Selamat Datang kepada 11.. selamat jalan 10




hari ni akan berkampung di Stadium Melawati, Shah Alam..
sehingga hari Ahad....

abgnakkal pulak akan berkampung di Labuan sampai ari Selasa..

permulaan tahun baru yang tak seronok...
kena tinggalkan.....

buat semua..

Selamat Tahun Baru 2011..
semoga apa yang tak tercapai tahun 2010 dan sebelumnya akan menjadi milik anda...




i will miss 2010...
bai bai 2010...



gambar sumber google

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

TIPS : Jika Duit dalam Poket tinggal RM5 dan ATM Jauh dari mata



tetiba baik ati lak nak buat tips-tips bagai nih...

semua tips ni adalah melalui pengalaman penulis sendiri...

hari ni korang bangun lambat.. dan tak sempat pergi ATM nak cucuk duit...(mesin zaman sekarang...cucuk kuar duit.. orang dulu-dulu kena berCUCUK tanam baru dapat duit..ehh apakah)

ataupun.. semalam malas nak singgah kat Esso belakang rumah dan topup wallet..

jadi kelam kabut tengahari ni duit dalam poket sudah tinggal hanya RM5.. singgit-singgit je lak tu..
gile kesian....

jadi apa nak buat????


1. Bukak Maybank2U dan open kaunter topup..
war-warkan ke seluruh pejabat.. tanya kat sesiapa yang nak topup maxis atau celcom.. korang ada khidmat jual topup. kenakan 50sen setiap pembelian. dapat 5, 8 orang.. korang tutuplah kaunter.. kalau sorang RM10.50.. korang jual kat 5 orang.. dapat la RM52.50.. dapat free RM2.50..
buat masa terdesak je ok.. jangan amalkan selalu.. sebab nanti orang asyik carik korang.. tak aman hidup korang..


2. Cek Buku hutang..
masa ni la nak jadi ceti haram.. cek balik sape-sape ade hutang barang RM1 sekali pun... kumpul beberapa orang dah boleh cover makan tengahari.. bile dah ada duit esok.. korang amalkan la bagi loan kat kawan-kawan.. sorang RM2 pun jadi la.. masa terdesak nanti.. gi kutip...
jangan kutip selagi tak terdesak...


3. Amalkan simpan duit syiling banyak-banyak...
sediakan satu tabung macam ni..

sikit-sikit lelama jadi bukit.. bukit dah tinggi.. kita tarah sikit-sikit pulak...
dah kumpul banyak-banyak.. lepas tu bawak pergi kantin ke kedai dekat-dekat opis ke. mintak tukar duit.. sure dorang nak punye... dulu masa kecik-kecik aku suka buat.. abah aku suka simpan syiling... nanti abah letak dalam mangkuk plastik dutch lady.. pastu letak kat kabinet tempat tidur abah.. asal aku nak keluar pergi Tampin ke balik KL ke.. aku akan amik dalam segenggam dua... pastu pergi kedai runcit Culit bawah rumah tu.. mintak tukar syiling dengan duit kertas.. dapat la RM7-8 ..hahahahahahahah jangan tukar habis.. sebab nak buat tambang bas pergi Tampin.. ahahahahahahahha


4. Duit celah-celah...
amalkan jugak simpan duit celah-celah mana yang ada kat purse/wallet korang yang gabak tu..
selit la RM10 ke.. RM50 ke.. jadi masa-masa terdesak baru keluar kan.. masa tak terdesak..jangan sesekali guna... kalau dalam kereta pun leh guna... letak la dalam dashboard ke.. dalam buku panduan kereta ke.. selitkan selagi boleh.. selit la RM10...
ni memang cara aku simpan duit.. dulu aku suka simpan duit kat kamus tebal-tebal.. duit lak simpan yang baru kuar dari bank... jadi cantik lagi kondisi die.. tak nampak sangat kedudukan dia dalam buku...


5. Selerakkan Duit Anda
Bagi yang perempuan tu senang la nak buat... sepahkan duit dalam beg korang.. setakat singgit dua jangan susun masuk dalam wallet.. tapi.. sepahkan dalam handbag... pastu masa terdesak gini.. kasi keluar semua yang ada.. pastu kalau macam aku.. ade beg kamera... pastu ada banyak poket.. aku mesti selitkan duit dalam poket-poket yang ada.. masa terdesak... korek-korek kasi keluar la...


amacam... boleh guna tak cara aku?? ke cara aku ni tak best???
uhuhuhuhuh

korang ada cara lain??

