhh pastu sedar sendiri.. ehh ape lak.. kerja la..
mentang-mentang baju aku sama kaler dengan baju pengawas.. 
ingatkan aku je rasa aku nak gi sekolah arini..
masa nak salam dengan Abgnakkal..
die pon cakap..."Owh..adik dah nak pergi sekolah ye.. jangan nakal-nakal"
hampehhh... selain baju ku seperti pengawas sekolah...
aku juga menyandang beg sekolah....
arrghhhhhhh

mood cuti sekolah tu..memang meresap la ke jiwa untuk kali ni..
hahahahahahahha 

haihhh cuti sekolah dah nak habis.. tak best nye.. 


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 102 : Boleh tak Awak Tunaikan Impian Saya???





tetibe menggatal nak buat wishlist.. heheheheh...
nanti nak letak kat sidebar la..
wat masa ni nak list kan kat entry dulu..
dan akan di update ikut sesuke hati.. heheheh
tak pernah buat wishlist macam ni.. selalu simpan dalam hati je..

ok... my wish list are...

1. Kasut Kerja yang selesa 
alasan beli baru : kasut sekarang saiz 7.. kaki aku 5-6.. dgn kasut ni susah aku nak cari barang dekat shopping... next week aku kena memangku kerja orang.. uhuhuhu


2. Snickers 
Alasan nak  : selesa nak berjalan.. aku tak pandai pakai sandal wanita time jalan-jalan kecuali kerja...


3. Sandal wanita
Alasan : untuk pakai dalam opis.. sebab bos baru tak bagi pakai selipar.. (mmg peraturan x leh pakai selipar)


4. Jeans 
Alasan : dah lama tak basuh seluar jeans...




5. Canon Centre
Alasan : ehh yg ni bukan nak beli.. nak pergi hantar my baby pergi grooming.


6. Tudung Pelbagai gaya dan warna
Alasan : bosan plak asyik kaler hitam je..



7.  Danbo
Alasan : Dunbo is cute... cuter than my hubby 

8. Susu Tepung
Alasan : kalsium macam tak cukup je aku nih..


9. hmmm hmm hmmm nanti tambah lagi.. bnyak ni..lens la.. flash la.. tripod la.. hahahaha


sekiranya.. encik Shariffudin dapat membaca ini..
saya memohon dengan encik supaya dapat mengabulkan..bukan 2 tetapi 5 daripada wish saya ni...
saya tidak menjanjikan syurga.. malah saya juga tidak menjanjikan makan malam yang enak setiap malam.. nak-nak lagi 2 minggu akan datang..  tetapi saya menjanjikan kasih sayang, perhatian, belaian manja dan kesetiaan untuk anda..

sekian dari pacal yang hina ini..

menjunjung kasih tuanku....



ppsstttt :: macam poyo lak rasa.. hahahahahah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 101 : My Big Panda Eyes Effect from The Sleepy Head

urghhh...
selamat Pagi semua...
owhh pagi... owhhh
arini tak de benda nak cerita..
mau buat mcm orang lain pulak..
mari biarkan gambar bercerita...

big panda eye...comes with





sleepy head.... owhh i need to sleep.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 100 : Takokaki itu bukan Takoyaki... bukan juga kopok lekor

Salam ke atas mu wahai sahabat...
rasa macam malas-malas je petang ni..
tengok je gambar hujan pagi tadi rasa lembap-lembap dan mengantuk.. 
hahahahahahah

lebat kan pagi tadi.. 
dah la tu.. aku terlupa bawak balik baju hujan..
pastu.. abgnakkal lak bawak motor hari ni.. 
lencun sedara tu dalam perjalanan pergi kerja. 
kesian die.. 
jadi sampai je opis.. aku terus lipat baju hujan yang aku campak je kat bawah meja opis ni..
aku masukkan dalam beg aku..
taku ttertinggal lagi.. uhuhuhuhu takut weiiii

bukan senang nak tengok aku pakai payung..alasan - x macho der

cubaan amik gambar hujan lebat

hujan lebat der..



semalam balik lambat..
dah pukul 10 baru balik...
10 malam ye.. bukan 10 pagi..
sedar baju hujan tertinggal...
tapi nak patah balik masuk dalam opis macam menakutkan je ...
dah la nak turun ke opis dari parking tu.. macam jauh....
nak amik balik kunci daripada polis pengawal tu.. adoii satu keje lak..
jadi aku biarkan je.. sebab bajet aku yang bawa moto arini...

dah memang rezeki abgnakkal nak mandi hujan pagi ni kan...

semalam...
balik lambat.. jadi tak sediakan makan malam la kan..
lagipun aku bajet abgnakkal dah makan sesiap kat luar..
sekali sampai je rumah tengok sedara tu tengah berperang kat dapur
rumah aku tu masuk je nampak dapur..
jadi nampak la sedara tu tengah berperang..
die tak bagi aku tengok... die suruh aku masuk tengah rumah cepat-cepat...

