Watashi..Wasabi des....




wasabi dalam tiub...




selamat pagi...(ohaiyo)

pagi ni masa aku bermain Farmville...
aku telah menanam Wasabi..
dan aku pelik..kenapa dienye petak berair..
jadi aku pun mencari info pasal Wasabi..

bagi yang meminati makanan Jepun..
mesti tahu pasal Wasabi..
sejenis perasa makanan yang pedas(menyengat) lebih daripada Cili Api
jom aku kongsi info yang aku kopi paste dari wiki ni...


WASABI
source from http://en.wikipedia.org/wiki/Wasabi
translate by : Qudut

Wasabi (ワサビ(山葵)?, originally 和佐比; Wasabia japonica, Cochlearia wasabi, or Eutrema japonica) adalah ahli keluarga Brassicaceae, yakni termasuk cabbages, horseradish, and mustard. Dikenali sebagai "Lobak Jepun",akarnya digunakan sebagai spice dan mempunyai perasa yang sangat kuat(Pedas). Kepedasannya (menyengat) menyamai kepedasan mustard leboh drpd capsaicin dalam chili pepper, menghasilkan rasa yang akan menyerang saluran hidung lebih drpd lidah. Tumbuhan ini tumbuh secara semulajadi sepanjang sungai di lembah pergunungan Jepun. Ada juga rempah(spices) yang digunakan dikenali sebagai W. koreana, and W. tetsuigi. Dua jenis rempah utama yang berada di pasaran adalah W. japonica cv. 'Daruma' dan cv. 'Mazuma', juga terdapat tiga lagi.

okeh...ni direct translation yang aku buat..korang nak lebih faham sila baca di Wiki ye...
kalau ade salah translation aku minta maaf..aku tak pandai Bahasa Inggeris...aku pandai bahasa Pasar je...

Wasabi ni tadi akan di sagat..untuk mendapatkan pes wasabi ni tadi...
biasanya wasabi akan dijual dalam bentuk tiub...
dan wasabi sagat yang segar.. akan disimpan secepat mungkin untuk mengelakkan die meruap ke udara...
sebab tu.. kalau sushi... chef akan letak wasabi di antara kepingan ikan dan nasi tadi...

kepedasan (eceli dia tak pedas taw..tapi menyengat..) wasabi tadi tak lama seperti lada...
tapi sengatan nye boleh menangkap ke kepala..sebab die menyerang saluran hidung kan...

nasihat aku..kalau nak makan...jangan la amik sesudu...amik la secolek..
kalau yang tak pernah cuba... cuba la...jangan takut mencuba sesuatu yang pelik dan baru...

wasabi yang ditanam dalam air...


ni la akar wasabi yang kita akan sagat...


wasabi yang telah disagat untuk dapatkan pes nye..

kalau nak tahu lebih lanjut..boleh tanya pada sabariah...kan saba kan kan kan...





psssttt : aku suka makan Rumpai Laut (seaweed) perasa Wasabi... menyengat die mcm pure punye.. pastu orang lain tak suka... jadi aku boleh makan sorang-sorang... ahahahahahah pandai kan?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Jaring-an... jering-an...jerung-an

kredit tu gugel...


erkkk alhamdulillah....
syukur...dapat aku makan arini...

akhirnya...
dapat juga makan kat Jaring dengan ex-opis mate aku
berapa kali adjust time nak gi makan dengan dorang...
akhirnya arini tanpa adjust time...
dapat gak makan sesama...

miss good old time...
cume tak de kak ana..kak im dan Anil je...
owhh ustad rahim sorang lagi...
dulu ni la kawan seopis, akak bergosip, abg uk cari gaduh dan kawan utk pergi makan fries McD or BK...
sangat lah layan....

sekarang...
sume dah tak de...

tenkiuu abang dan kak pia...
next time kite jumpa lagi...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

apa Persamaan Neger sembilan dan German??





credit tu gugel...

nah...ini lah persamaan German dan Negeri sembilan...
sebagai anak jati negeri sembilan yang saaaaaaaayaaaaaang sangat dgn negerinya...

aku sokong la germany utk WC ni....



malam tadi german belasah england 4-1..
walaupun gol ke-2 telah dibuat....
tapi reff kata tak masuk...jadi tak masuk la...

jadi kepada orang N9...
mari sokong jerman...
jerman dengan kita ni sama je...
ahahhahahha



pssstttt : org SARAWAK juak boleh sukung Jerman....sama kaler tu...


