Episod 175 : TRAVEL - Jadual Perjalanan Kembara Keretapi ke Timur

salam ke atas mu wahai sahabat..
lama betul tak blogwalking ekk..
nanti la.. tunggu keadaan reda dulu..

sepanjang 5 hari aku berjalan ni...banyak juga benda terjadi ye..
masa di Kelantan hari tu.. aku ternampak satu photog ni update pasal tanah runtuh..
tapi tak sangka kejadian tu teruk..
sebab aku tak tengok berita, baca surat khabar atau layan online paper...
cume berbekalkan skrin kecil di talipon ni je..
aku buka FB pon untuk update lokasi je..
apa-apa pun.. takziah dan Fatihah untuk arwah-arwah anak yatim yang pergi tu..

entry ni.. aku cite aku nye jadual perjalanan dulu ekk...
semoga tak jadi macam perjalanan aku ke Kelantan yang hari tu..
jadual je sempat cite.. hahahahaahha..

PERANCANGAN...
start dua ke tiga minggu sebelum hari kejadian...
kire lebih kurang tindakan drastik seorang suami la nih..
tetibe dia ajak bercuti naik keretapi..
dalam melaksankan impian percutian beliau..
owhh suami saya tak bercita-cita bercuti ke luar negara. cukup dalam negera je..
kecik betul selera beliau..

perancangan awal... nak round satu semenanjung...
naik ke utara dan turun sampai Timur.. tapi.. perjalanan tu memerlukan masa yang panjang dan budget yang besar...
jadi kami akhirnya amik keputusan untuk pergi ke timur sahaja....


PERSEDIAAN AWAL
- cek perjalanan keretapi..
- tentukan lokasi naik dan turun
- book secara online lebih mudah.. boleh cek available tempat duduk..
- cek lokasi menarik yang mudah dilawati (sebab melawat menggunakan kaki ye nanti)
- book bilik awal-awal
- beli makanan siap-siap.. dalam keretapi sama macam dalam flight..
- travel light adalah digalakan..



jadualnya.....
RABU : 18 MAY 2011
Abgnakkal datang ke opis lepas waktu kerja aku... untuk bergerak dari opis.. (masa yang digunakan adalah sistem 24 jam)
1830 : lepas siap sedia.. kami berjalan dari opis aku ke KL Sentral. Meredah denai, menuruni bukit tu nak sampai.. dalam 1 KM.. tapi baru jalan 10 tapak.. hujan turun... huahuahuahua...
lepak kat kedai ikan bakar belakang opis ni... sampai pukul 7...
1900-1922 - berjalan ke KL Sentral
1922-2015 - pusing-pusing cari makanan kat KL Sentral... abgnakkal tunggu kat Sentral Foodcourt..
2015 : turun ke platform untuk naik Ekspress Senandung Wau (KL Sentral-Tumpat) : KL Sentral - Tampin..
2030-2250 : sampai Tampin.. abah dan adik-adik dah tunggu.. lepak layan Yong Tau Fu stesen keretapi Tampin dulu.... lepas tu baru balik.. tidooooooo

KHAMIS : 19 MAY 2011
0600 : Lepas azan Subuh abah kejutkan anak dan menantu beliau... suruh bersiap sedia.. tapi anak abah kan dogey..
0700 : Gerak... tapi singgah kampung jap.. jumpa mak.. sebab malam tadi shift mak jaga Puan Kolo...
0715 : Bergerak ke Gemas ikut jalan Kg. Bukit Rokan - Gemencheh - Gemas.. abah tolong hantar kan..
0755 : Sampai di Stesen Keretapi Gemas.. makan sarapan dan membuang dulu.... harus okeh... nak jalan jauh nih... sampai pun awal..
0930 : Menaiki Ekspress Sinaran Timur (Singapura-Tumpat) : Gemas - Wakaf Baru.. kami amik kelas Ekonomi untuk ke sana...
1828 : sampai di Stesen Keretapi Wakaf Baru, Kelantan.. amik teksi.. kongsi dengan 2 orang mat saleh-yang-muka-tak-puas-hati... sorang RM15 kena... hua hua hua hua....
1900 : sampai di Hotel Raudah, Jalan Maju, Kota Bharu... naik bilik.. mandi... lepak jap.. jalan...
2100++ : aktiviti bebas.. hahahahah

JUMAAT - 20 MAY 2011
0700 : dikejutkan dengan siar raya dari luar hotel... cuti untuk umat Kelantan
0900 : baru terkedek-kedek nak sarapan... koko krunch + roti bakar sahaja..
1000 : jalan-jalan luar hotel... menarik...
1100 : masuk balik hotel.. sambung tido.. hahahahahahah
1530 (kot) : keluar jalan-jalan.. jangan harap nak jumpa kedai bukak... 10% je kot yang bukak.. lain cuti... berjalan sampai tercabut kepala lutut...
2000 (kot) : balik hotel mandi dan rehat....
2300 : baru kuar carik makan... hahahahah... musnah diet aku nookkss....
0100 : balik hotel sambung tido...

SABTU - 21 May 2011
0700 : awal yo bangun... Subuh baa.... tapi lepas tu tido balik...
0900 : sarapan....
1030 : naik bilik dan kemas barang...
1230 : Check out dan berjalan ke tengah bandar... cari makan dan melawat muzium...
1300-1800 : pusing satu bandar sampai tak larat dah nak jalan... no public transport terlibat dalam cerita ini...
1800 : dapat kereta sapu untuk ke Stesen Keretapi Wakaf Baru - RM15 satu kereta..
1902 : keretapi Ekspress Senandung Wau (Tumpat - KL Sentral) : Wakaf Baru-KL Sentral... kali ni amik bilik... tidooooooooo je masuk tren.. hahahhaha

AHAD - 22 MAY 2011
0815 : arriving at destination... KL Sentral...
0830-0900 : jalan kaki balik ke opis gua....
ok dah.... kire tamat dah perjalanan kami...

macam tu la perjalanan nye...
kire ala-ala backpackers nye journey la jugak ni...
sorang bawak satu back-pack je..
nanti wa upload gambar sekali dengan huraian.. okeh???

till then....  bersambung la kan..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

4 Doa:

ejaMaria said...

oh... akak tak leh travel mcm ni... naya nak angkut anak2 kecik bagai... ;p

noradzlina.kamdani said...

wah..bestnye!! rindu arr nk travel mcm ni smula..dlu travel guna train sbb guna stdn pass jek...50% best tol.

cikbedahlaser said...

kak maria.. dh besar skit budak2 tu.. bawak la.. bg jakun skit.. ktorg dlu.. besar2 nayli kot.. ke luqman... (masa tu dh 5 bradik).. abah bawak nek ketapi dr KL ke tampin.. dr tampin nek bus..
heheheheheh

cikbedahlaser said...

kak lin... ape lg.. angkuuttttttttt shaza dgn ikram tu.. nek lrt dgn komuter tak sejakun nek ketapi biasa

Followers

Mari tinggalkan jejak anda di sini.. nanti saya gi rumah awak lak..