Episod 42 : Hujan itu rahmat... Banjir tu peringatan..

salam isnin...
selama pagi...

hujan nampak nya masih membasahi bumi..
bukan sahaja di Malaysia...
di Brunei pun merasa juga hujan tak berhenti nih..
syukur alhamdulillah...
cume kesian pada orang yang terlibat dengan banjir nih..

Johol pun dengarnya naik air...
sebab hujan 24jam...

waaaaa terus ingatan main hujan menyelinap benak ni...
seronoknya kalau hujan.. dan dapat balik ke masa lalu..
zaman kanak-kanak yang tiada sempadan..
kena marah tu amaran..
tapi buat jahat tu nikmat..
hahahaha

pagi tadi..
walaupun jalan tak jem macam biasa..
tapi tetap sampai lambat..
sebab jalan licin...
pastu saja keluar lambat...
hujan-hujan ni.. berlingkar dengan raksasa buaya adalah paling best (abgnakkal yang cakap dia buaya + raksasa)

dalam perjalanan tu.. ternampak la motor-motor yang berhenti tepi jalan..
pakai baju hujan..
datang rasa kesian kat diorang..
kadang-kadang tu yang naik motor ni..
bukan dorang tak de kereta tau..
tapi keadaan jalan yang jem buat dorang lebih suka naik kereta...
teringat juga pada suami aku...
kesian kat dia..
kami ada satu motor dan satu kereta je..
kedudukan pejabat masing-masing tak sehaluan...
tak boleh nak pergi sama-sama setiap hari..
kalau pergi sama-sama..
mesti balik nanti aku kena tunggu abgnakkal lama
tak pon abgnakkal sampai lambat....

tadi pagi dah pelawa dia naik kereta sekali..
tapi dia tak nak..
dalam perjalanan tadi tengok hujan lebat sikit..
terus rasa kesian kat dia...
mesti basah dan sejuk..
motor tu pun dah la tua
risau je..

owhhh

semoga semua dalam keadaan baik..

siapa yang terlibat dengan banjir nih??
jaga anak-anak dan keselematan sendiri okay??
jangan makan makanan dan minuman terdedah....
jangan pakai baju lembap..
pakai la baju tebal dan kering...
jaga kesihatan korang masa hujan-hujan ni okey?

owhh untuk yang dah bercuti panjang tu..
selamat bercuti..
memandu dengan berhemat..
sentiasa berhati-hati okay?


selamat bercuti daripada aku, cikbedahlaser dan abgnakkal...



ppssssttt:: mood dah nak balik kampung je nih...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 41 : Masak-Masak Macam Chef



Salam Ahad...
hujan turun dari pagi yer?
seronok betul la.. sejuk je....
mood nak berlingkar pun mari la pastu...

aku kalau sabtu ahad memang duduk rumah..
duduk sesaja tau..
tanpa sebarang pergerakan...
macam ular sawa bak kata abgnakkal..
berlingkar je.....
hahahahahahahah

tengah godek-godek folder yang bersepah kat laptop ni..
aku terjumpa gambar masa balik kampung Raya Qurban itu hari...
nampak cantik lak gambar-gambar tu...
jadi aku pun upload la sini...
mau kasi kongsi jugak...
hehehehehhe

ape yang best daging goreng ni?
ade beza dengan orang lain ke?
tak de beza...
yang best nye... adik beradik aku suka daging yang aku goreng ni...
kalau dapat daging goreng ni... sekilo pon tak cukup...

ni cerita masa raya qurban aritu...
abah beli daging yang lembut.. macam biasa...
dan tambah sikit daging masa qurban...
abah kalau tau aku akan balik..
benda yang abah akan beli semestinya daging....
mak pulak akan siap kan pucuk paku...
daging selalu abah tak kisah sangat batang pinang...
tapi abah akan cari daging teduh... kalau tak silap aku kat bontot...
situ lembut...

masa dengar master butcher istana Buckingham cerita kat rado Bernama tahun lepas..
dia cakap.. ada pelbagai bahagian kat lembu sebenarnya..
dan bukan kat bahagian batang pinang je yang lembut...
cuma kat malaysia ni yang glemer beberapa bahagian je la...
aku rasa... daging teduh tu antara yang lembut...