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Esok Cuti.. Terbakar Cuti aku Esok.. Bayar Balik!!!


fuhhhhh...
aku dah minta cuti esok...
sebab nak pergi Stadium Melawati...

sekali pagi ni kecoh-kecoh bagitau esok cuti...

arrgghhhh aaarrgghhhh..
burn je cuti aku macam tu...

tak boleh nak carry forward lak tu...

akak opis aku cakap... "Sape suruh apply cuti awal sangat.."
aku jawab balik.. "Sape suruh MALAYSIA menang semalam!!"



aaaarrgghhhhhhhh


bayar balik cuti aku tu....


aarrggghhhhhhhhhhh




sumber esok cuti = Pejabat Perdana Menteri


pppsssttt :::::::: tahniah kepada pemain Malaysia.. kepada pemain Indonesia.. cuba lagi..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

TIPS : Jika Anda Dingorat oleh Jejaka Tidak Hensem..


banyak pulak cite aku arini...

aku nak share tips...
kalau korang kena ngorat... dan korang tak suke orang yang ngorat korang tu...

1. Make up Story
ni cita aku... masa sebelum kawin.. aku selalu berulang alik dari KL-Johol-KL... naik bas.. kadang-kadang naik bas lompat-lompat.. kadang-kadang ekspres dari Kuala Pilah ke KL.. setakat kena ngorat dalam bas tu dah biasa dah... aku kan vogue (gila punye tipu...)...

ape aku buat kalau aku tak suka orang yang ngorat aku tu...ni kes sebab tak hensem atau macam poyo... aku akan tipu dorang..

Mamat Hingusan : Umur berapa?
Awek Cun : 25 (sedangkan masa tu baru 20 tahun)

Mamat Hingus : Dah kawin ke??
Awek Cun : Dah.. anak dua.. (Pakwe pun tak de lagi)

Mamat Hingus : Nama sapa??
Awek Cun : Siti (nama aku memang Siti... )
Mamat Hingus : Siti ada ramai. Siti apa??
Awek Cun : Siti Asmah binti Ghani. (aku dah ciptakan nama mak nya sekali Rokiah/Gayah/Zabedah)

Mamat Hingus : Ada Henpon??
Awek Cun : Tak da.. (masa jawab ni..muka sila buat muka Confident dan berlagak gila)
Mamat Hingus : Tu yang dalam poket seluar tu apa...
Awek Cun : errkkk errkk gula-gula (ok yang ni kena pandai cover.. nak-nak kalau pakai jeans.. kalau tak kantoi bodoh cam awek cun ni...)

kalau dia kacau lagi... buat-buat busy...



2. Buat-buat sibuk
Yang ni pun kes dalam bas jugak.. kadang-kadang dalam komuter.. kalau agak-agak takut orang tegur.. bawak bahan bacaan siap-siap...sekarang zaman dan moden.. boleh la bawak PSP atau henpon yang berteknologi tinggi.. tapi hati-hati takut orang usha nak songlap lak... kalau bawak buku tu.. pastikan buku korang tebal macam kamus dewan.. English pulak tu... masa baca.. buat muka macam bagus lebih sikit.... benefit nya buku tebal-tebal ni.. kalau dia kacau gak.. korang hempuk je dengan buku tebal tu.. buat-buat busy sms pakwe pun syok gak.. sambil sms sengih-sengih.. macam tengah angau... sedangkan sms kena maki dengan customer je pon...


3. Bagi no telefon pakwe/suami/pakcik/abah atau atok korang
Ni kalau ade orang minta no telefon... pastu korang rasa macam.. tak nak bagi..tapi korang ni terkenal dengan sikap orang yang baik budi pekerti...

Mamat Malam : Boleh nak no telefon (ni selepas dia ajak aku borak dua tiga minit)
Awek Cun : errr..err.. jap... 017-393 0095

Mamat Malam : jap saya misscall..
Awek Cun : eehh..no yang saya bagi tu.. no private.. henpon tu tinggal kat opis.. henpon kt tangan ni.. henpon pejabat... (alasan secepat mungkin yang aku terfikirkan masa tu)

Mamat Malam : owhhh. i will call you then..
Awek Cun : Don't forget to call...

ni alasan aku bagi masa kena ngorat dek Negro kat KL Sentral awal tahun lepas.. aku bagi no telefon abgnakkal..

4. nanti aku fikirkan alasan lain..
hahahahahahhaahahhhah





pppsssttt :: eceli... tadi ade mamat Negro kot.. call abgnakkal nak cakap dengan Rafidah... nasib abgnakkal tak fire mamat tu.. dah berapa kali dah aku pass no dia kat orang ngorat aku.. kalau hensem.. aku bagi no tipon aku la kan... sebab tak hensem la..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Dibawakan oleh Gentel...

ni cerita lepas pergi mandi sungai kat Kg. Kemensah aritu..

keluar je dari Kg. Kemensah..
brader ni ajak pergi makan..
lapar la.. die cakap..

makanan punya melambak kat tempat tadi..
ajak pergi makan lagi..

jadi mula-mula brader ajak pergi makan A&W kat PJ...
konon-konon lepas tu nak pergi Amcorp Mall...
abgnakkal memang suka ajak pergi A&W PJ ni..
tempat pertama jumpa la katakan...



gelas harus besar...



