Beautiful Blogger Award


aha...
akhirnya... aku dapat jugak award ini..
aahahahaha jeles k tgk org dapat award...
sekali dapat.. hamik ko...
dr 4 org yang berbeza...
jd aku nak letak sume soalan...
aku blend jadi 1...
orait tak...
kire..ala-ala tamak la jugak kan...

  1. Thank and link the person that gave you the award.
drpd kak rerama, kak eryn,dayah dan sabar-iah

2. Pass this award to 15 other bloggers you've recently discovered and think are fantastic:

alamak.. utk yang ni... aku biarkan je k... ramai yang dh dapat award ni
jadi kpd sesapa yang tak dapat lagi..
jgn rasa malu.. amik je... aku bg khas utk korang
sebab datang singgah ke sini..
ok?


3. Contact them and tell them that they've won the award.
aku tak kontek.. aku nak korang kontek aku...dah amik nanti.. bgtaw ye... ♥ ♥ ♥

4. State 7 things about yourself:
- hmmm aku tak kata aku hipokrit..tapi aku fleksibel... aku sorang yang baran..tp aku juga orang yang sabar, aku sorang yang banyak cakap.. tapi aku juga pendiam...
- ♥ green so much.... suke gilooo ok.. ♥ obsess dgn 8...

- nampak seperti gila-gila, byk cakap, main-main...
tp sebenarnya aku pendiam, pemalu, SERIUS...

- tak berapa suka benda yang ramai org suke..
contoh.. MyVi.. aku suka savvy...sbb ramai org suke MyVi...

- pemalas, kuat tido... suke cerita yang buruk ttg diri sendiri... hahhahahaha
- suke wat lawak bodoh...

- suke orang ketawa dengar cakap aku tapi amik serius apa yang aku cakap...


ok tu soalan dari kak rerama.. dan sabar



ni pulak soalan dari kak eryn....

First time jumpa with your hubby bila dan kat mana?

kat bawah lrt Universiti... tarikh tak ingt yg pasti lepas raya puasa 2007...hik hik hik


Love at first sight?

tidak...aku tak suke die at 1st.. akakakak


Who is he when the first time u met him?
kawan chatting yg kerja kat bangi... dan asyik berubah kawasan bekerja...


How long it takes for him to ask you out for a date?
tak de la sampai bertahun tapi makan masa jugak la..
modal ajak kuar dia adalah satey kajang...
tapi last-last 1st time jumpa bawak gi A&W Pj...


1st place dating di..

A&W PJ.. hik hik hik.. minum float.. wohaaa


How he proposed?

tak ajak kapel... terus ajak kawin..
soalan (ke pernyataan???) berbunyi begini..

awak 45 (kg) kita selamat (selamat kawin....) ye??


Special date with your hubby?..

080808 (lagi buat aku obses dgn 8)

Changes that he asked you to do??..

behave, sopan sikit, kuruskan badan (b4 kawin..lps kawin..haram...),
jgn berlagak mcm bagus sangat.... mungkin ada lagi..tapi tak nak bagitaw....


What about him that you love so much?.
i ♥ him as what he is.. w/pun dia cakap die hati kayu,
sebenarnya die sorang yang penyayang, prihatin, lemah lembut...
tapi cara dia la...

What is about him that you wish he would change?
hahhaahha stop smoking la incik.. ponek la peparu ai ni nak menampung nakotin² serta tar² yang aok produce every single day tu...
sian kat masa depan anak².. ponek ar baju, rambut ai bau asap..
kang ai isap together² kang...


You will lose your mind n crack your head when he?..

buat aku kecik ati.. even aku lagi byk wat die kecik ati...
aku akan crack head aku (kalau boleh kepala die sekali) kalau die berani mencari awek lain... ahahahahah


You will smile thru your eyes for the whole day when he?..

tak marah-marah, layan aku mcm mem besar,
wat manja ala-ala kucing gatal..ahahaha


i will smile all day...when he smile...

i will cry all day..when he moody...

my mood is his mood...

i'm his reflection... we are one....
(hik hik hik...ayt mesti bunge-bunge k...)