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

apa dalam fikiranku???


salam...
esok dah jumaat....cepat betul masa berlalu..
makin hari kita rasa makin tak cukup masa....

macam-macam perancangan dah dibuat...
tapi tak semua sudah siap dirancang ..
ada jugak yang dah siap sedia untuk dijalankan...

anda bagaimana???


psssttt :: anda nak berkahwin?? bertunang??? nak sambut hari lahir??perlukan khidmat jurufoto... mari bercerita dengan kami.... kami mungkin apa yang anda cari...

hubungi kami di : pidah_kawai@yahoo.com / shariffudin@jalurcahaya.com.my



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Seindah Permata .... seburuk Porselin?? apakah??

lokasi : Kg. Dew, Taiping
Tarikh : 5 June 2010


aduhhh
banyak pulak gambar yang nak diedit dan disusun...
by next week kena print dah gambar-gambar nih....
kalau tak nanti kastemer lari...

bila post gambar ni..rasa seronok pulak
tengok ade sorang akak tu komen (kat FB)
dia kagum sebab gambar ni di kilang arang...

cita-cita aku...
nak amik gambar benda yang cantik...
di lokasi yang dikatakan tak cantik.....
motif? benda yang dikatakan tak cantik pun sebenarnya cantik...
semua benda di dunia ni ada nilai sendiri...
ada seni nya...
percayalah....

kalau kita lihat dunia dengan mata hati...
kita lihat kecantikan..
jika kita lihat dengan hati yang sakit je...
kita akan lihat keburukan...

tu pasal..
orang kalau dah tak suke orang lain...
dia nampak buruk je...
yang cantik/baik...semua dah ditutupi oleh perasaan benci tadi.......
well..jangan kata orang lain...
aku pun ade perasaan begitu....


jadi..
JANGAN SANGKA KACA ITU TIDAK BERSINAR DAN BERCAHAYA...


ppssttttt : hari tu aku tengok kawan-kawan aku ada 64...malam ni..aku tengok dah tinggal 63...agak nye..bosan ye jadi kawan-kawan aku ni??? aduhai...kesian korang.. bagi idea sikit macam mana nak tarik minat korang....



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Oke La Qalau Begitu..Pusssssss



hahahaha..
selamat tengahari kawan-kawan...
sudah ada idea nak makan ape??
jangan tahan-tahan kalau nak makan...
tapi sila tahan bila makan....
dan tahan je la lepas makan....
(tahan nafsu...tahan hati..kena kutuk sebab gomok...)

pagi ni..
masa tengah sarapan..
kak mell.. bagitau...puss in boots dalam cite Shrek dah gomok..
bila tengok Puss... die teringat kan aku... Comel macam aku...
ahahaahhaah
oke la Kalau begitu... aku comel even gomok....
ahahahahaah
kak mell ni..baru celeb bday die semalam...
die gi pau tunang die...tengok Shrek Ever After....
tu yang xcited cite pasal Shrek tu...
heheheh pasni kak Mell pon akan wat episod sendiri... Mell Ever After...
yeayyyy satu benda yang ditunggu-tunggu kat opis ni...

aku nak buat poster Mell Ever After la pasni... ahahahahha
(ehh asal aku happy sangat ni...adakah sebab aku dan kucing gomok tu sama??? Apakah?)


pssstt : skrg mood... entry pendek-pendek... tapi penuh dengan makna...oke tak?? oke la qalau begitu...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

AIR YANG DICINCANG TIDAK AKAN PUTUS


punya lah excited dengan event sabtu lepas...
aku sangat hepi la nak up gambar sabtu lepas je...

jadi hari ni punye nasihat...