lepas makan tu boleh pulak dia tak de mood nak pergi Amcorp Mall..
terus kona balik rumah..
sampai depan simpang umah.. die straight pergi South City Plaza...
nak naik kerusi urut katanya..

aku pun join sekaki la..

by gentel...




sekali ada jualan gudang tilam-tilam berjenama pulak..

usha-usha la...
tilam tebal berapa inci tah... extra firm lagi..
harga RM450...

lepas naik mesin urut selama 6 minit setiap sorang (RM1 = 3 minit)
baru dapat ilham... terus decide nak amik...
sebenarnya ikut jadual kami...
tahun depan dalam bulan 3 baru nak beli..
sekali dapat harga sedap pulak..
tibai je la..





bukan selalu dapat harga macam ni aku rasa..
kalau harga biasa nak seribu jugak harga die ni..

sekarang dah sampai dah tilam tu..
mula-mula janji nak pakai tahun depan...
tiba-tiba isteri brader semangat tolak tilam tu kat tengah rumah...
dibentangnya tilam tu...
jadi dah 2 malam brader tido atas tilam tu..
seronok tak terkata...
brader kata tak sakit belakang dah tido...
suka la tu.....

jauh brader menung mengenang nasib poket dia kejap lagi.. ehh der.. kita bagi dua la tilam tu..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kau Kunci Lemakku..di Dalam Perutku... lallalalala









sumber google...

kalau tengok gambar awek-awek ni..
rasa macam dengki je..
ishh bila la mau dapat body cam ni nih...

jeles weii jeles...

bak kata orang kampung aku..
bodylicious

fuhhh yang tu lagi best..
asal tengok rasa macam air liur meleleh-leleh dua tiga baldi...

dulu masa jaman muda remaja..
body sedap gak la (tipu)..
cume tang bawah tu yang besar-besar mak aku nye...
tapi sejak kawin.. sume saiz dah nak kalah Pamela Anderson dah..
hahahahahahhahahaha


ni gambar yang wat ade mamat tu jadi angau... ehh sile jangan berangan lagi ye der...

gambar jaman muda....



sekarang gambar aku macam mana??
korang muat naik gambar ni kat Photoshop..
pastu tarik die ke kiri ke kanan...
hahahahhaha

dulu janji dengan abgnakkal
aku turun 45kg..kitorang selamat kawin..
sekarang tak turun pun.. naik lagi ade la..
nasib baik selamat dah kawin.....
fuhhh selamattttt.....

tapi baru-baru ni abgnakkal kuarkan kenyataan...
"Kalau sayang kurus tetibe mesti sayang dah tak sayang kat abang..
sampai kurus sedih.."

yessss yessss...
tu maknanya dia tak kisah la isteri dia macam ni...
dia dah redha..
bagusssss....

gomok ku menunjukkan aku gembira..
hahahahahahahhaah




pppsssstttt ::: tak leh gak nak hepi-hepi... kang kot dia jumpa dengan Naima ni.. mau dia lari tinggalkan aku.. tak bleh..tak blehh...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Selamat Tahun Baru Cina.....


selamat pagi...
selamat bekerja kawan-kawan...
usha line jap.... macam kucing ni...

mood pagi ni...'Lapar'

pagi ni pergi kerja naik motor...
rasanya dah sebulan dua juga tak naik motor pergi kerja...
kalau tak pandu sendiri... pasti pergi dengan abgnakkal..
ai kan ada driver.. hehehhe

opis aku dah tutup akaun isnin lepas..
opis korang dah tutup akaun belum?
minggu depan tutup akaun untuk OT pulak..
banyak benda nak kena selesaikan sebelum tahun baru kan...

semoga tahun baru.. ada 'luck' baru juga...
'orang baru', 'rezeki' baru, kereta baru, rumah baru, suami baru...
ehhh ehhh yang tu rupa baru tak pe.. jangan orang baru..
hehehehe... suami mau yang lama...
ok bang?? anda adalah driver saya dulu kini dan selamanya...

selamat tutup akaun korang...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

I'm On Leave... tata

lets join the cup of tea together..

ehh apakah??????

selamat bekerja kawan-kawan...
sebab hari ni aku mau cuti...
hahahahaha

jumaat cuti lagi...

akak opis aku menggeleng tengok aku...
kenapa tak amik cuti berantai?? kenapa amik lopong-lopong??
oooo ade sebab...
esok dan khamis boss dah cakap jangan cuti..sebab ada trip ke Cairo..
takut tak da orang nak buat kerja..
semalam pulak tak dapat nak cuti sebab orang admin ramai sangat yang cuti..
jadi aku amik la cuti hari ni..
rasa macam nak pergi hospital...
tak tau la aku cukup kuat tak nak pergi Hospital hari ni...

owhh...


jadi selamat bekerjalah untuk semua....
tingkatkan produktiviti di hari-hari terakhir 2010 ni...
heheheheheh

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Suzuki Swift Reramai Pergi Tengok Bola..

ni cite semalam..
semalam aku pergi Kuala Selangor..
tengok budak opis aku kawin...
gambar kawin tu.. nanti la..
tunggu seru dulu baru up story....