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

key word...


salam u ollls....
amacam weeknd??
ada ok?? ke tak da ok??

arini sudah ada benda nak cerita..
tapi belum nak cerita...
ahahaha
faham ke??

sekarang mak hayam (feeling diva jap boleh??)
saje nk kungsi..
tadi tgk blog kak dini...
pasal keyword..

selalu aku tengok keyword yang org search sume biasa-biasa je
kali ni tgk macam kelakar lak...

yang mee goreng tu buat aku gelak...
ok tu je.. nanti kan entry yang buhsan...
selepas mood rajin datang...

time kasih...


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Nuff..nuffff huh??


ekekekekekeke

salam all...

arini tak ada ape-ape nak buat..
kite lepak layan fesbuk sambil-sambil tgk hello my lady (hello miss..)



dah lama vcd ni kat rumah aku...
ada la nak dekat 2 tahun.. dari awal kawin.. sampai la skrg...
baru teragak nak tengok...

baru aku taw.. pelakon die...
awek yg berlakon cite my girl...


dalam my girl die lebih playfull...
berbanding dalam cite hello miss ni...
mungkin sebab watak yang ni..
die punye kedudukan sebagai My Lady (cik muda)
so kena la behave sikit...


tadi saje-saje nak cek aku nye nuffff
(aku ade jugak nuff ni... tapi tak semeriah org lain..sbb traffic slow kot..)

waaa aku sangat hepi...
selalu aku cek...
viewer... 3... 2.. 1...

hari ni cek... paling tinggi.. 25..
waaaaaa i'm so happy...
kena update selalu dgn tajuk yang menarik la kan...
semoga aku ade idea...
yeay....






korang-korang.. jangan la serik dtg blog aku lagi ye....
terima kasih...terima kasih..
(terima kasih kpd pembaca di Fesbuk juga.. aku taw korang pembaca yang baik..)

ok..selamat berhujung minggu..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Waktu Dunia.. Waktu Bergelap...


credit to owner


salam jumaat kawan-kawan...

terima kasih kepada rakan-rakan yang mendoakan semoga aku murah rezeki..
semoga korang juga dimurahkan dan diberkati rezeki oleh Allah...

haaaa
as all of you know and concern...
esok 27 March...

jadi.. maknanya...
esok adalah earth hour...

jadi marilah kita sama-sama... menutup lampu...

duduk dalam gelap kan best...
nak..nak berdua-duan kan kan kan..
hahaahahaahah
jangan nakal-nakal.. lalalalalalal

jadi...nanti kongsi dengan kami semua aktiviti korang masa earth hour ye...

tahun lepas aku sambut earth hour di Johol...
adik la orang yang bertanggungjawab tutup lampu seluruh rumah...
mak abah masa tu pergi kenduri..
yang tak tutup lampu... WAN je..
marah betul adik....

aku pulak... tido... yeahhhh
penat balik dari KL.. naik bas..
masa tu aku balik sorang...

jadi tahun ni tak taw lagi ape aku buat..
mungkin ajak abgnakkal shoot earth hour kat bkt ampang kot..
hahahahah tak pon..
duduk berdua-duan dalam gelap la..
ape lagi...

hahahahahahahha




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

bile rezeki dtg bergolek..

rezeki bergolek???


salam all....

korang pernah tak terjadi...
keadaan rezeki dtg bergolek.... terbang ke...jtuh d riba ke?

ape perasaan korang??

saje je nak cerita.. bukan riak hokayyy
mak hayam tak suke itu...
lalalalalala


ni time die penuh...


al kisahnya semalam...
tank minyak aku sudah nyala-nyala...
aku ni pon redha je la.. meredah hiway KL-Sban yang terkenal dengan jem die
dalam poket ade 3rm...
kena pulak singgah ATM...
nasib la esso kat tol sg besi tu ada ATM..
setau aku.. dlm bank aku ade lg 90RM...