SAYANGILAH DAN HARGAILAH KELUARGA ANDA...

AIR YANG DICINCANG TIDAK AKAN PUTUS....


ppsssttt : sedang sibuk sebenarnya..tapi tak tahu apa yang disibukkan....hahahahahah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1 Happy Family at Home....

(atas permintaan pakteh.....ni Puan(Uwan/Nenek) saya.....


alamak....
gambar ke Taiping hari tu pon tak habis upload lagi...
ni nak masukkan cite balik kampung lak...
ok satu lagi teaser.....

korang ade nenek?? ada mak??
hargai dan sayangi lah mak dan nenek anda...
serta...
hormatilah orang yang lebih tua...


I LOVE MY BIG FAMILY... do you????


ppssstttt : disebabkan cabang keluarga sebelah mak saya besar... dan kebanyakan mereka ade facebook....abang saya (Joe Radzif) telah membuat group atas nama Puan saya.... sangat bagus kan... dah la nak jumpa sekali setahun je.... bila ada facebook...banyak benda kita boleh update dgn saudara mara.... bila jumpa rasa mcam sangatttt lah rapat...


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Konon-Konon Teaser...........



ala... ni konon-konon teaser la ni.. sebenarnya tengah bengang sebab kena sound dek 'dia' tu..
sebab keje touch up gambar-gambar kahwin ni tak buat lagi...
uhuhuhuuhhuhu sabar lah pidah...
kau memang sentiasa je kena marah dengan die....
sampai mati la kena marah....klu tak marah tak sayang pulak...kan...
uhuhuhuhuhuhu







  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

hari ni hari kamis


tetibe nak share dgn korang yang tak add aku di fesbuk....
selamat hari kamis...

'selamat hari khamis... 4 rejab 1431 bersamaan 17 June 2010.... it's THURSDAY dear..'


pppsssstttt : aku buat gambar ni sebanr nye.. utk abgnakkal..sebab pepagi dh msg..suruh aku pack baju balik kang... klu rajin...malam ni nak balik JOHOL...kalau tak pagi esok la jawab nye...
aku lak pelik... bile masa lak aku ajak balik ari kamis... dan since when lak aku amik cuti esok...
rupa-rupanya...ade orang silap hari... hahahhahhaha sape yang xcited sebenarnya????

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

ai Siti lagi????


hoh...
lama lak tak berupdate...
biasa die tu..
malas..
heheheheh

korang dah pergi i-CIty??
yang kat shah alam tu??
mostly orang dah pergi...

aku je dah 3 kali pergi...
sekali dengan abgnakkal, kak iezah dan abg amin..
pastu yang aritu...
dengan dabel Y...tanpa abgnakkal..
latly...
sabtu haritu...lepas party Tisya kat Alamanda tu...
pergi berdua je dengan abgnakkal...

mamat tu..
nak jumpa Atoie...
kawan sepenembak kami...
ajak die gi...
die lak datang dengan family die..
tunggu..tunggu...
tak sampai...
anak die meragam...
kepanasan...

aku lak...
janji dengan John..
kawan sekelas dulu...
nak bincang-bincang pasal price..

lama betul lepak kali ni...
orang tetap ramai...
walaupun...sekarang.. nak masuk je simpang i-City tu dari bawah..
dah kena caj RM2...

mungkin hari cuti je dia caj....

bayar je la...
lokasi pasar malam dah berubah...
1st datang pasar tu dekat lorong..berhampiran dengan padang...
2nd time pergi..dekat lorong.. depan bilik ice tu...
kali ni pulak..die pindah kan ke parking lot... dekat kawasan ade banyak chinese lattern dulu (utk sape yg pernah pergi la)

pokok-pokok pun dah bertambah...
dari jalan sebelum naik ke 1-city lagi dah berpokok-pokok cahaya...
kedai-kedai pon dah banyak yang bukak...

