Lost Weight...

Holla......
since i'm joining the big contest orgnize by kak zel...
i always take a v small meal...
well... but still eat nasi....

hopefully i can lost few of my weight...
it's not heahlty ya....

aku pernah terbaca....
bile ukuran pinggang naik...beberapa inci....
itu makna nya semakin hampir kita dgn penyakit jantung.....

hari ni aku nak kongsi tips nak kurangkan berat badan yang sihat....
bukan dgn cara...
makan dan muntah taw...
copy this from kevin zahri blog...
dah baca dulu lg...time tak de blog....
hari ni teringt dan tercari.. plak...
aku teringt kat awek yg jadi case study kevin nih.....
sebab die GILE PINK!!!


How I lost 25kgs in 8 months

Here are some of my personal tips.

  1. Restrict your food. Like it or not, weight loss has to begin with this, the less you eat, the less calories you’ll earn, so your readily activities can burn more energy. So begin with this. No need to take a mammoth step, try with little step first. If you usually eat one scoop of rice, try half. This little difference will surely give large impact.

  2. Move. Not necessarily exercise or sports. But simply move. Be mobile. Park far from your destination, walk, take the stairs instead of elevator. Go window shopping. A 2 hours window shopping compared to 40 minutes jogging=which 1 is more fun? =) so, move!!

  3. Drink lots and lots of plain water. Make this your only water. With 0 calorie, drink this before you start ur meal, this will control your food intake after that. Plus, this will save up your calories intake. You can’t save on the food, sacrifice on the drink, lost some, gain some. =)

  4. Buy a scale. But dun weigh yourself too often. Try every 3 days.Having a scale is like giving urself a reminder everytime not to over eat.

  5. Share! Always share your meal with your friends, not only you eat less, but you can make your friends happy! =)

  6. Drink green tea, this can increase your metabolism.

  7. Take whole body pics everyday, also to monitor your weight.

  8. Do not ever skip breakfast because this will cause you to eat more towards the end of the day which is a no2! So, no harm having a heavy breakfast, instead of a heavy dinner.

  9. Exercise! In whatever exercise that defines you.

  10. Count your calories. Roughly. So you know when you go overboard. Like bun=200kcal,milo=130kcal, roughly. Always go for the round, more figure. If its 185 kcal, round it up to 200kcal, so, you will stop when actually you are taking up less. =) Try to stop before your reach 200kcal per day.

  11. Start now, not tommorow, not lusa, tulat, next week.

  12. This is not about losing weight per se, its about Loving and being kind to your body, eating unhealthily will cause you lethargy, begin slowly. Do not expect speedy result. This is all about WILLPOWER3, NOT TOO AMBITIOUS & REALISTIC !!

http://kevinzahri.com/blog/2009/05/19/aidalina-weightloss-25kg-8month/



semoga aku mendapat kekuatan utk itu... 25kg in 8 months??? gambate pidah kun.....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

KanGkuNG kAng

last night..on the way to Punchong with my hubby....
he tells me a story about kangkung.........
jadi hari ni...masa tgh wat overview kt jiwang.org ...
aku terjumpa lah artikel..pasal kangkung..
yg exactly sama cam cite abg nakkal..... so i copy n paste for all of u to read....



ni kangkung air....
pic credit to : http://jarrewidhi.files.wordpress.com


ni kangkung tanam atas tanah....
pic credit to : http://adisabara.blogdetik.com


ADAKAH ANDA PENGGEMAR KANGKUNG?

Jika anda penggemar kangkung, tidak kira apa jenis kangkung, petis kangkung, kangkung cos, dll yang berkaitan dengan kangkung, mungkin cerita ini dapat menjadi pertimbangan bagi anda when you want to eat kangkung.

Saya mendapat cerita ini dari seorang teman.

Pada suatu hari di klinik yang terkenal, semua doktor kebingungan kerana ada seorang anak kecil yang menderita sakit perut. Anak itu dibawa ke klinik oleh orang tuanya setelah 2 hari menderita diarhea . Sudah bermacam ubat sakit perut yang diberikan kepada anak itu, namun diarhea nya tidak sembuh.