tak kisah la.. selamba redah je
sempat tu tunggu gaji... 2 hari je pun lagi...

sampai ESSO...aku cucuk la ATM
terkejut beruk aku...
beruk pun tak terkejut macam aku...
tengok ade 300RM...
terkesima aku...
dari mana datang duit tu...
tak kisah la tu.. aku nak tny abgnakkal balik karang...

sampai rumah...
aku nak call suami aku...
tapi setahu aku kredit aku ade 50sen je...
jadi aku cek dulu sebelum malu kena sound dgn operator suruh topup..

lagi sekali beruk aku terkejut...
kredit aku ade 5RM...
mana datangnya...duit-duit ini semua???

masa call abgnakkal...aku cakap
"ishh takut la pulak bile rezeki dtg bergolek-golek nih.. "

bukan tak besyukur.. tp risau kalau duit itu bukan hak kita

aku tidak ada membuat claim (last claim mungkin bulan 11)
aku tidak main kutu (last join tahun 2008..duit dh habis pun buat kawin..)
aku tidak ada memberi hutang.(ada tapi tu tak reti bayar punye umat...)
aku dah call orang akaun...tapi tak de pengesahan lagi...
kalau-kalau dorang yang masukkan duit itu...

kalau kredit tu...aku dah taw dah
maxis yang bagi...
bonus sebab topup 30rm...

wawawawawawa duit sape yg masuk akaun aku ni??
wawawawawawawa


pssttt: aku percaya dgn rezeki allah... korang pernah hadapi keadaan mcm ni.. bila korang punye duit dh di hujung tanduk.. tibe2 datang rezeki yang tak disangka-sangka mcm ni.. jd percayalah korang.. bahawa ALLAH itu maha mendengar, lagi maha mengetahui, lagi maha menyayangi... allah akan tolong hambaNYA yang dalam kesusahan..selagi hambaNYA tolong diri sendiri dan ingat akan allah.. allah itu adil...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

isnin yang....tak sihat

salam kawan-kawan..
rajin pulak nak update blog hari ni...
eceli cite novel tu aku karang last week..
maleh nak post je...
ahahahaha

hari ni nak cerita pasal story yang carca marba...
pelbagai story mori on the lorry...

last night...
tgh lepak gedik-gedik dgn abgnakkal...
tetibe kepala ku didatangi sakit yg sakit....
aku pon urut la kepala sendiri... sambil mengeluarkan gas-gas perut...
sendawa la... bukan kentut....
lepas je urut kepala sendiri...
badanku dihampiri dingin dan seram sejuk yang berlainan daripada biasa...

muke ala-ala sedih tak larat, manja, ngade-ngade..
bucuk abang ni kan... akakakakak


sedetik selepas itu...
badan ku didapati panas...
owhhh masa ni la jugak abgnakkal ingin mengangkat kaki untuk melempiaskan
kebosanan beliau di kedai mamak...
walaupun ketika itu..hujan sedang seronok terjun dari langit..

aku dapati badanku demam...
wahhh suke benor demam semalam ni....
(di mana hanya semalam je aku demam...pagi esok sihat..)
ku sangka kan hujan dipagi hari rupanya di petang hari...
sakit kepala menganggu emosi aku sepanjang hari isnin yang redup ini...

adehhhh
dengan keadaan encik montot yang tidak ingin memberi permit pelepasan...
atas dasar keselamatan....
jadi bertambahlah satu lagi sakit...
iaitu sakit perut....


seteruk mana pun sakit perut n kepala ku...
ladang tidak boleh tidak...kena kerjakan jugak... owhh


mostly yang baca status aku di FB...
mendoakan kesakitan itu berpunca drpd pendudukan seorang embrio...
hahahahahahaha
semoga doa korang..dan doa aku dimakbulkan allah....

haruslah aku memontengkan diri..
daripada aktivit memasak ini petang...
pagi-pagi dah order bubur ayam extra sup drpd abgnakkal....

sabar lah abang...
isteri abang ni...
bile sakit ngada-ngada dan gedik nye..
melambung-lambung...