jadi... daging tu aku akan potong nipis-nipis...
ikut ira ke tak ikut ira... belasah je....
tapi kalau dapat potong lawan ira lagi senang nak potong dan makan aku rasa...
pastu... perap dengan pelbagai benda..
aku tabur la garam, budu, kunyit, sos tomato, sos cili.. ikut suka aku je..
pastu letak cuka sikit.. hmmmmm rasa nye ni buat lembut kot... ntah.. tibai je
pastu tabur tepung beras....
gaul-gaul.. biarkan jap.. bagi dia serap rasa...
pastu goreng...
kalau aku... nak bagi sedap.. tak goreng sampai kering...
tapi just nice je.. lepas tepung yang salut daging tu masak....
kira daging tu masih berair lagi la...
aku angkat...

dan.. terus hidang....
makan panas-panas tu..
tanpa nasi..
tu kesukaan adik beradik aku..
boleh berebut tau...
sekilo pon tak tentu cukup...
heheheeheh

hmmmm kat kampung je sedap makan ni...
sebab ada kawan nak rebut-rebut...
kat KL ni setakat berdua.. rebut tak jadi ape...
heheheheheh



perap dulu...



goreng kan dalam minyak panas ehh....




balik-balikan...


ok boleh tating...


okeh.. boleh hadap'an' reramai... jemput sila...



ppsssstttt ::: mood dah nak balik kampung je nih...


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 40 : Email Apakah Ini??? PM email aku??




Salam 1 Malaysia...
kena ikut mood
sesuai dengan email yang cuba di ketengah kan ini
adakah anda dapat email ni jugak?

aku dah fikir dah...
ape kejadahnya aku dapat email ni??
tak baca pon..
baca tajuk je...
korang rajin ke?
sile la baca...

kalau email sekali dengan ang pow best jugak.. kan?
kasi up duit nuffnang aku ni sampai RM200 pon jadi la...
boleh aku beli kasut converse baru...
tak pon..suar jean 2 helai...
hahahaahahhahhahaah

ehh korang ade dapat ke??

camne dorang leh email aku ni eh....


oklah..untuk tidak mengecilkan hati beliau...
aku pun nak ucapkan...

SELAMAT TAHUN BARU CINA buat
PM dan Keluarga...
sila la tambah kan gaji kami....
sebagai angpow tahun ni....
dan up kami pekerja kontrak jadi tetap...
yeaahhh pastu...
saya mesti pilih...

peace.....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 39 : 28 Januari dalam kenangan


yeahhhh selamat pagi semua..
sudah 28 Januari...
bermakna.. nak habis dah januari ni..
adoiii
hutang dengan orang masih tak setel-setel lagi..
minta maaf la..

ada benda yang menghantui aku untuk setel kan hutang tu....

apa ada dengan 28 januari??

aku kalau datang je 28 Januari aku mesti teringat kawan aku yang dua orang ni...

sebab masa sekolah dulu..
dalam area tingkatan 2 camtu la..
masa tu team aku.. (hidup sentiasa nak berpuak-puakkan?)
kira macam updated nye team la..
tak layan artis-artis malaysia mari ni..
dengar nak Hitz.fm..
baca nak Galaxy, Lime, Smash Hit...
Movie nak tengok movie Hollywood je...
Komik adalah life kami...










dan masa tu
BSB (backstreet boys) tengah up...
jadi masing-masing ada minat sorang ahli BSB tu..
aku minat Brian, Umi minat Nick dan Linda suka AJ...
Nick Cater paling minat la..





Harijadi Nick jatuh pada 28 Jan..
asal sampai je 28 Jan..
budak berdua tu akan ingat..
pastu dok berangan...

"aku arini nak gi Florida.. celeb bday Nick"
"aku jap lagi pergi la ni.. naik heli"
bla bla bla bla..
hahahahahahahha
berangan je la korang...

tu pasal la ..
asal datang je 28 Jan..
aku teringat kat bday si Nick ni..
pastu sure teringat kat budak dua orang tu...
hahahahah
tak leh blah eh.. nak gi Florida naik heli..

hahahahahaha


miss yu guys a lotttttt...


ppssssttt :: masa tu baligh pun tak lagi.. fikiran naif je.. hhahahah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 38 : Limau free lagi sedap daripada limau beli??





ehh hari ni tak de entry lagi?
mood blogging down la..
sebab rasa boring lak blogging sekarang..

blog aku boring ehh korang?

tajuk dgn isik tak best eh..
ahhahahaha

ok ape-ape je la...

