Pengantin dan handphone



Salam Jumaat...

masa korang kawin kan...
korang guna handphone tak??
maksud aku... ade tak bercakap kat handphone...

aku paling suka amik gambar pengantin dengan handphone...
tak taw kenapa...
macam habit pulak....

tgk contoh ni kalau tak percaya...







Gambar aku pon tak terkecuali.. ahahahha




ehh kurus nye abgnakkal...


Jadi Bersempena Hari Lahir aku.. pada 18 ogos dan Ulangtahun perkahwinan kami ni....
aku nak anjurkan


korang boleh klik sini... untuk keterangan lanjut...

semoga berjaya...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tak Puas Hati Dengan Majlis Kawin Korang????

STOP!!!!!


anda sudah kawin??
bila??
di mana??
dengan siapa??

anda puas hati dengan majlis anda??
puas hati dengan make-up??
puas hati dengan photographer??
puas hati dengan makanan??

tak puas??

kenapa???

budget terlalu kecil sehingga tidak dapat tampung cost yang tinggi???

hahahahahahahahahaha
aku bukan meniaga la...

cuma berkongsi rasa....

aku tak puas hati dengan make-up...
kepoh sangat la...
putih gila muka aku....
baju lak... seksi...
ini sendiri salah...
sekarang baru malu...
wahahahahaha

apa-apa pun...
aku suka majlis aku... aku la raja...
wahahahahahaah
selamba okeh...

korang jangan tension-tension dengan majlis korang...
buat je macam tu majlis korang (mmg la majlis korang pon...)


see... wat macam tak taw je...

orang sibuk makan...aku dok sibuk borak...


okeh...habis cite...babai..


iklan : utk memuaskan nafsu kawin korang... dengan bajet yang ciput.. mungkin korang leh try Quiny Bridal... kepuasan pelanggan adalah keutamaan kami... aku on behalf of Quiny la nih...




pssstttt :: aku sedang me'refresh' memori kawin ni... well... anniversary kan tak lama lagi..harus lah gedik-gedik... memori Majlis Perkahwinan tak harus dilupakan...hari-hari kena ingat... sebab hari-hari kita bercinta... majlis kawin kan hari meraikan Cinta... ?? kan?? korang dah up gambar kawin korang???

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Selamat Pagi Donia.....






hi...
selamat pagi..
korang dah sarapan??
ke puasa ganti??

aku rasa arini macam nak wat Kontes la..
sape nak join??
apa kata wat kontes...
nak join korang bayar...
korang nak tak??

hahahahahahah
kidding ok...

rajin pulak nak wat entry pagi ni....

ok selamat bekerja..jangan nakal-nakal ok...
kerja rajin-rajin...



ppssstt :: benor nye... pagi ni wake up early... take bath early..got lot of hug n kisses... go to work early... but arrive same like yesterday...wahahahahahaha okay i'm in a good mood today... good news ehh...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kena ceroboh LAGI??????

credit tu google..
mcm ni la sampul surat aku dpt tu..
dengan setem burung..sampul kaler coklat...




ingat tak kes hari tu

tak sampai pon 2 bulan kes tu...
semalam aku kena ceroboh lagi..
hak aku diceroboh...

yeeee surat...

masa balik dari kerja..aku tinjau la post box aku..
ade surat..
tapi bila tarik..
tengok sampul je... isi tiada
sampul tu dah terbuka...
setem ade...tapi tak bercop..
jadi aku tak boleh agak sape yang pos..

nama atas sampul..
nama aku.."Rafidah"

menyirap darah aku masa tu..
tak taw nak tanya siapa...

aaarggghhh tension betul la...
jgn la kereta aku pulak kena ceroboh lepas ni...

aku budget surat tu daripa cik bb, yogurt..
sebab aku menang kontes dia aritu...
dapat card handmade...

owhhhhh mana nak cari isi sampul tu..
aku tingal kan sampul tu kat dalam post box..
tak amik pon...
takut ade konspirasi dadah ke..
pos dadah guna nama aku...
sebab pos box aku tak boleh kunci...

tak pon...anak org kedai makan bawah rumah tu main kat situ dan bukak surat aku
sebab pagi tadi aku tgk ade sampul kecil warna pink..
dalam nye ade kertas nama die..
aku takut dia main kat tangga rumah aku dan amik surat aku tu bukak...

uhuhuhhuuhhu benci la...



ppsstttt : lps kejadian tu..call incik nakkal nak mengadu... banyak kali call tak angkat.. dah sedih dah...
time nak merajuk tu la die call balik.selalu jd macam tu... macam Allah tak izin kan je perbuatan aku tu.. hahahahahhah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Waka waka...it's time for Istana...

salam...

korang pernah main futsal??
sekarang futsal macam benda yang sangat glemer...
kalau bola sepak..
perempuan tak ramai yang nak sertai...
tapi futsal tak pula..
mungkin saiz padang nya yang kecil berbanding bola sepak...

hari sabtu lepas telah berlansung pertandingan Futsal antara jabatan kerajaan
di Kompleks Futsal Presint 18...

fuhhhh.. jgn tak percaya nyah...
mak jadi keeper....
amik kau...

tahun lepas budak-budak ni ajak main sekali..
tapi aku malas...
tahun ni rasa bersalah...
jadi aku pun join..
dan telh dipaksa untuk sertai pertandingan sekali..

main tak la hebat mana..
orang sepak bola asyik lepas masuk gol je...
beberapa hari sebelum pertandingan..
budak-budak lelaki trained aku...
fuhhh mencabar...bahaya jugak bola ni sebenar nya...

pertandingan dimulakan dengan liga.
kumpulan kami ada 4 pasukan...