ni cerita pasal bola dulu..
since bola yang paling hot semalam....
heheheheheheh

balik dari Kuala Selangor..
abgnakkal ajak lepak kat Seksyen 13 Shah Alam..
biasa la mamat ni..mana dia keje.. situ la tempat die nak lepak..
cuti pun rasa nak lepak situ jugak...
balik dari lepak tu.. abgnakkal ajak pergi jualan gudang kat depan Terminal Subang...
ikut la jalan kat Glenmarie tu..
masa lalu kat Wisma Sime Darby...
tiba-tiba jalan kena sekat..
ada kereta banyak-banyak keluar dari Wisma Sime Darby tu...

kereta yang banyak keluar adalah..
Swift-Suzuki...
bendera Malaysia banyak dikibarkan di setiap kereta...
masa tu baru teringat..
ooooo ade lawan bola la malam ni...
kan nama game tu Piala Suzuki..
patut la banyak Swift...




err tak nampak pulak.. tu ade kereta yang beratur keluar..


antara swift yang join...


ehh nampak bontot je??



jalan yang sudah lenggang..


ehh sejak bile adik beradik aku ade bangunan sendiri ni?? SRS??
ni bangunan belakang opis abang..




mengikut cakap abgnakkal..
owner Sime Darby adalah antara orang yang menggunakan Suzuki Swift..
jadi mungkin ni jugak sebab kenapa banyak Suzuki Swift..

banyak sangat kereta yang keluar dari Wisma Sime Darby tu....
nak dekat 100 buah jugak la...
penat aku termenung dalam kereta....

malam tadi.. lepas je game...
aku tengok jalan lepas tol Sg. Besi jem..
mesti sebab orang baru keluar dari Astro...
aku tak taw kenapa... kalau orang gi stadium bukit jalil..
masuk ikut ASTRO...

owhh aku duduk rumah je malam tadi..
sambil dengar budak-budak kat kedai mamak tu menjerit-jerit....
aku taw berapa gol.. melalui jeritan budak-budak tu je..
menjerit macma kena histeria...

lepas game.. balik la budak-budak yang pergi stadium...
yang bangang nye..
dok tiup-tiup trompet dari stadium tu..
main balas-balas bunyi..
kuang ajor betul..
mengganggu ketenteraman awam betul..
aku dah nak jerit suruh diam dah..
tapi aku sabaaaaarrrr kan hati..
malas.. nanti gaduh macam cina pompuan gila kuasa kat tempat aku ni...

sudahnya..
aku tertidur dengan bantal aku tekap kan ke telinga...


owhhhhh hati masa tu tengah sebal dan kecewa....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

I put a Pull Stop to Life...

Baru aku perasan...
hari ni adalah Isnin terakhir dalam tahun 2010..
minggu depan tahun baru akan bermula..
bermakna... azam baru, kerja baru, persekitaran baru dan banyak lagi benda baru yang akan berlaku...

sepanjang cuti tiga hari lepas..
macam-macam benda telah terjadi...
yang aku kira telah menyebabkan aku terjatuh dengan teruk....
yang mungkin akan mengubah fikiran aku....
semua disebabkan kesalahan sendiri...

dua hari aku termenung dan menangis...
menyesali apa yang telah aku lakukan...
tapi apakan daya...
slogan 'Pelanggan adalah Benar' tidak boleh dipertikaikan...
tamparan yang diberikan cukup untuk membuat aku kata...
mungkin inilah noktah untuk apa yang aku buat sekarang....

aku hanya akan buat untuk diri sendiri dan hobi cuma...
selepas ini..
tiada lagi kerja-kerja amal atau berbayar yang akan aku buat lepas ni...
kalau pergi tengok orang kawin pun aku akan bawa Henpon je amik gambar..

aku seperti terputus nafas dan nyawa ketika dimaki oleh pelanggan...
mungkin kata-kata yang diberikan tidaklah sekeji mana... tapi cukup untuk menyentap perasaan aku...

owhhh rafidah ini bukan lah segagah yang disangka..
rafidah ini bukan lah kukuh seperti yang dilihat...
hatinya serapuh papan dimakan anai-anai....

aku tak berjaya menjadi anak yang baik..
aku tak berjaya menjadi ibu kepada anak-anak suamiku..
aku tak berjaya menjadi kakak kepada adik-adikku..
aku tak berjaya menjadi Ar. seperti yang ku mahu..
aku tak berjaya menjadi photog seperti yang ku impikan selalu...
aku tak berjaya menjadi aku...

semoga masih ada sisa-sisa kekuatan dalam diri seorang aku....

hanya ini kekuatan untuk aku sekarang....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Salam Jumaat...Selamat Bercuti..