Di klinik, kedua orang tua anak tersebut ditanya oleh doktor, makanan apa yang dimakan oleh anak tersebut selama 2 hari ini.

Orang tua anak itu kebingungan, kerana sejak anaknya diarrhea , anak tersebut tak lalu nak mahu makan, dia hanya minum susu, itu pun akan muntah semula.

Setelah dikaji, ternyata sebelum menderita diarhea , malam tersebut anak itu makan kangkung cos di restoran oleh orang tuanya. Doktor segera melakukan xray, ternyata dalami usus anak tersebut telah berkembang biak lintah dengan anaknya yang kecil-kecil

Doktor surrender dan menyatakan tidak sanggup mengambil tindakan medical apapun.

Akhirnya anak kecil malang itupun meninggal dunia. setelah dikaji,
ternyata lintah itu sebelumnya berada di dalam batang kangkung yang
besar. Memang, untuk penggemar kangkung cos yang paling enak adalah batangnya. Lintah yang berada di dalam batang kangkung itu tidak akan mati walau dimasak selama manapun, apa lagi untuk kangkung cos proses memasak tidak terlalu lama untuk menghasilkan rasa kangkung yang sedap. Lintah hanya akan mati jika dibakar.

Di dalam usus anak tadi, lintah yang hanya dalam 1 ke 2 hari berkembang biak dengan cepatnya kerana menghuni didalam tubuh dan terus menghisap darah yang ada, doktor juga menjadi bingung, bagaimana mematikan/membersih kan lintah yang telah sangat banyak tersebut dari dalam usus anak malang itu.

Jujur, sejak mendengar cerita itu, kesukaan saya terhadap kangkung
menjadi berkurang, boleh dibilang sudah 1 bulan ini saya sama sekali
tidak makan kangkung dalam bentuk apa pun, bukan kerana menjadi paranoid, tapi bagi Saya lebih baik menjaga segala kemungkinan yang ada, masih banyak sayur lain yang dapat kita makan dengan meminimumkan segala kemungkinan "lintah" yang terselip di dalamnya. Semoga cerita ini dapat menjadi pertimbangan untuk kita semua sebelum masak/makan kangkung.



credit to emily_red from jiwang.org

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

my fren

nak cerita ni... mari la baca...
hheheheheh.....

ni kawan-kawan kerja kite....
diorg ni...ade time... sengal....
ade time... poyo...
ade time... mcm bagus...
ade time.... mcm hampeh...

tp selalunya...
dorg best...

ni tgh la ni...pose-pose hebat... pekerja-pekerja contoh ni....
ade time... gile kamera tak bertempat..masing-masing....

ni time kerja...
sebagai balasan amik gambar dorg yg macam-macam ni...
aku kena sound dek cik man....pen. pgwai istiadat....
yg aku tak suke sejak dr aku masuk lagi....

wahahahahaha maaf ye cik man... org jahat mcm sy tak suke org baik mcm cik man....
u r in my blacklist.... oppssss terlebih sudah.....

kpd kawan-kawan opis ku.... korang mmg rock.....







asal hazri je yg mnyerlah ni... cover album ke hape nih...



ni bukan kawan opis aku...



kawan solat aku... asal aku gi solat..mesti ade muke kak umi..




ni la acik-acik gedik opis aku....





tgk... gedik kan...




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Untitled....2



haritu kan...
aku tny kt abgnakkal....
"bile ye last time kite demam teruk?? puasa tahun lepas kan...tahun ni tak demam lagikan...."

aah... tahun ni tak de demam lagi kalau ade pun... demam sikit...sebab tak mandi...
heheheheheh
aku tak boleh kalau terlalu panas...lepas tu tak mandi... mesti aku boleh demam...
sebab masa demam tu.. abgnakkal bawak aku ke Ulu Yam...
lepas je mandi sungai..aku elok...
jadi kesimpulannya..aku kena mandi....sentiasa...walaupun aku malas mandi..
macam spesis kambing lak kan....

abgnakkal akan sentiasa tanya...
"dah mandi??" "mandi ke tak ni??"
pantang betul dia....

tapi minggu ni... aku sentiasa mandi...
tapi badan rasa macam nak demam....
hidung asyik berair je ni...
selera makan berkurangan sebab hidung tersumbat...
telinga pun macam tak dengar...
haih.... takkan nak kena gi Ulu Yam lagi kot....