1st match kami kalah 0-1... lawan mana tah... peguam negara klu x silap
2nd match kami menang 3-0 yg ni klu tak silap lawan research...
3rd match pun kami menang.. 4-0

fuhhh habis la hebatnya tu...

jadi masuk saringan...
lawan LPKP kalau tak silap...
kalah...dek penalti..

arggghhhh...

budak aku tak puas hati..sebab penalti tu dikatakan disebabkan hand..
padahal tak pon...tah mcm mana tah cerita nya...
Joe... tak puas hati...siap gi argue dgn ref lagi...
tapi nak wat camne bukan rejeki kami...
setel je game dgn LPKP..
kami tapau barang-barang dan blah....

kuar je court..aku terus call incik nakkal mengadu domba..
bile minta dia jemput...
dia boleh cakap..."BALIK JALAN KAKI"
wawawawa mek dh la tengah sedih...
dia boleh cakap macam tu...

aku pun dengan redha la bungkus barang nak tumpang budak-budak ni je...
tetibe kawan aku jerit...
"Woi pidah.. tu ha laki kau dah sampai"
ahahahahaah jahat la abang ni...(ayat gedik ok....)

ending cerita ni... walaupun sedih...tapi masih gembira.. hahahahahahaha
tahun depan kami akan kembali mencabar kamu...kamu...kamu....
itu pun kalau aku tak mengandung atau beranak kecik...

last word.. terima kasih kepada...
Joe, Ajune, Zura, Nini, Nora, Diani, Arni dan Ayu (even ko tak dtg) - my Team...
dan semua budak-budak lelaki yang bersama-sama berjuang... yang train kami..dan yang jadi coach at the same time...
utk Kamarul jugak.... thanks a lot...
baru aku taw.. BOLA ITU BULAT...

sekian....

Kamarul coach kami...w/pun dia orang Perangkaan...


gaya orang hebat tgk bola... poyo je ko Muaz...

Kien tgh bagi ceramah pemakanan pada June...

incik nakkal tak de..jadi pinjam kamera phone Hakim..


aku hangin je dgn budak misai sorg ni...

ni dia orang kuat penyertaan kami kali ni... Kien..


aku rasa ni punca kekalahan... gedik amik gambar
(sebab dari pagi takde pon gedik amik gmbr...)


mamat sekor ni mcm patah hati je apsal ko mail??


cek pinggang sape lagi ramping ke hape ni??


June ko wat pe tu??



saat kekalahan itu.... aarrggghhhhh



aku akan rindu saat ini... korang memang terbaik....








ppssstttt : sampai arini..aku dok fikir...sape yang jerit bgtau laki aku sampai..sebab tak ramai yang kenal incik nakkal... sapa ekkk... korang kenal je kereta mek ekkk...
ppssstttttt psssttt : lepas habis futsal..pergi Wetland..tgk orang Fly, pastu gi Bangi cari kedai RC... lepas tu beli heli RC... layan kan je la... tapi tak sangka aku larat... hahahahahah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Aku Sedar Diri Ini...Aku Hanyalah Insan Biasa..Tapi Aku Punya Harga Diri...

Salam kawan-kawan jauh, dekat...
macam mana minggu ni??
ok kerja??
aku?? tak dapat digambarkan
hahahaahahahaha

pernah dengar baris ayat tu?
lirik lagu tu..
tapi jangan tanya lagu ape...
aku ni redah je...

korang taw ketinggian aku?
berat badan aku?
meh la...aku dgn baik hatinya nak cerita..
aku rendah je.. tinggi-tinggi budak darjah tiga (3)..
natah-ntah lagi rendah...
keberatan lak... sangat berat..seperti anak lembu... opppsss...
(berat tidak seimbang..jalan mcm raksasa)

TAPI...(harus di'highlite kan di situ)
aku pantang orang panggil aku 'pendek'... (oppss aku kutuk diri sendiri..uhuhuhu)
aku akan cakap..rendah atau kecik...
bab bentuk badan lak..aku akan cakap..besarrrr...
berbanding gemuk...
aku rasa ni pantang biasa bagi orang yang mempunyai badan macam aku nih...

ceritanya...
aku tak suka abang kat stor ni..
ade 2 orang (mmg ade 2 je skrg)
sorang... kecik rendah-rendah je orang nye...
tinggi sikit je la pun dari aku...
sorang lagi... kurus tinggi dalam 160++cm..

TAPI...(tapi lagi ye)
mereka suka sangat mengutuk aku...
walaupun ayat nye tak la hari-hari...
tapi bila dah bercakap... wahhhhh aku rasa nak lempang je..

yang abg kurus tu..pernah cakap macam ni masa aku mula-mula masuk...
abg kurus : dulu stor ni ade sorang duduk tempat awak ni..nama dia Mur**, fuhhh time tu..ramai budak-budak lelaki lalu lalang.. ada yang datang amik barang (aku duduk stor) hari-hari nak tengok dia... Lepas tu Mur** keluar..tukar pulak Fat****, tapi orang tak datang macam dulu... (sebab minah tu badan sikit besar dan berkulit gelap...masuk dlm kategori tidak menawan)... sekarang ni ida pulak...(dia suka salah sebut nama aku).... tengok la nanti..rasanya tak de lah kot...

ayat aku dah tukar sesedap rasa... asal penyampaian berkesan...

kalau korang dengar dia cakap macam tu ape perasaan korang??
dia merendah-rendah aku yg sedia rendah ni??
kurang ajarrrrrr!!!!

tu tak cukup lagi tu..
kalau aku makan ke ape kan... contoh burger la.. nasi die tak kisah sangat...
nanti mula la... "wahhh... makan burger..." ayat berbunyi keji dan mengejek...
kalau tak silap aku die ade je kutuk ketinggian aku nih...

sorang lagi.. brader rendang tak berbuah tu...

ade satu hari tu.. aku nak balik kerja...Haji kassim yg dah pencen tu tanya...