assalammualaikum n salam satu Malaya

siapa cuti hari ni?
meh kita celet skit..
hehehe

sebenarnya amik cuti ni sebab ada job kat stadium nelawati, shah alam
sekali bos cakap 31 dec - 2 jan..
adoiii silap tgk jadual la pulak..
jadi baru berkira-kira nak batalkan je cuti tu dan bawa ke minggu depan
sekali budak HR cakap
"pidah, cuti kau ade 2 hari lagi habiskan, kalau tak burn"

alamak.b
jadi aku teruskan juga cuti hari ni
dan tambah cuti untuk minggu depan

mesti ada yang tertanya-tanya..
bukan cuti boleh bawa ke depan ke?
memang boleh tapi untuk orang tetap la
aku ni kontrak
apa yang aku tahu kontrak kami cuti dapat 20harri macam orang tetap
tapi masa akhir tahun jika ada baki 5 hari atau lebih
sebanyak 5 hari cuti akan dibayar
manakala selebihnya harus dihabiskan dan tak boleh dibawa ke tahun hadapan

gitu cerita nya..
jadi cuti je la..hehehe
nasib kerja tak banyak





ppssssstttt: lagi syok kalau abgnakkal boleh cuti sekali..hehehe

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Demam kurangkan dosa... owhh

SALAM SEJAHTERA
wahai sahabat...

sekarang musim demam kan??
dengan cuaca yang tak menentu...
macam-macam penyakit yang datang menyerang...

kat opis aku ni je..
ada berapa tah yang demam...

aku sebenarnya dah kena batuk selsema tanpa demam masa abgnakkal pergi Labuan hari tu..
lepas tu dah sihat sepenuhnya...
tapi tiba-tiba...
abgnakkal tak sihat... batuk-batuk..
aku pun secara tak sengaja...
batuk balik..dan terus kena demam...
owhhhh

ni penyakit setiap hujung tahun ni...
antibodi aku asal hujan jadi lemah kot..
sebab cuaca lembab-lembab-panas ni kot...

duk kat opis menggigil je..
balik rumah pun sama..
semalam.. balik je dari opis..
aku bantai tido..abgnakkal balik join aku tido...
aku bangkit pergi solat Maghrib...sambung pulak tido atas sejadah...
pukul 2 pagi baru bangkit balik kejutkan abgnakkal suruh tukar baju...
kami makan ubat demam...
mamat tu selalu tido selagi boleh nak bukak baju...
malam tadi.. berselibung...
kipas pun tak bagi on...
dah pagi sikit...
dua-dua kebasahan berpeluh...

bangun pagi tadi dah rasa sihat dah...
naik je petang....
datang balik demam ni....
owhhhhhhhh tahan je la..
bak kata orang sakit kurangkan dosa...

bagi sesiapa yang sedang menghadapi keadaan yang sama...
selamat berjuang.. semoga cepat sembuh...


gula-gula orang sakit...

harus dimakan dengan air ye...


untuk kurangkan batuk... sapu ni sikit..




ppssstttt :: sekarang tengah menggigil kesejukan... ekon ni tak kuat mana pun....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Jalanraya Berminyak? Angkara siapakah ini??

salam satu Melaya....

semalam..
dalam perjalanan balik dari kerja...
dengarlah Kerusi Panas di Bernama Radio 24...

kali ni mereka bercerita tentang kemalangan yang berlaku di Cameron Highland aritu...
ahli jemputannya ialah Y. B. Dato' Devamany a/l S. Krishnasamy, Ahli Parlimen Cameron Highland dan juga Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri.

aku bukan nak cerita atau kupas cerita kemalangan tu...
tapi aku tertarik dengan cerita YB tu....
dia pernah kemalangan di lokasi berhampiran/di kawasan kemalangan bas tu...
bukan sekali.. tapi 3 kali...

fuhhh banyak kali tu...
dan yang dia pelik...
kenapa ada minyak??
beliau kemalangan disebabkan tergelincir....
dan di atas jalanraya tu terdapat minyak...

kes macam ni sebenarnya banyak berlaku..
korang pernah dengar TONTO?
aku rasa ni kerja dorang la..

abgnakkal selalu cerita dan nasihatkan aku...
berhati-hati di kawasan selekoh...
nak-nak kalau nampak macam air atau minyak kat atas jalan tu...

ade pihak yang nak kaut untung ni..
dorang akan jatuhkan/curah minyak terutama kat kawasan selekoh..
kalau ada orang kemalangan...
tiba-tiba je datang la lori Towing tu...
bak kata YB Cameron ni..
"tak rasa pelik ke.. tiba-tiba datang towing... kita baru je kemalangan.."
kadang-kadang tu... nampak je plastik minyak yang dorang gunakan untuk curah minyak tu...

jadi, bagi siapa-siapa yang memandu...
bila nampak je macam jalur air/minyak kat atas jalan tu...
berhati-hatilah..
bawak perlahan...kurangkan kelajuan...

antara lokasi yang abgnakkal pernah rasa ada minyak..
selekoh Serdang Raya (depan Caltex), selekoh UPM (exit UPM/Uniten/Seri Kembangan dari arah Putrajaya di Kajang Silk)....