ye sgt la gedik... terserlah kedgikan dan kegemukan...
eee besau nye tgn...
hahahahahah pada siapa lagi harus ku labuhkan kegedikan ku ini jika bukan dikau kekanda...
uweelkkkkkk....


pssttt dayah.... cayakan aku jiwang... alalalalalal

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

credit to owner

Raihana... pertama kali kutatap wajahmu, ada getar yang menusuk di kalbu. Saat itu, hanya suaramu yang bisa melunakkan mimpiku. Meskipun tawamu nampak bahagia, mengapa bening mata itu bersalut duka? Andainya kau pernah terluka, izinkan aku mengubatinya. Namun, jawapanmu sering menyongsang makna. Tinggal harapanku tergapai-gapai, kau biarkan begitu sahaja .
Puas kukikis namamu. Lelah jasadku dek tipu helahmu. Berkali-kali kuulang; aku lelaki yang tak tahu malu. Sayangnya... bayangmu jua yang hadir mengocak tenangku. Belajarlah menerima hakikat, aku adalah kenyataan dan dia adalah kenangan! Sekali lagi kutunggu lafaz cintamu kerana aku bukan lelaki yang tewas!
Sufian... cinta bukan paksaan. Cinta juga bukan simpati. Ikrar kasih kami dulu ibarat tugu di hati ini. Janji setia itu tak mungkin diingkari hanya kerana kamu. Mengertilah... semuanya bukan kemahuan fikiran. Impian dan ingatan terhadapnya sukar diusir pergi. Biarpun bayang duka merantai hidup ini, tapi aku tetap rela.
Bukankah sudah berkali-kali kubilang; belajarlah jadi lelaki yang waras. Sekelumitpun tiada namamu di ruang hati ini. Tapi godaanmu mengekoriku walau di mana. Kau terus memburu, sedangkan dalam mimpi pun aku tak inginkan wajahmu. Biar didera ataupun dipaksa, namun hatiku tidak serapuh salju!
Akhirnya, Raihana begini dan Sufian begitu. Di manakah titik pertemuan mereka?
salam...

hari tu..aku balik kampung...
sibuk cari balik buku nih...
perghhh berapa kali ulang baca pun tak taw la...
sangat seronok...

aku suke plot cerita mcm ni
mula-mula tak suke..
benci..
lepas tu jatuh cinta...
masa muda-muda (tua dah ke??)
suka la bayangkan percintaan jenis ni...
dapat la jugak...
sebab aku tak suke abgnakkal at first...
heheheheeheh

sekarang masih membaca dengan tekun....
korang pernah baca??
korang suka baca novel??

note : malam tadi baru habiskan buku nih.. ayooo rasa nk repeat lagi la..



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

henpon itu..



owhhh apa kabar kawan-kawan....
macam mana perjalanan minggu lepas anda..??

aku balik kampung weeknd aritu...
rasa macam cuti lama pulak..
selalu balik johol ptg sabtu...
dan petang ahad dah balik ke KL balik

aritu...
jumaat mlm sabtu dh balik johol
sabtu pergi Gambang..
ahad baru balik...

jumaat tu..
abah datang jemput akak di LCCT...
jadi aku tawarkan diri nak jadi co-pilot...
risau abah drive malam-malam sorang-sorang...
akak tu tak yah la caya...
aku ni dapat kepercayaan pun dah cukup bagus..
heheheehh
biasa lah...abah caya anak die yang sorang nih...
ganas lain macam... ahahahahah

sabtu pon jadi co-pilot
abah drive kejap-kejap je...
sangat rileks kan abah...

ahad...
owhh ni la ari malang tak berbau kentut aku...
aku dah set dalam otak nak pergi seluruh johol..
nak amik gambar..
sebab nak post kat group BUDAK JOHOL di FB...

masa di kampung aku (kg. Kuala Johol)
aku amik gambar di bustop..
then buat call ke abgnakkal (die tak ikut balik..sebab kerja...)
then aku rasa aku terlupa nak masuk kan dalam poket...
sekaligus menyebabkan henpon itu tertinggal di situ..