sekarang tengah musim limau..
korang nye opis kena musim ni tak?
dah mula dah orang bukak kedai tepi-tepi jalan..
jual limau...
kalau kat bangi lagi best..
yang jual orang Melayu..
tapi tahun lepas la.. tahun ni tak tau la pulak aku....

part yang best...
seluruh opis jugak akan bau limau..
opis korang macam tu tak?
ramai betul orang hantar limau..
berkotak-kotak...
ehh kalau macam ni dikira rasuah tak ehh?






aku syak..
limau tepi jalan ni banyak yang masam la..
budak-budak yang makan ni.. ramai cakap limau tu masam..
berapa kotak dah diorang kerjakan..
ade satu kotak je yang aku dengar manis..

korang berapa kotak makan limau kali nih???







ppsssttt :: sedang menikmati pewangi limau mandrin free... owhhhh

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 37 : Fasha Sanda dan Jejai tidak pernah jumpa Panda Mamai...




klik gambar untuk gambar yang jelas


korang pernah translet kan tak blog korang??

tadi saje la menggedik...
search kat google.com
Panda Mamai..
keluarlah link blog aku.. entry pagi tadi..
bawah tu ada button Translate...

dengan gatal tangan nya aku klik 'Translate'

sekali keluar la entry pagi tadi yang sudah dialih bahasa..
serius kelakar..

paling kelakar..
perkataan "Kus Semangat" jadi.. "Kus spirit"
nama abg muz.. jadi Abg Player..
ahahahahahahaha

okeh... mau try? klik la translate..

hahahhahah entry tak berfaedah di petang rabu...


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 36 : Panda Mamai dijumpai di Lebuhraya KL-Seremban


waaarrgggghhhhhhhhhhhhhhhhhh
macam mana ada panda nih??
mana datang panda nih??
sapa bawak panda nih??
kalau kemalangan sapa nak bertanggungjawab nih??

jawapan nya...
panda tu aku..
datang dari rumah la..
aku la bawak panda tu..
kalau kemalangan akulah yang kena bertanggungjawab..
uhuhuhuhuhuh

sejak dua menjak ni..
asyik tidur pukul 1 lebih je..
abgnakkal la nih.. balik lambat sangat...
aku nak tidur rasa bersalah pulak..(walaupun tido gak kat atas lantai tu)
pagi semalam tido masa kerja...
pagi ni.. tido masa memandu.. macam biasa....

jalan pulak jam..
masa berenti kat tengah jalan tu...
tengok-tengok kereta depan dah jauh..
nasib baik kereta belakang tak hon..
tersedar je.. berdetak laju jantung aku..
ingat kan.. bila jantung dah laju macam tu..
aku nye ngantuk hilang..
hareeemmmmmm...

bahaya la...
malam ni nak tido awal...
apa nak jadi.. jadi la..




pppsssttttt ::: plisss plissss let me sleep for 5 mnts.. uhuhuhuhuhuhu

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 35 : Sabun di bilik mandi... sabunnnnnn



korang pernah pakai sabun Seba Med tak?
pernah jumpa?

aku memula jumpa masa sekolah dulu...
muka aku ni memang bermasalah la kan..
incik jearawat kelihatan mulia je kat muka aku nih
satu hari tu aku pergi farmasi kat Tampin (b4 watson dan gurdian dtg ke Tampin)
dia suggest kan aku sabun seba med...
harga? wohoooo
tapi tak pakai lama..
aku tak percaya die...
hahahahahahhah
aku cakap.. ni semua usaha farmasi nak jual barang... tu pasal dia suggest aku sabun tu...





arini nak cerita pasal sabun Seba Med tanpa alkali...
tau kan sabun ada alkali?
tak tau? okeh.. sila semak buku sains... jangan malas..

ditakdirkan.. aku mempunyai keluarga yang mempunyai masalah kulit..
tak kira dari keluarga belah aku atau belah abgnakkal...
jadi tak terkecualilah suami gedik aku nih..

mamat ni degil tau.. kalau suruh pergi jumpa doktor...
korang gula-gulakan la die dengan makanan atau wang juta-juta sekali pun..
dia takkan pergi.. sangat degil okeh...

tapi masa demam haritu..
nak MC dan demam teruk sangat..
beliau pergi ke klinik panel di Bukit Jelutong..
masa nak amik BP..
doktor perasan kulit die yang bermasalah tu..
jadi daripada dapat ubat demam..
terus doktor bagi sekali ubat untuk kulit die..

doktor bagi sabun Seba Med nih..
disebabkan abgnakkal kata kulit die kurang sikit kering lepas pakai sabun ni
aku pun beli la untuk die yang botol besar...
harga dia mahal ye..

sabun ni kalau ikut botol nye.. ekonomikel..
pakai sikit sudah cukup..
bau die.. macam tuttttt sikit la..

elok untuk orang yang berkulit sensitif dan kering serta degil macam abgnakkal...





sekian...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 34 : Disapa Mangsa Batu Broga...