letak je beg.. macam aku cakap.. aku ade PMS...
jadi bulan ni punya penyakit adalah.. cakap tak henti-henti dan ketawa sekuat-kuat hati...
jadi aku pon keje la bercakap.. habis semua benda aku lapor kan kat abgnakkal..
abgnakkal memang dah maklum dah tu.. isteri die ni suke buat laporan harian..
summary sehari punye kerja... pot pet pot pet la sampai penat...
alih-alih aku tanya.. bile nye nak makan...sebab die duduk dengar aku nye laporan..

jadi die pon teruskan kerja-kerja die..
siap masak.. lepak nak makan..
dan.. sangat teruja.. sebab incik suami telah masakkan saya...
TAKOYAKI versi kopok lekor...
abang panggil TAKOKAKI
hahhahahahahah
even tak de rupe.. tapi ada rasa....

yeayyy.. suami saya comel.. hahahahahah
makan la kami berdua sambil menonton Lord of The Ring- The Twin Tower
(macam ni la hidup orang tak de TV)

 dressing ikut suke hati die.. cis dan mayonis pastu aku tmbah seaweed wasabi

rupe memang mcm kopok lekor..tapi sedap.. ade la rasa takoyaki...

k.dee.. saya tak boleh minum neslo rupe nye.. angin.. baru perasan.. jd sy bagi suami saya je minum..uhuhuh

lepas makan.. die godek awek die pulak.. 

bagi yg tak tau ape itu takoyaki... google je.. takoyaki bermaksud kuih sotong


lepas makan menyesal.. sebab makan lepas kol 10..

owhh macam mana nak kurus..
dah dua malam suami saya siapkan makan.. kesian die kalau tak makan...




pppssssstttt ::: lepas ni nak balik lambat lagi la.. mana tau ade Sushi pulak ke kan.. hahahah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 99: PMS - Penampor Mak Sakuragi...

sapa kat sini orang perempuan?
yang dalam IC die nombor last adalah nombor genap?
sapa? sapa? sile angkat tangan..

sape yang tak pernah hadapi PMS.. atau lebih dikenali penyakit orang pompuan...

Premenstrual syndrome (PMS) refers to a wide range of physical or emotional symptoms that typically occur about 5 to 11 days before a woman starts her monthly menstrual cycle. The symptoms usually stop when menstruation begins

 aku paling benci malas sebenarnya nak hadapi PMS ni..
kalau korang nye sindrom macam mana?
kalau aku.. (err tak pe kan cite nih??) terjadi seminggu/beberapa hari/dua minggu atau pada masa peristiwa berdarah itu..
apa akan jadi?
aku telah kenal pasti sindrom-sindrom yang akan berlaku..
contoh seperti.. Ketawa tak henti-henti, cakap tak henti-henti (mengarut je yang pasti), marah secara sesuke hati, malas (tak payah tunggu PMS pon memang ade)...

ketawa ni.. die akan terjadi.. macam ni..sikit-sikit nak gelak.. gelak pulak bukan kecik-kecik anak punya..
waakakakaka kuar gelak jantan kau..
amik kau.. abang yang maskulin kat sebelah terkejut.. 
"Opocot mak kau pirate bapak kau Micheal Jackson..."

pastu cakap tak henti-henti..
haaa yang ni best... aku punye rekod la.. yang aku ingat.. yang tak ingat tak pasti lagi..
bercakap selama sejam tanpa henti tanpa ditemani oleh sesapa...
aku bercakap je.. membebel.. merungut..mengarut.. sebelah kawan aku yang tengah buat assignment..
die sikit pun tak menyampuk atau membalas borakan aku.. 
masa tu aku tengah baring.. kat bawah meja die.. gile tak gile..
sekarang...bile dah kawin ni.. abgnakkal dah sedia maklum...
kot bercakap je (macam sekarang..) die tau la.. minah ni dah sampai waktu..
uhuhuhuhuhuhuhu

marah secara sesuke hati..
tak payah diterangkan.. ni aku rasa.. perkara wajib orang pompuan yang dah sampai waktu..
nak letak mayonis kat telur.. tapi telur tu tak ikut putaran yang dia nak pun boleh mengamuk dengan telur tu..
gile kau.. telur je pon yang kau nak marahkan tu.. adoii la.. 

Malas... err tak perlu tunggu Aunty Visit la.. memang pemalas.. 
hahahahahahah

aku cube cari gambar yang ade kaitan dengan PMS..
banyak rupe nye.
dan lelaki memang alert dengan PMS pompuan ni..
sebab tu.. kalau pompuan tu asyik nak marah.. mesti lelaki akan cakap..
"Datang Bulan pe??"
lelaki yang emo tak pasal-pasal pun akan dikaitkan dengan PMS.. 
hahahahaha tu bukan Pre-Menstrual Syndrom.. 
tu Perangai Mengada-ngada Sangat tu...
memang mintak penampor.. mau ka??



hahahahahahahah kesimpulan nya.. 
jangan cari pasal dengan perempuan ye tuan-tuan.. 
kang ade yang kena bom kang.. 
ahahahahahahahahahahah


gambar ihsan google... 

ppppsssstttt ::: tiada kata.. secantik bahasa...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Followers

Mari tinggalkan jejak anda di sini.. nanti saya gi rumah awak lak..