ppssttt :: apalah keseronokannya amik kesempatan atas kesempitan orang ni?? kalau la orang-orang ni yang menyebabkan kemalangan melibatkan kematian... dorang tak rasa berdosa ke?? uhhhh

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

'Tabung Anak Samsun' dijalankan.. mari membantu

entry tak berilmu untuk tengahari ni..
tak sempat nak buat entry pagi tadi..
tengahri baru dapat up..

cite apa?

marilah bersama menderma untuk 'Tabung Anak Samsun'
demi kesejahteraan hidup kalian
heheheheheheh

dari aritu usha tabung yang sesuai...
lepas Puan Nik kata nak beli tabung ayam la.. post la..
aku pun rasa nak beli tabung gak...
puas usha-usha tabung yang sesuai...
akhirnya....tak tahan tengok duit syiling bersepah-sepah ni..
aku pun tebuk je botol mineral ni...

kejap lagi boleh jalankan "Tabung Anak Samsun" ni..
tadi dah dapat 60sen...
ihsan budak-budak opis ni...
buat hari-hari..
boleh penuh tabung ni....
heheheheeheheeh


tabung ekonomi der..



kasi tebuk itu lobang...


60 sen duit budak-budak ni.. 30 sen duit aku.. hahahahah



ppsssttt :: layankan je orang tak sihat nih...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Saya Dapat BONUS!!!!??? Yeayyyyyyy....

ok...tajuk itu hanya angan-angan...

uihhh...
ni dah hujung tahun...
ramai ke korang-korang yang dapat bonus??
syok nye dapat bonus kan....

tak pernah lagi dalam seumur hidup aku dapat bonus...

setakat dapat bantuan kewangan dan duit raya je...

abgnakkal pon tak pernah dapat bonus sepanjang kawin ni..
sebelum kawin ai tak taw...
ai tak kenal die sebelum kawin....

korang kalau dapat bonus berapa ehh dapat??
sebulan gaji?? 2 bulan?? setahun??
wowwww.....

ape nak buat kalau dapat bonus 3 bulan gaji???

simpan la... ade benda yang besar bakal berlaku tahun depan nih...
owhh owhh owhhh....




pppssssttt :: manusia tak pernah cukup dgn apa yang die ada..kan???

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Aku Tak Sembahyang....Tetapi Aku Berjaya... ( Muhasabah )


Aku Tak Sembahyang....Tetapi Aku Berjaya... ( Muhasabah )

by Abu Hanifah on Friday, December 3, 2010 at 5:25pm

Kita tahu bahawa ilmu itu cahaya, dan tidak akan memasuki hati-hati yang gelap, tetapi kita lihat, kawan kita yang berjudi, yang minum arak, boleh berjaya pula, sedangkan kita terkial-kial walaupun sudah berusaha. Kita tahu bahawa, siapa yang berbuat baik, taat kepada ALLAH akan dipermudahkan jalan kehidupannya, tetapi kita lihat, kawan kita ini tidak solat, tetapi bisnesnya menjadi, kita pula hidup dengan penuh cabaran dan duga. Kita juga tahu bahawa, ISLAM ini agama yang benar, tetapi kita sering melihat orang-orang yang bukan ISLAM itu lebih berjaya, dan ummat ISLAM tertindas dalam kehidupan sempit lagi derita.

Orang bertanya kepada saya. Kenapa begitu? Sekarang ini, yang manakah benar? Adakah kita faham selama ini tidak benar?

Maka saya hendak bertanya kepada anda.

Adakah anda tahu apa itu istidraj?

Istidraj ini adalah satu kalimah, yang sering menunjuk kepada keadaan seseorang itu yang terus dilimpahkan rezeki dan kejayaan yang melimpah ruah dalam kehidupannya, walaupun dia bukan hamba ALLAH yang taat, malah seorang pembuat maksiat yang tegar. Kenapa mereka ini dinamakan manusia yang mendapat istidraj? Apakakah maksud istidraj?

Istidraj adalah, apabila ALLAH memberikan kejayaan, harta kekayaan, rezeki yang melimpah ruah untuk manusia itu menjadi lebih jauh dariNya.

Biasanya, manusia yang mendapat istidraj ini adalah mereka yang tidak berusaha menjalankan ISLAM dalam kehidupan, juga tidak berusaha mengenali ALLAH SWT.

Contoh manusia yang mendapat istidraj ini banyak. Kita lihat contoh yang mudah. Qarun. Apakah anda kenal kepada Qarun? Dia ini adalah seorang manusiayang teramat kaya. Diriwayatkan bahawa, kotak yang mengisi kunci kepada gedung-gedung perbendaharaannya tidak mampu diangkat oleh orang-orang yang kuat. Hal ini hendak menyatakan betapa kayanya dia.

Kisah Qarun terdapat di dalam Al-Quran. Hartanya melimpah ruah. Segala perniagaannya menjadi. Segala pelaburannya mengembang. Hartanya makin hari makin bertambah, sedang yang bertambah semalam tidak pula luak digunakan.