Hj Kassim : Balik naik motor ke?"
Aku Cute : A'ah... suami pakai kereta...
Brader Rendang : Hmmm... aku rasa kau lagi sesuai bawak kereta la dari motor...
Aku : Apsal??
Brader Rendang : sebab kaki kau tak sampai... macam tak sesuai....

pergghhhhhhhhhhh ayatttttt.... mmg rasa nak terajang je time tu... tapi sabar je la... pangkat ketua aku dia nih...
aku pon dh down dah time tu...
nasib haji bekap...

Haji kassim : Eleh... kalau dia bawak motor... lumba dengan kau...sure kau tertinggal belakang... nanti ko peeetttt.peeettt..pettttt... (wat gaya motor slowwwwww).....

amik ko...
ni yang wat aku sayang Haji nih... bekap baik punyeeee...
brader tu..dah la takde lesen kereta... bawak kereta pun aku rasa tak lepas...
ayat dia... "aku kan boss.."
sebab orang umah dia yang drive utk dia...dia datang keje bawak motor je...

uhuhuhuhhuhuhuhuhuhu

Aku sebenarnya dah biasa kena keji macam ni...
mungkin sebab bentuk badan aku tak macam Angelina Jolie kan...
macam Amber Chia pun tidak...
tu pasal kena kutuk je...

korang...
kalau nak kutuk... biar berpada-pada..
ingat..
manusia ni ciptaan Allah...
kejadian ketinggian, hitam, dagu senget ke depan...
tu semua kejadian Allah..
dan gemuk pon leh jadi tak boleh dielak..
ye la..kalau dah baka aku jenis muntut besar-besar...
tu bukan ppilihan aku...
tapi ye... aku masih boleh kontrol sebenar nya...
jika korang kutuk aku...sama lah korang kutuk kejadian allah...

tak betul ke????




pppsssstttt ::::::::::::: eceli...aku nak makan GCB McD yg incik nakkal beli malam tadi... tapi takut...takut brader kurus ni kutuk aku...aritu bukak blog ni dengan gambar burger tu terpampang je..dia dah berbunyi... belum makan depan dia lagi.... die duduk belakang aku ni... duduk tempat Haji Kassim..sebab kat situ ade PC berinternet... dia punye jawatan tidak diporvidekan PC...sekian...(aku nak cari port kerjakan burger nih..)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sedangkan Haiwan Pon tau Sayang Kawan Sendiri


Salam..
Minta Maaf ye pada yang terkena dgn Tajuk Entry Semalam..
ok wat...
ahahahahahaha

Owh Cite Arini Ade Kaitan Dengan Tajuk Ye...

Kat umah kami ade sebuah akuarium..
incik nakkal punya family memang ade bela ikan...
jadi dia terpengaruh dengan alam kanak-kanak dia..
jadi dia pon nak bela jugak di rumah kami..
tak kisah..sebab aku pun suka..

dulu akuarium ni wat letak kat stor je..
nak wat open house last year baru kami kerjakan..
bersihkan..
beli ikan...

masa memula dulu..
banyak jugak ikan yang lawa-lawa...
tapi sekor-sekor mati..

ade jugak kami bela udang..
siap bertelur bagai dalam tu..
tapi mati jugak..
mungkin sebab kami tak tukar air dia la..

sekarang.. tinggal 6 ekor je kot..
pernah dulu sampai 20 ekor lebih..
ikan + udang kutip kat sungai Ulu Yam campur ikan beli...

ade satu jenis tu aku nama kan dia ikan pemalu..
sebab dia sangat-sangat la pemalu...
sentiasa dok kat dasar...
tapi kalau sampai time mereng dia..
dok main lari-lari lak dalam tu.. sampai kat atas..

aku beli 2 ekor je...
pastu aritu sekor sakit..
sakit teruk la kot..
sampai berenang senget dah..
badan pon dah terbalik..

aku ingatkan kejap je sampai la ajal die..
rerupe nye 3 minggu gak dia bertahan dengan badan senget tu..
ade satu hari tu..
masa dah nazak sangat..
die dah terlentang dah..
aku sangat touching bile tgk kawan die..
dok tolak-tolak kawan die..
suruh berenang...
bile kawan die berenang senget-senget nak jatuh...
kawan yang sihat ni support dari bawah...
berenang sama-sama..
akhirnya.. pagi Isnin kot..ke pagi Ahad..
mati lah ikan kesayangan aku tu...
tinggallah sekor je ikan pemalu

sekarang tinggal..ikan albino sekor
ikan touch down sekor
ikan pemalu sekor
dan 3 ekor ikan ulu yam..
ye sume ade nama masing-masing... sebab aku tak ingat jenis dieikan...


Tengok...ikan pemalu sihat (IPS) datang dekat ikan pemalu sakit (IPK)


bagi zoom sikit...

tadi kat atas batu..sekarang dah berenang ke tepian lak...


pastu dia bawak kawan dia kat tepi kapal karam...


tgk kawan dia senget...


macam dah mati kan?? tapi belum.. 3 minggu IPK dlm keadaan camni..