hari tu..
masa pergi...
walaupun ghobeh (rebas/hujan renyai-renyai/gerimis)
dan kadangkala disusuli dengan hujan berat sikit...
orang tetap ramai..

pihak i-City siap sedia kan 2 layar putih..
untuk layan World Cup...
satu kat area ujung kedai bilik ice tu..
satu lagi tengah padang...

tapi korang kalau pergi time orang ramai..
dan hujan pulak tu..
baikla berhati-hati..
lecak sana sini...
tanah pon licin.....

untuk orang bercinta...
beranak kecil..
serta suka bergambar...
memang suka la tempat ni..
kalau orang yang tak suka berhimpit...
aku nasihat kan ...
fikir lah banyak kali...

gambar feberet abgnakkal... die wat profile pic die... bertahun pakai gmbr yg sama je..


AVATAR...... to be...


the HULK... lalalalall




ni je gambar yang aku berkenan.. hahahah







psssttt.... aku pergi 3 kali dah..even ckp tak best... aritu... sibuk layan abgnakkal menembak la...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

B'day Tisya ke??






haaa...
sepatut nya... sabtu hari tu kami berada di Kedah...
tapi disebabkan masalah dengan org di sana..
kami pun tak pergi la...

incik nakkal pon tak pergi mana-mana..
jadi petang tu..
aku mengajak incik nakkal ke Alamanda, Putrajaya
bagi memenuhi jemputan Mama Tisya..
sempena sambutan hari lahir Tisya...
gadis cilik yang amat meminati daus AF8... (utk masa ni la...)

kami sampai ke Alamanda dh hampir pukul 5...
singgah jap MPH..
cari buku untk Tisya...(mama tisya la yg kena baca tu ye...hahahah)

dapat buku terus ke ARL powerbowl..
majlis dah bersurai pon..
tinggal tetamu nak bergambar je...

pung pang pung pang...
salam bagai...
cari kak fida Perfect lak...
pung pang pung pang..

aku pon gi jalan-jalan cari makan...
hehehehehe

the family...


oppsss... photog sy kerabunan ptg itu...


kak fida's family dan raFIDAh... hahaha

cute lil sara..


ala.....cik dah pon dapat ke Tisya.. tenkiu..

owhhh kami ke sini la ...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

The Mamam... owh...


fuh....

boleh pulak... aku kena


adeh...
jangan lah...




lately anti bodi ni sangat lah tak kuat...
sikit-sikit tak sihat...
perubahan cuaca je tak sihat...


aku dah la xcited nak balik kampung ni...

rindu kat...




ade kenduri kawin kat umah Pak sedara aku sabtu ni..
tak sabar nak jumpa..



sebahagian sepupu aku yang mencecah 40 org itu...




ni rumah kami kat kampung...
yang dah 13 tahun kami tinggalkan..
owhhh...
sayang nye rumah ni....


owhhhh...
sangat lah tak sabar nak balik JOHOL....



SUMBER GAMBAR : hajjah kendong fesbuk group, siti rahimah fesbuk dan incik google..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Permata Untuk Isteri




Telah ku siapkan satu daerah paling sunyi
Dalam hati ini untuk kau isi sebagai isteri
Untuk kau penuhi dengan kemuliaan seorang wanita
Untuk kau beri erti dengan kelembutan
Untuk kau hargai dengan kasih sayang

Ku ingin kau jadi wanita mulia
Yang tahu harga budi dan hati
Seorang lelaki bernama suami

Kerana engkau isteri
Ku ingin kau mengerti bahawa hidup ini
Tak semudah yang kita janjikan
Yang kita janjikan
Kerana kau isteriku


ape perasaan korang kalau dengar lagu ini??
aku??
sangat tacing.. dan sometimes leh rasa airmata nak terjun je dr mata aku yang konon-konon cantik ni...