Tetapi bila Nabi Musa cuba mengingatkannya berkenaan semua kekayaannya itu datang daripada ALLAH, maka Qarun dengan angkuh menjawab,

“ Tidak, semua ini adalah hasil dari ilmuku”

Lihat. Lihat apa kata Qarun. Tidak, semua ini adalah hasil dari… ILMUKU. Dia nyata semakin jauh dari ALLAH, walaupun kekayaannya menjadi, rezekinya melimpah ruah dan sebagainya. Dia saban waktu memperlekehkan pengikut-pengikut nabi Musa yang terdiri dari orang miskin dan hamba.

Apakah pengakhiran Qarun? Dia akhirnya ditenggelamkan ALLAH ke dalam bumi dengan seluruh hartanya. Kisah ini terdapat di dalam Al-Quran.

Nah… Apakah itu yang kita mahu?

Sebab itulah, saya hendak mengajak saudara-saudari berfikir, apakah yang akan timbul di dalam hati kalian apabila kalian ini jenis yang melazimi dosa-dosa, melakukan maksiat, kemudian kalian berjaya di dalam peperiksaan atau perniagaan. Apakah yang agaknya akan timbul dalam jiwa kalian?

Saya yakin, 99% akan merasa begini, “ Tengok, aku tak solat pun berjaya. Siapa kata solat tu bawa kejayaan?”

Apakah yang akan terjadi kepada anda ketika itu? Anda berjaya, tetapi anda semakin jauh dari ALLAH. Itulah istidraj.

Maka jangan gusar bila tidak berjaya. Cuba lagi. Hubungan keimanan anda dengan ALLAH itulah yang pertama sekali perlu anda perhatikan. Jika anda berjaya membina hubungan keimanan yang baik, insyaALLAH, datanglah badai apa sekalipun, anda akan mampu melaluinya.

Sebenarnya ALLAH suka menguji hamba-hambaNya yang beriman. Terdapat satu kisah yang saya suka baca ketika saya masih kecil.

Terdapat dua orang nelayan. Seorang penyembah berhala, dan seorang lagi muslim yang taat kepada ALLAH. Ketika menebar jala, yang menyembah berhala menyebut nama berhalanya, manakala yang muslim membaca bismillah. Bila jala diangkat, yang menyembah berhala mendapat banyak ikan, manakala yang muslim, hampir sahaja tiada ikan untuknya pada hari itu.

Malaikat yang melihat keadaan itu bertanya kepada ALLAH.

“ Ya ALLAH, apakah yang telah berlaku? HambaMu yang menyekutukanMu, KAU berikan dia rezeki yang banyak, sedangkan hambaMu yang menyebut namaMu, KAU tidak memberikan DIA apa-apa”

ALLAH menjawab,

“ Yang menyekutukanKu, tempatnya memang sudah pasti NERAKA. Maka apalah sangat rezeki yang pasti akan hancur itu jika Kuberikan kepadaNya? Tetapi HambaKu yang beriman itu, AKU hendak mengganjarkanNya syurga, maka AKU suka mengujinya untuk melihat kebenaran imanNya”

Nah, jangan anda kecewa bila diuji, tidak berjaya di dalam peperiksaan walau sudah studi, gagal dalam perniagaan walau kemas menyusun strategi. Itu semua adalah sebahagian dari ujian ALLAH. ALLAH menguji hanya untuk mereka yang dikasihi. Bukankah ALLAH SWT ada berfirman,

“ Apakah kamu mengira KAMI akan membiarkan kamu berkata kami beriman sedangkan kamu belum diuji?…”

Jika gagal terhadap satu-satu perkara, itu perkara itu. Anda masih belum gagal dalam kehidupan. Teruskan usaha, selagi nyawa masih ada. InsyaALLAH ALLAH akan memberikan sesuatu yang bermakna kepada anda. Bersangka baiklah kita kepada PENCIPTA kita.

Maka sebenarnya, bila hidup kita digegarkan dengan masalah, hendaklah kita rasa bersyukur. Tandanya, ALLAH masih lagi dekat dengan kita. Ujian adalah tanda kasih sayang dan perhatianNya kepada kita.

Mustahil anda suka senang sebentar di dunia, di akhirat yang kekal abadi nanti anda merana. Anda mahukan istidraj?

Saya yakin tidak..

Anda tenang sekarang?

Anda wajib untuk tidak berasa tenang jika anda berbuat dosa, dan anda berjaya. Sebab itulah, muhasabah diri itu penting. Untuk kita sentiasa periksa bagaimanakah hubungan kita dengan ALLAH SWT.

Aku berdosa, tetapi aku berjaya…. Berhati-hatilah kita agar jangan sampai lafaz itu, atau lafaz-lafaz yang membawa maksud serupa itu terkeluar dari mulut kita.