selang 15mnt..
aku pergi balik ke situ...
sudah tiada..
puas aku cari henpon dalam hujan (keetulan hujan turun)

maka...
sekarang aku pinjam henpon mak aku..
since mummy donno much how to use the henpon...

pagi tadi...
bangun je tido...
aku rasa rindduuuuuuuu sangat pada henpon aku itu...
tiada lagi teriakan pagi utk kejutkan aku bangun...
tiada lagi peneman di kala aku sunyi..
tiada lagi kamera utk aku punye quick photoshot...
tiada lagi mesej berbaur lucah dr org gila...
tiada lagi mesej 1 sen utk abgnakkal....


credit tu owner


owhhhh rindu nye dgn p990i SE..
(dalam tu ade mesej hari 1st nikah, hari 1st tunang.. msg cintun2... no tipon kawan-kawan...gambar2 sensasi... arghhhhh aku makin sedihhhh... )


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

hanya contest.....




hai hai.. lama btol kan aku tak buat entry...
kali ni nak wat entry pasal....

NEW BLOG

ahahahahahaha
aku tengah gile join contest..
w/pun aku taw tangan aku ini tiada LUCK...

dan aku tiada pengikut yang ramai...
apatah lagi peminat....

aku tegar jugak nak join...
tak pe..
tak guna air liur... cume gune kepandaian copy paste je...


kalau rajin...
aku pon nak buat giveaway la nanti...
sape nak jadi sponsor....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

habatussauda'


Khasiat Habbatus Sauda’

Erti Habbatus Sauda

Arab = Habbatus Sauda’, Habbatul Baraka, Kamun Aswad, Sinauj
Armenia = Shoushma
Estonia = Mustkoomen
India = Kalounji
Inggris = Nigella, love in a mist. Fennel Flower, Onion Seed.
Italia = Nigella
Jerman = Zwibelsame, Schwarzkummel
Kanada = Korijigi
Norwegia = Svartkave
Perancis = cheveux de venus, Aligelle
Rusia = Chamustika
Spanyol = Niguilla, Pasionara
Tamil = Karun Jiragam
Turki = Corekotu Siyah

Melayu : Jintan Hitam

Habbatus Sauda ialah sejenis tumbuhan yang banyak didapati di kawasan Mediterranean dan di kawasan yang beriklim gurun. Banyak kajian telah dijalankan. Bagaimanapun kebanyakkannya ditulis di dalam Bahasa Arab, oleh itu pendedahan terhadap dunia antarabangsa tidak banyak dibuat.

Habbatus Sauda digunakan secara tradisional untuk beberapa keadaan seperti untuk menghasilkan kulit muka yang cerah, membantu merawat batuk dan asma, kencing manis, selsema, keguguran rambut, tekanan darah tinggi, masalah untuk tidur, sakit-sakit otot dan sendi, rasa loya dan muntah, mengurangkan kolesterol, merawat batu karang dan sebagainya.

Nabi Muhammad S.A.W. bersabda dalam Haditsnya yang dikutip dari kitab Ash Shahihain ”Gunakanlah Habbatus Sauda’ kerana di dalamnya terdapat sejenis ubat dari segala jenis macam penyakit kecuali As Sam (maut)” (HR.Bukhari, Muslim)

Ibnu Sina di dalam bukunya Canon of Medicine menyatakan Habbatus Sauda …… merangsang tenaga dan membantu pemulihan kepenatan dan semangat.

Ibnu Qayyim di dalam bukunya Medicine of the Prophet menyatakan Habbatus Sauda berupaya memulihkan penyakit-penyakit seperti batuk, bronchitits, masalah perut, kecacingan, masalah kulit seperti jerawat, sakit senggugut dan haid yang lain, menambah susu badan, menambah pengaliran air liur dan sebagainya.

Dr Ahmad Elkadi pula membuat kajian dan mendapati Habbatus Sauda mempertingkatkan daya tahan sakit (immune system).