KESIMPULAN dari cerita saya di atas...
kita sebagai manusia juga harus mencontohi sikap, sifat ikan pemalu tersebut..
akhir kata...majulah ikan..utk negara...YEAAAHHH!!!!!



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Merajuk Baik Untuk Kesihatan... betulkah??



salam...
bagaimana hari anda pada Selasa ini??
ramai yang tengah cuba setelkan utang-utang puasa kan?
yang lelaki tu...
jgn dok ngata pompuan je..
ngkorang pon ade utang jugak kan..elehhh nk nyorok-nyorok lak...

arini nak cerita dalam kain sikit...
semalam mcm awek-awek lain la..
aku berpuasa.. ade utang puasa tak habis bayar lagi nih..
asyik tundaaaa je... amik ko...Syaaban dah masuk baru terkial-kial

setelah seminggu mengidam asam podeh..
semalam dengan semangat yang tinggi..
aku masak lah Asam Podeh Ayam..
guna pes je.. beli kat kedai runcit abg Zek tu...
siap masak 2 lauk lain lagi..
punya lah semangat...

siap je masak..
Maghrib pun masuk..
aku makan sikit...sebab kalau tunggu incik Nakkal sure lauk-lauk dah sejuk..
tak best...
tak leh makan banyak-banyak.. nanti takut Abgnakkal merajuk...

tunggu...punye tunggu...punya tunggu... punye tunggu...(tunggu dia balik keja)
tak juga sampai-sampai...
dah pukul 9.. aku call la...
"Abg tengah lepak dgn kawan-kawan ni"
menyirap lak aiii darah aku...
aku punya la tunggu dia balik.. janji balik tak de la lambat sangat..
dengan ati yang membara..aku makan je tak tunggu die..
setel aku makan...die pon sampai...

aku wat dekkk je...
dia pon siap mandi..amik nasik lauk sendiri.. (aiiikk boleh pulak...)
tau la tu..aku merajuk...
lepas makan.. hulur Aiskrim Magnum...
feberet aku...
wooo pandai ekkk.... nak cover balik la tu...
aku memang suruh belikan aiskrim...
selalu dia lupe... ade lak kali ni...
nak cover punye pasal...

setel makan aiskrim...
konon-konon nak manja-manja la...
nak pujuk la tu.. harap maaf..tidak akan dilayan...
last-last..aku pukul die..aku cekik die...
errr nasib tak sepak terajang je..(sebab dulu die pernah tegur..aku suka main kaki dengan die)
aku rasa sakit gak tu..aku pukul...
geram punye pasal..nak buat cane...
tapi pastu... baik la jugak...

kesimpulan....
kadang-kadang merajuk ni perlu dalam hubungan seharian.
siapa kata merajuk hanya orang perempuan..
lelaki jugak merajuk..
even masa bayi lagi sudah boleh dilihat...
korang ramai yang dah ada anak..
mesti tahu pasal ni...
tapi lelaki merajuk nampak seperti memberontak..
perempuan nampak..manja gedik-gedik...ngada-ngada... hahhahaha

merajuk sebenarnya memupuk kasih sayang yang lebih...
aku selalu merajuk..dan rasa lain lepas tu..
kalau dia tak pujuk...akhirnya aku yang pujuk diri sendiri..
sebab... rindu datang lepas merajuk tu...
walaupun dah ada anak..
boleh ape merajuk-merajuk nih...
yang lelaki...cubalah lebih sensitif..
perempuan kuat mrajuk sebab suka dihargai, dibelai, dimanja dan dikasihi...

selamat bercinta... cinta yang indah datang selepas begelar suami isteri...
hargai isteri/suami anda selagi mereka masih bernyawa....


errr tajuk tak de kaitan dengan entri...sorii




psssttt : mak aku cakap... Merajuk hak sendiri, sendiri rugi..... Merajuk hak orang pun sendiri rugi.. hahaaaahahahah


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Black Monday, White Saturday???


selamat hari isnin kawan-kawan...
monday blues?? Black MOnday?
apa jua panggilan yang kita gelar..
Isnin memang dibenci kebanyakan orang...

pagi tadi aku bangun pagi..
dan terfikirkan perhimpunan..
terfikir diri sendiri masih bersekolah barangkali...
hahahahahaahha

rupa-rupanya...
ISnin... jalan JEM...
harus cepat kalau tak...MERAH lagi lah...

Isnin - Jumaat jadual semua orang biasanya berkaitan dengan kerja..
kerja..kerja..kerja...
walaupun sudah berkahwin, beranak pinak..
masih dengan kerja...anak sekolah...laki kerja... anak sekolah...

Bila datang Sabtu - Ahad..
masa ni lah..
nak berehat-rehat dengan keluarga..
berjalan-jalan dengan mak mentua, pak mentua, ipar duai..
masa ni la kita berehat dari kerja yang menyesakkan pemikiran...

inilah yang menyebabkan semua orang tak suka ISNIN..
mood dan keseronokan Sabtu - Ahad telah dirampas oleh ISNIN...
dan semua tak sabar nak habiskan 5 hari bekerja yang akan datang..
untuk Sabtu dan Ahad datang kembali..
Supaya boleh bersama keluarga tercinta...

Selamat Bekerja Kawan-Kawan...
tinggalkan keseronokan yang lepas..
rancang pula keseronokan akan datang....




ppssssttt : Sabtu-Ahad lepas saya sibuk dengan family sebelah saya.. balik Johol, kemudian ahad mak abah sy pulak datang ke sini... kedua-duanya disebabkan kenduri kawin... kadang-kadang rasa tak fair pulak utk sebelah incik nakkal..sebab asyik ke sebelah saya... uhuhuhu nak buat macam mana.. banyak aktiviti dengan family saya... bulan 7 boleh dikatakan setiap minggu balik johol.. puasa nanti tiap-tiap hujung minggu balik kelana jaya lah pulak... fair kan??