lebih tacing...
incik nakkal tuju kat aku..
owhhh sangat tacing....

incik nakkal bukan jenis jiwang-jiwang ni...
tp die suke bg kias-kias mcm ni...

abg ni hati kayu ke hati angsa??
owhhh....

jadi...aku tujukan lagu ni khas buat isteri-isteri kepada suami-suami...
jadilah isteri yang paling mulia...

hargailah kasih sayang yang dicurahkan buat kita...
kasih dan sayanglah keluarga anda..
maruah isteri adalah maruah suami...
cantik suami menggambarkan cantik isteri nya...

korang semua CANTIK....
insyaallah....



pssstt ::::::::::::::::::::
(yang suami pulak...tuju lah lagu ni untuk isteri..ye...
dan yang belum kawin macam dayah...
redi-redi untuk amik iktibar ye... )

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

award..award



okeh... kali ni.. award dtg dr..
meja blog..
kak shela...

time kasih kak...


the sunshine award is awarded to bloggers whose positivety and creativety inspire others in blogging world

the rules
- nominate 12 others blogger
- put the award on the side bar or within a post
- let the nominers know they receive the award..
- share the love and link the person who gave you the award...


alamak... 12???

ehh sape lg x dapat award ni??

aku bagi kat...

- Kuin
- Dayah
- Kak noradzlina
- Kak emy mama suri
- cik dyna yvone
- kak eynda
- kak Ai
- kak eryn
- kak zel
- kak ana...
- bapak
- kak lang dik nor
- kak alona...

dah cukup 12 lom...
owhh dan sesiapa yang singgah komen di blog sy...serta komen d chat box sy..
terima kasih...

u r my sun shine....


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Coklat Oren Durian



aritu kan...
masa kat admin....
aku terbau...coklat oren...
dah la rasa nak makan coklat oren je la plak...
coklat mana yang best ekk....
korang suke tak coklat oren





pastu...
aku ke kafe lak...
aku dok terbau durian plak...
hahahahaha
dah rasa nak makan durian lak....

aritu masa nak balik dari Tepeng...
sepanjang jalan ke Kuala Kangsar tu...
banyak orang jual durian..

aku dok tanya incik nakkal..
tak nak beli durian utk mak ke??
dia wat tak tau je..

aku tak de la nak makan sgt time tu...
balik je nih...
dh terbayang la pulak durian itu....

hahahahaha

ehh sekarang musim durian ke???


ppsssttttt...........aku bukan ngandung ye... sama gak cam Kuin... tak ngandung pon ngidam...ari-ari pon ngidam bak kata incik nakkal.. ahhahahah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

cuti-cuti Tepeng

csalam...
banyak betul cerita beremosi lately..
tu la orang cakap..
hormon tak stabil...
hehhehehehe

jadi mari cite hujung minggu merangkap permulaan cuti sekolah kali ni...
kami tak ada anak yang bersekolah... malah anak pun tiada...
tapi cuti sekolah kami sama sibuk macam orang ada anak..

kali ni rezeki sedikit murah..
walaupun banyak benda yang tak diingini terjadi..
tak pe la...
mungkin ada hikmah disebalik kejadian...
bak kata kak pia.. ada lah buat salah kat mana-mana tu....

jadi cerita nya...
pagi sebelum subuh..
kami telah bergerak ke Taiping Perak...

di atas tiket..'bekerja'
pagi masa berhenti solat subuh di Tapah...
aku tengok..
ramai betul orang nak ke Utara...
semua stok nak pergi tengok orang kawin...

ye..musim cuti sekolah kan musim mengawan...
bulan 3 tahun depan musim keluar kan hasil..
hahahahah
tak pe..tak pe..rezeki..alhamdulillah...