Haritu kan....
opis mate aku... d jemput oleh bakal tunang die...
mamat tu pandang la aku.. senyum...
balik umah aku cite kat abgnakkal....

"hensem gak pakwe kak mell tu bang...td die jemput kak mell.."
dengan muke sadis..minta kesian...abgnakkal jawab
"ye la...syg je dpt suami tak hensem"...

ehh hensem la... sapa kata tak hensem....
dulu time awal-awal kenal..mmg la nmpk tak hensem...
skrg hari-hari tengok... hensem wooo...
kalau bradd pitt ngorat i...
i tak layan u...
sbb i dah ade hensem sorg kt umah tu... heheheheh....

skrg tgh OT kat opis...
tp kepala otak tepu... malas nak edit kerja-kerja yang byk ni...
memang la kerja senang...
copy paste je....
tp.... kerja copy paste lah yg susah sbnr nye....

tak caya?? cubalah buat..................













  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Untitled....


holla....

dah sebulan lebih aku tak update... bukan ape.. malas...
hehehe tak de idea pun ye jugak...

boleh kite biar kan.. gambar bercerita??














nanti aku upload lagi ye... wat masa ni...
gambar benda-benda ni je la... nanti gambar tuan nye lak...


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kita Kawan kan??


panjang aku berfikir tadi.....
selalu nya begini.....
tapi fikiran asyik yang tak baik je...
tak de ke g baik untuk difikirkan....
kenapa tak berzikir je??

aku selalu berfikir....
aku ada ramai kawan...
tapi...
bila aku mencari pertolongan...
tak banyak yang datang...
mula lah terfikir balik...
betul ke aku ada kawan....

aku selalu rasa...
aku pelik....
cara pemikiran aku tak sama dengan org...
cara perwatakan aku tak sama dgn kawan-kawan....
caraku semua tak sama dengan semua org...

tapi...
biasa je...
ade je org mcm aku...
ada beberapa org yang aku jumpa, kata aku ni pelik..
jarang nak ketemu jenis aku...
ye ke?

aku kadang-kadang bukan nak benci org...
tapi aku jarang dpt bersama dgn org utk tempoh yang panjang...
mungkin sebab caraku yang berlainan...
mungkin tu jugak sebab aku tak banyak kawan...

seronok rasa bile ada kawan...
rindu perasaan seronok ketika ketawa dan bercerita dgn kawan-kawan...
tapi..mereka betul-betul seronok ke bile dgn aku....

sampai satu tahap...
aku akan ketepikan keluarga sebab kawan...
tapi ramai juga kawan-kawan yang ketepikan aku....

aku sentiasa rasa aku ni pelik....
sebab orang takkan kenal aku yang sebenarnya...
aku bukan hipokrit...
tapi aku fleksibel...
mungkin sebab tu orang tak kenal aku...

aku suke duduk sorang-sorang...
aku kadang-kadang tak suka duduk dgn orang...
orang kan tak faham aku...
nanti diorang pening tgk perangai aku...
mana aku nak pergi ni......
mungkin aku tak perlukan kawan...
sebab aku tak pandai berkawan....
asyik dapat lawan....

kepada mereka yang mengaku kawan... terima kasih
kepada yang mengaku sahabat.... terima kasih...
kepada yang mengaku teman.... alhamdulillah... terima kasih...

semoga allah merahmati kalian.....

maafkan saya kawan....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Followers

Mari tinggalkan jejak anda di sini.. nanti saya gi rumah awak lak..