Ingat lagi tak entry pasal sorang pelajar UiTM kena himpap batu di Broga
yang aku post haritu??

ade sorang awek ni tegur aku..
cerita pasal batu yang jatuh dan himpap tu..
tergerak di hati nak tanya macam mana dia tau..
tapi hati aku tak sampai dan bergerak pulak nak tanya...

kali kedua..
gadis ni.. thanking me sebab concern pasal kejadian tu..

Ms Whatever~ said...

tu la.. ramai yg salah crita.. tp x pe la.. ni pn sy dh update kt blog sy.. anyway, thx for ur concern k.. ;)


aku pun macam.. "aik... adakah dia mangsa kejadian???"
"apakah perhubungan darah antara dia dan mangsa??"
"adakah beliau anggota JPA3 yang membantu atau beliau dekan di UiTM tersebut?"

owhhhh segala nya terjawab bila aku terjah dengan rakusnya blog beliau


MS. WHATEVER rupa-rupanya adalah mangsa kejadian....
owhh owhh owwhh aku teruja...

abgnakkal haritu tanya aku..
"takkan la kawan-kawan dia tak perasan dia jatuh??"
aku dengan selamba jawab.. "kawan-kawan dia excited kot..sampai tak sedar kawan sendiri jatuh.. tak pun lupe kawan"
(sori dik... i was saying coz i dont know the truth story... now i will let my hubby read your story ok?? dont mad mad ehhh")

jadi sekarang baru tau cerita sebenar..
bagi korang yang nak tau cerita sebenar...
boleh la pergi lawat Ms. Whatever ni kat blog..
tak dapat jenguk kat hospital atau rumah pun tak pe la..
cheer her up kat blog pun dah afdal dah....


kawan-kawan yang tidak lupakan kawan...


jadi mari kita doakan semoga cik apa-apa je la (Ms. Whatever)
cepat sembuh... dan boleh naik Everest lak pasni...




ppsstt :: aku buat entry ni sebab rasa bersalah dengan beliau.. sebab kita selalu disogok dengan berita sensasi di media massa malaysia.. yang kemudiannya.. banyak versi cerita yang kita akan dengar.. walhal kisah nya..sangat berlainan daripada yang sebenarnya..
jadi.. hentikan khabar angin...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 33 : Aku Masih Bujang....

ni lah xtvt orang bujang sabtu ahad aritu...
ni la sebab kenapa aku suka sabtu yang abgnakkal cuti...
boleh melepak berdua-duaan tanpa rasa bersalah...

tak cukup lepak kat rumah...
kita sambung kat tepi jalan pulak...

disebabkan duit jaga booth aritu dah masuk..
aku dengan pantas ajak abgnakkal pergi Pizza Hut..
nak redeem Hot Ticket Maxis yang ada 3 keping tu...
tapi redeem 2 keping je..
lagi satu simpan untuk akhir bulan...


personal pizza je tau...

air aku sedap.. aku suka..

nak makan ayam punya pasal..

aku suka baked cheese nih...yang ni Cabonara


pergi la alamanda...
dari rumah... sampai la kat Alamanda..
mulut aku ni dah macam bertasbih dah..
dok ajak.. "Abang.. jom tengok Khurafat.. jom tengok Khurafat..jom Khurafat"
sampai jadi.. "Abang jom tengok Kuparat"
uhuhuhuhuhuh
tapi hati lelaki macho-la-sangat tu.. sangat la teguh kukuh dan kekal hati dia...
dia tetap tak nak bawak aku tengok Khurafat..
penat tau bertasbih.. uhuhuhuhuh

dia bawak aku pergi depan PICC..
mau menembak.. lama sangat tak menembak..
berbulan-bulan ko...
dia nak buat HDR..
sile guggel apa itu HDR.. tenkiu







lepas lepak amik gambar..
pergi NazMaju kat Percint 9 (kot)
sebenarnya nak jumpa Atoie..
tapi dia lepak Nazmaju lama..
penuh la.. kami pun lepak Nazmaju baru sambil tunggu Atoie..
sekali mamat tu kata dah balik lak..
jadi kami gi jemput dia kat umah..
lepak pulak kat percint 15 (diplomatik)
kat Ali Bistro...

sampai kol 1 ke kol 2..
baru balik umah tido...