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

G-Spot at McD..




salam...
nak taw cite...
arini aku puasa...
abg nakkal lak ade kenduri kat opis...
jadi aku ni pon semangat la nak balik masak asam pedas..
sebab kalau abg nakkal ade..
dia tak nak makan asam pedas..

balik tu.. nak isi minyak kat Esso Sg. Besi (dekat tol gate PLUS sg besi)
sekali minyak diorang kata habis...
tapi aku rasa dorang suruk minyak la..
esok kan harga nak naik...
jadi aku turun beli air susu coklat je...

lepas tu.. disebabkan minyak sudah bagi warning..
aku gagahkan jugak la diri pergi Esso depan South City Plaza...
nasib jalan tak jem lagi...

lepas dah isi minyak... balik la rumah..
sebelum tu pergi beli bahan-bahan nak masak dulu...
naik je rumah.. aku kobok² beg aku...
tgk tak de kunci rumah...
Ya Allah...
aku dah risau...
call CC aku..nasib dia tak balik lagi..
dia kata ade...

Terpaksa la aku patah balik ke Opis...
disebabkan aku sampai balik kat opis dah pukul 7
aku pun cadang nak lepak je...sampai pukul8...
time tu jem kat Hiway KL-Sban pun dah reda...

tengah lepak-lepak tu...
aku ternampak iklan McD baru kat Fesbuk...
(aku tak de TV so tak taw perkembangan iklan TV malaysia)
ape lagi... lepas je pukul 8...
laju-laju aku balik rumah..
pecut selaju tidak...
sampai McD Esso Sg Besi tu...

aku dengan happynye order set GCB baru...
fuhhhh memang sedap...
saiz might smaller... but taste Gigantic...

kepada peminat McD sekalian....
hurry up... it's limited time only...
macam Prosperity burger la...








saya sudah..anda bagaimana??



psstt : akhir nya air coklat yg aku beli tu la aku buat bukak puasa... postpone la masak asam pedas... soobbb soobbb


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tubs of ice cream help women make babies

Sharing is Caring kan???




Having trouble getting pregnant? Maybe you’re not eating enough ice cream, say researchers who found that a low-fat dairy diet can cause infertility, by preventing ovulation.

This type of infertility, known as anovulatory infertility, was far more common in women who ate low-fat dairy products such as skimmed milk and low-fat yoghurt, the study found.

Jorge Chavarro at Harvard School of Public Health in Boston, Massachusetts, US, and colleagues tracked more than 18,000 women aged between 24 and 42 with no history of infertility. Every two years over an eight-year period, the women were asked if they had tried to become pregnant, whether they had been trying for more than a year without success, and the medical reasons for any fertility problems. The women also supplied detailed information about what they consumed during this time.

Women who ate two or more servings of low-fat dairy foods a day increased their risk of ovulation-related infertility by 85% compared with those who ate less than one serving of low-fat dairy food a week. Conversely, women who ate at least one serving of high-fat dairy food a day, such as ice cream or full-fat milk, reduced their risk of anovulatory infertility by more than 25% compared with women who consumed up to one serving a week.
Temporary indulgence

Women trying to conceive should adjust their diet, if only temporarily, Chavarro says. “They should consider changing low-fat dairy foods for high-fat dairy foods,” he says, noting that the rest of the diet could be adjusted to achieve the same overall calorific intake. “Once you are pregnant, you can always switch back.”

Chavarro does not know why dairy fat affects fertility in this way. Other types of fat that he and others have studied do not have the same effect. “It’s either something specific to dairy fat, or a fat-soluble substance present in dairy foods that reduces the risks of infertility,” Chavarro says.

Processing whole milk into low-fat milk may not only strip away the fertility benefits of dairy fat, but may also raise levels of hormones that interfere with female sex organs. To turn whole-fat milk into skimmed milk, whey protein is often added back for taste and colouring. The protein has been found to produce testosterone-like effects in mice, Chavarro says.

It may simply be the over-processing of low-fat foods that is causing increased infertility, says Nanette Santoro, director of the reproductive endocrinology division at the Albert Einstein College of Medicine in the Bronx, New York, US.

But Santoro adds that the most important factor of all may be maintaining a healthy body weight. “There is a clear relationship between increasing weight and infertility,” she says, pointing out that women with very low body fat risk infertility. “One of the best self-help things women can do is maintaining an optimal body weight – neither too thin nor too large.”


sumber : alam hamil.



pssst : ehhh tadi ade 66..pastu 65.. skrg ade 64 je follower? sobbb sobb sobbbb.... tak pe la. saya taw sy ni bosan....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

10 Mitos dan Fakta Infertiliti











Mitos 1: Infertiliti adalah masalah kaum wanita
Fakta Sebenar:
Tidak betul. Yang sebenarnya, lelaki memberikan peranan yang besar terhadap ketidaksuburan. Kajian menunjukkan 40% dari masalah ketidaksuburan adalah berpunca dari kaum lelaki dan 50% lagi adalah wanita. 10% nya lagi tidak diketahui punca dan sebab.



Mitos 2: Menjadi hamil adalah sesuatu yang mudah
Fakta Sebenar: Tidak begitu betul, Dikatakan 1 dalam 6 orang akan mengalami masalah sukar hamil pada satu titik masa dalam kehidupan mereka. Kajian juga mendapati dari kalangan mereka yang gagal hamil, cuma 50% sahaja yang cuba mendapatkan rawatan dari doktor jadi statistik sebenar mungkin lebih besar.