Antara bahan-bahan kandungan Habbatus Sauda ialah Fixed Oil (saturated dan unsaturated), Minyak-minyak Asas (sterol, thymohydroquinone, carvone, limonine, cymene), Alkaloids, Saponin dan Asid Amino.

Dalam kitab Al Tibb An-Nabawi (Pengobatan Cara Nabi) yang ditulis Ibnu Qayyim Al-Jauziyyah, Habbatus Sauda’ dikenal juga sebagai Al Habbah Al Barokah. Dalam kitab tersebut disebutkan bahwa Habbatus Sauda’ dapat mengubati 50 macam penyakit tanpa efek. Suatu ulasan ilmu kedoktoran menampilkan bahawa kandungan Habbatus Sauda’ antara lain:

  • Antiinflamasi, mengubati perih/radang tenggorokan.
  • Antiarthritis, mengubati reumatik.
  • Analgesik, mengubati sakit gigi dan sakit kepala (migrain).
  • Aktivitas hormon, mengatur haid dan meningkatkan aliran susu.
  • Antiseptik, mengubati bau mulut.
  • Antivirus, mengubati demam dan flu.
  • Dermatologi, mengubati jerawat dan eksim.
  • Urinary tract, mengubati saluran kemih dan batu ginjal.
  • Sistem kekebalan, meningkatkan daya tahan tubuh untuk menangkal penyakit.
  • Gastrointestinal tract, mengubati mabuk, diare, kejang konstipasi, dan empedu.
  • Sistem sirkulasi, meningkatkan kinerja jantung.
  • Nematocidal, mengubati cacing pita.
  • Respiratory tract, mengubati sesak nafas (asma).

Di bawah ini kami sertakan 7 ciri-ciri utama habbatus Sauda:

1. Nilai pemakanan

Habbatus Sauda kaya dengan:

monosaccharide glukosa, xylosa dsb.

polysaccharide

fatty acid yang tidak tepu (unsaturated essential fatty acids, EFA). EFA tidak boleh dihasilkan oleh badan kita, oleh itu sumber utamanya ialah dari pemakanan

amino acid yang membentuk protein

karotene iaitu sumber vitamin A

kalsium, zat besi, dsb.

2. Sistem imunisasi

Kajian yang dilakukan di Arab Saudi mendapati, habbatus Sauda berupaya meningkatkan sistem imunisasi anda (daya melawan penyakit). Oleh itu ia mungkin penting dalam pengawalan kanser, AIDS dan penyakit-penyakit berkaitan yang lain.

3. Anti-histamine

Histamine ialah bahan yang dikeluarkan oleh sel-sel mast di dalam badan yang menyebabkan kesan-kesan allergik (alahan). Habbatus Sauda mengandungi bahan yang menghalang protein kinase C, sejenis bahan yang mencetus penghasilan histamine. Oleh kerana penghidap penyakit asma selalunya mengalami masalah alahan, habbatus Sauda mungkin baik diambil secara berterusan oleh pesakit-pesakit ini.

4. Anti-tumor

Kajian in vitro mendapati habbatus Sauda berupaya menghalang pembentukan sel-sel tumor. Oleh itu, ia baik untuk digunakan untuk membantu menghalang penyakit kanser.

5. Anti-bakteria

Penyelidikan ke atas bahan ini mendapati ia mempunyai aktiviti anti-bakteria . Habbatus Sauda didapati berupaya mengawal bakteria seperti E.coli, V.cholera dan spesies Shigella. Ini bermakna habbatus Sauda baik untuk mereka yang menghidapi beberapa jenis penyakit seperti cirit-birit dan masalah-masalah perut yang lain.

6. Anti-radang (anti-inflammation)

Habbatus Sauda didapati boleh mengurangkan radang (bengkak). Oleh itu ia baik untuk pesakit asma (mengurangkan radang dalam paru-paru), eczema (alahan yang menyebabkan gatal, kulit merah dsb.) dan arthritis (bengkak sendi).