Ahad...
tido sampai tak ingat hari ni hari Ahad..
kol 3 ptg abgnakkal keluar pergi jumpa kawan-kawan lama dia..
aku pulak.....



jadi hantu...


sambil layan Strong Heart



sekian cerita hari minggu yang sempoi..
gini la hidup bujang....
jaga diri sendiri je.. dengan teman serumah/sekatil/sebantal/seselimut
tak da benda lain nak fikir..
tak yah fikir kena buat susu, tak yah fikir nak kena buat bubur,
anak kencing... anak berak...

tak pa la.. aku nikmati dulu kehidupan berdua ni..
selagi belum ada yang keempat..
ehh empat terus..
hahahahahahahahahaah
ne taw sok dapat kembar lak kan..
rejeki...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 32 : SEMANGAT DATANGLAH!!!!!!

salam Isnin...
mari kita seru semangat yang dah terbang pergi tu...
"SEMANGAT DATANGLAH!!!!!!!!!!"

sile seru dengan suara yang kuat sambil melepaskan perasaan yang geram sebab jalan jem tu yeh...
ala minggu ni korang tensen-tensen la...
minggu depan korang dah cuti panjang dah...
nak-nak orang yang amik cuti awal minggu tu..
orang wilayah lagi seronok amik cuti 2 hari..
dapat cuti 9 hari...
over ok..

aku keje la minggu depan..
sebab orang lain cuti..
nanti sapa nak kerja..

okeh.. mari kita seru kembali semangat tu...

"SEMANGATTTTTT DATANGLAHHHHHHHH!!!!!!"


sekian....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Episod 31 : Selamat Malam... tidurlah...sayangku...

di masa Anugerah Juara Lagu 25 telah dilupakan..
aku baru nak tengok...
itu pun cetak rompak daripada internet...
hahaahahha

tengah dengar lagu selamat malam - Faizal Tahir
aku sangat terharu dengan persembahan dia...
menampilkan Aziz Satar n isteri serta Fatimah Abu Bakar (ye ke nama die ni)
aku rasa sangat terharu...

persembahan yang simple..
but touching....

okeh...

gambar kawin tu?
aku malas nak buat...
arrghhhhhhhhhhhhh


ehh esok Isnin??
malas nya nak jumpa Isnin..
uhhuhuhuuhu

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

episod 30 : Missing Places... missplaced

seronok betul bila ari sabtu...
rasa macam nak jumpa sabtu setiap hari...
nak-nak bila sabtu tu abgnakkal cuti..
memang terbaik...

ahahahahahahahah

bak kata abgnakkal kat aku..
berlingkor macam ulor sawe...

hua hua hua hua....

tadi kami dok berangan nak pergi Cameron Highland..
mula la dok membincangkan strategi lokasi kami..
kalau boleh nak pergi semua tempat..

kami berdua amat suka CH...
walaupun baru pergi sekali berdua..
tapi rasa nak pergi setiap tahun

tapi tu la..
laki ai ni kan owner syarikat multi million dollar ....(tipu..tipu)
mana ada masa nak pergi bercuti..
time is money...
hahahahah
wal hal.. kalau cuti i lost my money, kena potong gaji...
tu yang benar nye...
chill la ka punye syarikat...
huh...

okeh...
mau menikmati sabtu yang masih berbaki..
walaupun duduk rumah je tak buat apa-apa..
aku tetap suka sabtu...
owhhh

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

episod 29 : Peniaga Online Penipu...

hmmmm tadi ada sorang kawan share kan album nih...
jadi aku rasa nak share dengan korang..
supaya kita lebih berhati-hati..
bagi kawan-kawan yang buat perniagaan online..
tolong jangan tipu orang dan hati-hati dengan penipu macam ni..
kepada pembeli.. berhati-hati semasa membeli...

untuk membaca lebih lanjut.. boleh pergi ke link ni
PENIPU DUIT ORANG

ni aku letak gmbr.. nak tengok lebih jelas.. boleh pergi ke link aku bg tu..
















  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Followers

Mari tinggalkan jejak anda di sini.. nanti saya gi rumah awak lak..