aku datang ke taiping pun di sebabkan...
pelawaan kak alona (cintamanis).. dan wak mustar.. (gebang.fotopages)

fuh... kak alona dgn wak mmg best la..
servis tip top...
time kasih di atas layanan baik kalian..
next time..
dtg KL hallo hallo la kami...
kami akan cube buat yg terbaik....

terima kasih sekali lagi...
pendapat abgnakkal tentang Taiping...
"best jugak duduk sini"..
adakah pasang cita-cita nak dok Perak pulak???
apakah????

pasangan sempoi....1st time jmp sebab kawin.. skrg pon jmp sbb kawin...

kak alona menung pjg...esk nk g Langkawi lak...adoyaiii

incik nakkal punye kawan baru...


alalalalal sweet je....


time kasih wak belanja kami makan... uhuhuhu tak pasal-pasal kan...


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

it's bleeding and i'm crying...



it's bleeding and i'm crying...

sepanjang hidup aku.. bergelar perempuan...
yang mengalami fenomena 'berdarah'
kejadian berdarah..
aku lalui dengan hati yang tenang...

sejak umur 15 tahun..
aku mula mengalaminya..
masa mula-mula kena..
tak ada perasaan...
cume perkataan..
"owhh period..tak boleh puasa(sebab aku kena masa bulan puasa)"

tapi setelah 10 tahun melalui kejadian setiap bulan...
dengan kitaran...lebih kurang 30hari setiap bulan...
aku akhirnya 'kalah'

biasa nya..
remaja perempuan bila period..
mesti nangis...
aku tak..

tapi tidak setelah 10 tahun...

jumaat tu..
aku dah rasa semacam..
bila nak mandi..aku cek...
sluar kecik aku berdarah...

terus aku rasa sedih yang amat...
aku menangis semahu-mahunya...
tak dapat nak digambarkan betapa sedihnya aku masa tu..

bukan sebab aku period dan tak mengandung je...
tapi kitaran period aku juga dah lari..
sejak dua menjak ni...

satu keadaan yang merisaukan aku...
sungguh aku rasa sedih, geram, redha, risau, takut....
abgnakkal tanya kat aku.. "kenapa??"
lagi teruk aku nangis..

tak guna nak cerita pada die...
die tak akan faham...

walaupun kami sentiasa berkomunikasi..
tapi bab hati dan perasaan..
aku tak tau nak bgtau macam mana....

akibat nya...
MOOD JATUH MERUNDUM... SELAMA SEMINGGU...
berkabung.. owhhh...


pssstttt : banyak btol benda yg tak berapa best jadi mgu lepas... aku period, kereta langgar kereta org, umah kena pecah masuk.... ya allah... petunjuk apa yang KAU nak bagi kami ni.. kuat kan lah iman kami ya ALLAH..... permudahkan la urusan kami ya ALLAH...... A

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

kena pecah masuk lagi...


ye saya sangat menyampah...
sebab rumah saya telah di pecah masuk sekali lagi...
dengan kadar..
SEKALI SETAHUN...

ye tuan-tuan dan puan-puan
sapa nak duduk di SERDANG PERDANA..
anda dinasihatkan berfikir berjuta kali..
kawasan ini adalah tidak selamat...

aku BENCI duduk sini...
aaarggghhhh

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

esok 3 June bukan 6 June..


esok 3 June 2010..
adalah hari paling sibuk dalam diari aku ni..
2 event dalam satu hari..

dua-dua penting..
satu masa depan...



satu lagi tanggungjawab...

(hari persembahan kek sempena Hari Keputeraan SPB YDA)



tapi disebabkan masa depan..
aku serah tanggungjawab pada orang lain...
ape gune

kan??

jadi selamat bekerja buat kawan-kawanku (even korang tak baca blog aku)
esok kalau aku rajin aku datang tolong... makan..
ahahahahaha

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Followers

Mari tinggalkan jejak anda di sini.. nanti saya gi rumah awak lak..