Mari kita sama-sama duduk, dan bermuhasabah semula.


sumber rencana : Facebook

sumber gambar : google...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kawasan Berendam Belakang Zoo Negara



Jadi ni la cerita untuk gambar semalam....

Aktiviti kami Ahad lepas... 19 disember 2010

lokasi : Teratak Angah, Sg. Kemensah, Jalan Zooview

Zura orang ebrtanggungjawab yang membawa kami ke sini...
dia yang beria-ia nak ke sini...

jadi kami kumpul duit sorang sikit..
beli barang..dan assign kan orang utk perap ayam tu semua...
Ahad tu.. aku lambat... hehehe biasa la ahad..
cuti adalah hari tido ok...

disebabkan masuk je Kg. Kemensah tak de line telefon...
aku takd apat tanya diorang lokasi sebenar Teratak Angah ni...
jadi jalan je cari lokasi..sambil tengok-tengok kereta yang dipakir
jalan kecik dan sempit menyebabkan susah nak pusing-pusing...
kami jalan sampai hujung jalan...di ATV Park..
silap jalan rupanya...
Teratak Angah ni lepas kawasan Jinbara...
masuk dekat simpang kolam ikan...
Teratak Angah antara kawasan peranginan yang hujung sekali...


rumah kami....


terdapat rumah-rumah kecik dan tempat BBQ...
kami bayar RM80 untuk rumah, arang dan tempat BBQ..
aku tak pasti parking kena bayar ke tak...
sebab main masukkk je.
kalau tak nak amik rumah...bayar RM2 sorang....

kawasan Angah ni..
dia empang sungai tu... jadi kawasan tu jadi macam kolam...
kedalaman air lebih kurang 1.2-1.4meter...
air sejuk.... masuk je dah rasa nak keluar sebab sejuk... (ade orang tu la kan....)
tebing sungai tu dia simen.... jd landai sikit...

datang lambat...jadi kena bakar ayam tu...

budak aiman ni... dari pagi sampai kol 12..tak nak naik lagi... bibir dah biru dah...esok nye demam...

kesian Hafizul...anak dia tak nak masuk air.... tengok aiman...

lepas makan ayam.. ade lak yang pergi mancing bawak balik hasil.. bakar ikan lak...


geng lelaki IN



renang irama VS hasil lumayan...

amir dah macam badak air menguak dah...


kat tengah-tengah air ade pokok dengan kayu tempat buai-buai....
sila abaikan dugong terbang itu...


ade tempat bergayut cam tarzan... poyo je mamat ni.. hasil nye hampeh je...

ade gelongsor untuk kanak-kanak... tapi kalau org tua terencat cam mamat ni pun leh gak....


overall... puas ati la.. cuma jauh ke dalam sikit....

kalau sape-sape nak buat aktiviti keluarga..memang sesuai la...

ni no contact kalau berminat..



banyak lagi gambar.. tak larat nak up sume...

lepas gi mandi..kite gi berurut lak... heheheheheh


pssstttt :: best jugak layan berendam ujan-ujan ni

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Terbang la Burung Terbang...


boleh tak nak buat teaser??

aktiviti Ahad kami??

ke mana??
apa ni???

eheheheheheheh
menarik tak agak-agaknya???


hmmmmmm

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Krusher telah menghampiri kawasan anda...


yeahhh...
sekarang mood cerrita pasal makan je ehh....
dah macam blog mama tisya lak...
tapi my versi.. makan-makan kedai yang orang lain pun selalu pergi la tapi...


walaupun nanti orang cakap...
"eleh...makan KFC pon nak cerita..."
aku tak kire... aku nak cerita gak...

nak cerita sebab....


yessss yess yessss....
aku sudah dapat minum ini KRUSHER!!!


setelah beberapa bulan mengidamkan Krusher ni...
aritu aku tengok blog kak eynda..
pastu terus termimpi-mimpi...
pastu masuk lak Blog Mama Zarfan..
die minum Krusher kat Nottingham.. kat sana panggil Crush'em

ramai yang tanya mana nak jumpa benda ni kat Malaysia...
aku cari kat KFC.. dia cakap ade kat Shah Alam je..

tapi beberapa minggu yang lepas..
aku sudah jumpa lokasi lain...
di Tesco Puchong (ni abg Riz bagitau..) dan KFC Universiti, PJ

yang kat Universiti macam so-so je presentation dia...
jadi aku mau terjah KFC lain lak pasni.....

yeaaaaha...
ok ade sesiapa nak tunjuk krusher dia plak???

klu gi KFC sure la nak makan ayam kan... kite kan Karnivor lebih drpd Herbivor


see... sehingga menjilat jari.....


terima kasih kepada incik-muka-tak-bersalah
sebab faham keadaan isteri anda yang busy masa ni...



p-ppppsssttt :: kalau tak suke kite cite pasal makan-KFC-pon-nak-cerita... sile tekan tak suke kat bawah ni yeee.. tenkiu

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Followers

Mari tinggalkan jejak anda di sini.. nanti saya gi rumah awak lak..