7. Menggalakkan pengeluaran susu

Kombinasi lemak dan hormon yang didapati di dalam habbatus Sauda menyebabkan pengeluaran susu ibu yang menyusukan bayi bertambah.

Hasil Kajian

Di Amerika, Nigella Sativa yang merupakan nama latin dari minyak jintan hitam, telah mendapat kejayan luar biasa sebagai makanan suplemen. Di Jerman, minyak habbasSauda telah tersedia dalam bentuk kapsul di farmasi.

Analisis ekstrak mengenai minyak dan kesan-kesannya juga telah dilakukan di Amerika dan hasilnya menunjukkan bahwa minyak kuno itu juga mujarab untuk segala macam penyakit. Para saintis Amerika telah merasa yakin bahwa kesan antibakteri dan antimikotis dari minyak habbasSaudayang merupakan obat Asia Timur dan di Asia berlangsung dalam waktu yang lama. Para dokter di Mesir dan Cina menggunakannya untuk obat segala macam radang serta infeksi jamur. Bahkan, para ilmuwan kanker Amerika secara meyakinkan telah membuktikan bahwa minyak habbasSaudamenurunkan kadar gula. Ekstrak Nigella Sativa membantu merangsang tulang sumsum dan sel-sel kekebalan. Demkian tulisan para ilmuwan kanker Immuno-Biology Laboratory dari Carolina Selatan. Selanjutnya, produksi interferon menghasilkan sel-sel normal terhadap kesan-kesan virus sel-sel yang merusak, menghancurkan sel-sel tumor, dan meningkatkan jumlah antibodi yang menghasilkan sel-sel B.

Seluruh fungsi ini menyebabkan minyak habbasSaudasebagai calon (alternatif) yang ideal untuk pencegahan dan pengobatan kanker. Para ilmuwan Amerika telah memplubikasikan bukunya yang pertama mengenai temuan “Study Of Black Cumin Oil On Human”. Para ilmuwan di Jerman kini juga sibuk menemukan kesan-kesan minyak Mesir yang berkaitan dengan tubuh manusia. Dr. Med. Peter Schleicher, ahli immunolog di Munich yang pada 1986 telah dinominasikan sebagai anggota termuda World Academy Scientists, menguji minyak habbasSaudadi lembaganya untuk menemukan terapi baru bagi penyakit kronis dan kesan-kesannya. Temuan-temuannya indentik dengan para koleganya di Amerika.

Schleicher menyatakan bahwa dengan menggunakan minyak habbasSaudayang memiliki asam lemak tak jenuh, misalnya unoleat dan asam gammalinolen masuk ke organisme. Dengan demikian, kemungkinan mencapai sintesa kekebalan yang penting dan mengatur zat-zat yang diambil seperti dari prostaglandin E. Minyak linoleat menstabilkan membran-membran sel dan prostaglandin memiliki kesan mencegah radang. Dengan demikian, reaksi kekebalan berhenti yang menimbulkan penyakit dan bahkan merupakan awal dari penyakit kronis seperti jerawat dan demam hingga kanker.

Di samping fungsi sel yang berlebihan pada orang yang menderita alergi distabilkan, melalui zat minyak habbasSauda antibodi juga ditekan. Sistem kekebalan yang berlebihan pada kajian (ilmuwan) Amerika juga menguji bahwa sistem kekebalan yang salah dapat diatur kembali dengan kesan yang kuat dari minyak ini. Sementara itu, Scheleicher telah menguji kesan minyak ini terhadap 600 pesakit. Sebagai hasilnya, dia meyakinkan pengobatan untuk alergi sekitar 70% dari pesakitnya. Di antara mereka adalah alergi terhadap serbuk dan debu serta jerawat dan penyakit neuro-dermatologis. Pesakit asma dan lainnya pada umumnya memiliki ketahanan yang lemah dan mudah terkena infeksi. Dari alasan itu Dr. Schleicher di Munich akan memasukkan minyak itu ke dalam pengobatan preventifnya terhadap pilek dan influenza.