Mitos 3: Sekiranya anda mengambil anak angkat, anda akan mudah hamil.
Fakta Sebenar: Ini juga tidak betul. Mungkin anda kerap mendengar cerita tentang pasangan mengalami masalah infertiliti menjadi hamil sebaik sahaja mereka mangambil anak angkat, tapi ini disangkal oleh kajian yang menunjukkan tiada peningkatan kadar kehamilan berbanding dengan mereka yang tidak mengambil anak angkat. Ia terjadi kerana anda lebih mendengar berita gembira dari mereka yang mengambil anak angkat dan hamil dari yang sebaliknya.


Mitos 4: Mungkin anda dan pasangan anda tidak melakukannya dengan cara yang tidak betul.
Fakta Sebenar: Infertilti adalah masalah perubatan dan bukan masalah hubungan kelamin.


Mitos 5: Ia mengambil masa untuk hamil jadi tunggu sahaja.
Fakta Sebenar: Pasangan haruslah cuba mendapatkan rawatan selepas setahun mencuba kerana 80% dikalangan mereka yang ingin hamil akan berjaya selepas setahun berkahwin. Selepas 2 tahun, 90% akan menjadi hamil memberikan angka 10% terhadap mereka yang bermasalah. Sekiranya anda mempunyai masalah senggugut yang teruk atau haid yang tidak teratur, jangan tunggu sehingga setahun kerana jelas anda mengalami masalah peranakan yang mungkin menjadi punca ketidaksuburan anda.


Mitos 6: Membuat hubungan seks setiap hari meninggikan peluang hamil.
Fakta Sebenar: Salah lagi. Sperma yang sihat akan kekal hidup didalam rahim paling lama 5 hari dan telur pula cuma berupaya hidup kurang dari satu hari. Tempoh subur anda sebenarnya adalah kurang dari 7 hari sebulan. Sekiranya anda membuat hubungan seks di luar tempoh subur, peluang hamil adalah sangat kurang walaupun anda berhubungan setiap hari. Walaubagaimanapun sekiranya anda tidak kisah untuk bersama setiap hari teruskan sahaja kerana ia tidak akan mengurangkan kualiti sperma anda.


Mitos 7 : Infertiliti tidak berlaku kepada mereka yang pernah berjaya hamil dan melahirkan.
Fakta Sebenar: Ini juga tidak betul. Kajian menunjukkan ramai wanita yang gagal hamil kali kedua walaupun pernah melahirkan anak sebelumnya. Ia tidak kelihatan sebagai masalah yang kerap terjadi kerana tidak ramai yang tampil untuk mendapatkan rawatan berbanding dengan mereka yang sukar hamil kali pertama.


Mitos 8: Infertili tidak menjadi masalah sehinggalah melewati usia lewat 30’an
Fakta Sebenar: Sebenarnya kadar kesuburan menjunam dengan banyaknya selepas usia 30 tahun dengan kadar maksima pada usia 35. Terdapat kenaikan 22% pada usia 35% iaitu 2 kali ganda dari populasi yang biasa. Ini terjadi kerana kualiti telur menjadi kurang bermutu apabila usia mencecah 30 tahun.


Mitos 9: Ubat batuk boleh menolong meningkatkan kesuburan.
Fakta Sebenar: Ubat batuk telah lama digunakan untuk masalah infertiliti kerana ia dikatakan berupaya membaik pulih kualiti mukus serviks tetapi kajian telah mendapati tiada peningkatan kadar kehamilan apabila dibandingkan dengan mereka yang tidak mengambil ubat batuk.


Mitos 10: Suami saya mungkin akan tinggalkan saya sekiranya saya gagal hamil.
Fakta Sebenar: Sukar mendapat anak mungkin boleh menjadi punca masalah rumah tangga tapi ramai pasangan yang berupaya mengatasi krisis tersebut dan hidup bahagia walaupun dengan ketiadaan anak.



sumber rujukan : alamhamil

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Inilah Perpisahan Yang Kau Minta... Semoga Kau Bahagia..

salam...

korang pernah berpisah?
sejauh mana tahap perpisahan yang terjadi??
seberapa lama hubungan korang dgn dia??

arini ari last CC (chief clerk/ketua pembantu tadbir) aku kerja..
walaupun hanya sempat bekerja setahun setgh je dgn beliau...
aku rasa aku sangat hargai dan sayang beliau..
umur sebaya dengan abah aku....

kerja-kerja beliau memang tip top..
kerja-kerja jadi senang...
setelah 25 tahun (kalau tak silap)
beliau berkhidmat di IN ni... sudah sampai masa beliau berundur diri dan berehat..

semua orang sentiasa puji kerja-kerja beliau..
masalah-masalah jadi senang je dengan penangan beliau...
kerja memang tip top...
bak gebang pon tip top...
cite die..fuhhhhhh hebaaaatttt
kalah panglipur lara....

best wooo kerja dengan beliau...
paling best dengar cerita Agong-Agong lepas...

semoga Haji Kassim dapat berehat dengan aman lepas ni...
tak de dah orang cari time cuti-cuti

bak kata beliau..
"esok start la aku keje giling cili.."
"lepas ni...'menjahit' je la...."



selamat bersara Haji Kassim...
we will miss you so much....



yg kanan dah bertukar... yg tengah dah start cuti.. yang kiri pun tahun ni jugak...


cerita die... terbaikkkkk




psssttt : beliau cuti sebelum tempoh bersara 31 Ogos 2010...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Lubuk Yu..Lubuk Puaka??



6 mati selepas sertai operasi menyelamat mangsa lemas
2010/07/10

MARAN: Enam penduduk kampung yang terbabit dalam misi mencari dan menyelamat seorang mangsa lemas di Hutan Lipur, Lubuk Yu, dekat sini dilapor meninggal dunia dalam tempoh seminggu selepas operasi itu.

Semua mereka yang terbabit dalam operasi bermula 26 Jun hingga 30 Jun itu, meninggal dunia akibat jangkitan bakteria leptospirosis (air kencing tikus) dan melioidosis (bakteria disebabkan air dan tanah).
Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai, berkata masing-masing satu kematian dilapor pada 3 Julai, 6 Julai, 7 Julai dan 8 Julai manakala dua kematian pada 9 Julai.
"Mereka mula sakit selepas seminggu menyertai operasi itu, simptom utama adalah demam, batuk, sakit-sakit otot, cirit-birit. Empat orang meninggal di Hospital Sultan Ahmad Shah (HOSHAH) Temerloh dan dua lagi di rumah mereka," katanya kepada pemberita selepas menghadiri taklimat mengenai kejadian itu di sini, hari ini.

Turut hadir Pengarah Kesihatan Pahang, Datuk Dr Rosnah Ismail.

Mereka yang meninggal dunia dikenali sebagai Azizam Abdullah, 58, Timothy Hoo Seng Heng, 29, Lim Sin Lai, 55, Mohd Ali Abdullah, 60, Zakaria Ayub, 52, dan Zainal Abidin Ismail, 56.

Liow berkata tujuh lagi kini dirawat di hospital iaitu tiga di HOSHAH, dua di Hospital Jengka dan masing-masing satu di Hospital Selayang dan Kuantan Medical Centre.
"Hasil kajian awal mendapati, bakteria ini tidak merebak, hanya membabitkan mereka yang terlibat dalam operasi dan menyelamat itu. Semua keluarga mangsa tidak mengalami simptom itu," katanya.

Beliau berkata, seramai 83 orang terbabit dalam operasi itu iaitu 56 anggota penyelamat dan 27 penduduk kampung.

"Semua mereka terbabit kini telah diberi rawatan awal sebagai langkah berjaga-jaga, bakteria ini sebenarnya boleh dikawal, kematian yang berlaku adalah kerana mereka lambat mendapat rawatan awal," katanya.

Liow berkata, semua mangsa dipercayai terkena virus leptospirosis dan melioidosis kerana kesemua mereka berkhemah di kawasan Lubuk Yu ketika operasi dan menyelamat itu dilakukan sehingga mayat mangsa lemas, Mohd Azhar Azizam, 28, ditemui pada 30 Jun lalu.

Beliau berkata, kawasan rekreasi itu kini ditutup kepada orang ramai sehingga keputusan ujian terhadap sampel tanah dan air kawasan itu diperoleh dan tempat itu disahkan selamat untuk orang ramai beriadah.

Liow meminta orang ramai tidak panik kerana bakteria itu tidak berjangkit. - BERNAMA
sumber : bharian


kadang-kadang kita tak sedar...
yang jadi Headline kat berita utama itu orang yang terdekat dengan kita...

2 minggu sudah..
kami dikejutkan dengan berita adik kawan kami Lemas..
operasi mencari dan menyelamat...
dibuat selama 5 hari...

kemudian..
seminggu selepas itu...
berita pemergian ayah kawan kami pula...

dan tanpa diduga...
berita ini adalah cerita yang tidak kurang hangat

kencing tikus sudah diketahui bahaya...
jadi kita WAJIB menjaga kebersihan

dulu pakcik saya pun hampir 'pergi' disebabkan kencing tikus
dia dan kawan-kawan pergi berkelah di Pasir Raja (Pahang) kalau tak silap...
kawan beliau ada yang 'pergi'..
tapi umur beliau panjang...


ini lah gambar Lubok Yu...
cantik tempat nye...
tapi kalau dah itu ketentuan nya....

kawan-kawan...
marilah kita jaga kebersihan...
jaga kesihatan....

kalau ada rasa lain macam..
jangan lupa pergi cek....
kita tak tahu penyakit zaman moden ni...




ppssssttt : Tau tak... Wabak Taun boleh berada dalam badan kita selama 2 minggu... jadi kalau kita pernah ke kawasan terkena Taun... kemudian demam.. sila inform kepada Doktor yang merawat bagitahu kita pernah ke kawasan Taun...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

mani the parrot VS paul the octopus

mani the parrot VS paul the octopus

saje nak kongsi gambar ni..
sementara aura-aura World Cup ade lagi ni...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

andalah Kawan, Sahabat dan Teman saya..tak percaya??


seronok kan tengok kawan-kawan seronok....
saya seronok apabila kawan-kawan saya seronok...
lebih seronok apabila mereka seronok sebab diseronokkan oleh saya...
saya berseronok dengan rakan-rakan yang seronok....


hahahahahahahaha

eceli itu gambar masa kami ke majlis perkahwinan kawan seopis kami...
semua dalam gambar itu masih bujang...
dan yang pergi bersama-sama kami hari tu pun...
tiada seorang pun yang ada anak...
budak tu anak buah kepada rakan saya yang kelihatan sangat seronok...

seronok dapat amik gambar mereka yang tengah seronok...
nak upload lagi..
tapi gambar dalam hard disc...