Di Timur Tengah, minyak ini telah digunakan selama ribuan tahun sebagai obat untuk segala macam penyakit alergi, radang, gangguan menstruasi, tekanan moral, dan depresi, tetapi terutama terhadap bronkhitis, asma, dan neurodermatitis serta pencernaan yang buruk, bahkan impotensi.


salam.. hari ni aku nak cerita pasal habatussauda'

aku mintak pegawai aku yang pergi umrah haritu belikan untuk aku..

in term of.. usaha then baru boleh tawakkal kan...

ku bayang kan rupa nya seperti batu.. rupa nya.. seperti bijan....

masih mencari bagaimana nak proses benda ni..

ada sesapa yang ada idea atau petua?? kongsi la dengan aku...

tgk... 1/2 kg ko.. haji belikan utk aku... utk org admin lain pulak..


ku ingatkan besar-besar batu.. comel je rupa nya..


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

bukit celaka ehh cerakah





salam all...

cuti 3 ari ape yu ol buat??
me balik umh mak mentua... uhuhuhu
jumaat pergi pameran pengantin di Putrajaya...
menarik w/pun kecik...

sabtu adalah hari kemuncak....




kami ke bukit cerakah a.k.a Bukit Cahaya Seri Alam...
perghh mencabar betul...
sebagai pakcik yang mithali...
abg nakkal telah menggangkut 3 ank buah beliau...
(baiknya pakcik.. ada anak sok baik mcm ni tak??)

owhh aku sangat tercabar.....


aku? aku makcik kejam.. nasib la...
aku tak berapa suka budak berumur 7 tahun ke atas..
motif.. sukar utk di tunjuk ajar.. sbb lain ajaran...

sorg dr 3 org ni...
tak taw nak tunggang basikal..
jadi abg die dan pokcik die bergilir-gilir carry die..
makcik die... kejam.. (tu je perkataan seswai utk aku...)


nasib korang tak masuk paper kena belasah dgn makcik kejam....


abg die sorg lagi...
tiada daya utk meng'carry' adik beliau
sbb die jugak baru lepas lesen L..
w/pun lagak seperti lesen P dah 12 tahun lepas..



sangat lah mencabar minda dan kesabaran bawak budak-budak ni
sesungguhnya.. aku bukan seorang yang sabar...
suamiku yang tak sabar dengan aku...
boleh pulak sabar dengan budak-budak ni..
ajaib..
hahahahahahahah

makcik kejam yg kepenatan... sompot yuuu

sampai tido-tido aku kt jalan tu...tunggu abgnakkal amik gambar...

mataku berpoloh.....


kena sogok dengan duit baru aku sabar kot...
hahahahahha

macam mana nak jadi ibu mithali ni??
aku sangat tak sabar bila sampai bab budak-budak....

kami hanya bertahan 3 jam je berbasikal...
itu pun banyak berhenti...
tunggu syahmi la... aku penat la.. amik gambar la....



last-last surrender.. naik bus je....
pergi ke empangan sg. baru...
lepas tu kami berjalin kaki ke pintu masuk...

aissss aissss sojukkkkk

nasib okie ade jaga adik-adik..cikdah dah surrender dari umah lagi...

sejuk ati aku bile badan sudah sojuk..

mana tak sojuk... -0.5 die nye kesejukan...



tapi sampai je rumah empat musim...
masuk layan sejuk dulu...
lepas tu aku lak surrender....
naik bus....

last...
wat photoshoot kat sawah padi....
lepas wat ps kat situ...
aku ternampak dua abam...
dr jauh nmpak macam abam labu...
bile dah dekat...memang btol abam labu dan abam maza...
dorang nak wat ps pre wedding rupa nya....

tapi tak larat pulak nak join...
kami pun pulang...
abgnakkal tahan memandu separa jalan je..
aku yang drive akhirnya....

sangat penat...tapi puas ati
walaupun terpaksa menjadi makcik yang kejam...
hahahahahahaha

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Followers

Mari tinggalkan jejak anda di sini.. nanti saya gi rumah awak lak..