apabila masa berubah...
keadaan berubah...
pelbagai juga yang berubah...
kalau dulu saya berkawan dengan rakan-rakan kelas..
masa tu kami satu kelas...
pagi petang siang malam bersama...
masa tu kita lah yang paling rapat..
bagai adik beradik..
tapi apabila kita berubah ke satu tahap yang lain (bekerja contohnya)...
kawan-kawan kita pon sibuk dengan dunia baru dia..
begitu juga kita...

saya ada 2 kawan baik masa sekolah
2 kawan baik masa ILP
ramai kawan baik masa kolej...

tapi sekarang kawan baik masa sekolah sibuk dengan kerier dia..
sibuk dengan keluarga yang telah dibina...
kawan baik ILP pulak...
sibuk dengan kerja yang banyak
berjauh hati kerana saya dah kawin...
semua pun begitu...
saya kadang-kadang sedikit cemburu tengok orang masih rapat dari sekolah sampai dah beranak pinak...
nasib kita tak sama...

nasib baik saya masih ada kawan-kawan di pejabat..
kawan-kawan di alam maya...
jika ada kawan-kawan di alam maya yang sudah tidak ingin berkawan dengan saya..
mungkin ada salah dan silap itu datang dari saya sendiri...

terima kasih kawan, sahabat, teman..
kerana menyinari hari-hari saya...
terima kasih kepada anda-anda yang sudi datang dan jenguk ke blog saya...
anda juga sinar dalam hidup saya....

terima kasih....




psssttt ; sebenar nya tadi tak de benda nak taip..sekali bila dah taip..pjg berjela...
pagi tadi kan.. saya kena jadi MC.. pengacara majlis.. Nevesss nevesss

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

suratan ATAU kebetulan

salam

tadi aku masuk la blog sueann

cite pasal ade orang call adik die..
sedangkan adik dia tak ade pon kawan nama tu...

cite die ada lak sama mcm aku...

pagi tadi...
aku bangun dah la lambat...
sedar-sedar ade khidmat pesanan ringkas (SMS)
aku pun bukak la...

msg nye begini
"k.pidah ira ni.. nti bgtaw k.liza ira main..jmp kat air kuning ye"

aku dah la mamai..lambat pulak tu
dapat lak msg berbau pelik-pelik ni...
kacau jiwa aku je pepagi ni...

aku reply balik tanya siapa die...
kot-kot die silap nombor...
aku bukan tak de kawan-kawan nama ira n liza..

tapi ape kaitan pulak aku dengan air kuning..dan 'main'???

LIZA... kwn skolah aku Liza ..tp die tak ade ajk aku g main pun
budak opis aku ada Liza..tapi die nak akad nikah arini
budak kolej aku ade liza.. tapi last aku mesej die kat fesbuk...3 bulan lepas

IRA...
budak kolej ade sorang yang rapat dengan aku... tp die akan eja nama die iera.. dan arini die nak ke KEramat..bukan air kuning....
Customer aku ade ira.. kalau dia mesej aku..dia mintak gambar je...tak ajak gi air kuning...


jadi aku ingat cerita SMS itu sudah habis..
aku biarkan sahaja lah...
sekali.. aku parking je motor...
tengah terkocoh-kocoh nak kejar finger print tu...
call masuk...
aku angkat je la.. sebab aku ade tugas pagi ni..URGENT

sekali..

pemanggil : kak pidah...ira ni...
aku yg kiut : ira? ira mana pulak ni... ira amri ke??
pemanggil : errkkk... :tup: letak talipong


aku syak die salah nombor...
tapi dari mana die dapat nombor aku....
nama dah betul...tapi nombor salah...

sila jawab ira...
adakah anda telah memakai talipon kawan-kawan aku...
yang tidak didelete nombor aku??
anda tercuri talipon kawan-kawan aku tanpa sedar kau terlupa buang nombor aku??

jawabbbb jawabbbb....

akhir kata ... semoga kau dapat bermain bersama kak liza kau...di AIR KUNING...


ppssstttt : aku banyak betul dapat call dan sms dari nombor yang tak dikenali lately.. dah la henpon aku hilang hari tu... ni ade satu nombor dok kacau aku... kacau lagi sekali..siap la bonzer aku mengamuk... pantang die tu orang kacau awek die yg kiut nih...wahahahahaha


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

jom makan SOTONG... korang bagi je nama masakan ape korang nak



takoyaki (kuih SOTONG)


salad sotong





satey sotong


sotong masak lemak cili api..



sotong kering..





sotong bakar...



ketupat sotong...


sotong celup tepung...



salam...
ye aku rasa...pagi ni ramai yang bercadang nak masak SOTONG...
disebabkan oleh kekalahan


orang akan marah sebab....





ye..PAUL THE OCTOPUS...telah meramalkan Spain menang...


aarggghhhh aku nak masak ini sotonggggggg....
siap ko sotong.....




psssttt : ade org tu... sanggup tido lambat sbb nak tgk bola... balik-balik je... bisik kat telinga isteri die yang tengah tido.. GERMAN KALAH.... sangat kurang hajar ok... siap gelak keji lagi.. okkkk siapppp final nanti..kite bet... sapa kalah kena belanja SOTONG!!!!!!!!
- owh...kalau korang berminat nk resepi..leh la cek web orang2 yg post gmbr ni... kasi promote skit...


note : semua gambar adalah hasil google search..jika anda terlihat gambar anda d sini...dan mahu sy alihkan..sile bagitahu... terima kasih krn meminjamkan gambar anda...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Followers

Mari tinggalkan jejak anda di sini.. nanti saya gi rumah awak lak..